20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

FINANCE: Babiš, Fiala, rozpočtové škrty a inflace

Premiér Babiš (a jeho vláda) rozvrátila veřejné finance. Takový příběh vyprávěl nevládní tábor. V letech 2019, 2020 a 2021 hospodařila vláda schodkově: 28,5 miliardy Kč, 367,4 miliardy Kč a 500 miliard Kč (původně schválený rozpočtový schodek byl 320 miliard Kč).1 Ministerský předseda Babiš (a jeho vláda) vyprávěl příběh o blahodárných účincích rozpočtových schodků při léčení čínské chřipky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 26.6.2022 20:31

Nelže, ač vyjímečně, Svědku Burešův a Putinův.

Lžete vy jako obvykle.

P. Diviš 26.6.2022 20:30

Stručné a mylné.

Ale tu stručnost vám chválím.

L. Netolická 26.6.2022 19:07

Pane Šejno, musíte u pravice či levice brát v potaz v jak příznivé či nepříznivé době pro ekonomiku ta která vláda vládne. Kalousek si vychutnal celosvětovou krizi, Babiš po puči naskočil do vlády, když se ekonomika rozjela po krizi. Přesto dělal schodky, nic neušetřil a rozfofroval v tak příhodné době i všechny rezervy. Ani důchodovou reformu neudělali, protože by to pro lidi bylo při implementaci zátěží pro peněženky. Kalousek kvůli tomu zvedl o jedno procento DPH a zatížil SVÉ VOLIČE daní plus osm procent a Babiš reformu zrušil a výhody pro SR si ponechal, přesto hospodařil velmi bídně. Němci si našetřili a tak mají k dobru na horší časy. Inu, Babiš potřeboval být opět zvolen, tak dělal po nás potopa.

V. Čermák 26.6.2022 19:02

Lžete z Nenávisti k Babišovi, velmi schopnému podnikateli i premiérovi...Rv

L. Netolická 26.6.2022 18:52

U nás je Putinem tolik zaplacených lidí, možná i vydíraných, že kdybychom nebyli v EU, tak nás pohltí, to bezpochyby. Stačí se dívat a myslet.

L. Netolická 26.6.2022 18:50

A tak pravil svědek Babiše a Putina.

L. Netolická 26.6.2022 18:49

Není výhrou mít tzv. silného premiéra, který křičí lži, podvádí a dělá nám ve světě ostudu. Nezapomeňte, že Fiala chytil mnoho obtíží, které nezavinil a k tomu ještě se připravuje na náročnou půlroční práci v předsednictví v EU. Nemá to vůbec lehké.

L. Netolická 26.6.2022 18:45

Pokud padne Ukrajina a to tím, že ji nikdo nepomůže, potom Putin půjde dál a i my jsme na řadě. Tím, že Ukrajině pomáháme a válka nebyla blesková ve prospěch Ruska, Rusko se vyčerpává a už nebude mít tolik sil, aby šel na Západ. Ledaže by použil jaderné zbraně.

L. Netolická 26.6.2022 18:42

Vidíte a Fiala je kritizován, že nedělá nic pro lidi, rozuměj, nehází jim peníze z helikoptéry.

M. Šejna 26.6.2022 18:03

Všichni ekonomové se shodují, že je u nás inflace okolo 16 procent, jen Staronový Prokop a jeho guru Fialový Signál furt melou cosi o tom, že to není inflace, ale zdražování. ;-D

Z. Lapil 26.6.2022 15:16

Jasně. Proto píšu a připomínám definici "ze zákona povinné". Kdybych tak neučinil, ocitneme se v debatě, co je to nutné; což se stejně stalo.

P. Hatina 26.6.2022 12:26

Tak třeba důchody se k těm základním mandatorním výdajům se počítají, otázka může být v jaké výši. Už Kalousek když byl ve vládě, taky potichu říkal, že by taky mohly být kolem čtyř tisíc..

U těch silnic jest to složitější...

No a pokud jde o parlament, jako vládní koalici míním samozřejmě i její poslance v parlamentu.

