28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EVROPA: Proč evropské dotace škodí

Skutečné evropské peníze představují méně než 40 procent veškerých nákladů na projekty financované takzvaně z dotací. Více než 60 procent představují peníze, které přímo nebo oklikou jdou z českého státního rozpočtu. Podíl je tedy mnohem méně výhodný než 1:1.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Řezníček 16.2.2013 14:50

Takže

by bylo lepší, kdybychom žádné dotace ( = sociální dávky pro chudé) nedostali ?  Nebo kdybychom s nimi správně hospodařili ?  Evropské dotace přece nemohou za to, že naši politici kradou a dávají je kamarádům. 

B. Rybák 16.2.2013 16:39

Re: Takže

Smyslem kohezních, tedy "EU-soudržnost" vyvolávajících dotací je kupování podpory občanů (a podpora již zkorumpovaných EU-hujerů), která je dočasná, (brzo změní směr), převážně za naše peníze vynuceně realizovaná na projekty, které jsou důležité především pro "Brusel" (my s nimi tedy správně hospodařit nemůžeme). Dělení cizích peněz je nevyhnutelně spojeno s korupcí a s podvody a vyvolení, kteří se k nim dostanou jsou obvykle zdrojem další hospodářské korupce (vybírání konkretních realizátorů projektů).

Zhoubná EU-politická a EU-hospodářská korupce je tedy neoddělitelnou součástí EU-dotací, protože je jejich skutečným cílem. Ten, kdo se na nich ale obohatí, nebo i něco užitečného udělá bez souhlasu EU-vrchnosti musí být exemplárně potrestán, protože ony přece musí sloužit především její slávě a moci.

B. Hudzieczek 15.2.2013 23:11

Je tu ještě jeden aspekt,

který autor naznačuje mezi řádky - dotace je něco jako "akce" v hypermarketu, která Vám nabízí "úsporu" 10,20,30%, když ovšem nakoupíte to které zboží. A spousta zákazníků na to slyší, kupuje, "protože je to přece tak výhodné", aniž by zvažovala, zda to zboží opravdu potřebuje. Tak kupuje zbytečnosti nebo hromadí doma zásoby a důsledkem jsou buď nižší měsíční úspory nebo dokonce vypjatá finanční situace s rodinným rozpočtem.

A tak čerpáme dotace EU na "spotřebu" - cyklostezky, muzea, vyšperkovaná náměstí a lesoparky - jsou nesporně užitečné věci, ale investice to nejsou, pracovní místa nepřinesou (jedině v období výstavby) a odčerpávají finance, potřebné právě na vytváření pracovních míst.

A dále - na dotace je nahlíženo jako na peníze zdarma a to často svádí k nehospodárnému nakládání s nimi; "Evropa má, Evropa dá" aniž si uvědomí, že se tím odčerpávají peníze i z domácích rozpočtů.

Z. Rychlý 15.2.2013 21:41

Dotace jsou sladký jed.

Kdo to nechápe je .ů. !

M. Prokop 15.2.2013 22:18

Re: Dotace jsou sladký jed.

Nebo příjemce dotací.     :-P

A. Hrbek 15.2.2013 20:44

Pane Kohoute, hezké, ale

1. Jakákoliv dotace, ať ze zahraničních či tuzemských zdrojů deformuje trh a tudíž i cenové poměry.

2. Nikdo není nucen dotace z EU brát.

3. Na dotace z EU je třeba ekonomicky nahlížet jako na nevratnou bezúročnou půjčku. Proto by hodnocení její efektivnosti mělo podléhat stejnému postupu jako při investici za půjčené prostředky. Pokud by byla investice bez dotace ekonomicky efektivní, tak by dotace byla našim ziskem.

4. Je typické pro ČR, že dotace z EU nejsou účelně a ekonomicky efektivně využity, ale rozkradeny. Za to ale EU ani "krize" na západě nemůže. Může za to ekonomická a morální krize ČR. Pokud se dobře pamatuji, tak byly doby, kdy jste všechny ujišťoval, že ČR žádná krize nehrozí. Nyní jste již moudřejší ale za to máte snahu svést krizi, do které nás zavedli "ekonomové" na jakýsi špatný "systém". Přestal jste se tvářit jako homo oeconomicus a tváříte se jako homo systemicus. Ale je to jen přetvářka.

M. Prokop 15.2.2013 21:28

Re: Pane Kohoute, hezké, ale

2. je blbost. Všichni socani by se uřvali, že opovrhujeme penězi "zadarmo", nebude rozvoj, soudruzi v Bruseli se urazí ...... výsledek -nelze.

3. Mělo. Ale kdo bude dohlížet? Ti, kdo se jen třesou na rozkrádání? Někdo jiný? Kdo?

4. Je to tak ve všech státech, kam proudí "dotace". Takže chyba nebude jen nějaká krize ČR.

Prognózy pana Kohouta vycházejí, na rozdíl od vašich.

