28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EVROPA: Zrušení roamingu zaplatí všichni

Európska únia plánuje od júla 2017 úplne zakázať roaming. Či už teda pôjde o volania, sms alebo mobilný internet, operátori budú musieť povinne aplikovať rovnaké sadzby pre zákazníkov nachádzajúcich sa v zahraničí ako pre tých, ktorí sú v krajine daného operátora.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 8.7.2015 16:58

Telefonní operátoři jsou nenažraní zloději

EU byrokraté jsou nenažraní zloději...

No a teď jde o to, kdo se víc líbí davu a posílí si svou pozici.

Vzpomeňme třeba na to, jak se choval státní SPT telecom, Český telecom či jak se ten státní moloch před i po "privatizaci" jmenoval. Prolezlý různými parazity z politických stran, poskytující bezdůvodně nadstandardní výhody vybraným osobám či státním úředníkům a úřadům.

Stát prodal své občany těmto vykutáleným firmám a teď se pokouší tvářit se "lidově".

O. Mayer 7.7.2015 13:04

chápu, že patří k dobrému tonu..

.. kopnout do čehokoliv "bruselského", ale tak nějak se zdráhám uvěřit těm vyšším nákladům (s vyjímkou možná vyššího opotřebení čipů díky přesměrováním přes více uzlových bodů). Vysvětlete mi, jaktože v rozsáhlejších či lidnatější územích než je EU (dejme tomu USA, Čína nebo Indie) to lze provozovat bez roamingových poplatků (resp. celkové náklady na provoz takto rozsáhlých sítí se podařilo s úspěchem rozpustit do daleko nižší ceny volání, než máme v Evropě?)

J. Vintr 7.7.2015 14:34

Re: chápu, že patří k dobrému tonu..

Přesně tak, pro "roamingové" příplatky neexistuje věcný důvod, protože volání přes hranice nejspíš není spojeno s žádnými vyššími náklady. provozovatelů mobilních sítí. Obzvláště jde li o nadnárodní firmy, působící přímo skoro ve všech zemích, kterých se to týká. Jde jenom o dohodu těchto provozovatelů a využití toho, že tuto službu lidé chtějí a jsou za to ochotní zaplatit. Proti takové dohodě je trh v podstatě bezmocný

R. Langer 7.7.2015 15:04

Re: chápu, že patří k dobrému tonu..

Je to přesně tak, prostě není možno použít nebo vybudovat další "libovolnou" konkurenční službu. Proto je v tomto případě regulace výjimečně potřeba. Ne jako buzerace, ale jako ochrana zákazníka.

V. Mlich 7.7.2015 22:49

Jak vznikají náklady?

Představte si, že se stanete operátorem, který němá žádné vlastní zařízení, jen je registrován v mezinárodní síti. Přesto by vaši klienti mohli telefonovat, pokud by byli mimo stát, ve kterém jste registrován. Bez jediné koruny investice do zařízení, jeho zřízení (povolení, přívody atd), jeho provozu (napájení, údržba). Kdybyste ostatním nemusel platit platit poplatky, mohli by vaši klienti mít hovory zdarma. Už chápete nesmyslnost toho nařízení?

R. Langer 8.7.2015 13:54

Re: Jak vznikají náklady?

Hm, to by vás ale takhle MUSELI registrovat. A to oni NEMUSÍ...

J. Prečuch 7.7.2015 11:30

O 2 není O 2

tedy Telefonica O2 CZ a to samé Slovakia.

Neboť na Slovensko vtrhla s fér účtováním i tarify. Rozvířila stojaté vody podnikání a Slováci se k ní hrnuli a konečně hnuli zadkem i dva stávající operátoři a sice pomeranč a T Němec. Nedávmo se setkalo s pochopením i to že Starý dobrý ČS trh vlastně existuje a majitelé kyslíkových čísel "hovoria v českej sieti ako doma"  což však platí jenom jednosměrně. opačně nikoliv. Má to logiku? Má dokud z lisu teče, musí se ždímat.

K. Janyška 7.7.2015 10:24

Ano, nemůže. EU jenn přichází z dalšími a dalšími zločiny.

Kdo nerozumí teorii spontánního řádu, neví však o čem mluvím... Dzp.

P. Fryš 7.7.2015 11:38

Re: Ano, nemůže. EU jenn přichází z dalšími a dalšími zločiny.

To neřeš, trolle. Už umíš ovládat svůj svazarmovský polní telefon TP 25 s kličkou ? Vsp.

