19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Zelené perpetuum mobile

Ruská agrese na Ukrajině sjednotila západní politiky i ekology v požadavku, že by naše Evropská unie neměla být jako dosud závislá na dovozu zemního plynu, ropy a zřejmě i jaderného paliva z Ruska a tím také by neměla financovat mj. jeho armádu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tichý 6.3.2022 21:17

Nedivil bych se, kdyby bylo objeveno propojeni Greenpeace, Hnuti Duha a podobnych ekofasistu s ruskymi nadacnimi fondy. Uz Soveti platili nejruznejsi bojovniky za mir a spravedlnost. Neni duvod se domnivat, ze nyni to nedelaji.

F. Zrcek 6.3.2022 10:50

A teď jeden ze vzdálené minulosti a blízké budoucnosti. Rádio Jerevan.

Zděs radio Jerevan. Vopros: znajetě-li vy kakaja razníca měždu Timmermansom i putinom?

Da, my znájem. Timmermans poleznyj idiot i putin bezpoleznyj. Vot tak.

F. Kusák 6.3.2022 8:35

Teď je důležité neztratit bojovného ducha a pokud možno, všechny problémy, do kterých se ekonomika dostala k vůli covidu a teď i v důsledku sankcí a dalších opatření, svést na Putina. Nechci hodnotit oprávněnost těchto opatření, jen bych rád upozornil na to, jaké závažné dopady to bude mít na ekonomiku, a jestli jsou na to lidé připraveni. Podle mě, nejsou. Nejhorší asi bude extrémní růst cen potravin. A pak odbytové potíže firem a tím pádem stagnace mezd a růst nezaměstnanosti. Může to vyvolat až sociální neklid a stávky. Něco, co jsme mnoho let tady moc nezažili, snad jedině u lékařů. A vláda mlčí, resp. nasadila na nás nouzový stav. Tak si přečteme, co to všechno obnáší.

P. Rada 6.3.2022 9:52

Je to spíše ještě daleko horší. Celosvětová ekonomika je v praktické stagnaci už celá desetiletí. Doposud se od trendu spomalování mírně odlišovala jen Čína. Všichno soudní proto věděli, že situace je globálně napjatá a hrozí kolapsem:

https://www.vice.com/en_us/article/8xwygg/the-collapse-of-civilization-may-have-already-begun

Od roku zhruba 2000 žije už i celé lidstvo na ekologický dluh. Česko už několik desetiletí a v současném období už zhruba polovinu roku:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Covid a nyní Putinská expanzivita proto tento nestabilní systém ekonomicky zasáhla velmi výrazně. Může to vyvolat nejen neklid... - jak se domníváte - ale až civilizační kolaps a to zejména v případě, že se epidemii virů i lidské zvůle nepodaří zavčas eliminovat.

J. Karza 6.3.2022 10:29

OZE to změní a EU se stane zeleným tygrem Galaxie:-)

P. Rada 6.3.2022 10:40

Můžete se sice vysmívat všem svým předkům, že na OZE přežili a dali nakonec i život Vám. S jejich pohledu by jste však nejspíše byl nevychovanej nadutej hlupák.

Aby se to nestávalo tak často a snadno, tradovalo se už pro děti v pohádkách, že zneužívané bohatství pokladů ukrytých pod zemí vede posléze ke špatným koncům. Typuji, že posměváčka pana Karzu taková životní zkušenost minula.

Pokud by však alespon později zvedl zvídavě oči směrem k hvězdám noční oblohy, galaxie... mohl by si znovu položit Fermiho otázku, "Kde tedy všichni jsou ?" - když je život obecně tak snadný, jak se nám to momentálně jeví.

D. Konecny 6.3.2022 13:24

"Můžete se sice vysmívat všem svým předkům, že na OZE přežili a dali nakonec i život Vám."...

Přežívali předkové na OZE za c. k. Rakouska, nebo na OZE za První republiky, nebo na OZE za války?

Nadutej, arogantní idiot jste pouze vy a vaše představa, že prdění má vlyv na větrníky. Ta představa jako taková je v pořádku, pokud si dříme v imbecilní palici zeleného spasitele světa, problém nastává když se takový duševní exkrement začne šířit.

