20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EVROPA: Vítejte v centrálně řízené ekonomice

Vládám celého světa vznikl nový cíl, který dosud neměly. V rámci hospodářské politiky už nebudou bojovat hlavně za nízkou nezaměstnanost, ale také... za růst cen akcií!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 16.4.2021 19:15

Uživatel požádal o vymazání
J. Moravec 16.4.2021 20:21

Nevolím socialisty ani komunisty, lidovce, piráty a jim podobné.

J. Nevrkla 16.4.2021 16:30

Schilerova v porovnání s Kalouskem náš stát řádově více lehkovážně zadlužuje a věří, že se ve druhém pololetí naše ekonomika naplno rozjede. To považuji za naivní.

J. Moravec 16.4.2021 20:32

Možná naivní, ale určitě ne nemožné. Ona se ta ekonomika zas tak katastrofálně nepropadla.

J. Nevrkla 16.4.2021 22:54

Vykoupeno stamiliardami dluhů.

J. Plzák 16.4.2021 16:02

U Lagarde nejde vůbec o vzdělání. Jde o to, že se protlačila do spolku, který chce změnit světovou ekonomiku - Reset.

J. Nevrkla 16.4.2021 16:31

A skončí to špatně.

T. Zlesa 16.4.2021 7:35

Dneska text jako z Epochy. Zednáři, tajemno, nic se neví, jen tuší... Katastrofa za pár chvil však nechybí, takže standard.

P. Milan 16.4.2021 15:49

Četl jste pozorně, zkoušel zvednout jednu i druhou nohu?

L. Novák 17.4.2021 7:21

;-D R^

J. Moravec 16.4.2021 7:18

Já jsem jaksi nepochopil a rád bych, jak to ty centrální banky v praxi udělají. Například s akciemi Apple, nebo Čezu, nebo Kofoly, aby jim zařídily růst? Proč nerostou například akcie Pfizeru tak jak bych očekával? Co je špatně na tom že drobní střadatelé obchodují na burzách přímo? To, že naši centrální banku řídí politik, už vím dávno.

Z. Lapil 16.4.2021 8:39

Opravdu fungují drobní střadatelé na burzách přímo?

Pokud vím, tak na burzu smíte jen skrze obchodníka s cennými papíry a můžete "to" pojednat dvěma způsoby: buď mu řeknete "Tady mám peníze a dělej, co umíš" a riskovat tak, že přes všechny etické komise bude akcie spíš "točit" za účelem inkasování poplatků za transakce, nebo mu dávat přímé pokyny, ale to chce jednak něco vědět, ale hlavně průběžně sledovat situaci, což je - nechci-li rovnou sázet Sportku - práce na plný úvazek.

Už dost dávno jsem zkusil spočítat, kolik peněz bych potřeboval na správu takového účtu, a vyšlo mi, že bych na takové hraní na burze potřeboval 50, spíš 100 tisíc, aby mi vydělaly aspoň na ty poplatky. Fakt je, že od té doby jsem se o to nezajímal a může být všechno jinak; přinejmenším postoupila inflace. Nejspíš jako na tom billboardu na nádraží: inzeroval půjčku - 0% úrok, 0,-Kč vedení účtu, 0,- Kč za uzavření smlouvy, jen ta RPSN byla "od 12??%". Ty nuly nebyly "od", takže dodnes nevím, nebyla-li to lež nebo kde "si" tu sazbu nahonili.

J. Moravec 16.4.2021 9:14

Ano přímo znamená nákup prodej přes brokera. Jaké akcie kolik, za jakou cenu rozhodujete Vy. On to provede za jednorázový poplatek. Co se s Vašimi akciemi děje? Ano je dobré sledovat. Není to sázení sportky. Nákup prodej provede broker téměř okamžitě. Brokera si můžete vybrat. Výši poplatků a další podmínky nejsou stejné.

"Tady mám peníze a dělej, co umíš". Ano tak fungují investiční fondy bank. Fond se postará, jak jste uvedl. Fond určí kolik vyděláte, proděláte.

Je to normální život. Postarám se o sebe sám, nebo chci, aby se o mě někdo postaral. Nic z toho není zadarmo.

Z. Lapil 16.4.2021 11:01

Díky za upřesnění.

