Neviditelný pes

FINANCE: ČNB rekordně snižuje úroky...

13.12.2008

... banky reagují zdražováním

Banky se rozhodly vydělávat nejen na bankovních poplatcích, které tvoří téměř třetinu jejich zisků, ale i na neodůvodněně vysokých úrokových sazbách, které chtějí dokonce v příštím roce ještě zvýšit.

Na svém listopadovém zasedání rozhodla Česká národní banka rekordně snížit úrokové sazby o 0,75 procenta na 2,5 procenta. Kdyby se takto vysoké snížení úrokových sazeb promítlo do úrokových sazeb pro klienty bank, mohla by průměrná hypotéka klesnout ze současný 5,6 procenta na rovných 5 procent. Klienti by tak mohli ušetřit i více než tisíc korun měsíčně. I tak by bylo pro banku toto opatření ziskové. Banky jsou však proti a místo snížení úroků připravují jejich zvýšení.

Finanční krize může za vše

Za vším dnes hledej finanční krizi. Právě to je také důvod, že se některé banky již dnes snaží odůvodňovat budoucí zvýšení úroků především u hypotečních úvěrů. Úroky u hypoték přitom vzrostly za poslední rok v průměru o 0,5 procenta. Podobný vývoj se prý očekává i příští rok. S tímto oznámením přišla Česká spořitelna, která se rozhodla oznámit, že příští rok očekává právě růst úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. ¨

„Odhadovat vývoj sazeb je za současné situace velice těžké. Během příštího roku se předpokládá spíš jejich postupný nárůst,” řekl pro HN Tomáš Halla, ředitel odboru úvěrů na bydlení České spořitelny.

Důvod zvyšování úrokových sazeb z důvodu finanční krize a vysokých budoucích rizik by možná mohl znít logicky, ovšem tomu tak není.

České banky chtějí být v evropském měřítku prostě originální, a proto zvyšují úrokové sazby i přes to, že Česká národní banka rekordně snižuje hlavní úrokovou sazbu, za kterou si u ní právě banky půjčují.

Banky si tak výrazně levněji půjčí, ale toto snížení nákladů nejenže nepřenesou na své klienty, ale dokonce jim úroky ještě zvýší. Právě tomuto scénáři však chtěl ČNB předejít. Vypadá to však, že marně.

Banky si podřezávají větev

Bankám se jejich strategie zaměřená na zdražování a vyvolávání strachu z finanční krize může vymstít. Mohou totiž vlastním přičiněním prohloubit již tak poměrně vysoký propad hypotečních úvěrů a ještě tak situaci zhoršit. Zdražování totiž není způsob, kterým by mohly banky lákat nové klienty, naopak je dražšími úvěry odrazují. Právě na přímý úkor klientů chtějí i příští rok zvýšit banky své zisky. Může však dojít k velkému propadu trhu a očekávání bank se nesplní.

Banky, které by měly své klienty uklidňovat a přesvědčovat o svém finančním zdraví a o dobrých předpokladech pro případný nárůst trhu, naopak své klienty straší. Finanční krizí tak obhajují nepopulární kroky a zdražování, čímž mohou mezi své klienty vznést vlnu nervozity a nedůvěry.

Již letošní rok klesl objem hypoték o 14 procent a pro příští rok se odhaduje pokles ještě vyšší. Právě banky budou jedním z hlavních příčin výraznějšího poklesu.

www.bankovnipoplatky.com



zpět na článek