25.4.2024 | Svátek má Marek


FEJETON: Zlepšovací návrh

12.4.2022

Kdysi dávno, v jednom z mých četných zaměstnání, jsem podal zlepšovací návrh. Mimochodem, to nebyl vynález minulého režimu, o zlepšovacích návrzích jsem se dočetl v pamětech Henryho Forda. Zaváděl je ve svých továrnách už ve dvacátých létech. Já tenkrát podal zlepšovací návrh, že by bylo dobré, kdyby byl na záchodech ve firmě toaletní papíru. Dostal jsem za uši, že si dělám srandičky ze zlepšovatelského hnutí, a záchody byly dál osazeny zmačkanými novinami.

Teď tu jsem znovu se zlepšovacím návrhem, jak ušetřit benzín a naftu a tudíž platit Putinovi míň peněz za ropu. Vycházím z vlastní zkušenosti řidiče. Ze Zvole jezdím do Prahy přes Zbraslav po Strakonické. Už rok tu rejpou třetí pruh původně dvouproudové silnice. Tříkilometrový úsek má být hotový v roce 2023. Vždycky tudy jedu v pracovní době, v koloně, často na jedničku nebo na dvojku, to má auto největší spotřebu. Počítám lidi, kteří v danou chvíli skutečně pracují. Nikdy jsem nepotřeboval víc prstů, než kolik jich poskytne jedna ruka. Však to znáte všichni, takhle to vypadá všude, kde se takzvaně pracuje na silnici. Přesně tak se takzvaně pracovalo na silnici za minulého režimu. V tom se za třicet let nezměnilo nic. Kolik ropy proměněné na benzín a naftu zbůhdarma proletí výfukem jenom proto, že z nějakých důvodů se u nás nepracuje na silnicích tak, jak je to běžné jinde? Vzpomínám, jak jsem jednou zavítal na pár dní do francouzského Toulouse. Přijeli jsme tam a ukázalo se, že centrum města je zablokované, dělali tam nový asfalt snad v deseti hlavních ulicích města. Potěšpánbu, říkali jsme, když jsme nazítří ráno vyjížděli z Toulouse na výlet. Vrátili jsme se večer, asfalt byl položený, provoz obnovený.

Takže můj zlepšovací návrh je tak jednoduchý jako ten, když jsem navrhoval, aby byl na záchodě toaleťák. Teď navrhuju, aby se na silnicích pracovalo a tím by doprava byla plynulejší a ušetřilo by se. Naději na uplatnění návrhu nemám žádnou. Určitě něco takového už někdy napadlo někoho přede mnou a že to nejde prosadit má nějaký důvod, který se táhne přes všechny vlády levé jako pravé. Toaleťák se ocitl na veřejných a firemních toaletách, až když padl režim. Nevím, co nebo kdo by musel padnout, aby se na českých silnicích pracovalo jako v Rakousku. Nebo v Toulouse. Viděl jsem, jak staví silnici v Ugandě. To byl panečku fofr!

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Další články, úvahy a povídky čtěte na osobní stránce Ondřeje Neffa. Jsou tam i rozhovory, fotky a povídání o sci-fi.
Neff.cz