24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EVROPA: Tak nám zlikvidovali trh…

„A kterej trh?“ otázal se Švejk. „Ten na Smíchově, nebo ten v Horní Dolní?“ „Ale milostpane, žádnej jarmark, ale tenhle ten kapitalistickej trh, co na něm fungovala ta poptávka a nabídka. Práskli ho v Bruselu, milostpane.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 13.12.2021 18:05

Inu, pokrok se zastavit nedá.

Mé generaci furt tloukli do hlavy, že pokrok se zastavit nedá, socialismus a jeho vyšší, pokrokovější forma komunismus musí zákonitě zvítězit, neboť je to vědecky podloženo, a kapitalismus bude zničen. Nevěřili jsme a doufali, že k tomu nikdy nedojde.

A hle, měli pravdu, soudruzi, akorát to nebude socialismus rudý, ale rudozelený či zelenorudý, melounovitý, a nepřichází z Moskvy, ale z brusele. Ale to kapitalismus musí být zničen zůstalo. I to, že ve jménu lepšího příští, obecného blaha a záchrany planety. Jak také jinak.

Vstali noví bojovníci.

P. Diviš 13.12.2021 21:37

Vstali a dopadnou jako jejich předchůdci. Protože socialismus prostě nefunguje.

J. Jurax 14.12.2021 0:44

Nesporně. Tato slepá ulička níž byla prozkoumána.

Ovšem bude to zase dost stát.

R. Polášek 14.12.2021 6:23

Já myslím, že časově to bude u zeleného socialismu podobné jako u rudého socialismu. Ti starší a středního věku v zeleném socialismu dožijou, mladí se možná někdy v důchodovém věku dožijou pádu zeleného socialismu a ti, co se nyní rodí, možná ještě kousek svého aktivního života prožijí už v novém rodícím se systému.

Co se týká ekonomiky, bohužel z toho vyjde podobný ekonomický pokles, jaký způsobil rudý socialismus. Nebo možná i podstatně větší a generace, která zelený socialismus přežije, pak bude muset začínat z pozice rozvojové země.

V. Petr 13.12.2021 15:43

Lidé zvolili eurohujerská "píp" a přitom by chtěli mít dostupnou energii. Není to na hlavu?

J. Jurax 13.12.2021 17:50

Lidem to nedošlo, neboť masivní propagandou mu bylo tlačeno, že hlavní otázkou voleb je Babiš ano nebo ne.

Takže byl Ďábel jistého druhu nahrazen Belzebubem. Sice odlišného druhu, možná i diametrálně odlišného, ale furt Belzebubem.

R. Polášek 14.12.2021 6:06

Přesně tak.R^

P. Brecík 13.12.2021 14:03

Pravda od A po Z. Tak mi v hlavě bliká světélko. PROČ je Rusko nepřítel světa? Kvůli ideologii určitě NE. jestli to nebude tím, že mám moc Ropy/plynu/uhlí/obilí/pitné vody ......... EU v úpadku si přijetím bývalých satelitů RVHP dost pomohla. Anektováním Ruska by zase vydržela o pár let déle. A vo to tu kráčí 8-o

P. Dvořák 13.12.2021 14:34

R^ :-)

A ke všemu nechtějí poslouchat přiblblé eurokomisařky qani geronty z USA ;-D

P. Diviš 13.12.2021 16:01

Rusko je nepřítel světa (alespoň to Rusko o sobě prohlašuje) ze dvou důvodů:

Bojí se valné části toho světa (Rusko i Rusové), protože je úspěšnější a pohodlnější než Rusko - proto taky tolik Rusů emigruje.

Bojí se i proto, že je oblíbenou činností ruské věrchušky Rusy okolním světem strašit, aby si nechtěli doma udělat pořádek.

Anektovat Rusko je nesmysl. Rusové moc rádi prodávají to, co od přírody mají, jinak by měli úplně holou prdel.

Blik, blik ...

J. Jurax 13.12.2021 18:09

Jenom aby to neprodávali do Číny. Protože kdyby jo, tak v Evropě nebude dost plynu a možná i ropy a dalších surovin - a budem v prdeli taky.

P. Diviš 13.12.2021 21:40

Tohle si trh vyřeší. Obávám se jen dvou věcí, abychom měli na tom trhu čím platit (zelené kecy nejsou valuta) a aby ten trh EUrosoudruzi a EUrosoudružky nedojebali natolik, že už by nefungoval vůbec.

J. Jurax 14.12.2021 0:44

Ano.

R. Polášek 14.12.2021 6:16

Jak u koho je nepřítel světa.

Rusko má citlivé téma, nás - bývalé sovětské satelity, kteří jsou nyní ve vlastnictví Brusele. A ještě mnohem citlivější téma je Ukrajina jakožto bývalá země bývalého socialistického Sovětského Svazu, po které už sahalo EU i NATO. A kterou Putin uchránil před tou ztrátou pouze rozjetím separatismu na východě Ukrajiny a problémem Krymu. Bělorusko na tom bude podobně, až Lukašenko padne. A Moldávii už Putin možná úplně ztratil.