Jako i Země se jeví jako plochá mnoha lidem, i když se koukají na Měsíc...

I OZE mají smysl a význam až představují plnohodnotnou energetickou nezávislost... Ovšem vaši předkové přežívali údajně na OZE. OK, plochozemče. Galaxie jsou předci jenom o kousek vzdálenější než Měsíc.

P. Rada 6.3.2022 14:20

"Nadutej, arogantní idiot jste pouze vy a vaše představa, že prdění má vlyv na větrníky."

D. Konecny 6.3.2022 14:25

Konečně se Rada našel ve své pravé podstatě arogantního idiota.

Ale kajícné přiznání je polehčující okolnost i pro plochozemce. Díky Rado, díky. To se musí nechat, že jste předce jenom o chlup menší arogantní idiot než se prezentujete.

P. Rada 6.3.2022 20:42

Pane Konečný máte nějaké vysvětlení k Fermiho paradoxu ...

Je podle Vás "arogantní idiocií" ukázat v diskusi zrcadlo?

D. Konecny 6.3.2022 21:54

Rado, proto jenom nevím proč nadáváte zrcadlu, když máte křivou hubu...

V. Petr 6.3.2022 16:23

Podle zelených idiotů způsobuje prdění dobytka "globální oteplování." Dokonce si vynucovali úpravy chlévů aby tomuto zabránili...

P. Rada 6.3.2022 20:52

Idiocie je projevuje mentální retardací. Tací lidé např. nejsou schopni dostatečně rozlišit to co vypouští dobytek hubou a análně.

Hubou přitom přežvýkavci produkují 20x více metanu než vypouštějí análně.

Už jsem zde na tento fakt několikdrát upozornoval ale V.P. i opakované informace v diskusi zřejmě ignoruje a dál fantazíruje o svém ideálním "zeleně-tlupově-idiotském" protivníkovi se znalostní úrovní kterou příznačně sám zdaleka nedosahuje.

J. David 6.3.2022 18:10

Pane P.Rado, nevím jaký "vlyv" má flautelence Vašeho rektálního otvoru na "rasputicu" ve Vašem spodním prádle.

P. Rada 6.3.2022 21:02

Nevíte zřejmě ledacos a to zřejmě ani o sobě.

Víte ale možná to, že k tématu diskuse nemáte dostatek věcných argumentů, znalostí... a tak se alespon snažíte škodit žvaněním.

D. Konecny 6.3.2022 21:52

"Můžete se sice vysmívat všem svým předkům, že na OZE přežili a dali nakonec i život Vám."

To je vskutku argument. Na jakých OZE přežívali předkové? Konkrétně.

Víte ale možná to, že k tématu diskuse nemáte dostatek věcných argumentů, znalostí... a tak se alespon snažíte škodit žvaněním.

F. Kusák 6.3.2022 10:35

Tak dynamická stabilita systému se pozná podle toho, zda-li se po nějakém vnějším účinku je schopen se vrátit zpět do rovnovážné polohy. A růst ekonomiky, tak to je opravdu na rozsáhlou diskuzi o tom, co to vlastně růst je. Pokud to berete čistě kvantitativně, tzn. že sledujete pouze změnu extenzivních parametrů, pak máte jistě pravdu. Jenže zaznamenáváme také výrazné pozitivní kvalitativní změny. To sice každý z nás může hodnotit subjektivně, nicméně většina z nás se asi shodne na tom, že mnoho věcí je úžasných. Týká se to zejména informačních technologií a humanizace práce. Takže zas až tak negativně to nevidím.

P. Rada 6.3.2022 10:45

Elektronika, informatika, nanotechnologie... jsou skutečně obory doposud velmi dynamické a to až tak, že jejich výsledky zásadní problematičnost vleklého už století trvajícího poklesu efektivit v energetice maskují:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

Doposud roste zejména masivnost těžby a to žel spolu s růstem nerecyklovatelných externalit.

