19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EVROPA: Sociální hazard

Česká vláda v nejbližších dnech představí dotační program, jenž domácnostem s nižšími příjmy pomůže hradit účty za energie. Cena elektřiny či plynu nyní na velkoobchodním trhu EU prudce roste a v blízké době se tento nárůst promítne také na účtech, které platí domácnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Szirotný 26.9.2021 22:28

Problém nevidím ani tak v našich volbách jako spíš ve volbách do Evropského parlamentu. Na ty většina lidí "dlabe" takže se tam dostávají strany, které potom "páchají" zelené dobro. A Evropská komise už je jenom výsledkem zákulisních dohod těchto stran. Nejsem zastáncem vystoupení z EU, protože ta základní pravidla - volný pohyb osob či zboží mi přijdou fajn. Měli bychom se ale vzepřít nesmyslům, které z EU proudí. V4 je dobrá platforma. Kdyby se k tomu přidalo i Rakousko a třeba i Slovinsko s Chorvatskem, je to už docela velká váha při rozhodování EU. A možná by se přidaly i některé chudší státy západní části Evropy.

P. Milan 26.9.2021 22:55

Celý ten kočovný parlament je nesmysl. Nemá vládní většinu, protože nemá ani EUnijní vládu (naštěstí), nemá ani opozici, která by se chtěla stát vládní většinou. Smečka darmožroutů, bez reálného významu.

Rozhodování EU?

Rozhoduje Německo, občas Francie, ale jen, pokud jsou Němci ochotni to zaplatit (zemědělská politika).

J. Jurax 26.9.2021 13:42

Pro macechu naši EU zlovolnou je to ovšem typické.

Napřed to - cokoliv na co sáhne - svými činy masivně posere a pak zvažuje, že ty, na než to posrání nejvíc dopadne a vypadají, že to neustojí, bude dotovat z peněz těch, na které to dopadne taky, ale ještě to ustojí.

EU v současné podobě musí být zničena dřív, než to všechno posere definitivně a nevratně. Je nejvyšší čas. Abychom se brzy neměli jako v EUráji - nazí mezi dobytkem.

Pro naše volby z toho plyne - nevolit eurohujery a zelené magory. Takže volit lze metodou nejmenšího zla leda TSS nebo SPD. Všichni ostatní se v bruseli poníženě klaní a s jejími peachovinami souhlasí (ANO a Green Deal) či ručení za půjčku) nebo v lepším případě jako ODS rezignují, v horším je jako Piráti a TOP09 dokonce vítají.

J. Plzák 26.9.2021 10:18

K předešlému:

https://www.autoforum.cz/predstaveni/deutsche-bank-se-ostre-postavila-proti-nucene-elektromobilite-je-to-pry-jen-politicka-hra-s-cisly

J. Jurax 26.9.2021 13:53

No, tento článek se na první strany našich novin nedostane. Kacířsky odporuje pronikavé blbostí zelených magorů a macechy naší EU zlovolné.

J. Plzák 26.9.2021 10:10

Z Wikipedie: "Firmy, které potřebují zvýšit svůj objem emisí, musí koupit povolení od těch, kteří vyžadují (potřebují) méně povolení."

Takže, jeden přestane něco vyrábět a tím emitovat CO2. Tím ušetří emisní povolenky, ty prodá a kupec o to zvýší emise ve svém podniku.

Do atmosféry unikne stejné množství, jen někde jinde. Obohatí se jen obrovský byrokratický aparát - patrně vládní. Víte o tom někdo něco?

J. Jurax 26.9.2021 13:58

No, je to způsob, jak na peachovině z EU vyprýštivší vydělat. Zaplatíme to všichni - inflace se sune k šesti procentům, z čehož čtyři procenta dělá energetika díky zeleným magorům a EU zkur√ená.

J. Plzák 26.9.2021 9:54

Jak začít s výstupem - z EU?

Třeba výstupem ze systému zcela nesmyslných emisních povolenek.

Co takhle třeba o tom jednat s Polskem a Maďarskem?

V. Petr 26.9.2021 10:49

R^R^R^R^R^

J. Jurax 26.9.2021 14:02

Ano.

Ale to by nám nesměli - teď a hlavně po volbách - vládnout bruseli poklonkující blbci. Kdoze to za nás kejvnul na Green Deal? Náš premiér!

L. Netík 26.9.2021 9:28

Kovanda, co tu blbnete lidi se zdražením energií o 20 procent !! Já mám nastavenou stejnou cenu plynu na 2 roky jako loni, to samé a elektřinou. Jen vyprovokujete distributory ke zdražování !! Vaše expertízy si nechte pro sebe, jen vytváříte už několik let věčnou atmosféru demagogie, která vede do pekel.

