28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EVROPA: Směřujeme za Řeky

Bylo to skoro až úsměvné: Ne že by Čechy řecké drama vůbec nezajímalo, ale ve srovnání třeba se Slováky byl jejich zájem dlouho o poznání vlažnější. Koneckonců Řecko je daleko a z cizího krev neteče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 17.7.2015 21:54

Konečně se ozývá - král je NAHÝ !!

Snad se EU někdy pokorně vrátí k EHS. Ani Shengen není nutný, pokud mi nějaký místní otrapa s rudou knížkou nebrání ve vyřízení příslušných dokumentů. Kursové rozdíly různých měn nejsou taky žádnou velkou "smrtelnou" překážkou. Zato jednotné € může být pěkně  smrtelný koktejl. Viz Řecko. Prý - nestrašte Řeckem ! Ha, ha.

J. Kanioková 17.7.2015 20:54

Skvělý článek

J. Řezníček 17.7.2015 13:44

Viníci jsou vždy lidé,

s jejich vlastnostmi a slabostmi, měna nebo dotace vzniklému stavu mohou napomáhat nebo třeba i zabránit, ale dal bych je nanejvýš tak na 4. místo.

J. Urban 17.7.2015 13:31

Ano, Řecko stále a zřejmě i nadále bude

černou dírou, ušetří 13 mlrd., aby si půjčili dalších 53, resp. 73. Veškeré půjčky jdou do spotřeby a do splátek předchozích půjček. Nic nejde do nastartování ekonomiky, do zvýšení exportu apod. Nemůže to dopadnout dobře a nedopadne to dobře, to vám vysvětlí každý žáček 1. ročníku Obchodní akademie. Jen Merkelová, Hollande, Sobotka a další dál tvrdošíjně sobě i nám bezostyšně lžou.

J. Urban 17.7.2015 13:39

Re: Ano, Řecko stále a zřejmě i nadále bude

Jinak: kolonialismus by v případěm Řecka byl plně na místě, v historii přispěl ke stabilizaci a rozvoji oblastí. Naopak po odchodu kolonizátorů nastal v drtivě většině případů ekonomický rozvrat a politický chaos, bezohledný boj o moc často spojený s vražděním a genocidou.

E. Erat 17.7.2015 15:46

Re: Ano, Řecko stále a zřejmě i nadále bude

Máte pravdu.Typickým příkladem je Ukrajina.

J. Jurax 17.7.2015 18:16

Re: Ano, Řecko stále a zřejmě i nadále bude

A skoro celá Afrika ...

J. Jurax 17.7.2015 18:17

Re: Ano, Řecko stále a zřejmě i nadále bude

Ukrajina byla kolonizována? Asi tak jako u nás Slovensko ...

T. Czernin 17.7.2015 22:57

Re: Ano, Řecko stále a zřejmě i nadále bude

Svatá prostoto!! A co Stalin a miliony mrtvých Ukrajinců hladem??

J. Jurax 18.7.2015 0:46

Re: Ano, Řecko stále a zřejmě i nadále bude

Nerozumíme si. Ukrajina - Malorusko byla integrální součástí carské říše od konce 18. století; částečně ještě století předtím. Že se tam Stalin choval jako zvíře - on se tak choval i jinde, to nesouviselo s kolonizací, ale sovětizací.

Navíc pojem "kolonizace" znamená osidlování dosud nevyužívaného nebo málo osídleného prostoru, později také zakládání nebo dobývání vzdálených kolonií. To se moc na Ukrajinu nehodí. Ono jde možná o slovíčkaření, ale neříká se, že Angličané kolonizovali Skotsko nebo Irsko, stejně jako se tento termín neužívá třeba pro rozdělení Polska mezi Německo, Rusko a Rakousko-Uhersko.

V. Kain 17.7.2015 16:46

Re: Ano, Řecko stále a zřejmě i nadále bude

Oni si nemohou dovolit pustit Řecko.Dneska je to Řecko které opustí EU a zítra to může napadnout jiné země které jsou v těch samých problémech díky euru.V Britanii má být referendum o setrvání v EU.EU skončí a s ní i tolik proklínané euro.Co si ale počnou ty tisíce parazitů v Bruselu?Co si počnou USA s tou svou TTIP kterou nám chtějí vnutit.Myslím si,že to nebude trvat dlouho a díky zbabělým politikům budeme řešit úplně jiný problém a ne nějaké euro.Je nejvyšší čas vykopat levičáky z vládních funkcí a i ty kteří se sice vydávají za pravici,ale v podstatě jsou horší než skuteční levičáci.

J. Jurax 17.7.2015 18:20

Re: Ano, Řecko stále a zřejmě i nadále bude

"Je nejvyšší čas vykopat levičáky z vládních funkcí a i ty kteří se sice vydávají za pravici,ale v podstatě jsou horší než skuteční levičáci."

Jenže pak se uprázdní úplně všechny zmíněné funkce a nebude nikoho, kdo by je mohl a chtěl vykonávat. Nehledě na to, že za tři pětky a koblihu budou v nejbližších volbách zpátky.