Z. Švrček 7.7.2015 10:18

Ano, čistá pravda

Náklady na spojení do a ze zahraničí jsou pro operátory skutečně vyšší, než na totéž spojení doma. Vyplývá to z procesu sestavování spojení. O tom žádná diskuse. EU se ovšem uchýlila ke kroku, který popírá veškeré deklarace jejího "nového telekomunikačního rámce", kde se hovoří o cíli snižování regulece. Opak je však pravdou jak v roamingu, tak i jinde- Regulaci tak EU opět o řádný krok zvýšila a to tím nejhorším a nejtvrdším možným způsobem. Zasáhla nařízením přímo do cen služby - jasný příklad socialistického řešení. Poslanci a euroúředníci tak jásají, budou z Brusele volat domů za tuzemské tarify, někteří eurohujeři a zejména novináři, kteří si myslí, ¨"že celkově by telekomunikační služby snad měly být zadarmo" hýkají blahem s nimi a ostatní občané to jen skutečně zaplatí. Operátoři podnikají. Nejsou žádná charita a tak se budou snažit tento krok eliminovat v jiných cenách a protože to čekali, nejspíš to již i provádějí.  Fuj, chce se mi zase zvracet.

R. Langer 7.7.2015 13:32

Re: Ano, čistá pravda

Zadarmo by ty hovory určitě být neměly, ale jak jsem uváděl, nejedná se o neomezený trh, tedy není možné působení přirozené konkurence. To je nutno také chápat.

L. David 7.7.2015 9:53

Jestliže impotentní Bruselané nejsou schopni řešit

skutečné problémy Unie, musí lidu občas předhodit alespoň nějaké hrdinné "vítězství"- třebas nad zlými kapitalisty, kteří jsou tak drzí, že po nás chtějí peníze za telefonování do zahraničí.

Tím pádem evropský lid začne Bruselany milovat a nebude se proti nim bouřit, jako například ti řečtí nevděčníci.

M. Mýval 7.7.2015 8:46

bude? Už je

Od roku 2013 jsem měl u TM nejlevnější neomezený tarif v síti za 249 Kč. Před obnovení smlovy mi přišlo že tarif byl vylepšen na 349 Kč. Změnil jsem tedy číslo (jsem zákazník od roku 1996) na předplacenou kartu.

Takže teď nekecám a makám a když mi někdo něco chce, tak mi zavolá.

Co se týče zahraničí, tak se stejně v hotelu napíchnu na wifinu a na roaming dlabu. Takže výhody levného volání přenechám bruselským zaměstnancům, kteří si potřebují pokecat s přáteli a milenkami, které nachali doma.

R. Langer 7.7.2015 13:02

Re: bude? Už je

U T-Mobilu jsem začínal před cca 15 lety s předplacenou kartou se sazbou TM-TM za 2,40,-, TM-ostatní za 5,50,-, účtování po půl minutě po vteřinách.

Skončil jsem u sazby 6,90,- za minutu kamkoliv a s účtováním po minutě. Inu - kdo chce kam...

Tak jsem u Mobil.cz, vyhovuje mi ten pomalý internet za 200,- na půl roku.

E. Erat 7.7.2015 7:29

Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

do soukromého podnikání tím,že reguluje ceny soukromých subjektů.Čistý a nefalšovaný komunismus.

J. Slanina 7.7.2015 8:16

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Největší hnus je, když podobné prašivé hyeny jako jsi ty okrádají lidi o miliony a ještě se jim chechtají jaké že to jsou blbé ovce.

M. Prokop 7.7.2015 8:48

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Můžete ho mít nerad, ale v tomhle má pravdu.

J. Slanina 7.7.2015 10:00

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

A mění to snad něco na tom, že je to swině non plus ultra?

E. Erat 7.7.2015 11:10

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Zdař Fekálníku,toto nové slovo jsem vymyslel pouze pro tebe.Vycházel jsem ze slova pekelník.Pekelník tedy čert,žije v pekle,tedy v podzemí.Ty jsi močůvkář a žiješ převážně v žumpách a septicích.Ty jsou také v podzemí.Takže Močůvkář vulgo Fekálník Slanina.Dnes Fekálníku vyrážím večer na tradiční úterní posezení u pivka k Tygrovy.Dvakrát jsem tě zval,leč jsi nereagoval.Chápu,sundat si špinavé montérky,umýt se a slušně se obléct je nad tvé možnosti.To budeš radši chlemtat ty slivky v tvojí putyce Na Hrázce,tam můžeš přímo sesednout ze svého zánovního hovnocucu ,bez jakéhokoliv civilizačního nátisku.

R. Langer 7.7.2015 12:53

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Nemá, viz níže.

R. Langer 7.7.2015 12:52

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Bohužel předmětem jejich podnikání je omezené rádiové pásmo patřící "nám všem", tudíž je v tomto případě určitý dozor nutný. Pokud by v tomto oboru byla konkurence neomezená, neměl bych s tím žádný problém, tak tomu v praxi ovšem není. S komunismem to v tomto případě nemá zhola nic společného. Spíše s monopoly a kartelovými dohodami. Což, jak jistě víte, řeší antimonopolní zákony, a například USA jistě nebudete pokládat za komunistický stát.

