24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V 15.12.2008 17:07

mozna je to jinak

centralni banka snizi uroky, aby BANKY mely dost penez aby nekrachly kvuli nelikvidite. Cilem (alespon ne prvotnim) centralni banky neni snizit uroky spotrebitelum, ale umoznit bankam snaze cerpat penize, pokud banky vyciti, ze jejich zakaznici uz nestaci splacet hypoteky, tak jim ty uroky treba snizi, zatim to tak ale asi neni a nevidim proc by melo.

messenger 14.12.2008 19:29

Boze muj pane Zemane

kdyz se banky boji pujcovat tak se snazi odradit potencialni klienty vysokymi uroky... Zakladni urokova sazba s tim moc nesouvisi... A rekl bych ze dobre delaji, pristup k lacinym penezum zpusobuje docela vazne problemy jak vidime v USA...

Mephisto 14.12.2008 14:48

Zajímavé shrnutí!

http://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jz-usa-hypoteky

Rozhodně to stojí za přečtení...

hamar 14.12.2008 14:00

Něco podobného zde bylo již s vodou ...

Lidé začali šetřit vodou, vodárenské firmy měly menší odbyt, tak zdražovaly ...

Didi 14.12.2008 11:47

Tak nevím

Když by zemědělci začali hlásat: "Neurodilo se rajčat, poptávka po nich je větší než nabídka, tak rajčata zlevníme" každému hned dojde, že je to hloupost.

Když ale centrální banka hlásá "Není dost peněz, poptávka po nich je větší než nabídka, tak peníze zlevníme" najednou je to v pořádku?

Mephisto 14.12.2008 13:32

Re: Tak nevím

R^ trefné ;-)

čtenář zdrojů 14.12.2008 13:44

Ale, ale .....

Ale, ale, to jsou mi novinky. Ona ČNB tvrdí, že není dost peněz? Kdypak a kdepakto tvrdila? Napovězte mi.

ČNB snížila sazby, ale o množství peněz neřekla nic. Tady se řeší, že ČNB snížila sazby, ale banky úrokové sazby zvyšují. Banky se dnes ale jako někteří zemědělci opravdu chovají. Někteří zemědělci totiž občas úmyslně své produkty drží ve skladech a vytvářejí tak umělý nedostatek na trhu. Banky to dělají podobně - odmítají půjčovat.

V 15.12.2008 17:02

Re: Tak nevím

"peníze zlevníme"

nevim nic o tom, ze se penize kupuji, tedy ze si za penize koupim penize. Vase logika ma nejakou mezeru rekl bych.

I-Worm 16.12.2008 12:01

Taky nevím

proč mi pořád nabízejí půjčku, když je peněz málo...

ludva 14.12.2008 11:22

vyjímka

Češi jako vždy.evropská vyjímka.

občanka 13.12.2008 17:51

Nechápu, proč to vzbuzuje vzrušení. V ČR přece banky nejsou, jsou to jen drahá

skladiště peněz. Je jim jedno, jakým způsobem přijdou k zisku, je jim jedno, jestli jste nový nebo starý klient, v podstatě, kdyby půjčovat nemusely, tak by to nedělaly. Proč taky, když z poplatků mají stabilní a naprosto nerizikový příjem?

No, a pokud přece jen přijdou finanční potíže, není nic snazšího vydírat vládu představou, že banka zkrachuje a střadatelé příjdou o své úspory. Oni samozřejmě o své úspory přijdou, jen to nevidí, protože to jde z daní.  Myslela jsem, že je to náš český "bankovní socialismus", ale v poslední době se moc bojím, že američtí i evropští vůdcové studovali u Klause. Mají-li banky problém, nasypat z peněz daňových poplatníků. Nebo snad je možná stávka plátců daní? To by bylo tóčo.  Pak bychom poznali, k čemu máme policii a soudy. Ale představa je to krásná, myslím ta stávka daňových poplatníků. A ještě k tomu, když by ji řešil Paroubek. To by byla teprve estráda.