M. Martinelli 16.4.2021 18:21

dnes jsou aplikace s brookerem jako robinhood v mobilu, kde si opravdu vše nastavujete sám, na redditu v suboddělení wallstreet se přes milión klientů domluvilo na nákupu akcií firmy s kamennými obchody pro hry, filmy atd, kterou ty největší fondy odepsaly shortem a místo poklesu cen těchto akcií, tak šly nahoru a to mnohonásobně no těm drobným se rychle zvedal zisk a zároveň se přidávali další milióny nových klientů, aby taky stihly něco ukořistit no a samozřejmě ty mocné fondy šly do obrovských miliardových ztrát v usd a najednou brooker robinhood bezprecedentně zastavil možnost nákupu těchto akcií, mohly se jenom prodávat, podotýkám, že ty velký fondy nalili milióny usd do volební kampaně bidena, tak si říkám, neberte to, takto krásně jednostraně regulovaný trh (když vy budete mít na páku 1 ku 100 takový neočekávaný zvrat a padáte do hlubin ztrát(např. jste zapomněl nastavit stoploss), nikdy nikdo nákup nebo prodej, který by vám pomohl zastavit ztráty neudělá, tato akce byla jedinečná možnost, jak obyčejný člověk mohl vydělat lepší peníz, tak to okamžitě utnou, aspoň se hezky ti grázli odkopali a ukázali, že obyčejný člověk má makat na poli nebo v montovně a nelézt jim do zelí a to nemluvím o tom, že ti dobráci používají firmy tzv. marketmakery, jejichž úkolem je, aby kazily oba trendy bull nebo bear, aby jste náhodou nevydělali větší obnos a nutí vás k více longům a shortům, aby jste co nejvíce utratili za poplatky a navíc, se dnes používá rychlý internet pro software, který bleskurychle odhalí větší počty konkrétních longů či shortů a okamžitě přechází na ostatní burzy a tyto zam skupuje a vzápětí jej odkupuje ten zájemce z předešlé burzy, to vše během sekundy, zisk je sice na jednotku malinký, ale právě proto že je velký zájemce, je celkově pěkný a hlavněty zisky jsou pravidelný...

L. Hančar 16.4.2021 10:09

7 let jsem v devadesátkách makal na naší burze jako makléř. Prvotní idealistická představa o úloze burzy ( úspěšné podniky emitují na burze akcie a tím si zajistí peníze levněji než u banky ) vzala brzy za své. Na burze vydělávají ti, co mají tajné ( insider ) informace. Buď se k těm tajným informacím dostanete náhodou, nebo si je prostě koupíte. A vůbec nejlepší je vyrobit si tyto informace sám: seženete peníze a ovlivníte si trh sám. Jako to nyní předvádějí spekulanti na NYSE. Asi tak.

J. Moravec 16.4.2021 10:58

Když přišel Covid, přemýšlela paní Šichtářová a zřejmě i jiní odborníci nad propadem cen akcií. Bude to hluboké, široké “V, nebo U”. Čekali spíše široké “U”. A bylo to ostré “V”. Kdo to zařídil. Ekonomové, političtí ekonomové, informace, spekulanti, zdravé firmy, banky tiskem peněz, nebo volný obchod. Zatím jsem to nezjistil.

M. Martinelli 16.4.2021 19:05

ta původní myšlenka stabilizovat trh proti nečekaným výkyvům, aby výrobci skutečných hodnot jak v zemědělství tak v průmyslu měli klidné spaní vzala za své už dávno, někdy na začátku minuléh století a od té doby vládnou spekulanti, nádherným příkladem je soros a jeho útok na tehdy svázanou britskou libru na pevný kurz měn států eu v čele s německou markou a dnes považuji fundamentální analýzu za to poslední, čím bych se řídil a to ještě bych ty oficiální informace použil přesně opačně, příkladem byl prasečí mor v číně, velký pokles na straně nabídky a logicky očekávané zdražení vepřového masa, no a v mém nejbližším supermarketu se v akci(pravidelně týden každý měsíc) prodávala vepřová pečeně bez kosti po celý rok za 90 kč, naději jsem vkládal do redditu a možnosti masové společné akce, ale po zákazu nákupu akci v robinhoodu, jsem pochopil, že to je zbytečný, prostě jak říkal už švejk - na holotu musí být přísnost (ten jarda hašek byl větší vizionář než musk s gatesem dohromady)...

V. Pavelka 16.4.2021 12:40

Podobné akcionářství pro pracující zavedl Tito v Jugoslávii , z továren a podniků se staly zakrnělé skanzeny majitelů soudružských a rodinných klanů které ze strachu že by v případě inovací přišli o majoritu nikoho a nikomu nepouštěli . A tak umřeli na vlastní zastaralé blbosti , které nikdo nekupoval . Sanovalo se to pujčkami ze zahraničí , do obludných rozměrů . Jediná možnost byla že Jugoslávci mohli pracovat na západě , což oddálilo nevyhnutelné!Kapitalismus, je pořád tím nej co lidi vymysleli , protože je přirozený , jen lehce ošetřen , je nejlepší co máme ! Důkazů je po světě dost !

Z. Lapil 16.4.2021 12:54

Mně se na kapitalismu/volném trhu líbí, jak otevřeně počítá se zcela přízemní až neidealistickou snahou o zisk, takže kvůli prachům kde kdo kouká kolem sebe a dumá, jak by ostatním lidem udělal dobře.

