18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

FINANCE: ČNB a švýcarská zkušenost

Na straně aktiv naroste bilance České národní banky (ČNB) o přikoupené devizové rezervy denominované v eurech, na straně pasiv se zvýší ve stejném rozsahu. Depreciace koruny by měla mít také efekt na výsledovku v podobě mimořádného výnosu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jehlík 28.11.2013 16:22

Polopravda,nebo spíše lež

Autor jaksi opoměl říci,kolik v té době byl kurz franku a o kolik % jej ŠNB upravila,

E. Sevrát 28.11.2013 13:20

Bohužel jeden názor z mála opravdu

kvalifikovaných a vzdělaných  lidí.Čeští pivní skauti mají jasno, jejich konzumní život se zhroutí, když bude Škodovka o 10 000,-Kč dražší,když zaplatí za ledničku apod. o 500,- - 1000,-Kč více,když bude benzín o kačku či dvě dražší,když zaplatí za Plzničku o korunu více apod.To je marginální problém,daleko brutálnější bylo cenově zvýšení sazeb DPH ze strany chemikáře Kalouska,okradení důchodců atd.A všichni drželi tlamičku.ČNB ví co dělá.

V. Mlich 28.11.2013 16:36

Já bych řekl, že autor je jedním z těch, co na tom vydělali

Protože takové zvěrstvo, aby měna skočila najednou o 7%, a je to jedno, kterým směrem, snad nemá v historii obdobu. Kdo o tom věděl, mohl za 24h vydělat miliony. A pak není divu, když takové opatření do nebe vychvaluje. A ještě to maskuje odbornými termíny, všimněte si, kolik je v textu cizích slov.

B. Mráz 28.11.2013 11:07

Miluji makroekonomii.

Zvlášť miluji srovnávání naší republiky se Švýcarskem/viz třeba Pitomio/.Jen mi trochu chybí dopad na člověka, spotřebitele.Je to v jeho prospěch?

E. Sevrát 28.11.2013 14:56

Re: Miluji makroekonomii.

Chce si to aspoň na chvilku sundat zmijovku,otřít si zpocenou lebku a třeba to pochopíte.O srovnávání Švýcarska s ČR se vůbec nejedná,jedná se o obecné ekonomické zvyklosti a poučky,které platějí jak ve Švýcarsku tak v ČR,nebo v USA apod.Ano,můžu Vám prozradit že dopad na spotřebitele,tedy na Vás určitě bude mít.Zdraží se o kačku Zelená,možná i místní projímavé pivo a až pojedete na tradiční sobotní nákup k Lidlovi apod. tak vás to bude stát o cca 10,- - 15 Kč více.Je to tragédie "opravdového člověka".

J. Plíva 28.11.2013 10:24

Co se stane když zkrachuje euro?

M.Zámečník vyjmenovává některé faktory opatření ČNB a ptá se, co se stane, až ČNB své opatření stáhne. Tak, co se stane? Nejspíš to bude průšvih, ale současní bankéři už v bance nebudou a nikdo je popotahovat nebude. Možná už má pan Singer připravenou osobní budoucnost.

  Představme si, co se stane, když se Německo rozhodne pro návrat k marce. Nejspíš to nebude avizovat rok dopředu, tajně natiskne marky, zavře hranice a přes noc to provede. Eura nikdo nebude chtít a ČNB si nakoupená eura může strčit za klobouk. Kdo na tom zbohatne? Ti, conám ta eura prodávají - náš stát určitě ne.

J. Barto 28.11.2013 10:51

Re: Co se stane když zkrachuje euro?

Proč nepíšete pohádky ??

J. Plíva 28.11.2013 11:13

Re: Co se stane když zkrachuje euro?

Pochopitelně je to pohádka - se špatným koncem. Ale co jsou ty pohádky, které předkládá guvernér ČNB Singer jako prognózy a alternativní scénáře? Třeba ta pohádka o tom, jak je deflace špatná, jak na to doplatí chudí, kteří mají dluhy, protože je budou muset splácet v nominální výši - zatímco velevážený guvernér nemluví o tom, že nejde o chudé, ale o zadlužený stát, který by v deflaci musel splácet... A o tom, že k těmto dluhům přispěla i ČNB politikou nízkých úrokových sazeb, takže se vesele zadlužovalo. Dluhy - to je ten začarovaný kruh, nikoli deflace. deflace by byla ozdravným procesem, který by byl těžký, který se ale neléčí zvětšováním zadlužení.

J. Barto 28.11.2013 11:42

Re: Co se stane když zkrachuje euro?

Pohádkou mám na mysli to žvatlání o možném, náhlém , tajném, konci eura v Německu !

S. Ševeček 28.11.2013 11:49

Re: Co se stane když zkrachuje euro?

Vy máte svoje úspory uložené v eurech?

Blázne ...

J. Barto 28.11.2013 12:55

Re: Co se stane když zkrachuje euro?

Je těch bláznů miliony.Ano, patřím mezi ně. Váhal jsem, zda je vyměnit za české koruny, či chorvatskou kunu, ale pak jsem to přeci jen risknul !