Mephisto 13.12.2008 19:06

Re: Nechápu, proč to vzbuzuje vzrušení. V ČR přece banky nejsou, jsou to jen drahá

nj, na tomhle je kus pravdy :/ což je docela tristní :(

V 15.12.2008 17:11

Re: Nechápu, proč to vzbuzuje vzrušení. V ČR přece banky nejsou, jsou to jen drahá

"Pak bychom poznali, k čemu máme policii a soudy."

jo, presne tak. To je jen blud ze je mame na ochranu sporadanych obcanu pred kriminalitou, hlavne jde o obranu statu pred obcany coby platci dani, kdyby ti nedejbuh chteli cuknout.

Franta 13.12.2008 16:23

Banky nepůjčují?

Stále čteme, že banky nepůjčují...

Ale není to náhodou tak, že firmy nemají o tzv.půjčky zájem? Mnohé firmy mezují výrobu, mnohé propouštějí, nebo se chystají propouštět. Na co úvěry?

Vím, že celá ředa firem si zřídila účty v zemích, kde mají 100% garanci vkladů. Také mnozí lidé si své osobní peníze zaparkovali "venku".  A tito lidé nepotřebují úvěry bank, které neumí úvěry poskytovat.

Zofka 17.12.2008 11:37

Re: Banky nepůjčují?

Firmy zájem mají, ne že ne. Tak nějak doufají, že bude líp, a momentální nedostatek budou moci v budoucnu splatit i s úroky.

Problém je opravdu v tom, že v bankách tomu, že bude líp, zas tak úplně nevěří, a tak si peníze syslí a nepůjčují už ani za draho.

M. Zima 13.12.2008 14:12

Tak pánové a teď trochu aktuality,

bývalý šéf Nasdaqu Madoff zatčen kvůli zpronevěře přes 50 miliard USD "sněhovou koulí". (Tím se blížíme skutečným příčinám krise.)

Mephisto 13.12.2008 16:56

Re: Tak pánové a teď trochu aktuality,

Zpronevěra 50 mld USD? To jako že je teď má na účtu? Nebo někde ve slamníku? A nebo jen udělal chybné rozhodnutí, které stálo Nasdaq těch 50 mld USD, ale sám z toho prospěch neměl? A nebo ještě navíc, v té době kdy to rozhodnutí dělal, vůbec nebylo jasné, že jde o chybné rozhodnutí?

Myslím, že o skutečných příčinách krize, nemáte ani páru, pane Zímo. Rozhodně to není sebeobohacování bankéřů, za to bych dal krk.

M. Zima 13.12.2008 19:19

Čtěte sám, chytráku např zde:

jestli potřebujete nějaké vysvětlení, tak se přihlašte

http://www.faz.net/s/RubF3F7C1F630AE4F8D8326AC2A80BDBBDE/Doc~E717CF81D311C4D68B069CD10BC8B5F05~ATpl~Ecommon~Sspezial.html

loula 14.12.2008 17:54

Re: Tak pánové a teď trochu aktuality,

Podle toho,co bylo publikováno, tak prostě provozoval hru letadlo. Bral peníze se slibem jejich zhodnocení, prvním účastníkům ty peníze skutečně zhodnotil tím, že nabral dvojnásobné množství čekatelů. Té druhé várce peníze zhodnotil tím, že nabral čtyřnásobné množství čekatelů  atd atd. Toto jde dělat pouze do určité doby, dokud je dostatek čekatelů. Výsledkem je,že N účastníkům hry splní slib, to jest navýšení jejich úložky, ovšem za cenu, že podvede dvojnásobný nebo vícenásobný počet účastníků, kteří o peníze přijdou. A samozřejmě část těch peněz si odsype pro soukromou potřebu.

Příčinou krize tento podvod nebyl, patrně ale byl příčinou krachu řady firem a tím k té celkové kriizi přispěl.

