19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Varování před evropskou krizí

Taky vás nadchly poslední zprávy, podle kterých česká ekonomika prudce ožívá? Taky jste se radovali nad zprávou, že v závěru loňského roku česká ekonomika rostla o 1,3 %? A zdálo se vám to ve srovnání s nedávnou recesí jako skvělý rozjezd? A byli jste rádi, že krize je už definitivně v tahu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 19.3.2014 12:03

Dluhové pastičky

Stát by se s výjimkou živelné katastrofy zadlužovat neměl a i v tom případě by se měl dluhu vzhledem k nákladům (úrokům), které jsou naprosto vyhozenými penězi co nejrychleji zbavit!

Zadlužování na udržení spotřeby je ekonomický zločin a pokud ho vláda vytvoří vůči zahraničí v době relativní prosperity (jako u nás vláda ČSSD) je to vlastně velezrada!

Představa, že by si zadlužené státy EU mohly vzájemně z dluhů pomoci je analogií tvrzení barona Prášila, že se vytáhl z bažiny taháním za vlastní vlasy! Pokud totiž jedna země má kladnou obchodní bilanci vůči druhé zemi, pak se státní dluh té první zmenší o tolik o kolik dluh té druhé vzroste!

Dluhy v EU je tedy možno splácet pouze obchodem se zeměmi mimo EU, kde je ovšem vývoz vystaven konkurenci (např. Číny) u níž níž se byrokratický "zelený" EU-socialismus zadlužil, protože s ní konkurovat nedokázal a tím spíš to kromě stále se zmenšujícího neo-koloniálního "jadérka EU" vzhledem k obrovském zatížení obsluhou svého dluhu nedokáže teď! Peněz na nezbytné investice je málo a i to je odsáváno parazitním investováním do státních dluhopisů! Relativně lépe jsou na tom státy, které jsou zadluženy především u vlastního obyvatelstva (Japonsko, USA) protože se teoreticky mohou svého dluhu zbavit (okradením svých občanů) pomocí inflace. Japonsko je ale smutným dokladem toho, že když vznikne "blbá nálada" tak lidé neutrácejí a neinvestují a "blbá nálada" se stane sebenaplňujícím proroctvím, spirálou prohlubující se recese. Stejně smutným případem jsme my, protože "naše" mediokracie u nás záměrně vytvořila naprosto neadekvátní "blbou náladu", která naši zemi stahuje do dluhové pasti. Jedině USA v nichž občané ještě zcela nepřestaly věřit na americký sen a vytvořili např. důvěru vzbuzující revoluci v těžbě fosilních paliv mají snad i navzdory neo-socialistickému Obamovi a především po jeho odchodu šanci na záchranu (odklad pádu).

Zcela zvláštní kapitolu tvoří rostoucí zadlužování těch států EU, které nepatří k onomu "EU-jadérku".

B. Rybák 19.3.2014 12:04

Dokončení

Je totiž výsledkem hospodářské války, tedy jim vnucené, pro ně neufinancovatelné sociální a ekologické politiky jejímž cílem je jejich pád do dluhové pasti a úplné podrobení centru (přeměna na protektorátní montovny). Euro-zóna, do níž nás nám teď vládnoucí EU-hujeři co nejrychleji zaženou je exemplární ukázkou této politiky!

J. Jurax 17.3.2014 23:43

Ono je to prosté

Akorát Churchill mohl národu slíbít krev, pot a slzy. Ale to byla válka a byl to Churchill.

Dnes široko daleko nevidět státníka Churchillova formátu. Všude je politikaříčci, kteří jestli něco vůbec vědí, tak to, že chtějí-li se udržet u koryt a být zvoleni (když už máme hentú demokracii), tak musí voličům slíbit víc než ti druzí. A jsouce zvoleni musí aspoň část toho slibovaného taky plnit. A to lze jen na dluh - voliči jsou zmlsaní a mají nárok.

Jen politický sebevrah půjde do voleb s tím, že stát má na jednoho obyvatele statisíce dluhů a na jednoho obyvatele plati desetitisíce jen na úrocích a že je tedy třeba dluhů se zbavit tak, že se nebude rozhazovat a bude se šetřit. Voliči ho smetou. Oni přece mají náro na blahobyt a stát je povinen to zajistit - to si značná část z nich myslí. Po mém soudu nadpoloviční ...

