29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EVROPA: V energetice před říznutím měřit raději čtyřikrát

Staré přísloví praví: Dvakrát měř, jednou řež. V energetice by to mělo platit dvojnásob. Bohužel tomu tak zejména v Evropě v poslední době není. Politici podléhají lobbingu i klimatickému alarmismu a velí ke zbrklým krokům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novák 1.10.2021 20:46

od r.1990 protinárodní činy vlád ČR lze vyčíslit a škoda na aktivech ČR=20 000 mld.Kč, energetiku nevyjímaje.

J. Stárek 1.10.2021 20:02

Do pekla vedou obě cesty, jak ta zelená, tak ta černá. Bohužel dnes už žádná jiná cesta není.

V. Pavelka 1.10.2021 15:12

Populisté??!!! to jsou ti co uvádějí v život požadavky občanů ? Nebo antipopulisté kteří si dělají co uznají za vhodné???!!EUEUEUEUEU!!?

H. Paculová 1.10.2021 14:25

WHO (Světová zdravotnická organizace) hodlá více zpřísnit limity na znečištění ovzduší, což znamená, že v konečném důsledku bude zakázáno zatopit si doma v jakémkoli kotli na uhlí, ale i v domácích krbech na dřevo. Neboť znečištění ovzduší má být jedním z hlavních viníků předčasných úmrtí milionů lidí na naší planetě. A mají to způsobovat starší naftové motory, ale i spalování uhlí a dřeva. :-(

V. Novák 1.10.2021 15:10

Myslíte, že zakáží spalovat i velbloudí bobky a kravské "koláče"?

V. Pavelka 1.10.2021 15:19

Světovou zdravotnickou organizaci , Ovládají Muslimské rodinné klany !

V. Kain 1.10.2021 16:15

Ti vrcholní evropští politici skutečně věří tomu,že Evropa bude soběstačná z větru a slunce a trochou plynu,kterého nebude dost pro všechny? A nebo je to zlý úmysl.Ovšem když Von Leynová dokázala skoro zdecimovat Bundeswehr,tak si myslím,že u ní je to patologické.Zkrátka přišla jiná sorta politiků (jakých to ať si každý domyslí)Chybí nám politici jako byl Reagen a nebo Thatcherová.

O. Kaucký 1.10.2021 16:55

R^

P. Kubáč 1.10.2021 13:54

Rovnost všech lidí na světě na úrovni "vilka s bazénem a auto" - by teoreticky byla možná, ale jisté je že jen za cenu obrovské práce fyzické i duševní.

Naopak rovnosti všech lidí na úrovní "hliněná chatrčka a moskyti" dosáhneme tak snadno až se budeme divit.

Takže prosím nepředstírejme že bída, do které upadá Západ - je jakýsi "nežádoucí účinek" reforem, které jsou jinak účelné. Naopak "globální sqatt" s plesnivými odpadky a stříkačkami - je cíl politiky pokrokářů.

O. Vašíček 1.10.2021 12:26

Politiku bych do dodávek plynu netahal. Rusko se, v tomto pohledu, chová velmi apoliticky. Všechny smlouvy dodržuje a nikde jsem nezaznamenal, že by tomu tak nemělo být. Obchodní smlouvy dodržuje i s Ukrajinou a s tou je, de facto, ve válečném stavu.

Jen se chová obchodně. Klidně dodá více plynu, ale za cenu s novou smlouvou.

Jediná špatná politika je u nás. Vědělo se, jaký je stav energetiky, mohla se nasmlouvat větší množství dodávek předem.

A nejhorší politika je NEŘEŠENÍ. Psal jsem už mockrát. Nikdo nechce rozhodovat a tím i riskovat. Raději se svezu a svedu to na předchozí vládu, opozici, případně totalitu před 30ti lety. Paradox je, že z té doby jedou všechny současné elektrárny (neřešme termín dostavby, důležité je zahájení :)). Žádná alší vláda nerozjela jediný velký projekt, který by přesáhl její volební období. A to je nejsmutnější.