J. Plzák 17.7.2015 11:55

Celostátní referendum.

Právě teď projednává vláda a škrabálkové se o to vůbec nezajímají a nepíší o tom.

Vláda stanovila jako minimum pro provedení referenda 250000 hlasů.

To nikdo sesežene ani náhodou.

Kdyby tedy někdo chtěl nechat rozhodovat lid o vstupu do eura, nemá nárok. Ani náhodou.

To ale není všechno. Představte si, že bychom chtěli rozhodovat o počtu a platech poslanců. Nemůžem, oni rozhodují o tom, kdo co rozhoduje. Naši sluhové, z našich peněz placení, rozhodují o nás.

P. Princ 17.7.2015 15:12

Re: Celostátní referendum.

Disciplinovaná hromadnost je levičákům vlastní, proto sehnat 250 000 podpisů nebude pro levici problém - bohužel. Vzpomeňte jak snadno sehnali havloidi 200 000 podpisů za přejmenování ruzyňského letiště. Nezanedbatelný je také vliv "známých osobností".

J. Jurax 17.7.2015 18:22

Re: Celostátní referendum.

Referendum má ovšem své náklady, které nesou daňoví poplatníci. Je tedy na místě, aby nebylo moc často a aby je nemohl vyvolat kdejaký cvok.

J. Kraus 17.7.2015 11:49

Někdo, kdo tomu rozumí,

by měl zpracovat téma „přebytky německého rozpočtu“. Viděno zespoda, očima obchodních zástupců německých firem, v samotném Německu se vyrábí už velmi málo nebo se jen kompletuje. Většina jde z východních výroben, které už často mají i vlastní vývoj a konstrukci, a toto zboží se prodává za mnohonásobky výrobních nákladů. Tento stav pochopitelně není dlouho udržitelný. Na druhou stranu každý, kdo má v Německu nějaké kontakty, časem trochu udiveně zjišťuje, že snad žádný Němec nedělá něco „normálního“, natož aby takříkajíc vytvářel hodnoty, a smysl jejich profesí je mnohdy nesrozumitelný a nepochopitelný. Nejpodivnější je, ptal jsem se na to několika obchodních zástupců, že externí účetní výstupy z jejich německého ústředí nerozlišují, kolik a za kolik se toho kde vyrobí. Jako by jim nezáleželo na tom, kolik se jim toho může sesypat ze dne na den a kolik přežije. A uvažujeme-li i subdodávky, může se jim rychle sesypat všechno. Nám taky.

L. Novák 20.7.2015 15:47

Re: Někdo, kdo tomu rozumí,

Pracuji v jedné nadnárodní firmě řízené z Německa. Děs, běs. Řeší se blbosti, důležité věci zůstávají ležet. Podstatný podíl na tom ale nese i český "managorment"... :-P

J. Plzák 17.7.2015 11:41

Prezident Zeman nás chce dotlačit do eurozóny.

Nejde o velezradu?

Wagnerová, Hulík! Zažalujte ho!

J. Plzák 17.7.2015 11:30

kdybychom byli v eurozóně, byla by mnohem větší

Opět hluboká úklona a mnohý dík - Klausovi.

A. Kelin 17.7.2015 11:13

Nemocná společnost (diagnóza)

Všechno nad čím se pohoršujeme v Řecku, EU, Rusku, Ukrajině atd. má společnou příčinu. Nejvyšší, ba absolutní hodnotou se staly peníze. Peníze doslova za každou cenu. Morálka a etika jsou nahlíženy jako samoúčelnost pro krasoduchy. A uniká nám, že ve skutečnosti jde o podmínku pro kvalitu života. A že za každý zisk dosažený amorálním jednáním se později musí zaplatit mnohonásobně více. I když někdy až v další generaci. Až se někdy lidé poučí z dějin a uvědomí si tenhle neočůratelný zákon, bude na světě mnohem líp. :-)

H. Gene 17.7.2015 21:32

Re: Nemocná společnost (diagnóza)

Nesmysl. Máš divný hodnoty.

A. Kelin 17.7.2015 23:57

Re: Nemocná společnost (diagnóza)

Ty zase divné chování. Tykání jsem Ti nenabídl. Chápu, že Ti slušnost připadá divná. To se některým lidem může přihodit. Jen tak, pro pořádek, které hodnoty podle Tebe nejsou divné?

H. Gene 18.7.2015 0:53

Re: Nemocná společnost (diagnóza)

Si to tykání tak neber...

Máš to celý pomotaný. Nejdřív píšeš, že máš za nejvyšší hodnotu peníze, a když ti napíšu, že máš divný hodnoty, začneš napadat slušnost.

Měl by sis to v tý kebuli nejprve srovnat, než začneš kázat ty svý moudra...

