24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

FEJETON: Antoníne, topiči elektrárenský…

Od mládí jsem sváděl zdánlivě nikdy se nekončící boj s energií, jak už bývá údělem většiny z nás, tísnících se v tomto slzavém údolí. Jakmile jsem dosáhl věku, kdy už se dalo věřit, že si neublížím, bylo mou povinností starat se o topivo pro naše kamna.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kříž 28.3.2014 8:51

Prosluněné země

K fotovoltaice se nepřímo vyslovil už v 19. stol. ruský Jára Cimrman - Kozma Prutkov:

"Zeptá-li se tě někdo, co je užitečnější: Slunce nebo Měsíc, odpověz, že Měsíc. Protože ten svítí v noci, zatímco Slunce jenom ve dne, kdy je beztak světlo. Na druhou stranu Měsíc pouze svítí, kdežto Slunce hřeje."

Fotovoltaika bez nákladných (a stále nedokonalých akumulátorů) může být ekonomicky efektivní jen tam, kde praží slunce a kde energeticky náročná klimatizace zajišťuje tepelný komfort bydlení. Počáteční vysoká investice se vyplatí pouze jako zaplacení si většího pohodlí - když slunce svítí, bude doma "zadarmo" chladno, když zapadne a ochladí se, požadavky na energii klesnou.

Budovat solárka tam, kde slunce svítí málo a moc nehřeje, je nesmysl. Jejich napojení na ústřední rozvodnou síť pak zdražuje energii obecně na úkor spotřebitele a prospěch distribučních firem.

Ekologistické horlení pro solární energetiku svědčí jen o tom, že jeho zastánci jsou, jak tomu kdysi na základní škole říkali, buď blbí, nebo navedení (energetickými společnostmi).

T. Kočí 28.3.2014 9:28

Re: Prosluněné země

Fotovoltaika bez nákladných (a stále nedokonalých akumulátorů) může být ekonomicky efektivní jen tam, kde praží slunce a kde energeticky náročná klimatizace zajišťuje tepelný komfort bydlení. Počáteční vysoká investice se vyplatí pouze jako zaplacení si většího pohodlí - když slunce svítí, bude doma "zadarmo" chladno, když ....

s tímto naprosto souhlasím. V místech kde je provoz klimatizace nezbytný a je ve fázi se slunečním svitem (či větrem-ano i taková místa jsou!)se OZE vyplatí. Jen se divím, že dosud nikdo nevyrábí solární klimatizaci na bázy absorbce.Její pořizovací náklady i životnost by byly bezkonkurenční.

V. Koreis 28.3.2014 11:26

Re: Prosluněné země

Je toho spousta ve vývoji. Náš syn pracoval donedávna jako PR v Institutu Nanotechnologie při Queenslandské univerzitě (teď ale přešel k mozkovému výzkumu). Ti nanotechnologové (to je slovo!)se intenzivně zabývají výzkumem jakési emulze, která se nastříká na kovovou střechu a bude to sbírat sluneční energii. Jsou prý v tom výzkumu už hodně daleko.

Pro nás tady je tomu skutečně tak, že klimatizace je to nejdůležitější. Topit skoro nikdy nepotřebujeme, hlavně jen chladit. A protože je klimatizace také energeticky nejnáročnější, vyplatí se nám si vyrábět elektřinu. Kdybychom ji mohli i skladovat, bylo by ještě lépe!

E. Vašátko 28.3.2014 6:08

No jo, pane Korejs,

ale to od Vás nikdo nechtěl žádné poplatky za likvidaci panelů na střeše (která bude až za 20 let, podle toho, jakou udávají výrobci životnost), ale platí se teď, nikdo Vás nenutí, abyste z elektřiny, kterou si pro sebe vyrobíte, zaplatil daně, odvedl jakési poplatky distribuční společnosti a já nevím co ještě. Je pravda, že mě kdosi cosi platí, prý zelený bonus, ale pokud jsem to spočítal za poslední čtvrtletí já, tak jsem obdržel asi 2800 Kč, ale zaplatil jsem asi 450 Kč nějakých poplatků (asi za využití sítě),kolik zaplatím daní z toho co jsem vyrobil nedokážu odhadnout, protože to ještě dneska pořádně neví nikdo a kolik jsem na zálohách ČEZu ušetřil, to také dodnes nevím, ale věřte, že moc to nebude. A to mám na střeše zaplať bůh jen 22 panelů, jak se říká, kdybych to byl bejval věděl, tak bych to byl neudělal. Skoro za čtvrt milionu. Myslíte, že se mě ta investice vůbec někdy vrátí jako Vám ?

V. Koreis 28.3.2014 7:49

Re: No jo, pane Korejs,

Pane Vašátko, že tu žijeme ve šťastné zemi, to vám poví skoro každý Australan...