24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

FINANCE: Babiš, Fiala, rozpočtové škrty a inflace

Premiér Babiš (a jeho vláda) rozvrátila veřejné finance. Takový příběh vyprávěl nevládní tábor. V letech 2019, 2020 a 2021 hospodařila vláda schodkově: 28,5 miliardy Kč, 367,4 miliardy Kč a 500 miliard Kč (původně schválený rozpočtový schodek byl 320 miliard Kč).1 Ministerský předseda Babiš (a jeho vláda) vyprávěl příběh o blahodárných účincích rozpočtových schodků při léčení čínské chřipky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Molík 25.6.2022 12:58

Tzv. rozpočtová odpovědnost je významově zprofanované heslo ekonomických fušerů typu Kalouska. Právě Kalouskovi se v dobách vlád Topolánka a Nečase podařil husarský kousek - zaklínal se rozpočtovou odpovědností a pomocí iracionálních a zejména asociálních škrtů ekonomiku téměř položil na lopatky, ale přitom zatnul do futra státní kasy zatím největší sekeru. Kalousek tak překonal i nejodvážnější představy největších pesimistů, Kalousek ze svého slovníku vyškrtl slovo "nemožné". A teď znovu tento finanční a politický hochštapler káže, dokonce moralizuje a zaujímá falešné pózy vševědoucího karatele. Na druhou stranu dodávám, že Kalousek je ve svých vyjádřeních nyní viditelně vyzrálejší, realističtější a už není tak zatížen ideologickým propagandistickým balastem. Kalousek stárne a jeho nástupci v TOP 09 jen paběrkují. Mně Markéta coby šéfka TOP 09 připadá, jako by si chtěla vysloužit politické ostruhy, ale zároveň být nezvedeným politickým dítkem otce-zakladatele TOP 09.

P. Diviš 25.6.2022 17:32

Zřejmě je vám bližší rozpočtová neodpovědnost. Kalousek nepoložil nic na lopatky, naopak umožnil nezodpovědné rozhazování oranžgutanů a Bureše.

V. Čermák 25.6.2022 18:38

Akorát udělal z mnohých občanů ČR chudáky, což pro občany EU bylo Nespravedlivé a Ponižující. ... opimas, 5tiSvědku...;-DRv

P. Diviš 25.6.2022 20:45

Jste-li chudák (nedivil bych se), hledejte příčiny u sebe, ne u Kalouska, Svědku Burešův a Putinův.

J. Nevrkla 25.6.2022 10:26

Mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždycky - slavná věta sovětského premiéra.

Fiala by mohl říct totéž. Jenom s dodatkem, že za všechno může Babiš a Putin...

J. Červený 25.6.2022 9:27

Fiala usvědčen ze lži:

Premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně osočuje šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že jeho vláda dopustila zastavení dodávek plynu z Norska, jež měly tvořit až čtvrtinu celkových dodávek. Dvacetiletá smlouva s Nory ale vypršela v roce 2017 za premiéra Bohuslava Sobotky a hlavně se již týkala soukromé firmy, takže do něj vláda nemohla nijak zasáhnout. V rozhovoru pro Právo na to upozornil analytik společnosti ENA Jiří Gavor. To byl kontrakt, který byl součástí zprivatizovaného, dříve státního Transgasu. Takže nositelem kontraktu byla RWE, později innogy.

L. Severa 25.6.2022 10:12

"... hlavně se již týkala soukromé firmy, takže do něj vláda nemohla nijak zasáhnout." Takže to vláda nechala jen tak, aniž by se soukromou firmou jednala o prodloužení smlouvy. Prostě neudělala nic.

P. Diviš 25.6.2022 17:34

A kde tu lež vidíte? Premiérem byl Dluhoslav, ovšem Bureš ministrem, smlouva skončila a nebyla nahrazena.

V. Čermák 25.6.2022 18:39

Nějaký problém, Bureši? ;-D

P. Diviš 25.6.2022 20:46

Váš, svědku Burešův a Putinův?

J. Plíva 25.6.2022 8:01

No dobře, do inflace nepatří zvyšování cen vlivem poptávky převyšující nabídku. Například zvýšená poptávka po elektřině na Lipské burze zřejmě převyšuje nabídku, která klesla díky zelené politice EU. To z definice inflace není inflace. Rozumím tomu dobře?

L. Žaloudek 25.6.2022 8:38

Pane Plívo, máte asi pravdu. Vždycky ale zūstává nejasné, proč vlastně je ta poptávka vyšší. A mmch. elektřiny zatím není nedostatek, ani na té burze.

Z. Lapil 26.6.2022 9:51

Poptávka je vyšší, protože si lidi z nějakého důvodu vzpomenou, že tu věc nutně potřebují (a může to být i pravda; například cihly po zemětřesení nebo sodovka na vrcholu hory). Druhou možností je, že se té věci začne produkovat méně (neúroda; vyhořelá továrna).

V obou případech se poptávka srovná s nabídkou buď větší výrobou ("hele, to je dobrej kšeft, do toho jdu"), nebo nějakou náhradou ("za ty prachy kašlu na sodovku, okurka v batohu je taky voda").

Z. Lapil 26.6.2022 9:45

Inflace je, když rostou ceny i (číselné) množství peněz v ekonomice. Zdražování zarazíte tak, že buď zvýšíte produkci dané věci, nebo tu věc nahradíte. Řekněme před drahou rýží se zachráníte bramborama ze zahrádky, samozřejmě máte-li jakou. S inflací můžete dělat leda to, že budete na bankovkách škrtat nuly. Případně, jste-li centrální banka, zarazíte půjčování. Čímž ne že lidi zchudnou, ale zjistí, že chudí dávno jsou. Majetek na dluh není majetek.

J. Karvaiová 25.6.2022 7:14

Ten návrh na konci vede zcela evidentně k jedinému možnému scénáři - inflace a občanská válka(nebo jemněji - občanské nepokoje). Na to člověk nemusí mít vysokou.

A co mě dále zarazilo: někdo pracuje někdo je zaměstnán. Tak zoufalé konstatování jsem od někoho, vydávajícího se za ekonoma, nesčetla už dlouho. Takže lékař nepracuje? nebo učitel? Sakra, tohle tady už bylo, né? cca před 30 a víc lety... Ono jde spíš o to,kdo přináší svou prací )ať je jakákoli) nějaké hodnoty. I hajzlbába nebo popelář prostě jsou potřeba. Ale vím taky, že mnoho profesí je umělých a těch je třba se zbavit. Konkrétně mě napadli lidé,co se živí např. v tzv. Pražském inovačním institutu a podobných prapodivných spolcích.Placených státem. Jenže i ten věčně omílaný úředník na finančáku je třeba.

Z. Lapil 26.6.2022 10:05

Podle mě jste udělala tu chybu v úvaze, že jste autorovi přisoudila "socialistickou" představu, že práce je jen fyzická dřina. Zaměstnanci Pražského inovačního institutu jsou dobrým příkladem zaměstnaných (možná. Nevím, co tam dělají; možná i něco užitečného), finanční úředník pracuje nepochybně užitečně (jistě by se dala vést debata, co všechno správa daní má či nemá obsahovat).

Ale máte pravdu - mohl a měl to zformulovat líp. Taky jsem se zasekl, co tím vlastně myslí. Mě zase jako první napadlo, že pracující jsou podnikatelé, zaměstnanci lenoši.

Připomenu, že přehazování písku z hromady A na hromadu B a zpět je nepochybně práce, ale ve zdejší úvaze spadá jednoznačně pod zaměstnání (činnost bez užitečného výsledku).

P. Hatina 25.6.2022 6:05

Jenomže, problém je v tom, že když dočteme do konce, tak zjistíme že ono navrhované řešení je vlastně hraběcí rada, prej " Existuje jediná cesta, jak inflaci ukončit: přestat hospodařit schodkově, ".

Ale jak, prosím, kde najednou, z roku na rok škrtnout státní výdaje ve výši ca tři sta miliard, když ale naopak i objektivně ty státní výdaje mají (i díky té inflaci a dalším vlivům stoupat)?'

Jen tak z hlavy

- navrhované zvyšování výdajů na zbrojení (a přeci bránit se chceme, kdyby nás Putin) napadl - ca 50 miliard

- výdaje na ukrajinské uprchlíky - ca 30 miliard

- výdaje na pokrytí energetické krize, jak teď ohlásil pan Fiala, 66 miliard (nebo to myslel jen na pololetí?

- povinné zvyšování důchodů, ca 60 miliard

A ještě se pár dalších položek najde, i s tím, že i současné výdaje st. rozpočtu se nafouknou o inflaci, protože i ta státní správě se o ní navýší její výdaje..

Že bych doplnil třeba takovou až žártovnou maličkost, když kdysi pan Kalousek dohadoval církevní restituce, její součástí jsou 2 miliardové roční splátky, navyšované ale právě o inflaci za ten rok...:-P

J. Strakoš 25.6.2022 7:10

Jako hraběcí rada mi to rozhodně nepřijde - vláda ty možnosti má. A ne všechny musí být populární:

Tak třeba to pokrytí energetické krize je krok k inflaci, nikoliv od něj - tohle se třeba nemuselo realizovat.

Stejně jako výdaje ve státních institucích - lze udělat škrty (a třeba snížit tabulkové platy). Lze zvýšit daně. Lze snížit dotace.

A tak dále a tak podobně.

J. Janotová 25.6.2022 13:21

Nějakou dobu se mi zdálo, že tahle vláda bude schopna krotit výdaje a přitom "lid prostý" ( a neschopný domyslet ekonomické důsledky -s rukou vždy nataženou) udržet v klidu. Jakž takž odolávala tlakům na zvyšování platů, na valorizaci důchodů nad zákonný limit. Téměř se mi chtělo Jurečkovi za jeho zvýšení příspěvku na bydlení vyseknout poklonu. To bylo brilantní . Kdo měl nárok a požádal si - dostal. Jestli někomu nestálo pár stovek či víc za chvíli papírování, je přece jen jeho věc. Jenže najednou se spustil řev neziskovek o trestuhodně malém využívání dávky, nadměrné byrokracii, chudácích stařících ..., A poslanci 5 kolky si ani nedokázali ohlídat a vyvrátit např. nesmysl , že důchodci musí dokladovat výši důchodu a podobné pitomosti. A už byl džin vypuštěn z lahve a " systém kompenzací "se naplno rozjíždí všemi směry....

Poslední premiérova řeč o "šoku" byla také divná. Co tím sledoval ? Proč musel "hovořit k národu" na všech sdělovadlech, když sdělené skutečnosti odpovídaly tak tiskovce po zasedání vlády?8-o

Přestávám ten tyjátr sledovat. Nejbližší pomocnou ruku najdeš na konci vlastního ramene. A nikde jinde, že.

J. Janotová 25.6.2022 13:29

Vláda ty možnosti má, ale ODVAHU nemá.

A. Renjascu 25.6.2022 7:51

Zrušení superhrubé mzdy na kterém se podílela ODS 130 miliard, uprchlická krize 57 miliard...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zacina-dlouhy-den-ve-snemovne-resit-se-bude-nouzovy-stav-i-superhruba-mzda-130112

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-plan-za-54-miliard-tohle-je-vladni-strategie-jak-zvladnout-uprchlickou-krizi-198210

https://tv.idnes.cz/domaci/vit-rakusan-petr-fiala-ukrajina-rusko-valka-54-miliard.V220413_155511_idnestv_tjz

A. Renjascu 25.6.2022 7:52

...54 miliard...

O. Kaucký 25.6.2022 17:35

Největší problém jsou mandatorní výdaje, které se od 90. let neustále položkově navyšovaly a ty podléhají automatické valorizaci. Tím má, každá vláda do jisté míry svázané ruce. Ale žádná nemá odvahu tyto položky krátit nebo některé zrušit. Některé jsou navíc vázané na naše členství v EU.

Z. Lapil 26.6.2022 10:14

Tak. Bohužel.

Vše vylepšeno o skutečnost, že nějakých 80% státního rozpočtu jsou mandatorní = ze zákona povinné výdaje, takže vláda reálně hospodaří s pár sty miliardami korun.

Skoro se mi zdá, že na mandatorní výdaje tak padnou veškeré příjmy státu a chce-li vláda vůbec něco utratit, musí si půjčit hned na první tank pro armádu.

P. Hatina 26.6.2022 10:56

Sice máte pravdu, jenomže ono to je o výklad, co jsou to ty mandatorní výdaje. Ten užší výklad je že to jsou pouze NUTNÉ výdaje státu, dané jeho důležitými zákony, které nelze (z nějakých důvodů) zrušit.

Ale pak ten širší, jak píšete " ze zákona povinné výdaje" - což jsou ale prosím, NAPROSTO VŠECHNÝ výdaje státu (Ústava ČR, čl.2, odst 3 "Státní moc .. lze uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon. )

Tudíž, tyto tzv. povinné výdaje arciť zrušit lze, ale musel by se zrušit či změnit ten příslušný zákon. Což je ale pro každou vládu, každou vládní koalici, naprostá maličkost. Ale to by chtělo asi pořádnou politickou odvahu, kterou ani Fialová vláda nemá...

Z. Lapil 26.6.2022 11:47

Samozřejmě narazíme na otázku, co jsou to NUTNÉ výdaje, a dál se nedostaneme. Jsou důchody nutné výdaje? Nedalo by se rok dva tři vydržet bez jakékoliv údržby silnic, snad kromě označení opravdu velkých děr?

V mé úvaze jde hlavně o to, že "ze zákona povinné výdaje" vláda zrušit nemůže. Od toho je tady parlament, a i kdyby stokrát chtěl (koalice a opozice byly zajedno - chacha), zákon má od nápadu k praxi mnohaměsíční technologickou(!) lhůtu.

P. Hatina 26.6.2022 12:26

Tak třeba důchody se k těm základním mandatorním výdajům se počítají, otázka může být v jaké výši. Už Kalousek když byl ve vládě, taky potichu říkal, že by taky mohly být kolem čtyř tisíc..

U těch silnic jest to složitější...

No a pokud jde o parlament, jako vládní koalici míním samozřejmě i její poslance v parlamentu.

Ta několikaměsíční projednávací lhůta sice obvykle je, ale zrovna v posledních letech se často vyhlašuje vyjímečný stav, zrovna ještě trvá do konce června, jestli na podzim zase příjde covid, tak se zase vyhlásí..:)

Z. Lapil 26.6.2022 15:16

Jasně. Proto píšu a připomínám definici "ze zákona povinné". Kdybych tak neučinil, ocitneme se v debatě, co je to nutné; což se stejně stalo.

T. Diblík 25.6.2022 5:32

Dneska pan Venkovský Děda rozumí. Čím delší je mejdan, tím horší je kocovina. A účet zaplatí ti, co peníze mají.

R. Langer 25.6.2022 6:20

Dneska je aktuální dlouhý Majdan... ;-)