18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EVROPA: Proč je Green Deal úplný nesmysl

Když Češi sníží svoji spotřebu vody, budou mít více vody vyprahlé indické státy? Když se bude v Rusku více kácet, zastaví to odlesňování Amazonie? V žádném případě, to je každému jasné. Bruselský Green Deal však tvrdí opak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Zemitý 24.7.2021 9:05

Samuel Kramer našel v Sumeru deset tisíc hliněných vypalovaných tabulek z doby tři tisíce let před Biblí. A na té nejstarší rozluštil větu:

"Kamkoliv pohlédnu, všude na světě jsou stejní pitomci." viz yenda - www.databazeknih.cz/knihy/historie-zacina-v-sumeru-28264

P. Čech 24.7.2021 9:09

Já bych k tomu jen dodal: "Stejní pitomci, řízení náboženskými a politickými ideologiemi všeho druhu". Tady vidím skutečnou příčinu všeho nedobrého kolem nás.

Z. Lapil 24.7.2021 9:18

Miluju:

Hleď - ta nekonečná nebes říš/ Toť prostor bez konců

Však přece malá přespříliš/ Pro blbost pitomců.

(Doufám, že to stroj schroustá, nerad bych to přeformulovával :-).

J. Novák 24.7.2021 9:08

Nejenom hlupáci, ale i všehoschopní gauneři za pomoci svých pátých kolon v jednotlivých zemích. Třeba takový vrchní bruselský politruk Jourová, dcera spolupracovníka STB Jiřího Špaka, by nejlépe udělala, kdyby mlčela. Ona této zemi škodí kamkoliv její noha vstoupí obdobně, jako to kdysi dělal vlastizrádce a autor zvacího dopisu pro sovětské okupanty Bilak.

Její otec, Jiří Špak, byl držitelem propůjčeného bytu s krycím jménem „Kontrolor“ od roku 1974. Protokol registrace svazků agenturního a kontrarozvědného rozpracování 23800-24789 09.12.1974 SEO KS SNB Brno."

Jablko nepadá daleko od stromu.

P. Čech 24.7.2021 8:55

Všichni nevyřváváme, pane Kusáku. Vyřvává neprostá menšina z nás. Menšina, která se shromažďuje kolem všelijakých neziskových organizací a která neustále demonstruje pro či proti tomu či onomu, přičemž není vůbec důležité proč se demonstruje, ale že se demonstruje. Zejména v Praze a v menší míře v Brně. Absurdní je celý politický a společenský systém, který k tomu vede. Systém, který nelze nazvat demokracií ani náhodou zejména proto, že postrádá to základní, co činí demokracii demokracií. Tím zásadním je demos kratos - vláda občanů a ne vláda politických stran a hnutí, která je u nás dána čl.5 a čl. 18, odst.1 ústavy. Vláda a moc většinové občanské vůle a zásadně nikoliv naprosto menšinové vůle členů a příznivců politických stran a hnutí obecně. Pokud chceme skutečně demokratický politický systém zastupitelské (parlamentní) demokracie, musíme obrátit svou pozornost jen jedním směrem. Směrem ke Švýcarsku, jehož systém zastupitelské demokracie efektivně funguje již více než 200 let. Je nutno si před tím uvědomit, že ten švýcarský systém efektivně funguje mnohem déle než kterýkoliv jiný systém na světě.

S. Zemitý 24.7.2021 10:21

Demos kratos je systém, který může bezchybně fungovat ve společnosti, kde každý zná každého. Taková společnost může mít ale jen omezený počet osob: tuším do tisícovky. Ty větší mohou fungovat jen zastupitelsky.

Na tomto principu není nic špatného a může docela dobře běžet, jestliže se voliči zastupitelů pídí po informacích a rozhodují promyšleně. Koneckonců každý duševně zdravý může vstoupit do politické partaje a svým dílečkem ovlivňovat už lustraci kandidátů.

Není chyba principu, že se neděje ani to, ani ono. Vzdělaný a racionální zastupitel se samozřejmě neleká vyřvávání, které do svobody projevu demokratické společnosti patří.

Problém není v systému, ale v lidech. Nemyslím, že přímá demokracie je lék: proč by měli voliči hlasovat správně o zákonech, když nedokáží správně hlasovat o svých zastupitelích ? Kolika čteními prochází v PS zákon, než je schválen ? Kdo z lidu by se staral o jeho návrh před referendem ? Kolik referend ročně by lid zajímalo, kolik zákonů ročně ale schvaluje PS ?

P. Čech 24.7.2021 11:58

Zatím jsem nikde nepsal o přímé demokracii. A nebo si snad myslíte, že ve Švýcarsku není zastupitelská demokracie? Ba je! A dokonce jediná na celém světě přičemž se mu blíží pouze Lichtenštejnsko. Obě tyto země mají mnohem více než 1000 obyvatel. A přesto tam vládne demos kratos - vláda občanů. Občané tam totiž mají přímo ve svých rukou nástroje, kterými veškeré dění mohou přímo ovlivňovat. Dokonce i proti vůli politických stran, které jsou tam mimochodem mnohem větší než u nás. Např. výsledky všeobčanských hlasování jsou obecně závazné a dostávají se dokonce do ústavy. Zastupitelské volené orgány se musí řídit výsledky všeobčanských hlasování a referend. To je ta skutečná zastupitelská demokracie, o které si můžeme nechat za vlády a moci politických stran a hnutí jen zdát.

P. Čech 24.7.2021 12:02

" každý duševně zdravý může vstoupit do politické partaje"

Zdá se, že je to jinak. Do politických partají vstupují buď lidé duševně nezdraví a nebo klasičtí prospěcháři, kteří ze svého členství vydupávají nemalé penízky. Duševně zdraví lidé se u nás politickým stranám vyhýbají jako čert kříži.. Vládnou nám tak političtí diletanti a blázni. Na vině je totiž přímo náš politický systém, kterému politici a novináři drze říkají parlamentní demokracie.

P. Čech 24.7.2021 16:41

U nás o "svých" zastupitelích lidé nehlasují. Zaprvé to nejsou zastupitelé lidí ale zastupitelé politických stran a hnutí a zadruhé lidé svým hlasováním jen schvalují zástupce politických stran a hnutí v moci zákonodárné (čl. 18, odst.1 ústavy). Jde konkrétně o to, že podle volebního zákona jsou u nás přímo voleny politické strany a ne kandidáti na zástupce občanů. Co si myslíte Vy a nebo já, není vůbec důležité. Důležité je, že efektivně funguje jen jeden politický systém zastupitelské demokracie na světě a to ve Švýcarsku. A poslanecká sněmovna? Ta nemá na kvalitní projednávání zákonů ani odborníky, ani čas. Ta se přece musí neustále snažit volně soutěžit podle čl. 5 ústavy v barvách jednotlivých politických stran a hnutí. Prostě a jednoduše paskvil, který nefunguje a ani fungovat nemůže. Prokázáno to bylo stoletým nefungováním moci zákonodárné, která je ovládána politickými stranami a nikoliv občany, jak vyžaduje čl . 2, odst. 1 ústavy.

P. Rada 24.7.2021 9:13

Pane Kusáku můžete doložit tvrzení:... "Jádro jim vadí, plyn nikoliv"..?

Mám za to, že u jádra jakýmkoli demokratickým (relativně průhledně spravovaným ekonomikám) "vadí" zejména jeho dnešní neekonomičnost. Zvýšena bezpečnost ale tím i náklaovost u 3+ generace oproti 3 gen. jen vystřídala dřívější potenciál rizikovosti a ukázala na celkovou technologicko-ekonomickou nedořešenost. Celosvětovou a nikoli jen Evropskou stagnaci JE navíc také potvrzuje zpráva IAEA:

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

J. Ganaur 24.7.2021 9:19

Kdežto foto a windvoltaika je ekonomičnost sama!;-D;-D;-DVy jste vážně absolvent žvanírny!;-D;-D;-D

P. Rada 24.7.2021 9:49

Sám a navíc se šklebem jen žvaníte. Ekonomičnost má přeci pravidla pro vyhodnocování a jedním z fyzikálně opodstatnělých je EROEI.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

J. Dostál 24.7.2021 11:27

Tak jsem se tam podíval a viděl:

JE : 5-15

Solár: 6-12

Solár jede jen ve dne a JE i v noci a zimě. O dotacích soláru radši nemluvit. O započítání náhradních zdrojů do EROEI u soláru mám pochybnosti. Poznámka: Vypnutí již postavených JE v Německu nelze zdůvodnit jinak, než psychologicky, protože je to jasně iracionální.