Každé čtyři roky řešíme, jak byly předchozí vlády špatné a že nic důležitého nevybudovali. A přesto zůstávají ve vládě stejní lidé. Jak je to možné? Není to tím, že je chybný způsob voleb? Nebo tím, že zvolení nemají, v podstatě, žádnou odpovědnost. Ať dělají nebo nedělají, 4 roky si odsedí a buď se podaří voliče opět oblbnout nebo skončím v opozici. Něco tu smrdí.

R. Langer 1.10.2021 13:44

A co tak netahat politiku ani do stavby jaderných elektráren? ;-€

O. Vašíček 1.10.2021 13:55

Jsem zásadně pro.

Problém vidím v tom, že o takto velkých projektech rozhodují politici. V ideálním případě, bez nějakého ohýbání pomocí dotací a záruk zaručených pomocí přijatých zákonů, by každý soukromý subjekt, o stavbě typu a velikosti elektrárny, rozhodoval sám. Sám by si zajistil financování. Stát by, jen pomocí existujících zákonů o bezpečnosti provozu a pod., toto schválil.

Pokud by se nekřivil trh, tak i ČEZ nebo EON mohl dosáhnout na financování takového projektu. Sám by platil, sám by rozhodoval kdo, a za kolik.

Stát jen zajistí dozor, zda jsou splněny bezpečnostní parametry.

Bohužel to, díky různým POLITICKÝM tlakům není možné a žádný soukromý subjekt si to nedovolí.

P. Molík 1.10.2021 12:18

Klimatičtí aktivisté, kteří se též vezou na módní vlně protiruské hysterie, budou všechna svá pochybení svádět na zlé Rusko.

P. Molík 1.10.2021 12:14

Je známo, jaké nadšení v Německu panovalo pro zavádění hitlerovských pořádků, což bylo mj. zapříčiněno i přežívajícími atavismy v myšlení Němců, především v podobě prušácké disciplíny a poslušnosti. Nyní opět panuje velké iracionální nadšení, tentokrát pro likvidaci všech velkých a životně potřebných zdrojů el. energie, aby tak bylo učiněno zadost chorobné libovůli gretensko-klimatických aktivistů, zejména vyznavačů klimatického alarmismu podle dogmat gretenského katechismu. Hitlerovské pořádky byly smysluplnější než současné řádění klimatických alarmistů, jejichž požadavky mají větší větší škůdcovský potenciál než kdysi požadavky hitlerovců. Jsem též alarmista, který ovšem varuje před rozpínavostí klimatických alarmistů. Energeticky oslabený stát, který má má nedostatek vlastní el. energie, se stává bezbrannou hříčkou v náručích panujících mocenských sil na globální mocenské šachovnici. Zavedení eura a likvidace našich uhelných a jaderných elektráren by vytvořilo z české kotliny mocenské vakuum, kde by měli volný prostor k řádění ti, kteří vymysleli a prosazují podvodné projekty typu Green deal a usilují o likvidaci naší vyspělé evropské civilizace, neboť ona vyspělá civilizace je hlavní překážkou k uskutečnění jejich šílených plánů. Po hnědém fašismu a rudém komunismu se k nám dobývá totalita všech totalit - zelený fašismus.

Z. Kučera 1.10.2021 18:14

R^

V. Petr 1.10.2021 19:18

R^R^R^R^

O. Zuckerová 1.10.2021 11:46

Článek dobrý, ale koho myslíte těmi populisty? Ty, kteří si myslí to, co Vy píšete?

H. Paculová 1.10.2021 12:06

Asi tak...

V. Kučer 1.10.2021 14:21

Populisté jsou všichni politici, jinak by nevyhráli volby. Pouze Winston Churchill nabídl Britům krev, dřinu, pot a slzy ale to čeká asi dnešní mladou generaci také.