Ale jinak je Rusko nepřítel pouze v hlavách rusofobů, podle jejichž pokřivených kritérií je každý, kdo neleze Bruseli do zadele dostatečně hluboko a vytrvale, střídavě fašista a střídavě rusofil.

F. Zrcek 13.12.2021 12:29

Žijeme v postdemokratické společnosti, rovný přístup k občanovi a tržnímu subjektu je obsolentní. Která ovce víc a souhlasněji bečí, té bude přisypáno. Pokud je deviantní, barevná a klimatická, čeká jí skvělá budoucnost.

Velkokapitál má dost možností, jak se obratně přizpůsobit, takže to nakonec zaplatí střední třída, než definitivně zdechne.

R. Polášek 13.12.2021 12:08

Pane Karásku, já být na Vašem místě, tak bych ten volný trh raději moc neadoroval.

Nevím jestli si to pamatujete, kdysi pár let tomu bylo jakýsi generální ředitel napsal do sdělovacích prostředků srdceryvný a "bekoryvný" článek, jak firma nemá lidi, jak zoufale shání zejména odborníky, techniky, technology a podobně a nemůže je za žádnou cenu sehnat a podobné řeči. To četl jeden technik a technolog, tak se tomu generálnímu řediteli přihlásil. Ten kontakt přehrál na personální ředitelku a ta si s tím uchazečem hrála asi 3 měsíce. Aniž nastala jiná komunikace než na dálku mailem. Jako že schůzka není možná, protože se musí vyřídit to a to, jako že se najednou něco objevilo a schůzka tak nejde domluvit a podobné žvásty. Ten přihlášený technik a technolog měl totiž víc než 50 let. Na rozdíl od doby,kdy byl mladý, kdy pro firmu studoval a firma mu 4 roky platila podnikové stipendium nebo když po pár letech ve firmě absolvoval setkání s vedením firmy, kde se on a další v jeho věku, tehdy hned po sametu oslavovali jako mladí perpektivní lidi pro firmu .... a pracoval potom úspěšně pro tu firmu, celkem asi 15 let. Ten generální ředitel se jmenoval pan Karásek, personální ředitelka paní Bobrovská a uchazeč byl nějaký Polášek.

R. Polášek 13.12.2021 12:10

Nemůžu si pomoct, nějak nevidím výrazný rozdíl mezi personalisty v době takzvaného tržního kapitalismu a zelenými aktivisty nyní.

Obojí, místo toho , aby pracovali, živí se úplně nebo z převážné částí šířením mýtů a nepodložených výmyslů. V případě personalistů toho mýtu, že lidi nad 50 jsou k ničemu a jejich jediné správné místo, pokud už jsou bez práce, je na Úřadě práce na dávkách a podporách anebo rovnou v rakvích, aby neotravovali. V případě zelených aktivistů to jsou všechny ty věci kolem globálního alarmismu a kolem "boje" s ním.

Obojí jsou takzvaní neúspěšní vysokoškoláci. (Paní Bobrovská je asi jedna z výjimek) Neboli lidi, kterým se z různých důvodů podařilo vystudovat vysokou školu, i když jinak zastávat skutečně náročnou odpovídající technickou práci nemohou, protože na ni nemají. Proto se živí jinak, nicneděláním a obelháváním neboli šířením lživých mýtů. V případě personalistů předstíráním hledání lidí, obelháváním vedení svých firem , že lidi nemohou sehnat, nekritickým nabíráním všech mladých absolventů a naopak odmítáním nebo rovnou bojkotováním starších nebo jinak "ošklivých" uchazečů o práci. V případě zelených aktivistů to je obelháváním lidí o hrozbách zeleného oteplování a nesmyslných zelených projektů přinášejících akorát ožebračení společnosti a vytváření nové zelené oligarchie.

R. Polášek 13.12.2021 12:13

Jestli třeba ten obrovský nárůst zelených aktivistů a to zelené obelhávání společnosti dnes už jako celku není třeba způsobeno tím, že si lidi během etapy tržního kapitalismu všimli, že v případě personalistů jim to obelhávání a nic nedělání docela dobře prochází , že to manažerům ve firmách nijak nevadí. Dokonce jim to dělá dobře, když se nemusí otravovat s podřízenými staršími než jsou oni sami a často zkušenějšími, pouze s maldými mají tu práci jednodušší. A sučasně těch "neúspěšných vysokoškoláků" přibylo nějak moc, takže se už na místa personalistů nevejdou. Tak se vrhli na zelený aktivismus, kde je ten potenciál možných volných míst výrazně větší. No a z toho diktátu těch pozelenalých "neúspěšných vysokoškoláků" my teď máme tu zeleně zblblou společnost.