J. Novak 24.7.2021 11:04

P.Radu ignorujte .. nemá smysl ztrácet čas ani energii.

Z. Lapil 24.7.2021 9:21

No, přinejmenším je dost nejisté, jestli budou JE v EU uznány jako přijatelně čisté zdroje. Například Němci je natvrdo vypínají, Rakušani už hotovou hodili do šrotu už docela dávno.

L. Polehla 24.7.2021 9:46

Nevím jaké elektrárny mají Němci a Rakušané a jaké s nimi mají zkušenosti a proč je vlastně vypínají? Rakousko ji ani nespustilo. Ale po našich zkušenostech my přece můžeme s naprostou jistotou prohlásit, že jsou bezpečné!!! Velkou chybu uděláme, když si tady necháme postavit nějakého nevyzkoušeného zmetka! V tomto případě Senát zcela prokazatelně škodí. Ne, že je zbytečný, ale i opravdu škodlivý.

Z. Lapil 24.7.2021 19:38

Rakousko ji nespustilo z důvodů ryze politických, jaké mají oficiální důvody Němci, to vlastně nevím. Jen se mi nechce věřit, že by přímým důvodem byla obava z tsunami, jak se přinejmenším tady na Psu traduje.

U nás nebo kdekoliv jinde - coby technik velmi nerad slyším slova jako naprostá jistota. Připomínám, že rozšíříme-li pojem "u nás" na Československo, začne se nás týkat i elektrárna v Jaslovských Bohunicích a najednou tu máme dvě podstatné havárie na čtyřech elektrárnách (ještě slovenské Mochovce), což se naprosté jistotě zrovna nepodobá. Připomínám, že k oběma nehodám došlo při výměně paliva, běžný provoz nehavaroval. Nakonec i ten Černobyl nevyletěl do povětří z ničeho nic, ale při jakémsi nepodařeném pokusu.

Ad nevyzkoušený zmetek: jaderných elektráren je podstatně míň, než aut, takže každá z nich je tak trochu prototyp. Ale to můžete říct skoro o jakékoliv stavbě, snad kromě pár paneláků a průmyslových hal.

Ještě připomenu, že Temelín je sovětsko/plzeňsko - westinghausovským hybridem a zatím se nezdá, že by to byl zmetek.

L. Polehla 25.7.2021 9:18

Možná jsem to s tou naprostou jistotou přehnal. Zatím to tak ovšem je! Narážím pouze na to, že místo abychom stavěli vyzkoušené a ověřené technologie tak se pouštíme do nevyzkoušených experimentů.

Z. Lapil 25.7.2021 17:55

Rozumím. Jen uvažuju, kde je hranice mezi zdravým technickým konzervatismem a přizdi... to...

Bohužel, když je podstatným až jediným kritériem cena, je velká šance, ze "se" skončí u kombinace nevyzkoušeného zmetků a přizdi... to...

L. Kyslinger 24.7.2021 10:09

Tomu se říká zaplevelená diskuse. P Rada, který opisuje ideologické nesmysly samozřejmě neví, že výroba 1 kW v jaderné elektrárně je druhou nejlevnější. A že její neustálé zdražování je způsobeno nehoráznými požadavkami „zelených“ aktivistů.