E. Erat 7.7.2015 13:20

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

USA sice nepovažuji za komunistický stát,ale také ne za náš vzor.Mají tam jiné zvyky a tradice.Třeba v N.Y. jsou v některých čtvrtích regulované i nájmy bytů u soukromých vlastníků.Spíše mi připadá zvláštní,že mobilní sítě fungují v EU již cca 20 let.V počátcích bylo jejich provozovatelů daleko méně, a nikdo jejich ceny nereguloval.Dnes je konkurence daleko vyšší,tím došlo i přirozenému tržnímu snížení cen.Což jste jistě zažil.A najednou je potřeba ty ceny nějak regulovat.Proč ? A pokud vím,tak ty rádiová pásma se draží za velké peníze.A ty jdou do státního rozpočtu,tedy užitek z nich máme my všichni "vlastníci". Pásmo získá ten kdo nabídne nejvíce peněz,v pořádku.Ale, on při nabídce počítá také z návratností a ziskem za nějákých podmínek.A najednou mu v průběhu jeho investice do toho vstoupí EU, a podmínky zcela změní.Nezlobte se,ale to je tvrdej socík,nic jiného.EU si získává přízeň obyvatel,na úkor soukromých subjektů.

R. Langer 7.7.2015 13:27

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Jak jsem psal výše, pro mě k žádnému snížení cen nedošlo. Právě naopak. A že se radiová pásma draží? A proč ne, ale to neznamená, že dražitel to pásmo vlastní. Kdepak, má ho pouze propůjčeno, a to ještě za určitých podmínek (které mimochodem nebyly vždy zcela plněny, když jsme u toho). Ostatně, pokud mu připadá drahé, nemusí se dražby účastnit, že?

A v tom USA hádejte, koho tam antimonopolní úřad rozdělil? A hádejte proč?

E. Erat 7.7.2015 14:43

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Možná právě pro ty regaulace volání v zahraničí,došlo k navýšení ceny ve vašem případě.V podstatě o tom je ten článek.Někdo to zaplatit musí. To je jak vodné,čím méně vody se spotřebuje tím více platíme.Fixní náklady jsou prakticky stejné jestli proteče potrubím 100 l nebo 1000 l vody.A ještě k dolnímu příspěvku.Kdo by ještě v takovém případě hradil nemalé náklady provozovatele,kdyby došlo k ukončení smlouvy.To je fakt nereálné.A dražby se samozřejmě nikdo zúčastňovat nemusí.Ale,když si udělá kalkulaci za nějákých podmínek a s tou vyhraje, tak by v průběhu smlouvy neměly být měněny. A tak se takový provozovatel uchýlí k tomu,že zdraží něco jiného,neregulovaného.To je zcela logické.Takže babička,která volá pouze v ČR v podstatě dotuje někoho, kdo musí provolat půlku dovolené.A vy možná také.

R. Langer 7.7.2015 15:01

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Hm, možná právě pro ty regulace volání v zahraničí došlo k navýšení ceny v mém případě.

A nebo také proto, protože v došlo ke kartelové dohodě, kterou ovšem nikdo není schopen prokázat. A také protože tady v ČR máme "specifický trh", pochopitelně. A právě proto je potřeba tohle odvětví (jako jedno z mála) regulovat, nebo alespoň nad ním mít dozor, na což tady máme koneckonců celý úřad, který ovšem v tomto případě svou funkci nekoná. To je zcela logické.

E. Erat 7.7.2015 15:26

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Kdyby to bylo kvůli "specifičnosti" trhu ČR,tak proč by to řešila EU.Tak významní opravdu nejsme.Ale,neodpověděl jste, proč  si myslíte,že je to nutné zrovna v této době a předtím to nutné nebylo ?

R. Langer 8.7.2015 14:01

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Ale EU to neřeší pro ČR, ale pro celou EU. Takže žádný "specifický trh". ;-)

R. Langer 7.7.2015 13:29

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Jinak pokud se podmínky pro podnikání změnily, měl by dražitel pochopitelně mít právo od smlouvy odstoupit a rádiové pásmo vrátit. A já si myslím, že taková možnost v těch smlouvách zakomponována bude. ;-)

E. Erat 7.7.2015 14:28

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

Těžko říct,ale jakou sumu by mu pak stát vracel ? Aliktvótní část za nevyužité roky ? To si dost dobře nedovedu představit.

R. Langer 7.7.2015 14:56

Re: Hlavní hnus je,že vůbec EU zasahuje

To bude jistě uvedené v té smlouvě.