B. Rybák 16.2.2013 17:55

Re: Pane Kohoute, hezké, ale

Ano. Je to tak.

B. Rybák 16.2.2013 17:46

Re: Pane Kohoute, hezké, ale

Nezpůsobili jsme my i tu neututlatelně velkou zkorumpovanost např. Santerovi EU-komise, podvody EU-statistického úřadu, darebácké dotace pro palestinské teroristy, podvody téměř všech států při vstupu do Euro-zóny, stále se v "jádru EU" beztrestně opakující nedodržování schválených dohod?

Byli jsme to my, kdo se vykašlal na "lisabonskou strategii" konkurenceschopnosti a nahradil ji všehoschopností mocných? My jsme rozšlapali oslavovaný "princip subsidiarity" ...?

Je možné, že k Vám se nedonesli informace o neustálých zahraničních EU-dotačních skandálech? Dokonce i na dotace pro vědu se přece zformovala podvodná mafie zahrnující 8 států (ČR mezi nimi ale nebyla).

EU-krize je především důsledkem trvalého upřednostňování politické moci EU-byrokratů před názory téměř všech ekonomů. Typickým příkladem je neúnosně nákladný, na pokraji krachu stojící projekt Eura, který byl lživě zdůvodňován ekonomickými a ne mocenskými důvody. Vy jste to vážně pane Hrbku nevěděl?

Hlavní domácí příčinou našich současných ekonomických problémů jsou zkorumpovaní DEU-P&L-hujerští šiřitelé neodůvodněně "blbé nálady". Snad se ještě umíte aspoň trochu zastydět. Zkuste to prosím Vás.

M. Pivoda 15.2.2013 19:08

Ano, ale.

Článek je samozřejmě dobrý, dodal bych ale jiný závěr. Hlavní problém Česka vidím v tom, že Česko peníze z EU neumí investovat smysluplně a bez korupce.

Poznámka: V roce 1996 jsem tři měsíce pracoval na Ministerstvu hospodářství ČR jako vedoucí projektu Phare (to byly tehdejší EU peníze) a nesměl jsem novinářům sdělit, kolik celkem těch peněz do Česka přitékalo. Proč? Aby se v celkové sumě nedaly dopočítat chybějící peníze. Pak mne navštívil pracovník Nejvyššího kontrolního úřadu s plánem provést kontrolu, proti které jsem já vůbec nic nenamítal. No a pak jsem byl rychle propuštěn bez uvedení důvodu, protože jsem byl ve zkušební tříměsíční lhůtě. Nějaké důvody propuštění se sice hledaly, ale nenašly.

L. David 15.2.2013 13:35

Dotace = ďábelské svody z Brusele.

Mají jedinný úkol - vzbudit zdání, jak je ta EU úžasná, když nám "dává" tak velké peníze.

Ať (nás) to stojí, co to stojí.

M. Hoblík 15.2.2013 10:21

Bohužel, autor má pravdu!

Zkrátka, jen idiot, případně ekonom třídy Kalousek si neumí dát veškeré dotace do souvislosti. Čert nám byl EU dlužen a my to čertovi zaplatíme!

J. Barto 15.2.2013 11:48

Re: Bohužel, autor má pravdu!

Hoblik, voni sou vopravdu mirne potapanej vod motejlu.

J. Boleslav 15.2.2013 12:21

Re: Bohužel, autor má pravdu!

Dosť bolo EU!!!

V. Hajková 15.2.2013 10:17

Není třeba o dotacích spekulovat- stčí se podívat na Řecko, které jich dostávalo nejvíce!!!

http://osud.biz/20-02-2012/815/video-demon-farage-serval-europarlament-chaos-v-recku-jeste-jste-nic-nevideli

V. Hajková 15.2.2013 10:19

Re: Není třeba o dotacích spekulovat- stčí se podívat na Řecko, které jich dostávalo nejvíce!!!

K  dnešnímu  dni  -  má  Řecko  27%   nezaměstnanost! 

V. Ondys 15.2.2013 10:00

:)))))))) A jste si jistý, autore, že ta zkratka není P I G S ?

:))))) Asi by víc odpovídala přístupu k financím.

S. Ševeček 15.2.2013 9:16

Dotace jsou

divné peníze používané na divné účely.

cbd

P. Gabriel st. 15.2.2013 9:13

Moho zbytečných slov pane Kohoute!