F. Kusák 24.7.2021 13:17

Dobře, koncepce současné stavěných JE je asi zastaralá (píšu ";asi"protože se za specialistu nepovažuji), ale těžba tahání plynu v trubkách, a vše co s tím souvisí, a pak spalování sice s kogenerací, je princip také starý mnoho desítek let a k ekologii unfreundlich. Tak co? A víte, jak to dopadne u nás? Budeme prostě narychlo předělávat uhelné elektrárny na plyn (a bez kogenerace, s mizernou účinností), protože žádný plán jejich výstavby neexistuje.

O. Karen 24.7.2021 8:32

Boj proti CO2 je největší blbost, kterou lidstvo vymyslelo. A zničit kvůli tomu nejvyspělejší světadíl je blbost na druhou. EU je třeba se zbavit, je to životu nebezpečná sekta zaslepenců, která nás vede zatím obrazně na smrt. Za chvíli budou bojovat i proti kyslíku O2. Není ho moc? Třeba víc než před 50 lety? K dýchání by ho přece stačilo o pár procent méně. Takhle jenom urychluje stárnutí všeho, od železa po živé organismy.

P. Čech 24.7.2021 9:00

Máte pravdu. Odstranit je třeba příčinu nedobrých věcí a ne následky, které nic neřeší. Tou příčinou všeho nedobrého nejen v zemích EU, ale na celém světě, zejména v rozvojových zemích je přelidněnost planety a nekontrolované množení lidských jedinců, kteří pomalu nebudou mít co dýchat a co pít, o jídle nemluvě. Toto politici EU asi záměrně pomíjejí. Asi proto, že se starají o své nezasloužené platy a ne o blaho a vůli občanů evropských zemí EU.

Z. Lapil 24.7.2021 9:15

Určitě?

Já jen že v Evropě došlo tuším ke dvěma skokovým růstům obyvatel. Jednou kdysi dávno s vynálezem zemědělství a jednou tuším v 19. století s vynálezem dusíkatých hnojiv. Od té doby je počet Evropanů zhruba stabilní a čistota znečištění prostředí klesá - jen co pamatuju, tak odsíření elektráren, čističky ve všemožných chemičkách a barvírnách, bezolovnatý benzín (děti! Opravdu byly časy, kdy se vřele nedoporučovalo jíst a snad i zakazovalo prodávat ovoce ze stromů podél silnic), komunální čističky) a co vím, tak se neustále řeší příliš nízké ceny potravin kvůli jejich nadbytku. I když ty potraviny asi nejsou jednoznačné - skrze kombinaci dotací a dovozů je odpověď na otázku soběstačnosti dost nejistá.

P. Čech 24.7.2021 20:35

Mluvím o přelidněnosti planety Země, ne o přelidněnosti Evropy. Ve 20. století tu přelidněnost Evropy silně zredukovaly dvě světové války. Nebylo by lepší, kdyby se rodilo méně dětí? Mám za to, že ano a to nejen v Evropě. Hlavně v Asii a Africe, o jižní Americe nemluvě.

Z. Lapil 24.7.2021 23:22

V EU je dvakrát či třikrát větší hustota obyvatel než v Africe. Pravda, v Africe je docela velká Sahara, ale v EU přinejmenším na severu, např. v Laponsku a v Grónsku taky není extra husto, takže intuitivně si troufnu obě části světa považovat za podobně "kapacitní".

Z. Lapil 24.7.2021 9:02

O2 v atmosféře ubývá. Fakt. Přesouvá se do CO2.

Ale netřeba se obávat - aby začal chybět, muselo by vzniknout tolik CO2, aby ho bylo v atmosféře MNOHONÁSOBNĚ víc, než dnes. A to už by ZÁSADNÍ dopady na klima dávno měl.

J. Ganaur 24.7.2021 9:17

Tolik uhlíku na Zemi není.A to také vyvrací smyšlenku, že kyslík v atmosféře je produktem fotosyntézy!:-)

P. Pepax 24.7.2021 8:27

Timmermans ten zelený podvodník k nám přijel do Česka nás přesvědčovat že 1+1=3.

P. Čech 24.7.2021 9:12

Já bych jen dodal, že "... nás přesvědčovat že 1+1=3, když my sami velmi dobře víme z politických a náboženských ideologií u nás, že 2+2=17".