A řekne-li, že se taky nebude ze státního krást a nebude to chápat jen jako předvolební rétoriku, ale začne to realizovat a šlapat na kuří oka, něco škaredého se mu stane, pokud si nedá říct  (ne snad že by ho odstřelili doslova, tak daleko zatím nejsme, ale sestřelen bude - ono se už něco najde, nikdo není svatý) - i jeho rodná strana a jeho straničtí kolegové musí přece z něčeho žít a tloustnout a kmotři, co politiky na špagátcích vodí, si na vejvar taky sahat nedají ...

Takže je to prosté ...

M. Pivoda 18.3.2014 13:32

Ono je to velmi prosté

Prostý fakt je i ten, že když více vyděláte, můžete si dovolit vice utratit - nebo i nechat ukrást. Když ale vyděláte málo a necháte si hodně ukrást, pak určitě jdete ke dnu. Akorát, že (kvůli půjčkám) to ještě několik let bude trvat - než toho ůplného dna dosáhnete.

J. Jurax 18.3.2014 19:45

Re: Ono je to velmi prosté

Nějak nechápu, jak to souvisí :-)

Račte pát o státu (půjčky) nebo o jednotlivci a jeho příjmu?

M. Pivoda 18.3.2014 21:20

Dovysvětlení

Hovořil jsem o české ekomomice jako o jednotlivci, protože princip je stejný.

Zdá se, viz také diskuzi níže, že zdejší diskutující si nedovedou představit, že by lépe řízená ekonomika mohla být produktivnější, tím pádem vydělat více peněz, a tím pádem by nemusela až tolik šetřit (jako jsou ty šichtařovou zmíněné dny kultury v Plzni).

Česká ekonomika měla v roce 1989 určitě větší potenciál, než ten, ke kterému jsme se propracovali do dnešní doby.

J. Jurax 18.3.2014 21:36

Re: Dovysvětlení

Česká ekonomika v roce 1989 určitě větší potenciál, než ten, ke kterému jsme se propracovali do dnešní doby, NEMĚLA.

Česká ekonomika - až na výjimky - byla skanzen zastaralých strojírenských kolosů orientovaných na nenáročné východní trhy. S nízkou produktivitou práce a s nepříliš dobrou kvalitou. V jednom takovém kolosu jsem tehdy pracoval. Chlubili jsme se tím, že při vývozu do kapitalistických států realizujeme dolar za 60 Kčs.

M. Pivoda 18.3.2014 22:39

Potenciál české ekonomiky

Mé dřívější zkušenosti jsou opačné. Nepracoval jsem v dobách socialismu v typických zastaralých podnicích, ale v oborech s vysokým potenciálem. Naše pohledy se tedy nutně liší.

Určitě ale uznáte, že při české privatizaci nebyli preferováni lidé, kteří dokázali přidat novou hodnotu. Kdyby tomu tak skutečně bývalo bylo, byli bychom dnes v mnohem lepší pozici.

J. Gogo 17.3.2014 23:10

Ale samozřejmě, že se krize asi vrátí.

Když se člověk poohlédne, kolik lidí vlastně vytváří nějaké hodnoty, tak to zase není tak složité vydedukovat. Všude kolem samý poradce, manažér, bankéř, ekonom, specialisté na všechno a na nic. Podle poslední statistiky EU zaměstnává celkem 169532 lidí. Přijde to někomu normální?

http://knapp.blog.idnes.cz/c/57579/EU-zamestnava-170-000-uredniku-a-nikoliv-25-000.html

M. Pivoda 17.3.2014 12:23

Síla a slabost argumentů Markéty Šichtařové

Šichtařová: "Krize se musí vrátit. ... Vyhnout bychom se tomu mohli jediným možným způsobem: Leda že by se evropští politici chytili za nos a začali okamžitě hospodařit s přebytkovými státními rozpočty. ... Proč probůh vyhazujeme peníze za takové pitomosti, jako "Plzeň město kultury", namísto smysluplného hospodaření ..."

Hospodaření bohužel nestačí - a šetřit na akcích jako je "Plzeň město kultury"? - to je skutečně pitomý argument od Markéty Šichtařové. Zdravá ekonomika musí umět vytvářet novou hodnotu!!!