Ta několikaměsíční projednávací lhůta sice obvykle je, ale zrovna v posledních letech se často vyhlašuje vyjímečný stav, zrovna ještě trvá do konce června, jestli na podzim zase příjde covid, tak se zase vyhlásí..:)

P. Molík 26.6.2022 11:57

Stručné shrnutí do jednoho resultátu = Fiala je mimořádně slabý premiér a jeho vláda je nejhorší vládou od Listopadu.

Z. Lapil 26.6.2022 11:47

Samozřejmě narazíme na otázku, co jsou to NUTNÉ výdaje, a dál se nedostaneme. Jsou důchody nutné výdaje? Nedalo by se rok dva tři vydržet bez jakékoliv údržby silnic, snad kromě označení opravdu velkých děr?

V mé úvaze jde hlavně o to, že "ze zákona povinné výdaje" vláda zrušit nemůže. Od toho je tady parlament, a i kdyby stokrát chtěl (koalice a opozice byly zajedno - chacha), zákon má od nápadu k praxi mnohaměsíční technologickou(!) lhůtu.

T. Kohout 26.6.2022 11:15

Není to tak, že platit má střední třída? Chudí nemají z čeho a bohatí nebudou. Neříkají, že střední třída nemá spořit, ale platit? A tomu říkají "cílená pomoc". A když se mluví o všeobecném zchudnutí, má se na mysli KDO?

T. Kohout 26.6.2022 11:07

Nakonec se všichni těší na konec světa, který tak jako tak musí přijít. Žít na dluh je základem každého pokrokového státu.

P. Hatina 26.6.2022 10:56

Sice máte pravdu, jenomže ono to je o výklad, co jsou to ty mandatorní výdaje. Ten užší výklad je že to jsou pouze NUTNÉ výdaje státu, dané jeho důležitými zákony, které nelze (z nějakých důvodů) zrušit.

Ale pak ten širší, jak píšete " ze zákona povinné výdaje" - což jsou ale prosím, NAPROSTO VŠECHNÝ výdaje státu (Ústava ČR, čl.2, odst 3 "Státní moc .. lze uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon. )

Tudíž, tyto tzv. povinné výdaje arciť zrušit lze, ale musel by se zrušit či změnit ten příslušný zákon. Což je ale pro každou vládu, každou vládní koalici, naprostá maličkost. Ale to by chtělo asi pořádnou politickou odvahu, kterou ani Fialová vláda nemá...

Z. Lapil 26.6.2022 10:14

Tak. Bohužel.

Vše vylepšeno o skutečnost, že nějakých 80% státního rozpočtu jsou mandatorní = ze zákona povinné výdaje, takže vláda reálně hospodaří s pár sty miliardami korun.

Skoro se mi zdá, že na mandatorní výdaje tak padnou veškeré příjmy státu a chce-li vláda vůbec něco utratit, musí si půjčit hned na první tank pro armádu.

Z. Lapil 26.6.2022 10:05

Podle mě jste udělala tu chybu v úvaze, že jste autorovi přisoudila "socialistickou" představu, že práce je jen fyzická dřina. Zaměstnanci Pražského inovačního institutu jsou dobrým příkladem zaměstnaných (možná. Nevím, co tam dělají; možná i něco užitečného), finanční úředník pracuje nepochybně užitečně (jistě by se dala vést debata, co všechno správa daní má či nemá obsahovat).

Ale máte pravdu - mohl a měl to zformulovat líp. Taky jsem se zasekl, co tím vlastně myslí. Mě zase jako první napadlo, že pracující jsou podnikatelé, zaměstnanci lenoši.

Připomenu, že přehazování písku z hromady A na hromadu B a zpět je nepochybně práce, ale ve zdejší úvaze spadá jednoznačně pod zaměstnání (činnost bez užitečného výsledku).

Z. Lapil 26.6.2022 9:51

Poptávka je vyšší, protože si lidi z nějakého důvodu vzpomenou, že tu věc nutně potřebují (a může to být i pravda; například cihly po zemětřesení nebo sodovka na vrcholu hory). Druhou možností je, že se té věci začne produkovat méně (neúroda; vyhořelá továrna).