Thomas Lewis (biolog): Staráme se jedni o druhé v nesmírně složitém systému zahrnujícím mimo jiné automaty na coca-colu u benzínových čerpadel. Na to si vždycky vzpomenu, když se pozdě v noci vracím ať z práce nebo z divadla a cestou potkám čtyři a s menší odbočkou sedm lidí schopných a ochotných mně - cizímu člověku - poskytnout kafe a něco k zakousnutí.

M. Martinelli 16.4.2021 18:42

pane lapil, ani dnes to nezkoušejte, nemá to smysl, i když už jsou aplikace se zabudovaným brookerem a řídíte si vše sám, tak vždy je tam riziko, že provozovatel (brooker), který vlsastní zdrojový kód té aplikace, vám naprogramuje např. zpomalení vašeho pokynu na burzu a od doby kdy jste zadal např. pokyn k prodeji long, tak uplyne navíc nejaká vteřinka a to už stačí modernímu sofwaru velkých hráčů na burze, aby sami podle počtu celových longů a shortů té konkrétní komodity či finančního derivátu nakupovali či prodávali podle toho, co jim více vydělá a marketmakeři jako např, firma miliardáře janečka postupuje navíc tak, aby kazila rostoucí trendy trhu a snaží se vytvořit opačný trend a tak stále dokola (spolupracuje s majitelem burzy a čím větší ztráty a poplatky mají obyčejní malí klienty, tím větší zisky mají oni), pokud chcete rychle zbohatnout, běžte do politiky, buď k pirátům, nebo spolu, tam budou zisky určitě vyšší...

M. Martinelli 16.4.2021 19:12

oprave - pokyn k nákupu long...

M. Martinelli 16.4.2021 19:13

ještě oprava - celkových...

M. Martinelli 16.4.2021 19:37

pane moravec, centrální banky zejména usa a eu tisknou neustále peníze v obrovských objemech, jejich až příliš a lidi se ten nadbytek peněz snaží investovat, spoření na účtech je nesmysl, finanční deriváty na burzách to je sportka a tak zbývají málo výnosné komodity v čele se zlatem a o něco ziskovější akcie firem, nejvýnosnější je trh s nemovitostmi, ale zde poptávka jasně převyšuje nabídku, tak v současné době jsou ty akcie firem nejrozumější investice a následkem toho ty akcie stále pomalu rostou...

R. Langer 16.4.2021 6:11

Ona nefunguje už dnes, ale zatím ještě ten kolos na hliněných nohou stojí. Dlouho nebude.

J. Vaněček 16.4.2021 1:04

Prostě je snaha ekonomiku ozelenět. Páč životní prostředí je to nejcennější, co v Evropě máme. Kdyby nikdo nedělal homologace aut na exhalace, kdyby nikdo nevyžadoval různé ekologické certifikáty po provozovatelích námořních lodí atd. atd. .... tak už se tu dávno nedá žít, stejně jako se nedá žít v Bangladéši nebo Číně.

Chápu, že u nás v Česku se na to díváme jinak. U nás jsme zvyklí, že je v každé druhé rokli odporná černá skládka, že většina vlastníků žump vyčerpává jejich obsah do přírody nebo na zahrádky, že se u nás spaluje v kamnech polystyren a jiné plastky (takže po celou topnou sezonu panují na našich vesnicích karcinogenní podmínky).

My tohle fakt chápat nemůžeme.

K. Machala 16.4.2021 3:30

Ekonomiku v realitě neozelenujī, ba právě naopak. Každá vydana miliarda proti uhlíku samozřejmě chybí v podobě nevydanych peněz na skutecne ekologické problémy. Polystyrenem snad téměř nikdo netopi, ale pokud ano, pak možná právě proto, ze jim solární a větrná lobby se svými skoro-azbestaky vytahuje z kapes peníze, které by třeba mohli jinak pouzit na ekologičtější topeni. Ono to všechno docela dost souvisí a vic někdy může naopak znamenat min, když se ekonomické zakonitosti neznají. Ekosocialismus je proti ekologii, jen to není zretelne vidět.

R. Langer 16.4.2021 6:13

Ozelenět ekonomiku je úplně stejné, jako ji nechat zrudnout. A povede to jenom k bídě a mrtvolám, nikoliv na chřipku. :-P

J. Pokoutný 16.4.2021 8:02

Problémem Bangladéše je počet obyvatel na km2, náboženství a vzdělanost. Nemotejte do toho ekologii, to bychom nemuseli dovážet antilopy a nosorožce do Afriky, protože je tam sežrali.

J. Pavelka 16.4.2021 10:04

Oni je tam nesežrali...Z nosorožce uříznou pytláci roh, z toho vyrábí "afodisiakum" , slonum uřežou kly a maso je nezajímá...To jen tak na okraj...