Nejsem schopen zde bez přípravy argumetovat lepšími daty než je například řádový pokles počtu českých patentů od listopadu 1989.

Dobře hospodařit nestačí. Je třeba mít konkurenceschopné výrobky. Tato schopnost se ale bohužel získává jen velmi pomalu. Ptejte se proto na konkurenceschopnost české ekonomiky ekonoma Václava Klause. Toho Václava Klause, kterému chtěli čeští nadšenci udělit Nobelovu cenu za ekonomii v 90. letech.

J. Svoboda 17.3.2014 12:54

Re: Síla a slabost argumentů Markéty Šichtařové

Pane Pivodo, z Vašich argumentů vyplývá, že máte velkou potřebu, dokazovat světu, jaký jste machr. Kde chcete vzít peníze na vzestup počtu patentů? Bez zlepšení hspodaření to asi nepůjde. Krásný problém je možno číst na www.viditelny-macek.cz. Týká se to bioplynové stanice ve Vysokém Mýtě.

Není pitomý argument paní Šichtařové, že je třeba šetřit. Hodně pitomá je však Vaše kritika.

Jednou z nutných podmínek pro zvýšení konkurenceschopnosti je začít šetřit. Václava Klause netřeba se ptát. Ať se ptáte na cokoli, odpoví Vám, že amnestie a ochrana zlodějů je ten správný krok.

M. Prokop 17.3.2014 15:12

Re: Síla a slabost argumentů Markéty Šichtařové

Pokud se budete ptát jen na amnestii, tak nejspíš ano.

Zloděje chrání hlavně neschopná policie a justice.

J. Svoboda 17.3.2014 17:45

Re: Síla a slabost argumentů Markéty Šichtařové

Pane Prokope, věci se mají složitěji. Je třeba se ptát, kdo má jaký podíl na tom, že policie a justice jsou neschopné, jestli politickými reprezentacemi nastavené mantinely vůbec umožňují policii a justici býti schopnými. V posldeních dnech jste měl možnost v televizi sledovat předsedu nějakého soudu, jenž říkal, že je zoufalý a nemůže nic dělat. Obviněný vždy na poslední chvíli posílá omluvenku, že je na smrtelné posteli. Na té je před každým stáním. Pokud jste tak mocný a znalý, měl byste tomu předsedovi soudu poradit. Velmi rád bych věděl, co mu chcete poradit, kromě toho, aby si namsíroval svaly, nebo vzal spravedlnost do svých vlastních osobních rukou včetně pistole. Jsem ale přesvědčen, že těch, kteří by souhlasili, by bylo velmi málo.

A hlavně si objektivně, bez předsudků a podjatosti odpovědět.

M. Pivoda 17.3.2014 15:25

Čtěte pozorněji

Pane Svobodo: musíte číst pozorněji. Já jsem řekl, že "hospodárnost (tj. šetření) nestačí".

Efektivnost se rovná účelnost a současně hospodárnost.

J. Svoboda 17.3.2014 17:08

Re: Čtěte pozorněji

Pane Pivodo, podle mne situace není tak růžová, že bychom se museli dohadovat o slovíčkách. Hospodárnost a účelnost jsou téměř synonyma. Trochu mi to připomíná rčení, že kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

P. Pokorný 17.3.2014 11:30

Milá pani Šichtářová, vůbec nic nechápete

to přece funguje jinak, než vůbec tušíte. Náš odborářský synek Škromach, či táta Falbr by vám to vysvětlili. Když jedou rotačky na tisk peněz, mají práci tiskaři a celý personál. Když mají praci, mohou nakupovat zboží. A když nakoupí zboží, dají jiným práci. Jak hrd by byl Keynes. Perpetuum mobile v dokonalém stavu. A že na dluh? Ještě nikdy nebylo, aby jaksi nebylo. Nekrachují kontinenty (zatím) ale lidé. A život jde dál. Můžeme třeba nabídnout práci více exekutorům a ti mohou utrácet. A opět roztočí kola ekonomiky. Hezký den....

J. Svoboda 17.3.2014 12:59

Re: Milá pani Šichtářová, vůbec nic nechápete

Pane Pokorný, asi máte s Vaší kritikou pravdu. Vůbec to ale neznamená, že máte morální právo, pro kritiku zneužívat jméno člověka, který se - na rozdíl od ostatních - snaží ze všech sil něco dělat pro nápravu.

M. Prokop 17.3.2014 15:14

Re: Milá pani Šichtářová, vůbec nic nechápete

A směl bych vědět jméno toho člověka? Keynes je dávno mrtvý.

Falbr nebo Škromach? To snad ani vy nemůžete myslet vážně.

Že je "pařát" blb, to je věc jiná.

L. David 17.3.2014 10:41

Už jste někdy uvažovali, jak Antikrist jednou ovládne svět ?

Přijde a vyhlásí: Nastolím na celém světě mír a vyřeším vaše dluhy.

A zoufalé, zbídačené národy mu na to s radostí kývnou.

O. Uživatel 17.3.2014 10:31

Uživatel požádal o vymazání
V. Vaclavik 17.3.2014 10:20

Ekonomicka krize

a oziveni souvisi s tim zadluzenim jen z casti, a rekl bych ze dokonce nejspis asi jen v casti ne moc velke. Hlavnim faktorem je stale se zvysujici pokriveni ekonomie na vsech urovnich, zpusobene regulacemi vseho co se hybe.

Stejne jako stavba tunelu Blanka nemohla pokracovat kvuli vrstvam husteho housti stavebnich regulacich, ve kterych se uz nikdo nevyzna a jejichz nasledkem je stav, kdy lze jakoukoli stavbu prohlasit za cernou nebo bilou, podle toho jake pravniky si vybereme, tak je to s celou ekonomikou. Ta je fatalne pokrivena na vsech urovnich, kam se clovek podiva a fungovala nedomrle i pred krizi - byla uz dlouho jako nemocny kus stada, ktery pak uz jen dravec krize dostihnul a skolil.

Mimochodem, setreni k prosperite nikdy nevede, asi jako kdyz si pokrocily drogovy zavislak zacne ve jmenu lecby zmensovat davky ktere si picha... taky to nepovede k bystrejsimu vykroceni do zivota a citeni se lepe, spis urcite prave naopak, bude mu blbe jeste vic.

Zamalovali jsme se do rohu dluhove pasti uplne stejne, jako ten drogovy zavislak. Jen totalni blbeckove a vymazanci a sibri a zlocinci a jim podobni (jako treba pravicaci), si muzou jeste myslet, ze z te pasti muzou ekonomiku vymanevrovat nejak bezbolestne, bez nutnosti aspon nejakeho odregulovani, bez aspon nejakeho prodlouzeni retezu, ktery ekonomice svazuje nohy (jako se kravam svazuji nohy nakratko, aby nemohly daleko utect). Bez radikalni zmeny systemu, tedy bez nakroceni na volnejsi ekonomiku, neni sance na nejake opravdove zlepseni. Maximalne se muzeme dockat jeste dalsich par upocenych spidlovskych procent rustu, kdyz si pichneme dalsi masivni davku dluhove drogy. Ale to melo efekt jeste v rannych dobach zavislosti, napriklad Japonsko coby zarny priklad startovani ekonomiky utracenim vypujcenych penez na infrastrukturu a pomoci vselijakeho dalsiho druhu, by o tom mohlo povidat do ochrapteni.

V. Vaclavik 17.3.2014 10:47

Re: Ekonomicka krize

Ten nas vytouzeny ekonomicky rust do nekonecna, rust pro rust, je jen touha nasich sibru, aby jim to 'letadlo' nespadlo, aby se dluhova pyramida nezhroutila, jako nakonec musi spadnout a zhroutit se kazde takove podvodne schema.

Jeste min nez zadluzeni nas tahne ke dnu korupce a rozkradani - nas tahne ke dnu predevsim to pokriveni ekonomiky zpusobene regulacemi. Jen totalni vymazankove si muzou myslet, ze naprava kroupce a zastaveni rozkradani nas spasi, ze az budou u vesel andele, ze pak bude vse zase dobre, jak ma byt, a prosperita zavladne.

P. Pokorný 17.3.2014 11:44

Re: Ekonomicka krize

Nevím, jestli jste Václavík, nebo Václavíková, ale jste úžasný. Takže zadlužení ne, šetření ne, v hotovosti to bez jednoho ani druhého nejde. No nic, na jaře je čerstvý vzduch, jděte na procházku, z hluboka dýchat a vězte... Bude líp. I Babiš to řekl....

M. Prokop 17.3.2014 15:16

"Ten nas vytouzeny ekonomicky rust do nekonecna,"

Vy se chcete mít zítra hůře než dnes?

Pak by ovšem růst nebyl potřeba.

V. Vaclavik 18.3.2014 11:25

Re: "Ten nas vytouzeny ekonomicky rust do nekonecna,"

Nechci rust umele navozeny tisknutim penez, zadluzovanim, takovy, kde stat, byrokracie, urcuji, kde se bude investovat - protoze to vede do pekel.

Nechci rust pyramidove hry, ten dnesni ekonomicky rust je z velke vetsiny prave tak falesny.

R. Brzák 17.3.2014 11:06

Re: Ekonomicka krize

Pane Václavík, souhlasím s většinou Vámi psaného - ale k prosperitě naopak nevede prohlubování dluhu - takže, začít šetřit, abych svůj dluh splatil a pak své ušetřené investoval do svého businesu - jen to vede k prosperitě. V druhé části Vaší teze o feťákovi jste již docela vedle - chcete-li, popíšu Vám praktické dopady pouhého uvědomění, že je pro mne nějaká léčba důležitá - o řadě dalších aspektů Vámi zmiňovaného potenciálního rozhodnutí závislého nemluvě (bylo by to na pár stránek).

V. Vaclavik 18.3.2014 11:34

Re: Ekonomicka krize

K prosperite predevsim vede uvolneni regulacnich pomeru tak, aby se ekonomika zmatorila a mohla skoncit nejen s zitim na dluh, ale dokonce ty stare zacit splacet. Prosperity se opravdu setrenim nedosahne, pokud zustanou (regulacni) podminky, ktere v prve rade k nutnosti toho zadluzovani vedly!

Ohledne toho fetaka bych rekl, ze jsem presne na miste, nikoli vedle. Opravdu jste tak naivni, ze to dnesni volani po prosperite nekam povede? Prosperitu prece lide chteli vzdy, za kazdeho rezimu, stejne jako kazdy fetak v kazdem stadiu zavislosti si preje mit se dobre po vsech strankach (fyzicke a dusevni). Ten dnesni 'spolecensky fetak' chce napravu, ale nemini se ani nahodou vzdat svych spatnych navyku. S takovymi uz neni jine porizeni, nez sveraci kazajka a lecba silou, ve spolecnosti to znamena zmena systemu, treba revoluci, byt sametovou. Ale rozhodne je vrcholne naivni si myslet, ze kajicne prejdeme postupne na vyrovnane az prebytkove rozpocty... jste proste hlupak, uzitecny hlupak.

P. Vaňura 17.3.2014 22:15

Stavba Blanky nemohla pokračovat, protože na magistrátu

sedí Hudeček. Pokud by tam seděl Miroslav Štěpán, tunelem by se už jezdilío. Protože tehdy byl důležitý VÝSLEDEK a když se ho dosáhlo, málo záleželi na tom, jestli byl porušen jeden nebo hnad několik předspisů. Bez porušení asi poloviny z tehdy platných zákonů a předpisů by se tehdy nezrealizovala ani jedna stavba! A to evidentně nikomu nevadilo, ani Chartě 77 ne!

V. Vaclavik 18.3.2014 11:26

Re: Stavba Blanky nemohla pokračovat, protože na magistrátu

Takze se mnou souhlasite, ze ano.

J. Jurax 18.3.2014 19:43

Re: Stavba Blanky nemohla pokračovat, protože na magistrátu

Ale ono dnes nejde ani tak o porušení platných zákonů a předpisů, ale o to, kdo je porušil. Porušila je totiž strana politických protivníků - a tu je nyní třeba bít a dokázat, že my jsme lepší a dbáme zákonů, aby sprostný lid nás napříště vždy volil a tak nás u koryt a penězovodů udržel.

O tunel, prostředky v něm umrtvené etc. v zásadě vůbec nejde. Nebýt tunelu, muselo by se najít něco jiného.