Dušan Streit 13.12.2008 12:17

Ano

Napadlo mě něco podobného:

http://streit.blog.idnes.cz/c/60313/Zmrazme-si-zdrazeni-hibernace-je-in.html

(v druhé polovině článku)

M. Zima 13.12.2008 20:27

Pane Streit, ne že bych se chtěl hádat (inspirován Vaším jménem),

naopak s většinou souhlasím, ale dovolil bych si přesto poukázat na dvě okolnosti:

Jestli tomu dobře rozumím, neuznáváte požadavek na oddělení sítí a výrobců jako argument. Z mého hlediska se jedná o nutný, ale nikoli postačující požadavek. To konsekventní, americké řešení rozbití ČEZu jste vůbec nevzal v úvahu. (Pochopitelně se nemůže jednat o český model ČEZ holdingu, který nedávno presentovali v jejich reklamní agentuře ČT, která se na víc, nežli na PR pro mafii opět nezmohla)

Druhá věc jsou Vaše výhrady k "montování se státu do ekonomiky". Mě ten Váš postoj připadá až kLausovský a nehledě na to, že diskuse ideí tohoto individu je ztráta času, bych spíš mínil, že to montování jako takové je nutné, ale že českým problémem je nefunkční stát.

M. Zima 13.12.2008 11:00

Pane Zeman, ano, "velkoobchodní" cena komodity (peněz) klesla

a "maloobchodní" stoupá. Není to nic tak neobvyklého. Odůvodnění je v nízkém obratu, tu komoditu ve skutečnosti nikdo solidní nechce a protože fixní náklady zůstávají stejné, odůvodní se jimi zvýšení "maloobchodní" ceny. (Zajímavou otázkou je, kam se ukryla "ruka trhu" a co na to hradní guru?)

Jak bylo vidět na nedávné konferenci ekonomů v Praze (od Švejnara, ...až  po Mil.Zemana) čeští experti nepochopili, že ta finanční stránka je jenom symptomem, že jde o odbyt a nerovnováhu ve výkonových bilancích. (Např. mi právě můj auto-dealer nabídnul slevu třetinu na všechny modely, a Amis už nabízejí při koupi jednoho auta druhé za 1 USD, tedy 50% a konec není v dohlednu) Nechá se to také docela dobře kvantifikovat. Otázkou je kam musí padnout indexy, aby se rozjelo nakupování akcií? Srovnání s '29 mluví pro DAX mezi 500 a 1000. Dnes je přes 4500. (Je k tomu spousta faktů, která se do Česka vůbec nedostanou, proto Češi tak lehce naletí na pohádku o řešení miliardovými injekcemi a zamyslet se nejenom nad skutečnými řešeními, ale ani nad šancemi nedokáží, děkovat za to můžou české elitě, Neffovi a spol., kteří mě cenzurou a tupostí nutí k plakativní stručnosti )

Bertík 13.12.2008 14:15

Re: Pane Zeman, ano, "velkoobchodní" cena komodity (peněz) klesla

Souhlasím. Řešení nemůže být v miliardových injekcích, které sice nástup krize oddálí, ale potom ještě prohloubí. Dnes se za vklady zaručí stát, ovšem až padne druhá, třetí banka a stát zjistí, že peníze na záruky prostě nejsou (ani být nemůžou - viděl někdo stomiliardovou položku "bankovní záruky" v právě schváleném státním rozpočtu? Já tedy ne.) tak se položí nejenom ta jedna banka, ale 80% bank ve všech státech, protože si buď lidi peníze budou chtít vybrat nebo o ně přijdou... A nikdo jiný nad státem už není, aby se zaručil (Bůh to neudělá), takže tohle je konečná - trumfové eso už nejde přebít a přitom už šlo se státní zárukou...

V. Hoffman 13.12.2008 14:33

Re: Pane Zeman, ano, "velkoobchodní" cena komodity (peněz) klesla

Prepacte, k tomu cislu 80% ste dospeli ako? Cital som mnoho analyz vplyvu injekcii na vyvoj krizy, aj tie "protiinjekcne" uvadzali, ze kriza sice bude miernejsia, ale podstatne dlhsia. Co to z kvantitativneho hladiska znamena podstatne a ake su celkove naklady miernejsej dlhsej krizy v porovnani s kratsou prudsou krizou sa nikto neobtazoval uviest, ako keby fakt dlhsej krizy s miernejsimi priebeznymi  dopadmi bol sam o seba nieco negativneho.

