28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EVROPA: Zeman proti většině

Pan prezident v naprostém rozporu s většinovým názorem populace, společnosti (národa) míní, že by Česká republika mohla za pět let vstoupit do eurozóny. Co bude za tak dlouho, samozřejmě nikdo neví.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 25.4.2013 16:30

nesouhlasím - 2x

Nesouhlasím se Zemanem. Už jen proto, že těžko říct, co bude s eurem za 1/2 roku. A vyhlašovat nějaké pětileté plány, je směšné.

Ovšem také nemohu souhlasit s názorem, že většinový názor má být pro politiky dogmatem. On ten Zeman přísahal, že bude svou funkci vykonávat podle svého nejlepšího svědomí a vědomí. A obdobné sliby skládají všichni volení zástupci občanů.  A pokud je jejich nejlepší vědomí a svědomí v rozporu s všeobecným názorem, tak by na všeobecný názor mělii z vysoka kašlat - a maximálně jen vysvětlovat občanům, proč jednají v rozporu s většinovým názorem. Právě kvůli tomu byli zvoleni, aby taková rozhodnutí činili. V opačném případě by nám tady už mohly vládnou jen agentury na průzkumy veřejného mínění.

A referendum? Já nevím. Není to alibismus?! A i kdyby nebyl, tak je to přesun rozhodování na občany, jejichž většina nemá téměř žádné ekonomické znalosti.

J. Šejnoha 25.4.2013 23:20

Re: nesouhlasím - 2x

S odkazem na  nedosatečnou odbornost občanů by jste mohl odmítnou referendum úplně o všech otázkách.

Ostatně vlády rozhodují neodborně celkem často.

Nejvíc to platí o Eurokomisariátu. Řídí se ideologicky.

Již roky převládá odborný názor, že přidávání  biosložek do paliv  škodí přírodě.  V Bruselu se o změně škodlivých směrnic neuvažuje. 

J. Jurax 26.4.2013 0:00

Re: nesouhlasím - 2x

S odkazem na  nedostatečnou odbornost občanů byste mohl odmítnou referendum úplně o všech otázkách.

Jistě. A právem. Ovšem z téhož důvodu byste mohl odmítnout názory volených zastupičů úplně o všech otázkách. Běžně se projevuje, že ani netuší, o čem hlasují. Takže ponechme referendum jako alibi politikům, když se jim do rozhodování nechce, nebo když se rozhoduje o nepodstatných věcech. Pravděpodobnost blbého rozhodnutí je u referenda stejná jako u zastupičů. Voliče lze oblbit sliby, zastupiče taky a navíc podplatit - pardon zlobbovat. A podplatit ovšem taky - a navíc politikové se mohou rozhodovat ideologicky, což u referenda všeholidu kupodivu hrozí taky. nevyberete si.

Místo referenda by byl lepší hod mincí. Je u něj statisticky menší pravděpodobnost špatného rozhodnutí.

J. Kanioková 25.4.2013 16:02

Euro má jen omezené šance na přežití. Dávám mu pět let,

říká poradce vlády Merkelové

Jeden z nejbližších ekonomických expertů německé vlády Kai Konrad nevidí budoucnost společné evropské měny nijak růžově. Šance na přežití má podle něj euro jen velmi malé a přetrvat by mohlo například jen dalších pět let, tvrdí.

http://jdem.cz/2xys9

J. Kanioková 25.4.2013 16:41

Euro ztrácí na kráse. Rozvojové země se ho zbavují,

nechtějí ho jako rezervní měnu

Reputace společné evropské měny trpí na celém světě. Euru přestávají věřit i centrální banky rozvojových zemí a postupně se ho zbavují. Minulý rok se tak postavení eura jako rezervní měny dostalo nejníže za posledních deset let.

http://jdem.cz/2xyw4

J. Barto 25.4.2013 17:32

Re: Euro má jen omezené šance na přežití. Dávám mu pět let,

Od prvotní smlouvy " O uhlí a oceli" (zárodek vzniku EHS a pozděšji EU)mnoho "nejbližších experů", nejen německých, ale i jiných tvrdilo, že to celé nemá smysl.

A každý další krok integrace, po desetiletí kritizovali. Tak to paní Kanioková chodí. Nic nového pod sluncem.

Protože jich ale není většina, tak se nic neděje. Už jste viděla nějakou, třeba jen jednoduchou mezistátní smlouvu, aby všichni jednohlasně souhlasili?

Takže, vydávat to za důkaz konce něčeho je legrační!!

J. Jurax 26.4.2013 0:02

Re: Euro má jen omezené šance na přežití. Dávám mu pět let,

Už jste viděla nějakou, třeba jen jednoduchou mezistátní smlouvu, aby všichni jednohlasně souhlasili?

Ano. Mnichovskou dohodu.

A. Novák 25.4.2013 14:25

Zemanova pětiletka je jen plácnutí do vody.

podstatné je splnění podmínek pro přijetí eura. I Nečasova reakce - vyhlásit referendum - je jen populistická. A vyhýbavá. 

J. Vyhnalík 25.4.2013 13:38

Úloha referenda v dějinách

Žádné referendum nezjistí pravdu. Jsou třeba země, kde bychom referendem mohli uzákonit to, že Země vznikla před 7000 lety.

Referendum je přenesení odpovědnosti z politiků na občany. Prací politiků by mělo být odpovědné hledání optimálních řešení a jejich vysvětlování občanům. Euro bychom měli přijmout, pokud to pro nás bude výhodné a neměli bychom ho přijímat, pokud to výhodné nebude. Je důležité chápat, že přijetí eura sebou nese jak výhody, tak nevýhody a všechny tyto aspekty je potřeba odborně porovnávat a odhadovat i budoucí vývoj.

Euro bychom tedy neměli přijímat na základě mediálních kampaní pro, či proti euru, ale na základě odborné a odpovědné diskuse politiků a odborníků.

Referendem se politici zbavují odpovědnosti za důležitá rozhodnutí a dělají si alibi, aby za takováto rozhodnutí nemohli být kritizovaní.

M. Kosejk 25.4.2013 16:38

Re: Úloha referenda v dějinách

Che, teď jsem napsal něco podobného.

Ale z trochu jiného úhlu pohledu:

Myslím, že je to hlavně zbytečný rozruch. Zeman není žádný vůl a je to pragmatik. Informace, které mám já, má jistě také (a možná daleko lepší). Nemyslím, že zrovna on by tlačil na přijetí eura z čistě ideologických důvodů, jak třeba činí Schwarzenberg. Mám pocit, že Zeman se chová vrcholně diplomaticky. Prostě se hned na začátku přihlásil k modnímu směru - vyvěsil eurovlajku, přihlásil se k eurozóně, pozval předsedu EK. Ale bude si dělat věci po svém, jak byl vždy zvyklý. A tímto se vyvaruje Klausovu osudu (tj. osudu Ďábla v očích eurobyrokratů).

J. Vyhnalík 25.4.2013 17:01

Re: Úloha referenda v dějinách

Pěkně jsme se shodli, pokud jde o referendum. Avšak, pokud jde o Zemana, tak tam jste, obávám se, příliš optimistický.

M. Kosejk 25.4.2013 17:15

Re: Úloha referenda v dějinách

Možná. Ale zase u něj nevidím v tomoto příliš důvodů pro přehnaný pesimismus. A pořád 100x lepší než kníže, který ještě před začátky jednání s EU hlasitě do médií vykládá, že ČR by měla návrhy přijmout hned, jak přistály na stole při prvním nástřelu vyjednávacích pozic. To je ten snaživý a podlézavý hujerismus, na který mám alergii :))

J. Vyhnalík 25.4.2013 17:29

Re: Úloha referenda v dějinách

Pokud jde o EU, tak velký rozdíl mezi nimi nevidím.

Jak je těžké s eurofanatismem bojovat bylo vidět na příkladu Václava Klause. Ať už řekl cokoliv, bylo to ihned překrouceno. Přitom EU vyjednává z pozice síly (drží v ruce kohoutek k eurodotacím), takže si každý politik musí rozmyslet, zda dokáže vzdorovat. Přitom přitahování kohoutku s eurodotacemi nikdo oficiálně do souvislostí s nějakými konkrétními kroky postižené země nikdo oficiálně, ani neoficiálně nepřizná.