J. Blahova 25.9.2021 19:51

Tak domácnostem s nižšími příjmy se bude dotovat a se středními příjmy budou chudnout.Fakt dobrý

V. Petr 26.9.2021 9:03

Když jsou pitomí a volí piráty či eurohujery, co s nimi?

J. Jurax 26.9.2021 14:03

Inu, jak EUropské ...

P. Hák 25.9.2021 13:52

"Situace se tak může stát sociálně neúnosnou a přejít v sociální konflikty, z nichž by těžily politické síly krajních extrémů."

To by mne zajímalo, kdo ty "politické síly krajních extrémů" jsou.

Zelení a Piráti? Tak ti by z energetické krize vytěžili leda tak úpadek podpory, když by se ukázalo, jaké bláboly hlásali? Komunisti? Vymírají. Takže krajní levice by vytěžila málo (Piráti a Zelení) nebo by jí to už k ničemu nebylo (KSČM).

Krajní pravice? U nás neexistuje, když nepočítáme Svobodné (nejdále napravo), což zas nejsou nebezpeční extrémisté.

Národovci? No tak to měl Kovanda napsat rovnou, že se bojí Okamůry...

M. Pivoda 25.9.2021 18:47

Vstanou noví bojovníci!

P. Hák 25.9.2021 19:10

Ale jo, já taky říkám, že nakonec vstane.

P. Milan 26.9.2021 9:05

Svobodní bývali spíš liberálové, než pravice.

P. Hák 26.9.2021 11:47

Beru to postaru: levice = více přerozdělování, pravice = méně přerozdělování. Z tohoto pohledu jsou Svobodní hodně napravo.

Druhé kritérium "konzervativci vs. liberálové/progresivisté" je jiné hledisko. Z pohledu umírněného konzervativce je liberalismus některých Svobodných extrémní, ale nepovažuji je za nebezpečné pro společnost, protože takovou voličskou podporu, aby rozpoutali anarchii, mít prostě nebudou ;-)

Já věřím v rovnováhu sil. Pokud je společnost vychýlená k levicovému dirigismu (což EU je), tak trocha "anarchismu" vrací kyvadlo do střední polohy a pravicový liberál se de facto stává spojencem konzervativce.

P. Molík 25.9.2021 12:50

Lukáš Kovanda zavádějícím způsobem označuje hlavní viníky, možná se též chce vézt na módní vlně protiruské hysterie. Podle mého přesvědčení je hlavním viníkem spolek arogantních bruselských eurohujerů, jenž skrze účelově zřízené organizace EP, EK apod. se snaží z nás občanů vytřískat maximální zisk a zároveň nás zdeptat tak, abychom byli amorfním stádem bezduchých přitakávačů, kteří se budou radostně oddávat autodestruktivním aktivitám tak, aby bylo učiněno zadost chorobné libovůli šílené Uršuly & spol. Ve vedení EU jsou zdegenerovaní lidé-mimoni, kteří utápějící se v miliónech eur si ani vzdáleně nedovedou představit život lidí tam dole, zejména důchodců, z nichž mnozí mají vážné zdravotní problémy a důchod v pásmu mezi pěti až osmi tisíci měsíčně. Vyspělost společnosti hodnotím podle životní úrovně nejchudších a zejména nejzranitelnějších.

R. Polášek 25.9.2021 11:17

Technologická nezaměstnanost je už i teď. Ve firmách řvou, že nemají lidi, ale spousta lidí buď hledá práci marně nebo dosáhne jen na nejjednodušší mizerně placenou práci, popřípadě jen na smlouvy na dobu určitou nebo jen všelijaké brigády, DPČ a DPP. Protože nejsou schopni moc kvalitně obsáhnout složitější práce, pracovat na nějakém složitějším automatu se širším sortimentem výrobků nebo třeba obsáhnout na linkách práci na více místech a tudíž být zaměstnavatelem posílání právě na to místo, kde tu práci potřebuje. Případně nejsou schopni obsáhnout správně vyplnit všechna lejstra, zápisy, protokoly o bezpečnosti, jakosti a podobně. Doba, kdy člověk mohl mít víc než slušný plat tím, že někde lopatou přehazoval hromadu hromadu materiálu a platilo se mu dobře, protože to byla skutečně těžká práce, je dávno pryč. Dnes na takových místech funguje funguje nějaký poloautomatický stroj či nakladač a obsluha nemusí mít hlavně sílu, ale musí mít inteligenci.

Nezaměstnaní ze skupiny například 50+ jsou firmami úplně vyřazeni z výběru na nemanuální pozice v kancelářích, ať už na technických pozicích nebo na všelijakých netechnických a úřednických pozicích. Takový člověk má šanci najít pouze manuální práci, bez ohledu na jeho předchozí vzdělání a praxi. A jen tehdy, pokud je tělesně svěží a jakž takž se fyzicky vyrovná svým podstatně mladším budoucím kolegům.