Já mám jiný příklad. Bývaly doby, kda u nás byly silnice nic moc, ale dalo se po nich jezdit a sem tam kousek dálnice. Ale když mně práce vyhnala do Polska nebo na Slovensko, bylo to zoufalství na křivých rozmlácených  cestách charakteru okresek. Dnes? I naše dálnice jsou oraniskem, ani jedna není dokončená a dotažená po celé trase. Stav silnic nižší třídy je tristní parodií na dopravní trasy. A na Slovensku? Dlouhé úseky kvaslitních dálnic na hlavních tazích se stále prodlužují, silnice 2. a 1. třídy, všechny spravené. I v Polsku se stav radikálně změnil. A vše je to z EU dotací. Je tedy chyba v dotacích a jejich zbytečnosti, nebo s píše v tom jak s nimi  naše politická reprezentace nakládá a jak je (ne)umí systematicky účelně využít? Víte, když kličkuju po silnici abych se marně pokoušel vyhýbat zlovestným dírám, ve kterých bych urval  kolo i schoval auto, vždy mě bere čert, když se kolem vine bezvadná asfaltová cyklostezka. A medituji si, zda jsme opravdu více potřebovali   cyklostezky, bazény, golfová hřiště, nebo spíš pořádné silnice? A to je jádro problému, které vám poněkud uniká.

R. Gramblička 15.2.2013 9:43

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

No, pravidelně se domů do SR vracím, ale rozdíl jsem nezaznamenal. Asi se příště budu koukat pozorněji

V. Bok 15.2.2013 11:24

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

My motorkáři máme strach zejména z hlubokých slovenských kolejí. Ty jsou horší než středočeské díry. Jinak si myslím, že to Slováci dělají dobře a rychle se učí.

J. Boleslav 15.2.2013 12:23

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

V Polsku jsou dle mých zkušeností silnice stále v daleko horším stavu než u nás.

P. Gabriel st. 15.2.2013 12:10

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

Jezdím poměrně často Brno Kežmarok, Brno Prešov, a nemám prakticky výhrady ani při cestě přes Blavu. Podobně i trasa Brno Schwechat AP, přes Blavu, jedna paráda, zvláště ve srovnání s cesrou na Ruzyň.

V. Hajková 15.2.2013 9:48

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

Vzpomínáte  -  kdo  rozdrobil  tyto  dotace  do  24   ruzných  programu??   Paroubkova  vláda!  Lépe  se  z  toho  totiž  kradlo.  Od  letoška  to  má  být  jen  programu  8!   Jen  nějak  nemohu  pochopit,  proč  se  to  neuskutečnilo  již  dříve! 

V. Hajková 15.2.2013 9:51

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

Jinak   nesouhlasím,  že  v  článku  p.  Kohouta   je  plno  zbytečných  slov!   Není  to  článek  určený  pro  odbornou  veřejnost-   musí  být  trochu  polopatě!  

P. Gabriel st. 15.2.2013 12:13

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

Souhlas. Měl být 1 - 2 programy, aby se něco pořádného udělalo. Zúžit a zjednodušit to zkoušel již Čunek a všichni mu nadávali. A měli pravdu, kde by vzaly ODS, socdem a Top09 ty stamiliony na volby? Přece nekradou, že ano?  ;-)

M. Prokop 15.2.2013 21:30

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

Co lidovci, nedali do voleb "ani vorla"?

Z. Švrček 15.2.2013 10:44

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

Oni Řekové - a to je zase moje dlouholetá zkušenost - si za dotace z EU taky vystavěli a vyasvaltovali kdejakou okresku. A houby jim to bylo platné, samotný turistický ruch je spasit nemohl, když to na druhé straně nastrkali do úředníků, nevýrobního sektoru, penzí atd. On totiž člověk po čase, kdy se mu dobře daří, zleniví a tudíž, řečeno se spisovatalem Jirotkou, mu pánbůh prokáže neskonalu službu, když jej popadne za límec a na čas zase vyhodí na mráz. A to se nám teď přihodilo nikoliv přímo rukou boží, ale vlastní vinou.   

B. Rudolf 15.2.2013 18:25

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

Nezlobte se, ale svoje silnice bychom si měli platit sami. Nejsme rozvojová země a nebydlíme (většinou) na stromech. 

J. Vintr 15.2.2013 21:34

Re: Moho zbytečných slov pane Kohoute!

Tohle ja výsledek toho, jak se u nás krade. Když se zadaá státní zakázka soukromé firmě, je tam vždycky dohoda s příslušnými zástupci eráru, že firmě zaplatí vyšší cenu a z toho nayvýšení si vezmou svůj díl. Samozřejmě ale úřad s takovýmto máslem na hlavě nemá páku firmu donutit ke kvalitní práci a firmu to zase svádí zvýšit si ještě zisk tím, že zakázku ošidí, jak to jen jde. V konečném důsledku jsou třeba mizerné silnice, které je zapotřebí pořád dokola opravovat. Což ovšem nikomu ze zúčastněných nevadí, protože na opravách se taky vydělává ...