Co sa zaruk tyka, oni nikdy neboli k dispozicii ani v rozsahu tych povodnych zaruk /90%  a tusim 25000 Euro/. Proste sa predpoklada, ze realna potreba cerpania zaruk bude zlomok formalneho krytia.

Bertík 13.12.2008 15:20

Re: Pane Zeman, ano, "velkoobchodní" cena komodity (peněz) klesla

:-) Dávám pozor, takže můžeme zahájit diskusi. Přiznávám, že 80% bylo jen šíření poplašné zprávy, abych vyprovokoval nějakou reakci. Dneska nikdo nedokáže odhadnout skutečný počet. Nicméně kolik bank by ustálo masivní run? Jenom ty, které zastaví vyplácení hotovosti. Pokud by si lidi hotovost vybírali, tak nepřežije žádná. Kolik korun mají banky v úvěrech na korunu vkladu? Jedna k jedné to zdaleka není.

Problém neleží v porovnávání delší mělčí nebo kratší hlubší krize. Problém je v tom, že krize vznikla z nadbytku peněz v ekonomice a z přehnaných investic v domění, že zlaté časy budou trvat věčně. A jak se tato situace léčí. Dalším pumpováním peněz a podporou investic. To ovšem není řešení. Prostě tolik peněz k dispozici není a krize přijde a bude stejně hluboká nebo ještě hlubší, než kdyby k pumpování nedošlo. Ovšem je to jenom můj amatérský odhad daný selským rozumem a čtením ekonomických rozborů...

V. Hoffman 13.12.2008 23:43

Re: Pane Zeman, ano, "velkoobchodní" cena komodity (peněz) klesla

Skoda, musel som odist, mohla z toho byt pekna diskusia.

Obavam sa, ze si neuvedomujete mieru virtualnosti svetovej ekonomiky. 1 k 1?? 1 k 10 je podstatne blizsie k pravde! Ano, podla sedliackeho rozumu je najlepsie nechat to cele padnut a precistit. Problem je v tom, ze ten pad by sme tak skoro nevydychali, ABSOLUTNA VACSINA penazi v systeme je fiktivnych. Cize jedine kratkodobe riesenie je zatat zuby, doplnit do toho lietadla dalsie fiktivne peniaze a tvarit sa ze su prave. A ked sa to cele ako tak ustali zacat pomaly, systematicky a globalne pracovat na zrealnovani  ekonomiky. Prilis neverim, ze sa to podari, ale deflacne tlaky je to najhorsie co sa v dobe krizy moze urobit. Fed tuto chybu urobil v 29, vysledky su zname.

Ked viete po anglicky, toto je velmi zaujimavy uvod do problematiky:

http://www.answers.com/fiat+money?gwp=12&method=2

enderv 13.12.2008 16:54

Re: Pane Zeman, ano, "velkoobchodní" cena komodity (peněz) klesla

Pokud stat ruci za pohledavky v mene pro kterou ma zarizeni zvane "tiskarsky stroj" (resp. jeho elektronicky ekvivalent), jsou zaruky 100% hodnotne. Samozrejme, pokud ruci za banky ktere si napr. napujcovali v EUR aby potom pujcovali v CZK, tak jsou problemy...

Jake jine dusledky to ma je irrelevantni.

Nicmene, k clanku - rozchod opravdovych sazeb a sazeb CB je jen znamenim toho co jsem rikal uz nekolikrat (i zde v komentarich na psu) - kdo si mysli ze CB muzou narizovat  urokouvou sazbu, tak se plete (v lepsim pripade muzou ovlivnovat kratkodobou sazbu. V lepsim pripade).

Mephisto 13.12.2008 17:12

Re: Pane Zeman, ano, "velkoobchodní" cena komodity (peněz) klesla

Pane Zímo, mám silný pocit, že vaše rádoby-odborné věty ve skutečnosti duní prázdnotou jak Topolánek.

