23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EVROPA: Postavíme se za spolehlivou energetiku?

Škrcení energetiky a hospodářství ve jménu zelené politiky přináší zdražování tepla, plynu a elektřiny a zboží a ve svém důsledku významně podkopává ekonomiku států EU. Nesouhlas s tímto směřováním vyjadřuje nová petice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 4.2.2022 8:09

Ne, ten prolhaný bolševický Zelený parchant nesouhlasí. On VĚŘÍ. To mu stačí. ;-€

P. Rada 4.2.2022 8:11

Pane Strakoši vy jste si nečetl co píši a čím to dokládám. I v té petici jsou polopravdy.

Jen stabilní zdroje jako je např JE kterou prakticky nelze regulovat a která je navíc enormě drahá, přece nikdo soudný který nepracuje a nežije non stop jak strij nepotřebuje. atd.

R. Langer 4.2.2022 8:55

Zase lžeš, jako když Rudé právo tiskne, Zelený bolševiku. JE LZE regulovat, i když se to příliš nevyplácí, ovšem ono to normálně NENÍ VŮBEC NUTNÉ, není k tomu totiž ŽÁDNÝ PŘIROZENÝ důvod, a nejsou ani nijak zvlášť drahé, zejména ve srovnání s občasnými zdroji elektřiny, prolhanče jeden odporná! ;-€

J. Lukavsky 4.2.2022 14:05

"např JE kterou prakticky nelze regulovat a která je navíc enormě drahá" zajděte si do Temelína na exkurzi, až bude den otevřených dveří a zeptejte se. Dozvíte se, že bez problému sníží výkon na 50%. A elektřina z jaderek je nejlacinější, jiná věc je, že jí nakupujeme (tedy tu svojí) na burze na 20ti násobek výrobní ceny. Dukovany i Temelín se několikrát zaplatily. J.L. end

J. Lukavsky 4.2.2022 7:50

"škrtit ekonomiku" - opak ale může být a také bývá pravdou." pokud máte na mysli solární barony či stavbu větrníků u našich dvou Jihočeských mořích (Lipno a Rožmberk) tak máte pravdu. Ti by sice přiškrtit potřebovali, ale rostou utěšeně. Nicméně Občasné zdroje nám elektřinu v ČR nezajistí. A bez elektřiny naše civilizace půjde do kopru a velmi rychle a bude převálcována Čínou kde se blbnout nesmí. A to by mohlo být to jádro pudla. J.L. end

P. Rada 4.2.2022 8:27

"Občasné zdroje" je demagogií dehonestačně používaný výraz pro zdroje s nestálou výkonností.

Zásadní pro civilizační život a jeho úroven není primárně vyrovnanost ale efektivita těžby energií. Ta u těch fosilních zdrojů už prakticka století klesá a jen u některých obnovitelných doposud roste a právě v tomto růstu vedle souběžného růstu efektivity využívání, tkví civilizační naděje.

Konkrétněji lze už dnes v místech sice s občasným ale vydatným dostatkem větrné energie efektivně produkovat vodík a ten posléze používat jako zásobárnu energie a takovýchto příkladů je víc a to právě k realizaci v zemičce která v dovednostech využívání OZE hanebně zaspala. Šálek takto spící svým článkem konejší, že mohou dál technologicky klimbat ve svém skanzenu konce minulého století. Opak je pravdou kterou výše v odkazu sděluje Šnobr.

V. Novak 4.2.2022 10:06

"Občasný" zdroj a zdroj "s nestálou výkonností" je sémanticky totéž, jen ten váš výraz je ukecanější, aby ukecanost zakryla skutečnost.

J. Lukavsky 4.2.2022 11:10

"není primárně vyrovnanost ale efektivita těžby energií" takže zdroj, který dodává elektřinu jen na Štědrý den, ale zcela zadarmo je OK? A co když dodává dejme tomu ve 20% dnů... též OK? