16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EVROPA: V zavilém kruhu eura

Luboš Palata se nezajímá o ekonomickopolitické problémy a diskuse, které dnes hýbou Evropou, a do svých reportáží, tak jako nyní o Zhořelci (Görlitz mohl mít sto tisíc obyvatel, LN 18. 11), jen nelogicky vkládá svou ničím nepodepřenou ideologickou víru a stále tvrdí, že jsme promarnili šanci nepřijetím eura, jako by chtěl, aby často opakovaná mantra někoho přesvědčila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 21.11.2013 22:18

V letech 1870-1910 byla v USA inflace 0,1 procenta

(DESETINA PROCENTA) ROČNĚ. Dolar byl totiž navázán na zlato. A toto období je dobou jejich největšího ekonomického rozmachu.

Mimochodem, cena mnoha technických novinek s časem prudce klesala a např. Henry Ford to viděl ještě ve 30 letech jako nejlepší cestu z krize.

Takže inflační cílení je pitomost. Devalvace má smysl jen v případě pasivní platební bilance!

J. Boleslav 21.11.2013 19:31

Palata je na hlavu

V. Vaclavik 21.11.2013 14:40

Deflace - Inflace

Cenova deflace je pro dluhovy stat v delsim behu smrtici, zvysuje totiz cenu obsluhy dluhu (splatky uroku te pujcky).

Proto vsechny staty, ktere udrzuji svuj nefunkcni polo-socialisticky hospodarsky system nad vodou zitim na dluh, musely v prve rade prejit na fiat menu (tedy menu nepodlozenou zadnou fyzickou hodnotou), kterou jedinou je mozne znehodnocovat prostym rozmnozovanim (tiskem) bez omezeni, a tak zaroven znehodnocovat dluzeny obnos.

Polopaticky se to da objasnit prikladem, kdy si pujcite obnos, ktery v dobe te vypujcky vam koupi treba sto bochniku chleba. Pokud by pri datu splatnosti te pujcky byl chleba kvuli cenove deflaci o polovinu levnejsi, splatili byste veriteli zpet, de fakto, dvakrat tolik bochniku, nez jste si puvodne za ty pujcene penize mohli koupit v dobe toho vypujceni. A urok na tu pujcku by veci pro vas, jako splatce dluhu, jen zhorsil. Naopak, pokud by v mezidobi te pujcky byla cenova inflace a bochnik by nyni, pri splatce dluhu, stal dvojnasobnou cenu, splatili byste veriteli zpet, de fakto, jen polovici bochniku, ktere ty penize, nyni veriteli koupi (a urok by ho nezahojil).

Pro nazornost je dobre si takto prevadet penize do hmotnych statku, protoze v posledku pri pujcovani nakonec nejde o nic jineho, nez prave pujcovani nejake realne, zpravidla fyzicke, hmatatelne hodnoty. Penize tu slouzi jen jako univerzalni smenne medium. Pro ucely porozumeni je dobre si namisto penez predstavit mechanismus pujcek, zadluzovani, ciste ve forme barterove, hmotne vypujcky, anebo si penezni vypujcku do te hmotne formy prevadet jako jsem to ucinil zde.

Ovsem kdyby vypujcovani skutecne probihalo na urovni cisteho barteru bez pouziti meny, bylo by to stejne, jako kdyby se pouzila mena, ovsem mena pevna, mena podlozena fyzickou hodnotou (jako treba ten menovy standard zalozeny na vzacnych kovech). Fiat mena, cili mena odloucena od jakekoli hmotne hodnoty, je idealni prostredek na konfiskaci hodnot prostackum, protoze je to mimo jejich chapani.

V. Vaclavik 21.11.2013 15:25

Re: Deflace - Inflace

Inflace je konfiskace hodnoty penez, ktere tak nejsou nikde v bezpeci, ani kdyby si je clovek zasil do strozoku a spal na nich. Jejich kupni sila se inflaci zmensi, at uz je clovek ma v bance, nebo v kapse, popripade v  tom strozoku.

V minulem stoleti presel cely svet na fiat menu presne za ucelem, aby bylo mozne vecne zadluzovani, ktere dnes vsude panuje. Ani to ovsem nelze provozovat naveky, podle toho lidoveho 'dockej casu jako husa klasu', protoze zpusobuje 'vyjidani sypek', paraziticke projidani bohatstvi v dluhovem, socialistickem prerozdelovacim systemu. Jestlize se nam to ziti na dluh dnes nelibi, reseni neni zvolit si nejake uvedomele politiky setrilky, ale navrat k pevne mene, idealne mene zalozene na nejake fyzicke hodnot, fyzickem standardu. To je totiz koren, ktery to dnesni zadluzovani umoznil.

Dnes jsme ale zadluzeni natolik, ze takovy navrat uz neni mozny bez vseobecneho kolapsu, ani kdyby byl provedeny pozvolna. Jako dnes s tim Reckem, svetove ekonomiky jsou zakopane do svych dluhu hluboko pod bod mozneho navratu. Proto vsechny protesty proti 'uvolnovaci' menove politice ECB nebo FEDu nebo nyni nasi centralni banky, jsou pomylene. Jim totiz nic jineho nezbyva, je to jako kdyby si nejaky clovek zavisly na silnych drogach znicil nevratne zdravi, a nyni si musi pichat stale silnejsi davky, aby prezil pristi den a po nem zase pristi, ktere ovsem jsou cim dal mene ucinne... jenze ty dny ma jiz tak jako tak spocitane.

Pred par dny byl v televizi porad o zniceni San Franciska zemetresenim v r 1906, kterezto mesto lezi primo na kontinentalnim deskovem zlomu zvanem 'San Andreas fault'. A v tom poradu mluvili o tom, jak od te doby sedi toto mesto (krome jinych dalsich mest) na casovane bombe, o ktere se nevi presne, kdy vybuchne, ale o ktere se vi, ze jednou vybuchnout musi. Svetovy financni system se nachazi ve stejne situaci, s tim rozdilem, ze do teto situace jsme se dostali sami, vlastni blbosti jsme se financne zamalovali do kouta.

J. Kanioková 21.11.2013 20:52

Taky dobré články

sice německy, ale překladač to zmákne..

http://jdem.cz/88h42

V. Vaclavik 22.11.2013 14:24

Re: Taky dobré články

Prekladace jsem zatim nepouzival, nejak k tomu mam z hluboke minulosti spatnych prekladu nechut. Ale nasel jsem tam odkaz na zajimavy clanek od Krugmana v Anglictine

http://www.nytimes.com/2013/11/18/opinion/krugman-a-permanent-slump.html?smid=tw-share&_r=2&

V. Mlich 21.11.2013 10:39

Deflace horší než inflace?

Když někdo tohle tvrdí, dál už ani nečtu. Zrovna nedávno jsme viděli, že s deflací se dá bojovat velmi snadno tiskem peněz. Ale opačně to tak snadné není. Inflace je mnohem větší zlo. Zastávají se jí vlády, protože je pro ně dalším prostředkem, jako okrást občany, když už remcají na vysoké daně. Proto se snaží lidem nabulíkat, že optimální je inflace 2% ročně. (Spočítal už někdo, jak se změnil veřejný dluh ČR přepočítaný na EUR?)

Jenže ve skutečnosti je optimální taková měna, hodnota které se časem podle možnosti nemění. Ale ekonomice škodí hlavně skokové změny: že se třeba najednou natiskne obrovský balík bankovek a pak zas 5 let nic. Chtělo by to na ČNB podat trestní oznámení za ohrožení měny.

P. Götze 21.11.2013 13:53

Re: Deflace horší než inflace?

Ze je deflace horsi nez inflace, je podlozeny fakt. Staci si to trosku nastudovat. Tohle tady nema vubec smysl rozvadet.

T. Hudeček 21.11.2013 15:21

Re: Deflace horší než inflace?

Ano, ale pouze pokud jde o deflaci při současné kontrakci měnové báze. K tomu v ČR dle dostupných pramenů v době do intervence nedocházelo. Navíc si vůbec nejsem jist, zda běžný spotřebitel v očekávání nižších cen (někdy v budoucnu) svoji spotřebu omezí. V tomto smyslu jsem spíš skeptický (viz například situace v oblasti spotřební elektrotechniky). Ona krize kolem roku 1929 byla opravdu způsobena deflací, ale takovou při které opravdu docházelo ke snížení monetární báze, čili "úbytku peněz v oběhu". V současném západním světě nemůže o úbytku peněz v oběhu ani řeči. Spíš bych viděl problém v nárůstu zadlužení domácností.

M. Prokop 21.11.2013 15:29

Re: Deflace horší než inflace?

Čím podložený?

Kecy těch, kdo těží z inflace?

S. Ševeček 21.11.2013 16:32

Re: Deflace horší než inflace?

Tak !

K. Pavlik 21.11.2013 18:16

Re: Deflace horší než inflace?

Japonsko tvrde doplatilo na deflacni politiku takze ted to tvrde napravuje. Kdyz vetsina obyvatel tvrde setri tak to tez neni legrace.

L. Šarina 21.11.2013 10:39

S EU budeme v řiti,

ale bez ní nebudeme vůbec!!!

P. Götze 21.11.2013 13:54

Re: S EU budeme v řiti,

Jakoze pred rokem 1991, kdy EU vznikla jsme neexistovali? To jsou mi teda veci

J. Chaloupka 21.11.2013 15:39

Palacký říkal: Byli jsme před Radouskem, budeme i po něm.

Myslím, že totéž se dá říci o EU. Ovšem přežijí jen soudržné rodiny.

J. Chaloupka 21.11.2013 15:40

opravuji: před Rakouskem ...

..

V. Hajková 21.11.2013 9:13

Díky za skvělý článek

ŠKODA-  že  na  těchto  převážně  žvanírnách  -nedojde  k  pochopení!  :-(

J. Kanioková 21.11.2013 9:03

EU je naprosto v piheli,

protože jednotnou měnou a socialistickými regulacemi zničili podnikatelské prostředí.

"Kdo chvíli stál, již stojí opodál". Konkurence nikdy není laskavá, naopak, a za ty promrhané roky Evropa těžce zaplatí !

Je nejvyšší čas, aby byla uznána nemoc centrálního bankovnictví - http://jdem.cz/87gq4

I tahoun Německo - Příliš drahé: Euro-dobrodružstvím zničené Německo - http://jdem.cz/8cxg8

TARGET2 zůstatky - http://www.querschuesse.de/target2-salden/ ...... Kdo doopravdy vládne v Evropě? --http://news.e-republika.cz/article2214

V. Hajková 21.11.2013 9:10

Re: EU je naprosto v piheli,

Zdravím.  Kolik  lidí   myslíte,  že  si  přečte  vaše  zajímavé  odkazy ?   Jsem  velice  skeptická-  zda  vubec  někdo!

J. Kanioková 21.11.2013 9:46

No, hujeři jistě ne :)))

taky zdravím..

V. Vaclavik 21.11.2013 11:47

Re: EU je naprosto v piheli,

Tak ja si prectu aspon cast z tech odkazu (krome Nemciny, tou nevladnu), nekdy je to dobre cteni a obcas si prectu i dalsi clanky na tech odkazovanych webech.

J. Kanioková 21.11.2013 20:29

Já taky ne, ale překladač je kámoš,

i když to víc trvá, než si člověk opraví ty slovosledy do co nejvíc odpovídajících vět.

A díky za komentář výše, lidi to potřebují tak polopaticky. Jediné, co opravdu nesmiřitelně vyčítám popřevratovým politikům, že chtěli-li, aby lidi fakt rozuměli tomu, co je čeká a nemine, a proč to tak musí být, že měli za jakoukoliv cenu v telce dávat k tomuto tématu pořady. Já mám ekon. vzdělání, a taky jsem jim tehdy nerozuměla ani trochu. A řičela jsem vzteky na obrazovku, aby to rozebrali podrobněji. Protože mi bylo jasné, že když jim nerozumím já, tak lidi ekonomikou nepolíbení jim rozumět nemohou absolutně. Vím, co jsem si prožila v práci, když jsem začla šéfovat, když jsem chtěla, aby mí podřízení chápali, proč po nich chci to a ono. Co to znamená a jaký je cíl. Byl to horor.

J. Kanioková 21.11.2013 9:45

Zákl. problém je v tomto, a vůbec v něm nejde o evropany...

Proč Německo tak lpí na zachování eurozóny v současné podobě? - http://jdem.cz/88e42

Žádné ušlechtilosti, naopak, jako vždy jen hospodářské zájmy jednotlivých zemí. Těm nejsilnějším hráčům jsou občané ostatních zemí NAPROSTO ukradení ! Centralizace, Korporativismus a Mediokracie - tamtudy se dnes vede zájmová politika..

OBCHODNÍ DOHODA EU-SPOJENÉ STÁTY - http://jdem.cz/88e33

P. Scheck 21.11.2013 3:14

A navíc

A navíc, pane Tomský, není něco legračně zavilého v nadpisu:

V zavilém kruhu eura?Že by zavilí vlci vyli?

M. Martin 21.11.2013 10:38

Re: A navíc

Pane Scheck k tématu byste něco neměl ?

J. Kanioková 21.11.2013 20:34

To byste po eurofanatikovi chtěl moc..--

Myslím, že píše z Bruselu..

P. Scheck 21.11.2013 1:25

A říkám vám...

Pane Tomský, váš příspěvek mi přijde ve stylu: A říkám vám, že když se brzy oženíte, čekají vás velké problémy, budete mít málo financí, problémy s tchýní, jen malý pokojík a zadlužíte se, žena bude těhotná a jen o malém přídavku, ztratíte některé přátele, protože máte už úplně jiné problémy, budete jen těžko hledat zaměstnání a váš šéf vám dá najevo, že nechce slyšet o nějakých úlevách kvůli nemoci dítěte.

Pokud jste můj příměr nepochopil, nevadí, třeba ho pochopí jiní. Pokud ano, potěšení na mé straně. Peter Scheck

K. Kužel 21.11.2013 6:14

Re: A říkám vám...

Z černé kroniky let předsametových: Ženich opustil svatební veselí a nepozorován se oběsil na půdě.

I. Schlägel 21.11.2013 7:59

Re: A říkám vám...

Možná byste pane nemusel neustále používat Vaše oblíbené příměry a mohl byste zkusit argumentovat tvrdými ekonomickými argumenty ve prospěch eura. Doplňte prosím o tabulku dluhů eurozóny za posledních 10 let s výhledem na dalších 10 let. Oni Vás ty příměry přejdou. Jinak píšete svěže a zábavně, čte se to dobře. Prakticky je to o ničem. Pěkný den.

J. Barto 21.11.2013 8:26

Re: A říkám vám...

A mohla by se i "přihodit" tabulka o zadlužování jednotlivých zemí před přijetím eura.

Nebo snad nebylo ??