J. Zákola 6.3.2022 10:23

Ale nestrašte, Amerika nás zachrání dovozem LNG plynu, a OPEC zvýší těžbu ropy, a tím nás též zachrání. No a nestrašte nezaměstnaností, vždyť se sem hrne spousta ukrajinců, a ti berou jakoukoliv práci za hubičku. No a my ostatní budeme žít z podpor, nebo na houm office.

F. Kusák 6.3.2022 10:44

Tak údajně tady oficiálně pracuje cca půl milionu Ukrajinců. To je dost, ne? Proto mě překvapilo, že schází dobrovolní tlumočníci. Také se projevuje resistence stávajících přistěhovalců. Jsou to věci známé ze západníchch států, totiž že příchod nových migrantů nejvíce vadí těm, kteří přišli již dříve a své postavení si dlouhodobě budují.

P. Dvořák 6.3.2022 6:13

Když hráblo Putinovi, proč by nemohlo hrábnout poslanci, který bojoval za rozšíření hnědouhelných dolů v severních Čechách a třeba v roce 2004 se umístil na třetím místě v soutěži Zelená perla organizované ekology za svůj výrok: „Nebojím se tvrdit, že jsou ekologové přímo zodpovědní za všechno špatné, co se děje na našich silnicích.“

Dnes blábolí: „Ten Green Deal, ty jeho cíle, jsou naprosto správné a my jsme je nikdy nezpochybňovali. Víme, že jsme na prahu možné energetické krize,“ rozpovídal se Foldyna o záměru EU v boji s klimatickou změnou.

. . . . . a šel na zahradu vykopat mezi solárními panely díru pro základy větrníku.

P. Rada 6.3.2022 7:19

Pokud někomu "hrábe" - uvažuje jako jste to posměšně ale trefil Vy v poslední větě.

Pokud jsou ale už léta k dispozici odborně vypracované větrné mapy ČR na nihž jsou vytypovány lokality s potenciálně vysokou efektivitou VE a někdo v důsledku změny dynamiky a výhledu začne efektivitu kalkulovat .... - pak může jít o projevy rozumu ve společnosti která se v energetické situaci předtím dlouho chovala konzervativně až stupidně.

https://www.ufa.cas.cz/struktura-ustavu/oddeleni-meteorologie/projekty/vetrna-energie/

J. Novák 6.3.2022 5:45

Mám dojem, že by se Rusko plně spokojilo s naplněním dohod z Minska a závazným slibem/garancí dalšího nerozšíření NATO k jeho hranicím a byl by klid. Včetně uznání obou krymských referend. Válečníci štváči ale chtěli válku, na té se dá vydělat hodně.

P. Rada 6.3.2022 7:20

"Mám dojem", že ještě zatvrzeleji jak Zeman nebo Klaus nereflektujete realitu.

J. Sinnreich 6.3.2022 0:02

Spalovat uhli pro vyrobu energie (tepla) je skutecne nesmysl. Uhli predstavuje obrovsky a nenahraditelny zdroj pro chemicky prumysl. Vyroba suroveho zeleza je bez koksovatelneho cerneho uhli nemyslitelna. (dopravujeme uhli z Australie pro vysoke pece na Ostravsku). Ale o tom urednici-aktiviste v bruselskych kancelarich nemaji nejmensi predstavu. A ve skole se to uz nevyucuje.

P. Rada 6.3.2022 1:05

Máte zřejmě o školství, bruselství... dost svérázné představy. Nechcete si je "aktivitou" doučovací trochu zkorigovat?

https://www.vsb.cz/e-vyuka/cs/subject/618-2041/02

P. Dvořák 6.3.2022 6:16

Buselantství bych nekorigoval, ale provedl konečné řešení této otázky.

Vč. ekotrollů.

P. Rada 6.3.2022 7:23

Fanatici pravidelně uvažují neobvykle zúženěji jak fašisti o "konečném řešení".

J. Pankovic 6.3.2022 8:28

...hlavně zelení fanatici ;-)

P. Rada 6.3.2022 9:34

Věcně - mimo rozvíjení tématu údajné kolektivní viny nějak barevných... - nemáte k diskusi na téma výroby železa, oceli a našeho školství, vzdělanosti... nic?