Co má prosímvás vysvětlit neviditelná ruka trhu? (viz. první odstavec) Jaký reálně pozorovaný jev, chování podnikatelů, je s ní v rozporu? Co to je "nerovnováha ve výkonových bilancích"??? To, že by tato nerovnováha byla příčinou krize je podle mě úplný nesmysl, mohl byste to nějak rozvést? Na Vaši větu "Nechá se to také docela dobře kvantifikovat" nemohu zareagovat jinak, než Prosím, tak jen do toho! Rád se na Vaše výpočty podívám, a velmi rád si je projdu... Kam až musí padnout indexy, aby se rozjelo nakupování akcií, je podle mě z hlediska krize zcela irelevantní. Krize není o nakupování akcií, v tom není (zásadní) problém. Ten je jinde, a totiž v přehřátí ekonomiky rozhazovačnou (a tedy inflační) politikou prakticky všech vlád na světě... Podle mě je nutná podmínka pro zažehnání krize vrácení té "přehřáté ekonomiky" do jejích reálných mezí, a zpomalení je tedy POTŘEBNÉ, a ne že je nutno proti němu bojovat nalíváním dalších finančních prostředků do ekonomiky... tím jen oddalujeme nevyhnutelnou katarzi, která pak bude o to tvrdší...

M. Zima 13.12.2008 19:57

Na Vaše pocity byste raději neměl tolik dát,

k té "neviditelné ruce trhu" : jestliže banky levněji nakoupí, peněz "přibude", a všechny dráže prodávají, (cena stoupne,) nefunguje přeci trh.  Ta " nerovnováha ve výkonnových bilancích" je následkem porušení principu výkonu a zákona hodnoty. Obojí porušil např Stalin, kLaus a poslední případ Greenspan a consorti. Ten současný bankrot kapitalismu se principielně od zhroucení komunismu neliší, z Vašeho příspěvku je zřejmé, že jste s moderními americkými managerskými metodami neměl možnost sbírat zkušenosti, takže nevíte nic o ruinování podniků neuvěřitelnými idioty, ani o korespondenci mezi tézemi komunistů a kapitalistických managerů, atd., atd. až po mustry v minulosti, které použitelná řešení nabízejí.  Je to na pořádný článek, ale alespoň Vás upozorním na to, že jste zřejmě nepochopil momentální aktivity. Ty pumpované peníze, kvůli kterým nazval Krugman Steinbruecka hlupákem mají ten propad zobrazený v indexech sploštit, aby nedošlo k tomu, co Vy doporučujete, protože při "volném pádu" dojde následně k inflačnímu šoku, který by byl doprovázen nepokoji s reálnou nadějí na nového Adolfa, nebo zmíněného Pepka Stalinovýho. To vše už tu bylo.

Mephisto 14.12.2008 8:10

Re: Na Vaše pocity byste raději neměl tolik dát,

Raději postupně pane Zímo :) "Když banky levněji nakoupí" - co tím myslíte? Podle mě teda banky mnohem spíš PRODÁVAJÍ (úvěry) a firmy a lidé jim za to PLATÍ úroky. Ale OK, koneckonců každý nákup je defacto taky prodej, sice je to trochu krkolomné, ale budiž. OK, takže banky levněji nakupují = snižují úroky, ceny všeobecně stoupnou, souhlas, lidé jim úroky platí v již znehodnocených penězích, taky souhlasím, banky tedy za svůj produkt dostanou zaplaceno ještě méně, než by vyplývalo z toho snížení úroků prostým výpočtem - ale pořád tu nevidím žádné selhání trhu?!

Ať už to myslíte jakkoliv: není náhodou problém ve vaší úvaze v tom, že neberete v úvahu poptávku po penezích? Že ta může klidně klesnout, a banky potom nejsou schopny svůj produkt (úvěry) za stávající cenu prodat, a tak musejí jít s cenou dolů?

Já bych ale podotkl, že teoreticky by banky v této situaci rozhodně zlevňovat úvěry neměly. A pokud je zlevňují, pak to podle mě může být jedině na nátlak státu - centrální banky...