O. Karen 25.9.2021 11:00

Vystoupení z EU vyjde laciněji než nesmyslný boj proti CO2. V elektřině jsme víc než soběstační, potraviny dovážime převážně z Polska, které EU taky moc nemusí, takže nehrozí, že by nýs EU vyhladověla. Ostatní zboží převážně z Číny. Z ekonomického hlediska tak není co řešit. Ekonomové, dělejte svoji práci a přesvědčujte politiky!

R. Polášek 25.9.2021 11:24

To máte skoro pravdu. Jestli se to v Německu, které je naším největším zahraničním ekonomickým partnerem, politicky a ekonomicky sesype a současně zelená klika v Bruseli bude i nadále prosazovat ty zelené sebevražedné nesmysly, skutečně bude vycházet ekonomicky mnohem výhodněji vystoupit ze společného ekonomického , prostoru i úplně z EU a fungovat jen na své triko. Případa s těmi Poláky a ostatními zeměmi Visegrádu nebo rovnou zeměmi celého Trojmoří.

Visegrad asi ne, ale celé Trojmoří, pokud se to v Západní Evropě úplně sesype, by mělo šanci, po pár desítkách let dobrého vývoje, EU ekonomicky nahradit.

F. Kusák 25.9.2021 11:40

O tom, jestli ano nebo ne, diskutovat nechci, ale jen mně nastiňte, jak byste si to reálně představoval. Tedy politicky, ekonomicky a strategicky. Hlavně neříkejte "mělo by se, bylo by nutno atd.", to jsou, jak se říká, hraběcí rady. Třeba, jako když máte sice fantastický projekt, ale nemáte ani kapitál a dosud ani podporu. Zkuste si to představit.

O. Karen 25.9.2021 11:42

Jistě. I ten plyn máme z Ruska, uhlí vlastní. Jsme na EU v podstatě ekonomicky nezávislý, ale bohužel političtí vazalové. Kdyby EU neplatila naše politiky, aby donekonečna opakovali, jak strašné by vystoupení bylo, tak už bychom patrně vystoupili.

K. Machala 26.9.2021 3:47

Ano. Jenže právě teď zaútočila naše vláda na 5-7% polské energetiky - důl Turów. Žalovala v Bruselu a Poláci dostali pokutu za každý den, kdy nezavřou Turów. I obyčejní Poláci jsou naštvaní... na Čechy. Takže V4 dostala úder od ČR. Ta samá V4, kterou moc potřebujeme, abychom uhájili zbytky suverenity. A u nás to není téma. Co s tím?

P. Dvořák 26.9.2021 7:44

Prakticky nic.

Jak se dá bojovat proti gretování, které je zase na vzestupu? Tisk o ní informuje, oslavuje, adoruje. Sociální sítě ji nezablokují. Nikdo ji nezažaluje, nikdo o ní neřekne, že je cvok, za kterým jdou davy vyblblblenců (ta její fotomontáž s knírkem byla dokonalá). Atd. a nejen gretování.

Takže otázka zůstává stejná: Co s tím?

V. Petr 25.9.2021 10:47

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena a ČTV zprivatizována!

M. Pivoda 25.9.2021 10:35

V textu ekonoma Lukáše Kovandy schází slovo "DOČASNĚ".

Cituji: "... Sázka EU na zelenou energetiku tak již nyní ukazuje své značné (DOČASNÉ) slabiny. V minulých dnech rozhodly jak italská, tak francouzská a další vlády zemí EU právě o tom, že budou dotacemi pomáhat svým občanům platit účty za zdražující energie. Nyní se k těmto vládám přidává i česká. ... "

Nadpis článku zní: "Sociální hazard"

Vezte, že skutečný "Sociální hazard" je v historii teprve před námi. Současné zdražení energie je jen dočasné (a proto ho vláda může svým občanům kompenzovat), zatímco budoucí ztráta pracovních míst bude již TRVALÁ. Před námi je tzv. technologická nezaměstnanost. Trvalá, nikoliv dočasná! A teprve pak se objeví potenciální problém: četní občané (bez ohledu na rasu, náboženství, ...) bez trvalého příjmu, což bude mnohem vážnější sociální hazard.

A jak asi budou vlády demokratických zemí ten budoucí sociální hazard řešit? Například v USA se předpokládá: Bude-li technologický vývoj pokračovat stávajícím tempem, pak se ukazuje jako ekonomicky racionální řešení, zavedení "Minimálního nepodmíněného příjmu - UBI" pro každého amerického občana, již někdy v průběhu 30. let 21. století.

A klíčová technologie, která budoucí trvalou nezaměstnanost způsobí, se jmenuje umělá inteligence. Karel Šebesta (zde ekonom Milan Prokop) vám toto téma ochotně vysvětlí.

J. Ganaur 25.9.2021 12:04

Chápu, že vás odevšad vyrazili!:-P:-P:-P