M. Kosejk 25.4.2013 18:12

Re: Úloha referenda v dějinách

Zrovna v otázce EU vidím Zemana jako trochu menší zlo. Že by to platilo i o zbytku jeho osobnostního profilu, to se říct nedá. Ale za tou jeho příchylností k EU spíš vidím pragmatický kalkul - a to se mi zdá trochu méně nebezpečné, než je třeba ta upřímná knížecí víra. A to slovo "upřímná" myslím vážně a bez ironie - Karel Schwarzenberg tomu opravdu věří, jako budovatelé komunismu věřili, že budují Ráj na Světě - a ne tyranii.

J. Jurax 26.4.2013 0:08

Re: Úloha referenda v dějinách

Prvni odstavec souhlas.

Druhý - samé kondicionály a zbožná přání. Tak by to mělo být a tak to zaručeně nebude, poněvadž se do toho pletou pokitici a politika.

Třetí - ano, ovšem požadavek odborné a odpovědné diskuse politiků a odborníků  je úsměvný nejen u politiků.

Čtvrtý odstavec souhlas.

A. Hrbek 25.4.2013 9:26

Pan Tomský patrně nezná některé skutečnosti.

Zahraniční obchod České republiky probíhá převážně s EURzónou. Tak například Německo cca 700 mld. Kč E, cca 600 mld. Kč I, Slovensko cca 200 mld. Kč E, cca 100 mld. Kč I, Rakousko cca 100 mld. Kč E, cca 70 mld. Kč I. K tomu další státy, např. Francie, Španělsko, Itálie, atd. Pokud na EURo přistoupí Polsko, tak to bude cca 120 mld, Kč E a cca 120 mld. Kč I navíc.

Dne 17.9.2012 byly kurzy EURa u ČSOB 23,86 Kč N a 24,81 Kč P. V současné době jsou 25,42 Kč N a 26,42 P. Každý ekonom si snadno spočítá jednak kolik na obchodních transakcích vydělaly banky, které jsou v rukách zahraničních vlastníků a kolik česká ekonomika na zhoršení kurzu prodělala.

A za těchto okolností, kdy česká vládnoucí mafie není schopna zajistit stabilizaci ekonomických pravidel, má někdo investovat s výhledem na 15 až 10 let dopředu? Natož na 30!

A už se, přes veškerou snahu vlády, ani neprožírá, protože většina lidí na to již příliš nemá.

Takže kdo se EURa především bojí - finanční instituce a spekulanti všeho druhu. Bojí se ho ale i ti neumětelové, kteří tyjí z toho, že jsou ekonomicky chráněni proti výrazně lepší konkurenci a nemusí se snažit zavádět pokrokovou techniku a zlevňovat své výrobky. Je to cesta do otroctví a do pekel!

P. Götze 25.4.2013 9:31

Re: Pan Tomský patrně nezná některé skutečnosti.

A jak to souvisi s clankem?

A. Hrbek 25.4.2013 9:53

Re: Pan Tomský patrně nezná některé skutečnosti.

Zcela jednoduše, jako vždy. Každý má a bude mít vždy to, co zaslouží.

Pokud chce někdo na svém těle pěstovat pijavice a věřit jejich slibům, že ho uzdraví nebo "ochrání" před nemocí, tak ať se nediví, že platí a stále bude krvavě platit. A že bude stále pošilhávat za hranice. Teď tam alespoň může jezdit nakupovat.

V. Mlich 25.4.2013 10:31

A pan Hrbek zas některé skutečnosti nechápe

Ten horší kurs je právě podle tvrzení ČNB výhoda, že stát takhle podporuje exportéry, bez vlastní měny by to nebylo možné. I když já si myslím, že exportéři mají vlastní hlavu a lépe než stát vědí, jak mají nastavit ceny, aby byli konkurenceschopní.

Důvody proti přechodu na EUR jsou: 1. ECB nemá co vydávat žádné dluhopisy - eurobondy. 2. Dluhy jednoho státu nesmí platit jiný stát - euroval. 3. Brusel nesmí nikomu kecat do rozpočtu - fiskální unie. 4. A už vůbec ne do bank - bankovní unie. Prostě každý stát si sám zodpovídá za svůj rozpočet i hospodaření, ECB jen kontroluje, aby žádný politik neřešil své nesplnitelné sliby tiskem EUR

V. Mlich 25.4.2013 10:39

Re: A pan Hrbek zas některé skutečnosti nechápe

A součástí toho bodu 2 je i euro-clearing, kde není stanovené, při jakém saldu a kdy se má provést fyzické dorovnání převozem zlata nebo fiat-peněz z banky do banky. Pak by se třeba prázdné sejfy kyperských bank poznaly mnohem dříve.

