Neviditelný pes

FEJETON: To musím mít

27.11.2019

Ke všemu, co se jmenuje Tesla, mám hodně pozitivní vztah. Nikola Tesla je fascinující postava ze světových dějin vynálezů. U nás bylo jméno Tesla spojováno s výrobky spotřební elektroniky. Měli jsme doma Tesla Lotos, úžasný televizor! Díval jsem se na internet a dodnes se dá koupit, stojí tisícovku.

V dnešní době je ovšem název Tesla spojován s elektrickými automobily. Vyrábějí se v Americe a stojí za nimi Elon Musk. Toho jistě znáte, je to takový dnešní Edison a Westinghouse a Zeppelin v jedné osobě. Elon Musk předvedl ve čtvrtek nejnovější model ze své automobilky. Jde o naprosto šílené vozidlo, které vypadá jako rekvizita z fantastického filmu. Řekl bych, že by se hodil do prvních filmů s Jamesem Bondem. Tam se tehdy často projížděly podivné vehikly, na kterých bylo patrné, že jsou vyrobené z papundeklu. Muskova novinka se jmenuje Cybertruck, něco jako Kybernáklaďák. Zrychlení z nuly na stovku pod tři vteřiny, to je jako formulový závoďák. A je to náklaďák a do kabiny vleze šest lidí. Opravdu vleze, protože je to celé placaté a asi v tomu budou hodně naštorc.

Stříbrné monstrum má neprůstřelná okna. Při prezentaci Elon Musk zve na pódium Franze von Holzhausena, šéfdesignéra firmy. Jako když principál volá: Klaun, a teď předvedeš divákům neprůstřelné okno. Pane židiteli, pane židiteli, co by klaun pro vás neudělál, řekne Franz von Holzhausen. Bere do ruky ocelovou kouli, namíří, mrští a bác, v okně je díra, jaká má v okně být, když do něho bacíte ocelovou koulí. Aby byla jistota, bere kouli znova a bác, druhé okno je v čoudu. Pane židiteli, pane židiteli, ono to neprůstřelný okno nebylo dost neprůstřelný.

Je to tak, přátelé, Murphyho zákon se nevyhýbá ani elektromobilům a když se něco může podělat, podělá se. Ledaže by se to nepodělalo. Ledaže bychom byli svědky rafinované reklamní kampaně. Jen si to považte. Kolik nových modelů automobilů se každoročně předvádí? Stovky jistě, možná tisíce, když připočteme všechny ty Indie a Číny s jejich pár miliardami obyvatel. O kolika nových modelech se píše jinde než v motoristických časopisech? Jsou jich desítky, nebo stovky? Možná se dají počítat na prstech. O Tesle se teď mluví všude, i tady v rádiu. Jo, a je to fakt elektrické auto.

Začínají mě ta elektrická auta moc zajímat a aspoň u mě bude mít pan Bursík pravdu v tom, že moje další auto bude na elektriku. To je přece úžasné. Chci mít auto, kterému když cáknete ocelovou koulí do okna, uděláte do něho díru. A taky auto s výfukem v elektrárně. Pokud možno atomové.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Neff.cz



zpět na článek