P. Brecík 13.12.2021 14:00

Personalisté, přesně personalistky !! Myslíte stvoření, která po vystudování pochybného oboru na pochybné VŠ absolvovali zahraniční praxi - jako Au pair. Potom, s jazykovými znalostmi nastoupili na "personální". Technikou, logikou a zdravým rozumem ( ženské ) nepolíbené. O výrobě netuší nic. A tak si denně zvyšují svá EGA na uchazečích. Jednou na to byla skvělá reklama, jak jsou "kolektivní, kreativní" ..... Pánbůh s námi.

Z. Lapil 13.12.2021 12:46

Asi ho tak moc nepotřebovali. Nebo spíš pravá ruka nevěděla, co dělá levá; česky řečeno - měli tam bor... nepořádek.

Příhoda ze začátku 90. let: dva tesaři okresního stavebního podniku, byvše propuštěni pro nadbytečnost, odebrali se na pracovní úřad a mezi volnými místy našli dva tesaře v podniku, který je propustil. Jestli se tam rovnou vrátili, to už legenda nepraví, ale rozhodně se to na ten podnik doneslo. Žádná 100x vylepšená historka, mohl bych jmenovat ten podnik i jeho zaměstnance, který mi to donesl.

R. Polášek 13.12.2021 13:18

Myslím, že ne. Měli k dispozici z mého životopisu podrobné údaje. A asi půl roku později pořádali výběrové řízení na pracovní pozici, na které jsem předtím skoro 7 let pracoval. Účastnil jsem se, zasla dokumenty a ani se neotěžovali odpovědět. Jednoznačně člověk 50+ tam neměl šanci. Absolvent, i kdyby byl blbý jak štoudev, tak ano, ale starší 50+ ne. Neboli keců o tom, jak nemají lidi, plno, krokodýlí slzy, jak firma krachuje či aspoň nestíhá zakázky , takových lží plno, ale jak se dostalo na realitu, ostrý obrat o 180 stupňů.

Snažil jsem se aspoň ty lži těch sedmilhářů potírat, ozývat se v diskuzích, psal jsem spoustě lidem, ostatně měl jsem na to čas a upozorňoval je na pravdu, ale samotný člověk proti takové jednotné frontě lžimanažerů a lžifirem toho moc nezmůže. To chce tak politickou stranu nebo politické hnutí, aby to mělo nějakou váhu.

Z. Lapil 13.12.2021 13:39

Jo, neříkám, že se to nedělo a neděje.

Jednou z vlastností současné doby a korporací zvláště je to, že jedou podle tabulek a příležitost nepoznají, ani když ji mají přímo pod nosem.

R. Polášek 13.12.2021 15:19

Asi máte pravdu.

Mně je jinak vcelku u zadele, že korporáti příležitost nerozpoznají, ani když ji mají přímo před nosem, ale není mi jedno, že tím marní příležitost mně.

J. Vlk 13.12.2021 10:47

Vztah k elektřině by se měl přehodnotit. Nejedná se o běžné spotřební zboží, které reguluje trh. Hlavním důvodem je, že nejefektivnější výroba pro mnoho zemí je prostřednictvím jaderných elektráren. Zvládnutí výstavby JE a nastavení regulace je nutné se zapojením státu. Podobně jako obranu země zajišťuje stát.

J. Koutský 13.12.2021 11:01

Můžete si postavit vlastní zdroj energie a přebytky prodávat. Jen nebýt líný a přemýšlet!!R^EU

V. Povolný 13.12.2021 11:06

Nesouhlas s politickou ideologií a racionální argumentace je projevem lenosti a nedostatku přemýšlení? Tedy, už jsem v životě slyšel i četl hodně blbostí, ale vy se přímo překonáváte!

Z. Lapil 13.12.2021 12:50

Proč? Pod ten nápad se vejdou třeba sdružené prostředky na větší kotel pro dva sousední rodinné domy.

Nebo, technicky asi vhodněji, tepelné čerpadlo s tím, že soused má vhodnější místo, kam zakopat příslušné hadice.

R. Langer 13.12.2021 11:50

Jako účastnit se té dotační zlodějiny? Ne každý na to má žaludek... :-P

R. Polášek 13.12.2021 12:38

Tak systém boje proti totalitní společnosti je dvojí.

Jeden je aktivní odpor za každou cenu, ale to znamená, že se ve spoustě fázi vývoje toho režimu člověk akorát sám zahrabe a téměř ničeho nedocílí.

A druhý je naopak využívání zdrojů systému s cílem právě naopak ten vývoj urychlovat a tím docílit dřívějšího konce režimu.

Z. Jiroušek 13.12.2021 11:57

Jó, dáme doma všechny úspora na hromadu a necháme si postavit malou, soukromou JE.