16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

FINANCE: Když ihned je časovou preferencí

Před pár lety v Americe výzkumníci studující finanční gramotnost tamní populace položili asi 7000 účastníků dlouhodobého průzkumu tři nejtriviálnější otázky na úročení, inflaci a diverzifikaci rizika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 1.9.2012 21:07

administrativní hranice chudoby

Dobře napsáno.

Nejzábavnější výplod socialistů je adminisrativně vytvořená hranice chudoby v Západních

( tedy i  u nás )  bohatých zemích.

Aby měli sociální inženýři co řešit a  zachraňovat, tak stanovili, že  nedosahuje-li člověk  určitého relativního bohatství ( procenta  z průměru), tak je  prostě  sociálně potřebný.  Skutečnost, že většina  světové populace vyžije klidně s menšími příjmy nikoho nezajímá. 

Hlavně, aby měli socialisté své sociálně potřebné.

P. Schuster 1.9.2012 14:43

Přechod do důchodu

Velmi výstižný článek. Jsem již 8 let v důchodu a chystal jsem se na tento ekonomický sešup asi dva roky. Diskutovalo se na stránkách NP o této problematice. Já jsem v květnu napsal: "Hlavní je zvládnutí přechodu do důchodu, tj. z normálního přijmu k penzi, která je obvykle cca 30 % původní sumy. Proto jsem dal na radu pána Bezděka, který radil v roce 2004 současným 60-tníkům, aby se na penzi připravili a výdaje, na které byli zvyklí z platu utlumili již před penzí. Pak to není tak bolestné a z penze se dá poměrně slušně žít."

Je rok 2012 a můžu říct, že tak finančně dobře, jak se mám dnes v 69 letech, jsem se nikdy neměl.

M. Bílý 1.9.2012 15:20

Zaplať Pán Bůh, že v tomto státě existuje ještě někdo kdo nepláče a nenaříká, jak je tu zle. Jsem v důchodu 27 let (je mi 87) a jsem na tom stejně jako Vy, pane Schustere (14:43) Srdečně Vás zdravím. Bílý

J. Kanioková 1.9.2012 15:50

Je nás víc, pane Bílý, jen nejsme tak uřvaní :))) Taky zdravím

Ale ten článek je výborný a měl by vyjít aspoň 5x do roka povinně ve všech novinách.

Finanční negramotnost je u nás naprosto katastrofální. Nedávno jsem kdesi narazila na článek o anketě, kolika dětem nestačí kapesné... málem mě porazilo z té bezduché suverenity, jak to bylo bráno jako povinnost, danost...

Kristovanoho, těm fňukalům bych přála pádnou ručku mé mamky, kterou mě odměnila za nápad, na který se nechala nalákat. Ze zoufalství nad mými známkami se nechala dovést k nápadu, že za každou jedničku dostanu 5 kč, za dvojku 2,5o kč, a za čtverku 2,50  a za pětku vrátím 5 kč. No, byla jsem dítko vynalézavé a mamce to došlo až asi po dvou týdnech. Ježišmarjá, to byl výprask.  Žádné kapesné neexistovalo, musela jsem si každou potřebnost pěkně vyžebrat, obhájit..

K. Filek 1.9.2012 12:48

spoření

Pěkně a prvdivě napsáno.Kdyby se u nás tak štědře nerozdáválo ruzným nefachčenkům,zbylo by na potřebnější.Spořit by měl každý i po maličkých částkach.

J. Navrátil 1.9.2012 16:59

Re: spoření

Náhodně jsem viděl vkladní knížku sousedova předka z první republiky. Vklady byly obvykle v hodnotě jedné koruny. Myslím že nikdy nepřevýšily hodnotu 5 korun.