V. Novák 1.10.2021 15:11

Toho ovšem volby hned tak nečekaly.

A když přišly, tak s ním Britové zametli...

V. Povolný 1.10.2021 11:40

Za zatáčkou číhají populisté? Nesmysl, populisté jsou u moci právě teď.

V. Novák 1.10.2021 10:35

Když politici "naštvou zástupy voličů", pak je v demokratické zemi běžné, že někdo jiný "převezme řízení". Už jsme to zažili i u nás.

Obvykle převezme řízení ten, kdo voliče nebude naštvávat tím, že jim něco vnucuje, nebo je (blbce jedny!) vychovává.

I. Schlägel 1.10.2021 13:26

Obvykle převezme řízení ten, co jim slíbí něco, co jim nikdo jiný nedá. Třeba padesát tisíc obecních bytů pro nízkopříjmové rodiny. Víme, jak na to!;-D

R. Langer 1.10.2021 13:45

No, v Berlíně už je znárodnili... ;-)

F. Kusák 1.10.2021 10:34

Česko nakupuje zemní plyn a elektřinu na evropských burzách za tržní ceny. A jak mě někdo upozornil, je tak správně, je to tržní. Ovšem jen mě překvapuje, že naše energetické zdroje byly, které byly postaveny z našich daní a zásobníky plynu slouží spíše někomu jinému. To mně moc tržní nepřipadá. A pak, Rusko nasmlouvané dodávky údajně plní, jen ty přebytky dodává jinam a za tržní, rozuměj vyšší ceny. A proč, když je v EU nedostatek plynu nepomohou se svým LNG USA. Asi ho mají také vybilancovaný a pokud mají přebytky, prodají je za tržní ceny. Prostě pokud chci trh deformovat administrativními zásahy, dotacemi a jinými netržními nástroji, pak nemohu o žádném trhu mluvit.

V. Novák 1.10.2021 10:44

Proč už ČR nevlastní Transgas, je prosté - protože ho ČR prodala RWE, kterážto firma z Transgasu udělala Net4Gas. A ten ČR zkrátka a jednoduše nepatří. Co jsem prodal, není moje.

A USA nepomohou, protože USA žádný plyn nevlastní. Plyn těží a tedy vlastní soukromé firmy, které prodávají tam, kde vydělají. A nenechají si do toho kecat ani od amerického prezidenta. Takže když Obama, Trump i Biden hauzírovali s "molekulami svobody", vnucovali Evropě něco, co nevlastnili. V Americe má "obchod s deštěm" tradici - ale netušil jsem, že na tak vysoké úrovni...

Což o to, u Trumpa to aspoň mělo logiku podpory domácích těžařů - ale Biden je rozhodně nepodporuje, takže to logiku nemá ani tu tržní.

K tvorbě cen jsem dole odpovídal.

F. Kusák 1.10.2021 10:57

Já k tomu nemám, co dodat. Myslím si totéž. Jen bych některým naivkům doporučil, aby věci více sledovali a viděli v širších souvislostech. Moje názory, jako já ty Vaše, znáte a snad souhlasíte, že jsou konzistentní a k naivitě mají daleko. Totéž si myslím o Vás.

V. Novák 1.10.2021 11:23

Já vím. Ale zopakovat to nezaškodí.

J. Stehlik 1.10.2021 10:59

Rusko dodává asi 40% plynu a je nejlevnější . Všichni ostatní jsou dražší . Tudíž není to o nedostaku , ale ceně . Zaplatíme více a plynu bude dost ;-D . jen jsme si zvykli na ty dampingové ceny kterými získával trh rusko.

V. Novák 1.10.2021 11:05

Dumpingová cena je pod výrobními náklady a dá se držet velmi krátce.

Takže to nejsou dumpingové ceny, kterými by nás Rusko dlouhodobě, roky dotovalo. Možná SSSR za RVHP - a vybral si to jinak. Ne - to jsou tržní ceny stlačeného plynu z trubek.