19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
gaga 8.8.2007 11:28

takže nemovitosti nakonec budou stát méně než činil dluh na jejich pořízení

...už jsem se začal bát, že jsem úchylný když všichni mají hypotéku a já ne. Ale můj nosánek nakonec měl pravdu...zase.

To bude žeň pro nás, co budeme mít peníze v době krachu realitního trhu. polepšíme si vb bydlení na úkor těch hloupějších, ale pracovitějších, heheh ;-D(Y)

keke 9.8.2007 9:27

Re: takže nemovitosti nakonec budou stát méně než činil dluh na jejich pořízení

No jen si to maluj. O tom, ze jsou byty uz moc drahe a ze museji zacit zlevnovat se mluvi asi tak od roku 1990:-)). A ceny furt rostou. Takze v klidu vyckavej... Loni jsem koupil 2+1 v centru Pryhy za 3 mega a za dva tri roky ti ho rad prodam za 5:-))

jarda 6.8.2007 13:08

No ony ty banky si zase tak moc ruce nemnou

Ono to funguje trosku jinak, nez si autor mysli. Centralni banka zvedne diskontni sazbu za kterou si pujcuji komercni banky na ty vase hypoteky, prirazi si k ni neco a pujci dal. Tkaze zadne vyssi zisky se nekonaji. Diferencial sazeb zustava stejny - duvodem je konkurence mezi bankami, ktera ho tlaci dolu. Lidi si uz vyssi sazby nebudou moct dovolit, takze zacne klesat objem hypotek, cimz i absolutni zisky bank. Nakonec pujdou dolu i nemovitosti, protoze nebude penez na jejich nakup. Prodela na tom ten, kdo koupil drahy barak za drahou hypoteku s tim, ze cena baraku asi poroste. Neporoste. A votom to je, viz. napr. Samuelson Ekonomie.

jogín 6.8.2007 12:59

Jako obvykle je to jinak.

Enormní nárůst hypoték je v rámci asi dvou let daný jasnou perspektivou zvýšení DPH, nejdřív díky EU, které se nelíbí jen 5 % u staveb, po únikovém českém manévru se sociálním bydlením však zbývá ODS perspektiva 9%. K tomu se přidává nedostatek bytů vzniklý předěláním na kanceláře a hotely- a četl jsem spoustu keců na téma "bytů je vlastně dost". Další nezanedbatelý efekt byla šílená inflace spojená s příslušnými úrokovými sazbami, ti lůzři si nechtěli půjčovat na kvartýry  při 24% úroku. No a připočtěme českou nenažranost a jsme u výše nájmů která odpovídá spíš pobytu v hodinovém hotelu.

Předseda 6.8.2007 12:45

Pan autor

mě snad musí znát, poáč vzorový příklad 2+kk za 1.5mio v Stodůlkách v r. 2005 je PŘESNĚ můj případ. Dnes má můj byt cenu 1.800.000. Na jednu stranu by mě to mohlo těšit, ale netěší - v bytě totiž bydlím a samozřejmě časem budu potřebovat větší. Jenomže ceny větších bytů rostou úměrně také. Ach jo. Ale zase jsem rád, že jsem se k té hypotéce rozhoupal před 2 lety a ne až teď.

Předseda 6.8.2007 12:45

Re: Pan autor

Omlouvám se - to tučné písmo nebylo schválně.

Papouch 6.8.2007 13:16

Re: Pan autor

Hraje se na to, komu zustane v ruce Cerny Petr v podobe predluzeneho bytu/domu (negative equity) az zacne trh realit stagnovat nebo dokonce klesat.

Pak clovek pri (ne nutne nucenem) prodeji zjisti, ze 10 let cpal penize bance misto domacimu, aby pak stejne skoncil na 0. Kdo nezazil neuveri.

Předseda 6.8.2007 13:43

Re: Re: Pan autor

Zas na druhou stranu - máte pak aspoň něco (byt). I když třeba jste mezi tím do něj nacpal nehorázný prachy.

Papouch 6.8.2007 15:14

Re: Re: Re: Pan autor

kdyz to "neco" je predluzene, tak Vam po jeho prodeji zbydou dluhy

Předseda 6.8.2007 15:25

Re: Re: Re: Re: Pan autor

No... ano.

kamil 6.8.2007 9:26

Premyslejte!

Vzal jsem si hypoteku a uvery ze stavebniho sporeni a koupil tri byty v centru Prahy. Pronajal jsem je a z najmu v pohode platim splatky a jeste mi zbyva. Vydelavam tak hned dvakrat: cizi lidi mi splaceji uvery a jeste rostou ceny mych bytu. Za cca 20 let budu milionar:-)) Co ma tahle spekulace za slabinu?

Papouch 6.8.2007 10:13

Re: Premyslejte!

pokud ma clovek nejak dobre zajistene, ze to tahhle bude fungovat i dalsich 20 let, tak to zadnou slabinu nema

ale IMHO se spis da mluvit o z pekla stesti, protoze v soucasne dobe uz najem v Praze obvykle nepokryva ani splatku uroku, natoz jistiny

kamil 6.8.2007 11:39

Re: Re: Premyslejte!