J. Barto 28.11.2013 13:02

Re: Co se stane když zkrachuje euro?

Opr.:jsou těch bláznů.....

P. Vaňura 28.11.2013 10:23

Rozvěste zloděje z ČNB na lucerny, OKRADLI LIDI

a nic lepšího nezasluhují.

Mimochodem, zvýšení cen nezbytných prohuktů, např. plyn, povede k POKLESU POPTÁVKY po produktech zbytných, což jsou např. skoro všechny služby! A tady jsou pracovní místa ohrožena už dnes.

Neumím si např. představit, že by se někdo spokojil s horším bydlením, nebo třeba i jezdil méně autem jen proto, aby mohl obědvat v restauraci!

K. Frauknecht 28.11.2013 9:48

Pořád dokola :-))

ČNB intervenovala ve své historii mnohokrát, kurz Kč/Euro byl často vyšší. Tak to prostě ve státě regulátorů funguje :-).

Jen jsem zvědavý, jak nabytá devizová aktiva ČNB zhodnotí. Co třeba nějaké vysoce likvidní státní dluhopisy? Třeba Řecké?

R. Langer 28.11.2013 9:25

"Pokud v tuzemsku vzniká přidaná hodnota..."

Ta bych prosil vyjmenovat nějaké významné velké české podniky, kde je realizována výroba zejména pomocí "přidané hodnoty". Když to tedy má mít takový pozitivní vliv na celou ekonomiku.

J. Dvořák 28.11.2013 7:16

Kope za banku !

Tak se na to koukám !

V. Hajková 28.11.2013 7:30

Re: Kope za banku !

V  jakém  oboru  máte  své  vzdělání??    Pochopil  jste  o  čem  článek  vubec  je??  Pokud  ano-   mužete   konkrétní   argumentací   oponovat -   ne  jen  hloupým  štěkem???

E. Vašátko 28.11.2013 7:16

Je to sice pěkné a kdybych se jmenoval Babiš,

asi bych si pochvaloval. Ale takhle mě národohospodářské rozhodnutí ČNB stojí nejméně 3 Kč z každé uspořené koruny v bance a prakticky zlikvidovalo úroky ze státních dluhopisů, které jsem jako blbec koupil. Takže pokud ČNB něco podobného plánovala před vydáním dluhopisů, jde o prachsprostý podvod a někdo by měl být za to odpovědný ? Tak sakra kde je Šlachta a Ištván ?

V. Vlk 28.11.2013 1:17

Ježiš, to jsou kecy!

Kdyby měli našinci platy nominálně 100 000 kč měsíčně, jako ve Švýcarsku,tak by se to dalo akceptovat. No a jestli,jak naznačuje Zahradník, že se ČNB sichruje, že se Euro zhroutí, tak nás silné státy ometou ještě víc.

J. Vyhnalík 28.11.2013 4:11

Re: Ježiš, to jsou kecy!

Ono je to složitější. Problém je ve vnitřní nerovnováze eurozóny. Naším největším obchodním partnerem je Německo, které je zároveň dlouhodobě nejsilnější ekonomikou eurozóny. Euro devalvuje podle průměru inflačních tlaků v eurozóně. Slabší ekonomiky na tom prodělávají, protože euro neoslabuje tak, jak by pro své ekonomiky potřebovaly a proto u nich roste nezaměstnanost a hrozí deflace. Naopak Německo na euru vydělává, protože pro jeho výkonnost je euro podhodnocené a Němci proto vytlačují z trhu výrobce z jiných zemí.

Česká ekonomika je na tom lépe než průměr eurozóny a proto by bez intervencí ČNB koruna vůči euru posilovala, výsledkem by bylo zlevňování dovozů, ale na německém trhu bychom ztráceli pozice a postupně bychom se dostávali do hlubší a hlubší krize. ČNB překlopila nerovnováhu ve prospěch vývozu a pokud to vydrží delší dobu, měly by se přínosy dostavit. Není to tedy jenom nějaký kapric ČNB, ale přímý důsledek nerovnováhy v eurozóně. Že v tom nejme sami, dokazuje rostoucí kritika Německa z eurozóny za to, že je "příliš efektivní" a "příliš konkurenceschopné". Není to ovšem vina Německa, je to důsledek nedomyšlené konstrukce eura.

J. Bruner 28.11.2013 5:07

Re: Ježiš, to jsou kecy!

co věta, to rozpor. Sílu koruny, resp.směnný kurz určuje vztah k Německu a ten se ustálil dlouhodobě na 25 Kč a žádné pozice neztrácíme. Ostatně devalvace koruny ani nebyl důvod ČNB, ta chtěla jen to, aby lidé více nakupovali (?), tím se má roztočit ekonomika a to by mělo vést k inflaci. Nic z toho ovšem nastat nemůže a ani nenastane, jen se zhodnotí devizové jmění a nejvíce ho zřejmě má sama ČNB. Nebyl tohle hlavní důvod intervence?

V. Hajková 28.11.2013 7:35

Re: Ježiš, to jsou kecy!

Jste  naprosto  vedle  -  nikde  žádný  rozpor  nevidím-   vidím  jen  - jak  nic  nechápete!

