Neviditelný pes

FINANCE: Libra Facebooku

4.7.2019

aneb Lepší žádné vysvědčení než špatné

Digitální měna libra, kterou příští rok chystá spustit Facebook, vyvolává až nečekané vášně.

Podle basilejské Banky pro mezinárodní platby, jakési „centrální banky centrálních bank“, představuje libra ohrožení globálního bankovnictví. Taková hrozba by prý měla celosvětově vyvolat rychlou odezvu politiků.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire dává tušit, že odezva rychlá bude. Jakmile Facebook své plány ohledně libry minulý týden prvně přiblížil, La Maire veřejnost ujistil, že zákonnou měnu vydávají vždy pouze státy a jejich vlády. Nikoli Facebook. Bude prý také žádat záruky, že potenciální transakce v libře neslouží k záležitostem, jako je financování terorismu.

Člen bankovní rady německé Bundesbanky Burkhard Balz, jenž má v instituci na starosti oblast elektronických transakcí, zase hned varoval, že zavedení libry by mohlo mít dalekosáhlé dopady pro celý finanční svět. Širší přijetí libry by podle něj mohlo mít závažné důsledky pro finanční stabilitu a měnovou politiku centrálních bank. Balz, podobně jako Le Maire, varuje, že uživatelé libry mohou obcházet regulace týkající se praní špinavých peněz či financování terorismu.

Ve Spojených státech šéfka Výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů Maxine Watersová vyzývá Facebook, aby pozastavil svůj vývoj nové digitální měny do té doby, než se s ní kongresmani a regulační úřady budou moci zevrubněji seznámit.

Politici a centrální bankéři se obávají, že jim Facebook „ukradne stát“. Stačí, že jim sociální síť už vzala podstatnou část vlivu na občany a že notně promlouvá do výsledku voleb, nyní by chtěla dokonce i moc nad penězi. A peníze – jejich tisk a vytváření – je přece doménou, ba monopolem státu.

I proto ty vášně, odsudky a varování. Politici se prostě obávají konkurence. Je to jako v soukromé sféře. Jestliže na trh míří nová firma, nový konkurent, stávající hráči jej chválit určitě nebudou. To se spíše budou snažit před jeho zbožím varovat.

Politici nepochybně mají svůj díl pravdy. Transformativní změna v oblasti něčeho tak zásadního, jako je měna, opravdu může otřást celou společností. Zvláště, pokud by se taková změna měny nepovedla, nebo vedla k obohacení jedněch na úkor druhých.

Na stranu druhou, proč by Facebook nemohl vydávat své digitální peníze? Přece lidé sami rozhodnou, zda je chtějí používat. A pokud v novou měnu nezískají důvěru, ta zase rychle zanikne. Je to prostě opět jako s příchodem nového konkurenta na trh. Vytváří tlak. Tlak na stávající hráče, aby byli lepší. To je podstata konkurence, která pohání ekonomický a vlastně civilizační rozvoj už tisíce let.

Takto je třeba vidět libru. Je to novota. Má svá rizika. Ale zároveň by měla tlačit politiky a centrální bankéře, aby zkvalitňovali stávající, tradiční měny, jako je dolar, euro nebo koruna. Kvalitní měna je například taková, kterou neznehodnocuje tisk jejích dalších miliard na záplatování dluhu.

Kvalitní měnu dlouhodobě mívají země, které hospodaří dobře, jsou konkurenceschopné a nezadlužují se více, než je zdrávo. Kvalita měny, důvěra lidu v ni, je svým způsobem vysvědčením politikům a centrálním bankéřům, jak dobře svoji práci zvládají. Proto nyní také ty vášně. Politici a centrální bankéři se obávají, že lid si libru oblíbí, na úkor konvenčních měn, čímž pádem vysvědčení příliš lichotivé nebude.

A lepší žádné vysvědčení než vysvědčení špatné.

Autor je hlavní ekonom Czech Fund

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek