20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

FIALA: Mlha kolem Green Dealu

V deníku Právo 26. ledna to předseda vlády ČR a šéf ODS Petr Fiala zase jednou šéfovi opozičního hnutí ANO Andreji Babišovi pěkně vytmavil, protože prý jen Babiš může za fakt, že naše země je podrobena zelené ideologii Green Deal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 28.1.2023 10:20

Sázet jen na obnovitelné zdroje je jistě nesmysl. Ovšem jako doplňující zdroj výroby energie není bez významu. Sousta lidí se domnívá, že fotovoltaika funguje jen za plného slunce. Autor dokonce uvádí, že je mimo provoz od října do března. To je úplný nesmysl. V tomto období je jistě výroba elektřiny omezená, ale není k zahození. Vím to z vlastní zkušenosti. Spotřeba energie se stále zvyšuje a zdroje jsou v současné době hodně problematické a hlavně finančně zatím neúnosné. Tvrdé prosazování GD bohužel zavinilo, že podpora obnovitelných zdrojů je zbytečně zpochybňována.

L. Novák 28.1.2023 10:51

Výkon fotovoltaiky v Německu v lednu 2023 v porovnání s ostatními zdroji el. energie:

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/01.01.2023/29.01.2023/today/

V. Petr 28.1.2023 11:30

Fotovoltaika je drahá a v prosinci vyrábí jen pár procent toho, co v červnu.

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena!

P. Diviš 28.1.2023 11:48

Problém je, že občasné zdroje musí být zálohovány. Takže máte dvě soustavy, přičemž ta záložní musí být v pohotovosti, tj spotřebovávat zdroje i když nedodává. Navíc složitější infrastruktura. Takže láce občasných zdrojů je jen zdánlivá, ve skutečnosti se dost prodraží spotřebitelům.

M. Šálek 28.1.2023 12:09

Kdyby Vám na ni významně (a nedobrovolně) nepřispívali všichni ostatní a muse byste spravedlivě platit vícenáklady za řízení zvýšené nestability v síti, byste si ji pravděpodobně nepořizoval.

R. Langer 28.1.2023 13:13

Aha, takže vy taky nevíte, jak to vlatně funguje, co? Vlastně nefunguje, že? :-P

J. Nový 29.1.2023 5:56

Severo, Severo, vy jste ale v.ů.l. Za poslední týden fotovoltaika vyrobila při nominálu 5kW mezi nulou a 170Wh denně. To nestačí ani na nabití mobilu....hezká hračka, ale v reálu jsme na tom jak soudruzi v Německé demokratické republice

L. Hančar 29.1.2023 8:37

Včera ve volební komisi mi kolega ukazoval aktuální výkon jeho fotovoltaické superzelené elektrárny na displeji mobilu: 256W: dvěstěpadesát šest wattů. Bylo 14 hodin odpoledne, oblačno. Instalovaný výkon elektrárny je 15 000 wattů. Za poměrně jasného počasí elektrárna makala na 1,7%. Oba jsme elektroinženýři, proto ty odborné pojmy. Sám mám také panely na střeše, vím své! Slepá ulička. Jděte se vyspat ze zeleného snu!

Z. Lapil 29.1.2023 9:34

Ona vám FV něco vyrobí i z měsíčního světla. Její problém je opravdu v tom, že vyrábí jen někdy, takže ji musíte buď skladovat (vyřešeno snad ještě méně, než skladování vyhořelého paliva) nebo zálohovat. Jaderných to neumí, úhel, špatně a ply je drahý a poslední rok i politicky obtížný.

Pro domácnost, jakž takž v RD, obtížné až nesmyslné u velkopaneláků, mi dává smysl zásobování ledničky, počítače a podobných drobnosti skrze FV a baterií, I tak s nutnou další zálohou pro počasí dnešní, kdy pořádně nevysvitne slunce dva tři týdny v kuse,plus teplovodní kolektory, které pomůžou předehřát teplou vodu do sprchy.

Ať to berete z jaké strany chcete, na slunečníky a vetrniky vám přispívají ti ostatní, jak přímo skrze dotace, tak nepřímo skrze povolenky a cenu za budování komplikovanější rozvodu a záloh, včetně toho, že tepelná elektrarna část času stojí, protože se povinně jede na dražší slunce a vítr.

F. Kusák 28.1.2023 9:49

Obecně vzato, mělo by být všem kritikům jasné, že nepodepsat Green Deal, by pro českou ekonomiku znamenalo dost vážný problém. Nemohli bychom se ucházet o bruselské dotace, na které ale povolenkami intenzivně příspíváme, vypadli bychom z různých programů EU a i přístup k úvěrům by byl zkomplikován. Prostě, ocitli bychom se mimo hru. Takže vyčítat to Babišovi, je mimořádně hloupé, a ti, co to tvrdí, si nevidí na špičku nosu. Jiná věc je, pak praktické chování, konkrétní postoje vlády, mistrů atd.

J. Hajský 28.1.2023 10:23

Myslím, že od kaýdé smlouvy se dá odstoupit. Proč se tedy Fiala, když se stal předsedou vlády, nerozhodl od Babišem podepsané smlouvy (nebo toho, co Babiš podepsal) o Grean Dealu odstoupit? Myslím, že pan Kusák to vysvětluje jasně. Neměl by tedy Fiala každé ráno se slzami štěstí v očích děkovat osudu, že tuto smlouvu podepsal Babiš a nemusel ji jednou podepisovat on?

P. Diviš 28.1.2023 11:51

Podepsali oba.

R. Langer 28.1.2023 13:14

Přesně tak. :-(

J. Ticháček 28.1.2023 19:42

To ano.

Jenže ten Babiš u toho měl spoustu řeči, zatímco Fiala si k tomu svému podpisu přidal nejen to, čemu se Babiš dokázal vyhnout, ale ještě si k tomu přidal spoustu dalších nesmyslů.

P. Brecík 28.1.2023 20:12

jjj PF vykřikoval, že Green deal je pro ČR "velká příležitost". No, teď na 1měs. nevyrábí Toyota, Škoda se má přidat ( neohlásila to kvůli volbám ) Fialohnus v 6/23 zjistí, že deficit bude nejmíň 350, ale reálně 400, nezaměstnanost půjde nahoru. Jen [UA] budou odchyceni a posláni na frontu pro konečné, totální vítězství ;-D

P. Diviš 28.1.2023 11:51

Jde právě o to praktické chování. Uznávám nutnost podpisu, ale u Bureše i u Fialy jsem postrádal to "ještě jednou kolem dvora, aby si nemyslil, že jsem

k̤ṳr̤v̤a̤", jak si myslela ta slepice, kličkující před kohoutem.

O. Vašíček 28.1.2023 19:36

Pozor na to. To není pravda a říká se to jako omluva podmíněného souhlasu. Ono to bylo celkem jednoduché. Na této dohodě, jako na všech ovlivňujících celou EU, je nutný jednomyslný souhlas. Tzn., že stačí, aby jeden nepodepsal a celá dohoda se vrací na začátek. A s tím i celý systém rozdělování dotací. Bez platné smlouvy, která definuje nárok na dotace, žádné dotace nejsou. A nikdo z nich, tedy, není vyjmut nebo je potrestán jejich nepřidělením. A NEJDE TO PŘEHLASOVAT!

Dovedu si představit, jakému tlaku byl vystaven a určitě i vyhrožovali ztížením čerpání dotací, na které má "nárok" např nezávislý holding Agrofert. :-) A taky asi vím proč! Kdyby se smlouva jednomyslně neodsouhlasila, tak by Německo nedosáhlo na peníze, kterými financuje svoji zelenou dohodu a mělo by velké problémy, jak to dále prosazovat. A asi by mělo větší problémy než mi, kdyby k nám neproudily dotace na podporu FVE na každou střechu, které stejně dodávky energií nijak neřeší.

Takže "nás" sprostě prodal. A doma se ještě chlubil, jak nám navýšil příslib čerpání více dotací. Že jsou to dotace na "zelené" projekty, které nám energii v žádném případně nezlevní a ani nijak dál nepomůžou, to už řečeno nebylo. Kdyby to alespoň zajistil jako financování stavby nových reaktorů v Dukovanech nebo Temelíně, tak bych to ještě zkousnul, ale takto je to neodpustitelné.

Stejně jako prosazení ještě větší podpory GD za našeho předsednictví p. Fialou. Místo podpory a prosazení ČESKÝCH zájmů se jen přiklonili k nadiktovanému směru, který naše zájmy úplně ignoruje.

P. Kmoníček 28.1.2023 9:20

To budou orgie v napadání současné vlády. Pokud vláda podlehne , tak předpokládám, že v roce 2035 (t.j. v roce, kterým se operuje) bude rozdíl v životní úrovni Západní Evropy zase o trochu vyšší než Česka. Zkrátka jako tomu vždy bylo, protože jsme si zvykli stále někoho dohánět.

F. Kusák 28.1.2023 9:55

Orgie? To žijete v jiné zemi. Jaksi nechápete, že současná politická moc nemá reálnou opozici. To je přeci zásadně špatně. Asi si myslíte, že diverzita názorů je něco škodlivého. Tak si to myslete, já jsem přesvědčen o opaku.

L. Novák 28.1.2023 10:56

Co je to ta vaše "reálná opozice"? :-)

P. Diviš 28.1.2023 11:52

Moje by byla strana či hnutí, vystupující proti EUnijním šílenostem, ale nepodporující Putina. Nic takového nevidím.

L. Novák 28.1.2023 18:31

S tím mohu souhlasit. R^

J. Majzlík 29.1.2023 21:49

Stále se zapomíná na to, jak dopadly při svých pokusech o přibrždění nebo zmírnění vlivu EU na chod veřejných záležitostí v naší zemi předchozí vlády, vedené V. Klausem, M. Topolánkem a P. Nečasem. Takovému dlouhodobému vnitřnímu i vnějšímu tlaku nebylo možno v našich specif. podmínkách dále odolat. P. Fiala a jeho vláda jsou pouze viditelnou partou potmě šmátrajících spoluviníků i obětí nového údělu evropských obyvatel.

R. Tichý 28.1.2023 9:19

Souhlas.

Myslim si, ze se to da zobecnit:

Politici asi mluvi pravdu pouze kdyz je jejich vliv maly. Jak se dostanou k moci, delaji vse pro svuj prospech, nikoliv podle vule svych volicu.

F. Navrátil 28.1.2023 9:08

Fiala je schopen kritizovat. Není však schopen cokoliv udělat. Nejenže to neumí, ale ani nechce.

P. Pepax 28.1.2023 9:07

R^ Souhlas s autorem, né Babiš, ale Fialova 5-kolka je to pravé zlo.

J. Majzlík 29.1.2023 22:00

Při předvolebních debatách se ukázalo se, síly "zla" obou dominantních táborů působí v poměru 58 : 46 téměř shodným směrem, kterým působí na chod našeho státu vnější síly EU.

L. David 28.1.2023 9:05

Fialovi a všem vládním i parlamentním škůdcům a slepicím bych nabídnul trojnásobný doživotní příjem za závazek, že přenechají svá místa skutečným odborníkům a už nikdy nevystrčí své rypáky a zobáky na veřejnost!!

J. Lukavsky 29.1.2023 9:31

"že přenechají svá místa skutečným odborníkům" tady na Psovi je jich hned na nejméně 5 kompletních vlád! Prmiér L.David 28.1.2023 .... ale je jistě zajímavé si přečíst jejich názory kdyby.... J.L. end

O. Kožušník 28.1.2023 8:49

Hi, pěkné pojednání, díky. Rovněž považuji Fialu za člověka, který se chová, jakoby postrádal základní inteligenci k tomu, aby usoudil, co je podstatné, a ne jenom usoudil, ale podle toho jednal.

Ještě jeden postřeh - za vysoké ceny zejména plynu může Putin jen nepřímo, hlavním viníkem jsou sankce na Rusko a keťasi Němci, Američané, Noři, kteří inkasují za plyn pětinásobné částky a přímo chrochtají blahem, jak se daří. Snad jste zaregistrovali, jak se Němci bránili zastropování cen plynu