V obou případech se poptávka srovná s nabídkou buď větší výrobou ("hele, to je dobrej kšeft, do toho jdu"), nebo nějakou náhradou ("za ty prachy kašlu na sodovku, okurka v batohu je taky voda").

Z. Lapil 26.6.2022 9:45

Inflace je, když rostou ceny i (číselné) množství peněz v ekonomice. Zdražování zarazíte tak, že buď zvýšíte produkci dané věci, nebo tu věc nahradíte. Řekněme před drahou rýží se zachráníte bramborama ze zahrádky, samozřejmě máte-li jakou. S inflací můžete dělat leda to, že budete na bankovkách škrtat nuly. Případně, jste-li centrální banka, zarazíte půjčování. Čímž ne že lidi zchudnou, ale zjistí, že chudí dávno jsou. Majetek na dluh není majetek.

Z. Lapil 26.6.2022 9:37

Ne smolaři. Jsou zvoleni poté, co se začnou projevovat ekonomické hříchy levicové vlády. Nemusíme chodit daleko - už koncem Babišovy vlády bylo jasné, že plyn začíná zdražovat nade všechny meze a tím pádem že půjdou nahoru i ceny všeho ostatního. Putin tomu dodal grády, ale rozhodně to nenastartoval.

V USA mají porovnání dvou srovnatelných průšvihů. Fakty si pamatuju možná přibližně, ale určitě si pamatuju výsledek. San Francisko srovnalo se zemí zemětřesení, Chicago požár. V obou případech vyletěly ceny všeho, co souvisí se stavěním a opravami. V jednom z těch měst se vláda lekla a začala regulovat a pomáhat, ve druhém nechala volný průběh. Ve městě bez pomoci vyletěly ceny do nebes, ale poměrně brzy bylo město jako nové. V tom regulovaném to trvalo několikrát déle. Ta historka je dobrý podklad k tvrzení, že lidi jsou schopnější se o sebe postarat, než si vláda myslí.

Podle mě je to dobrý argument PROTI anticovidovým opatřením, ať už těm politickým (lockdown) nebo finančním (rozdávat peníze lidem, kteří nepracují). Vlastně to vedlo mj. k tomu, že na jedné straně existovali lidé, kteří brali plat a nepracovali (ne z lenosti, nesměli nebo nějak nemohli), a na druhé straně v nemocnicích a spol. padali na hubu zdarma nebo za pár šupů pracující dobrovolníci. Včetně dobrovolníků nedobrovolných - viz studenti zdravotnických škol.

Z. Lapil 26.6.2022 9:20

Pseudonym je běžná věc. V literatuře B. Traven, v hudbě Michal David, ve sportu Pelé. Například.

Z. Lapil 26.6.2022 9:14

Bezva. Takže soukromý subjekt nakupuje plyn dráž, než musí. Proč myslíte, že to dělá? Větších zisků tak rozhodně nedosáhne.

Pozor: jestli mi začnete tvrdit, že vláda měla nakupovat dráž, než musí, aby se vyvázala ze závislosti na levném plynu, tak se vás zeptám, jak dlouho by podle vašeho odhadu trvalo, než ji někdo napadne nebo rovnou zažaluje, že nepostupuje s péčí řádného hospodáře.

P. Diviš 26.6.2022 9:08

Viz výše. Socani (naštěstí) vypadli, koala s ANO by byla sebevražedná (viz osud socanů).

S pravdoláskou asi bude mít zas a opakovaně smůlu a krizi, ale nic jiného není k mání.

P. Diviš 26.6.2022 9:06

Nabídka stran v PS je dána. Můžete fantazírovat o jiných možnostech, ale ty v PS prostě nejsou.

P. Diviš 26.6.2022 9:04

No, jestli tohle považujete za tvrzení z ČT, tak jste zmatený více, než Svědek Čermák (nebo Šejna).

P. Diviš 26.6.2022 9:03

Nabídka/poptávka.

P. Diviš 26.6.2022 9:02

Momentálně žádný zásadně odlišný systém nevidím. Rozdíly jsou jen v míře byrokracie a míře přerozdělování.

Pokud tedy neuvažuji o islámu a podobných neštěstích.

P. Diviš 26.6.2022 9:01

:-P Spolehlivě pobavíte.