Pruzkum trhu (tedy inzerat na www.byty.cz, kde pozaduju najem VYSSI nez kompletni splatky) mi ukazuje neco jineho. Navic i kdybyste mel půravdu a najmy v budoucnu klesly, nic se nedeje. Maly rozdil vzdycky nejak dotlacim ze svych prijmu. Podstatne je, ze hlavni cast meho "sporeni na duchod" mi bude vzdycky splacet cizi clovek (najemnik). A i kdyby to neslo, po nejake dobe proste byty prodam, z vytezku vyplatim banku a rozdil je muj zisk. V podstate bezpracny zisk:-))

Papouch 6.8.2007 12:57

Re: Re: Re: Premyslejte!

pokles najmu (nebo absence platiciho najemnika) je jen jedno z mnoha uskali

fixace uroku na kolik let dopredu?

kdyz je to byt v dome, jak se resi prispevky na opravu domu a souvisejici pravni servis a spravu domu? byt v "dome hruzy" se spatne prodava i pronajima - na to staci jedna parta fetaku v dome (nedejboze, aby jednomu z nich ten byt patril) a na par let je o problemy postarano

za 20 let - za kolik se bude dat byt prodat? kde je psano ze cena nemovitosti v centru Prahy poroste? treba penize strzene za byt v Chemnitzu (byv. Karl-Marx-Stadt) nestaci ani na cesky duchod, ackoli pred rokem 89 by to asi malokdo hadal

kamil 6.8.2007 14:21

Re: Re: Re: Re: Premyslejte!

Obecne mate pravdu, ale:

1. Prispevky do FO a spravu domu zapocitavam do svych nakladu, a i tak jsem v plusu,

2. Pri vyberech bytu jsem si daval pozor, aby neslo o zadny "dum hruzy", ale seriozni bydleni v sirsim centru (na metrtu, v zeleni atd).

3. Praha neni Chemnitz a v hlavnim meste ceny bytu vzdycky porostou, protoze je to "houba" nasavajici zajemce o praci

4. Nemusim cekat 20 let. Az mi najemnici zaplati cast hypoteky, byt proste prodam, vyplatim banku a shrabnu zisk, tvoreny zaplacenym podilem.

Papouch 6.8.2007 16:10

Re: Re: Re: Re: Re: Premyslejte!

pokud se podari pri nakupu usmlouvat dobrou cenu a je zajisteny prisun najemniku, funguje to. Pokud by clovek nakupoval ted za trzni ceny (co to je, sirsi centrum na metru  - do toho se vejdou Dejvice i LOpatov), neni to u 20ti lete hypoteky realne. U 40ti lete asi jo, jestli uz tuhle formu nevolnictvi v Cechach nekdo nabizi. Samozrejme existuje moznost koupit vybydleny byt a zvelebit ho, ale bezpracny zisk si teda predstavuju uplne jinak.

ad 2 - o jednom takovem "dome hruzy" vim i na Vinohradech - bohuzel se "kazi" postupne a zatim se s tim nedari nic delat. Takovy soused volne lozeny v prujezdu a vonici redidlem, to najemniky ponekud demotivuje

ad 3 - on ani Berlin, ac Hauptstadt, taky neni zadna slava. Byt v Londyne se za poslednich 10 let zhodnotil masivne (3x), ale za 10 let predtim to bylo 00nic. Hlavni mesta jsou Pariz, Londyn a Brusel

ad 4 - problem je, ze kdyz si clovek pujcuje na zacatku dostatecnou cast hodnoty (treba 80%), tak pokud vyklizi pozice predcasne a trh realit od te doby dost nenarostl, neni co shrabnout - kdyz se odectou naklady, smluvni pokuta bance za predcasne splaceni, provize a dane

Bohata 6.8.2007 12:26

Re: Premyslejte!

Všemocní exekutoři ve valné většině estébáci si s těmi co budou proti našemu budoucímu spojenectví s Ruskem něco namítat velmi rychle poradí.

   1.jejich kamarádi je připraví o práci -nebudou mít z čeho splácet.

   2.oni ty peníze pro banky / Tošovský ,Slánský-Salzmann a pod/ vymůžou a zástavy koupí dodavatelé energií z Východu .

    Žádná politická moc ale moc finanční,A je to hotové.

hamar 9.8.2007 22:55

Re: Premyslejte!

Slabinou mohou být neplatící nájemníci, soudní výdaje spojené s vymáháním dluhů, resp. nevymahatelnost dluhů v našem právním státě.

Další slabinou může být převaha nabídky nad poptávkou, tudíž rozevírající se nůžky mezi velikostí splátek a utrženého nájmu ...

Další problém nastane např. v okamžiku, když se o svoji "spekulaci" nebudete moci starat, ale budete si muset někoho najmout ...

Na druhou stranu vám přeji, abyste byl milionář co nejdříve R^

jirka 6.8.2007 5:23

Tak nějak postrádám...