J. Bruner 25.4.2013 12:24

Re: A pan Hrbek zas některé skutečnosti nechápe

jak prosím vás STÁT podporuje exportéry horším kurzem?

A. Hrbek 25.4.2013 13:22

Re: A pan Hrbek zas některé skutečnosti nechápe

1. Stát na kurz CZK nemá vliv, všechny prostředky zkoušel a kde nic, tu nic. 2. Na exportu se "podpora státu" neprojevila.

3. Je jen velmi málo výrobků, které jsou exportovány bez potřeby importu.4. V tržní ekonomice je jakákoliv podpora deformací trhu. "Podporu" exportu zaplatí daňoví poplatníci.

S pozdravem

D. Nowodny 25.4.2013 17:03

Re: Pan Tomský patrně nezná některé skutečnosti.

Jste mimo misu !

M. Šejna 25.4.2013 9:11

legrační pan Tomský

v roce 2005 prohlásil tehdejší premiér Paroubek, že by bylo vhodné posunout náš přechod na euro na pozdější dobu. Zároveň prohlásil, že koruna by mohla brzy dosáhnout kurzu 25 Kč/euro. V roce 2005 se kurz pohyboval kolem 30 Kč/euro. To bylo tehdy řevu od opoziční ODS a od "většiny obyvatel", kteří tehdy chtěli euro nejlépe už včera. A Paroubek byl označen za škůce ekonomiky, když předpověděl na tehdejší dobu šílený kurz 25 Kč/euro. Topolánek se mohl tehdy podělat vzteky, jak prý Paroubek poškozuje naše exportéry a jak likviduje naši horlivou snahu mít euro co nejdříve.

Dnes je kurz kolem 25,50 a všem to připadá normální. A vstup do eurozóny dnes považuje "většina národa" za neaktuální.

A. Hrbek 25.4.2013 9:32

Re: legrační pan Tomský

Srdečné pozdravy.

pokud by se tenkrát zavedl kurz 25,5 Kč +- 0,25 Kč, tak byl svatý pokoj a alespoň by se částečně stabilizovaly ekonomické poměry. Jenomže to nebyl jen pan Topolánek, ale i další "ekonomové", kteří se za každou cenu bránili konkurenci a pořádku.

V. Pavelek 25.4.2013 8:43

Pana Tomského překvapuje výrok MZ.

Mě naopak MZ vůbec nepřekvapil. Je to jeho podobné gesto vůči věrchušce EU, jako vyvěšení modrého hadru na hradě. K ničemu nezavazuje, ale v Bruseli boduje. Pětiletý horizont přijetí ojra je něco, jako odpověď na otázku: kdy to bude? - no přece jindy, na svatého dyndy! Při rychlosti současného vývoje v EU je totiž docela možné, že i za méně než 5 let nastane zlom a místo ojra bude něco jako směnitelný eurorubl po vzoru RVHP, nebo budou eura dvě (třeba severní euromarka a jižní europeseta).

Z. Švrček 25.4.2013 8:42

Tedy návrat o pěkných pár krpoků zpět?

Z. Švrček 25.4.2013 8:47

Re: Tedy návrat o pěkných pár krpoků zpět?

To ale nepůjde pane Tomský, ač bych to považoval za rozumné. EU mají v zubech socialisté a ti drží čelisti silně stisknuté. Za svoje vize a za současné své postavení v unii, které jim nese moc a peníze jsou ochotni položit i naše životy a nic je nepřinutí utužující se EU rozvolnit. Tohle cestou selského zdravého rozumu nepůjde.

P. Urban 25.4.2013 8:01

Konec eura ?

Někteří euroskeptici předpokládají, že euro brzy skončí. Jak je vidět, i Zeman mu dává méně, než pět let.

P. Schuster 25.4.2013 8:48

Re: Konec eura ?

Jako vtip jeto dobré. Zemanův výrok, že by chtěl, aby v ČR se platilo eurem do pěti let považuji jako i spoustu jeho výroku pouze jen jako jeho přání.

Vsadil bych se, že naše koruna bude ještě platit do roku 2020.