A. Kelin 18.7.2015 7:50

Re: Nemocná společnost (diagnóza)

Aha. Už to nehul. Třeba pak nebudeš mít takové problémy s pochopením psaného textu. :-D

L. Novák 20.7.2015 15:52

Re: Nemocná společnost (diagnóza)

Chování řeckého státu je amorální. Napůjčovali si peníze, a teď nechtějí půjčku vrátit. Ani se uskrovnit, aby byli schopni splácet. Takže blábolení o nadřazování peněz nad morálku je úplně mimo realitu Řecka i dalších, podobným způsobem se zadlužujících států, Česko nevyjímaje.

Z. Rychlý 17.7.2015 21:47

Re: Nemocná společnost (diagnóza)

Peníze jsou JENOM prostředníkem. Chtivost, nenažranost, ... nejsou produktem peněz a směny. Zrušením peněz nezmizí zlo. Žijete v bludu a míříte na nesprávný cíl - tím škodíte lidstvu. Ludité a jejich klony.

S vašimi zákony bude dobře až v ráji. To MNĚ (budhistu amatéra) moc neuspokojuje.

A. Kelin 17.7.2015 23:46

Re: Nemocná společnost (diagnóza)

Zkuste pochopit co jsem napsal. O zrušení peněz to nebylo. Podle Vás tedy slušnost je negativní vlastnost, která škodí lidem. Vidím že ze mne asi budhista amatér nebude. To jsou pro mne příliš náročné myšlenkové kotrmelce. ;-)

Z. Rychlý 18.7.2015 7:36

Re: Nemocná společnost (diagnóza)

O zrušení peněz to sice nebylo, ale je tam jasně napsáno, že se peníze staly nejvyšší hodnotou a dokonce za každou cenu. Je to negativní hodnocení peněz a přikládání jim jakési hodnoty. To je vaše logická chyba. Peníze jsou JEN prostředek směny. Něco za něco. To že lidé chtějí něco, co by chtít neměli - a peníze jim to umožní - tak tento problém není problémem peněz, ale morálních hodnot konkrétních lidí. Z vašeho textu jasně vyplývá, že nebýt peněz, lidé by byli lepší (neměli by k mání tu zlou nejvyšší hodnotu).

O slušnosti jsem pro změnu nepsal já, ani jsem ji nehodnotil.

Přeji vám hodně peněz, dají se s nimi vykonat dobré věci. Nezpůsobují nic, co by už nebylo obsaženo ve vaší mysli, jen to obnaží až na kost. Chamtivost, nenažranost - všechny ty křesťanské smrtelné hříchy nejsou produktem peněz ani bohatství.

V. Vérosta 17.7.2015 10:41

Bezva Markéto,

přesný rozbor situace. Průšvih je ovšem v tom, že "řeckou cestou" jde nejenom Česko a jižní státy EU, ono touto cestou jde i Německo, které má rovněž dluh, který NIKDY nesplatí, zatím sice zvládá něco splácet i s úroky, ale stačilo by pár neúrodných let a jsou v .... no v kaši!

A kde hledat příčiny? Příčinou je paradoxně demokratický systém, politici, kteří chtějí být znovu zvoleni a tak musejí plebsu ukázat, jak "vytvářejí nová pracovní místa", "přidávají důchodcům", "zvyšují platy", "ekonomicky rosteme", atd. atd. ať to stojí, co to stojí, bez ohledu na růst dluhu. A za pouhopouhé 4 roky znovu k urnám! Volební období je krátké, asi ideální by byla nedemokratická doživotní dynastická vláda nějaké rozumné rodiny, co ví jak na to, ale blbci a parchanti se vyskytují nejenom mezi politiky, ale i v aristokracii, takže si člověk nevybere a může akorát doufat, že se narodí ve správnou dobu a na správném méstě!! :-D

V. Vaclavik 17.7.2015 11:45

Re: Bezva Markéto,

Jenze vy taky jen klouzate po povrchu veci a stekate na falesna vrata. Pricina toho vseho je jinde a hloubeji v minulosti. V monetarni Keynesianske politice a v prechodu na nicim nepodlozene, tedy 'fiat' meny po celem Zapadnim svete. To prvni posvecuje statni utraceni na dluh a to druhe odstranuje veskere prirozene, trzni zabrany tomu zadluzovani.

Vse to se udalo a na dnesni problemy sveta se zadelalo behem minuleho stoleti a ted jen sklizime horke ovoce. A nejde jen o Recko, jde o potize ekonomik a financi v zemich Zapadniho sveta uz od zhruba osmdesatych let. Takova ta reseni, co by se melo ted delat, jaka nam davaji nase pravicove kapacity, jako Sichtarova, Klaus, napriklad, jsou jen naplastmi na zastaveni vytekani hnisu z bolavych ran, nejde ani nahodou o lecbu. Neni totiz pravda, ze staty s vlastni menou jsou na tom nejak dobre, maji vyhrano - staci se prece podivat na nasi republiku v nynejsim stavu, nad kterym si treba pan Klaus busi do prsou, jak je to to prave papenheimske.