J. Vyhnalík 28.11.2013 14:30

Re: Ježiš, to jsou kecy!

Mýlíte se kurz CZK/EUR neurčuje vztah k Německu, ale mezinárodní měnový trh. Eurem se neplatí pouze v Německu a v tom je ten zakopaný pes. Kurz CZK/EUR by bez zásahů ČNB vznikal pouze na základě přirozené parity a směřoval by pod 25 CZK/EUR. Uvědomte si, že ČNB už dlouhou dobu tlačí korunu dolů fakticky nulovými úrokovými sazbami.

Takže zatímco, kurz vzniká "mezinárodně" obchod nejvýrazněji ovlivňuje parita české a německé ekonomiky. To generuje tlaky, které se projevují zpomalováním hospodářského růstu a na které reagovala ČNB.

J. Bruner 28.11.2013 17:17

Re: Ježiš, to jsou kecy!

samosebou, že nejde jen, ale hlavně o Německo. Jde v souhrnu o tržní zájem o korunu. Udělá-li někdo run na korunu jako udělala ČNB, pak jej trh vyhodnotí a upraví kurz. Ovšem tohle není úkol ČNB, tím je cenová stabilita a ta utrpěla nejvíce.

A jedna provokativní otázka, je reálné aby růst byl lineární do nekonečna. Není možné, aby zpomalení růstu bylo dáno přirozeným omezením absorpce trhu, tedy omezením konečné spotřeby? Vždyť žijeme v dostatku, resp.v přebytku a jeho zvyšování je čím dál tím těžší. A proto se kritizuje krok ČNB, který vedl ke snížení nejen růstu, ale přímo úrovně životní.

J. Vyhnalík 28.11.2013 18:00

Re: Ježiš, to jsou kecy!

Většina kritiků dělá tu chybu, že chápou ekonomiku staticky a posuzují pouze okamžité dopady, které jsou, tak jak to u náhlých změn bývá, převážně negativní. Lidé mají tendenci očekávat stabilitu, maximálně trendový vývoj a náhlá změna jim dělá čáru přes jejich předpoklady. To sebou nese ztráty.

To, co ČNB udělala, teprve začíná ekonomiku ovlivňovat a my zažíváme teprve ty krátkodobé dopady. Každé opatření (i neopatření) má svoje dopady krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé. Tyto dopady jsou velmi různorodé a podle toho, kdo je hodnotí, dostávají kladné, nebo záporné znaménko. Navíc se nejedná o žádnou jednoznačnou kauzalitu, ale mají často stochastický charakter. ČNB má velmi kvalifikované analytické týmy, které neustále hodnotí měnící se ukazatele a odhadují budoucí vývoj.

To, co ČNB udělala, nedělala proto, aby řešila nějaké současné problémy, ale aby předešla negativnímu vývoji do budoucna. Negativního dopadu v krátkém horizontu si byli jistě vědomi. Hrubou chybou by bylo, pokud by se pokoušeli s kurzem hýbat nahoru a dolů neustále, ale to oni neudělali, nastavili novou úroveň a tvrdí, že ji budou dlouhodobě držet. Je to umělý zásah, který je ovšem vyvolán umělou konstrukcí eurozóny. Pokud by si evropské státy zachovaly svoje původní měny, koruna by přirozeně posilovala vůči drachmě, pesu, liře, francouzskému franku a oslabovala vůči německé marce, libře atd., a ČNB by pouze hlídala, zda se někdo nepokouší s korunou nepřiměřeně manipulovat.

B. Rybák 30.11.2013 15:02

Re: Ježiš, to jsou kecy!

Centrální banky obvykle ekonomiku povzbuzují snižováním úrokové míry. Ta už je ale takřka nulová, takže nezbývá než devalvace (nebo bezvýsledný tisk peněz jaký provádí např. ECB). Leda, že by jste věděl, jak realizovat záporný úrok.

V. Hajková 28.11.2013 7:34

Re: Ježiš, to jsou kecy!

Naprosto   dokonale   napsáno.  Jste  p. VYHNALÍK  - jediný  diskuter  na  psu  před  kterým  vždy  smekám  pomyslný  klobouk!

R. Langer 28.11.2013 9:28

Re: Ježiš, to jsou kecy!

Hm, to ale vůbec neznamená, že to takhle bude v praxi fungovat...

J. Vyhnalík 28.11.2013 18:05

Re: Ježiš, to jsou kecy!

Na to si budeme muset počkat. Kdyby bylo jasné, co změna kurzu udělá, mohl by se o to starat úředník s Excelem a nebylo by potřeba ČNB. Navíc nikdo nám už nikdy neřekne, co by se stalo, kdyby ČNB neintervenovala. Je možné, že nic a je možné, že byla třeba 10% šance katastrofy. To, zda stojí za to, si nastavit rezervu proti katastrofě je vždycky otázka nákladů na tuto rezervu a nebezpečí katastrofy.

J. Brunner 28.11.2013 15:40

Re: Ježiš, to jsou kecy!

Já se přidávám a prosím odlišit od p. Brunera s jedním n.