...byty stavěné neziskovými organizacemi. Předražená kosmetika mně nevadí, ale léky a byty jako superbyznys?  Dnešním mikromilionářům, kteří přišli k bytům druhdy za 30 tis. Kč díky včasnému úhynu předků to s bydlením (případně bohatnutím z prodeje) ještě docela jde; ale co ti ostatní v "nevlastních" bytech, pokud nejsou štikami naší ekonomiky, ani gipsies?

Jurášek 6.8.2007 3:45

Trh s hypotékami je stejně tak přehřátý, jako trh s nájemními byty.

Pěkný článek od Patrika Nachera. Nutno ovšem připomenout, že základním impulzem pro nynější nárůst hypoték, není ani tak nízká úroková sazba, ta je nízko již několik let. Ale spíš jednoduchý propočet lidí žijících v nájemném bydlení, kdy se prostě vyplatí posílat celkem vysoké částky do bank s vidinou, že někdy nemovitost bude v jeho vlastnictví, než posílat stejné peníze majiteli nájemného bydlení. Že je trh s hypotékami přehřátý a že stát díky odpisům přichází o daně tyto lidi bolí nejméně.

 Jinak jen doplním stavební materiál je dnes v 19% sazbě, zatímco stavební firmy, které musí platit drahou pracovní sílu o odvody jsou v 5% sazbě. Což znamená, že ten kdo si staví svépomocí, (s pomocí přátel od stavebního řemesla) je na tom dneska i s 19% daní lépe než člověk, který si na stejnou práci najme firmu, která daní pouze 5%. Jinými slovy fušuje se dnes co teprv až se tyto dvě sazby srovnají.

tich@dohoda 6.8.2007 7:43

to se vam asi neco zdalo Jurasku

drtiva vetsina stavebnich firem pouziva tzv. subcontactors, tedy jen formalne figuruje jedna firma, ktera provadi stavbu, v realite ovsem prace na stavbe odvedou remeslnici  na zivnostak, nebo Ukrajinci ani za jedny stat nedostane povinne zamestnanecke  odvody. Uplne stejne to funguje v USA nabo UK. Cest :-)

gaga 8.8.2007 11:46

Re: Trh s hypotékami je stejně tak přehřátý, jako trh s nájemními byty.

1. Drahou pracovní sílu? Já jí nevidím, naopak levná pracovní síla umožňuje při stavbách používat jen minimální mechanizaci.

2. Stavař nakupuje materiál ke své práci s 19% DPH, ta je zdaněna 5%DPH, takže čtvrtletně mu jde vratka 11% z dépéhá nakoupeného materiálu. takové kvalitní trámy, to je docela rejže)))

3. Přehřátí hypotečního a nemovitostního trhu v USA teď kolem 8. srpna je dobré studovat a připravit se. Zatím se o tomtéž vedly jen spekulace, teď je to vidět na obzoru.

gaga 8.8.2007 11:51

Re: Re: Trh s hypotékami je stejně tak přehřátý, jako trh s nájemními byty.

Ježiši, 19 bez pěti je 14% sory.

kocour 6.8.2007 2:34

Nejradši mám poradce,

kteří radí přemýšlet. To je fakt rada nad zlato. Co kdyby tedy pan poradce lidem natvrdo poradil, co mají dělat? enže to pan poradce neudělá, to by za to musel taky nést odpovědnost. Btw, kdo tu zhruba před rokem pěl ódy na hypotéky? Neříkám, že to byl zrovna patrik Nacher, ale bylo to tehdy v módě ...

Petr 6.8.2007 8:51

Re: Nejradši mám poradce,

Ale autor přece nemá nic proti hypotékám, ale jen zdůrazňuje, aby lidé počítali, že všechno nemusí být tak výhodné, jak se na první pohled zdá. A to má P. Nacher pravdu. Takže lépe číst kocoure:-D

Karel 6.8.2007 10:57

Re: Re: Nejradši mám poradce,

No jo, ale když někde bydlet musím, tak co mám dělat? Prostě zaplatím cokoli si banka řekne, protože druhá varianta je bydlet pod mostem. A pronájmy sledují svou výší hypotéční poplatky, takže ani pronájem není řešení.

Papouch 6.8.2007 11:10

Re: Re: Re: Nejradši mám poradce,

moznosti je hromada - ubytovna, pronajem bytu ve vic lidech, vicegeneracni bydleni, dojizdeni...

a pronajmy nesleduji hypotecni poplatky ale spis kolik jsou najemnici schopni a ochotni platit - najit si neco jineho a prestehovat je otazka mesicu, zadluzeny byt/dum je daleko vetsi problem

jkotek 6.8.2007 14:00

Re: Re: Re: Nejradši mám poradce,

Bydlet nemusis v 5+2, staci Ti 3+1. Jde o to pocitat s vyssimi platbami v budoucnu.

J.G. Pašek 6.8.2007 2:33

Autore, von nikdy není ten SPRÁVNÝ ČAS . . .

pořídit si barák ži byt na hypotéku . . . .

enderv 6.8.2007 9:53

Re: Autore, von nikdy není ten SPRÁVNÝ ČAS . . .

Ale nekdy je to jeste horsi cas, to by jste pane Pasek ze cteni novin v US of A meli ted vedet...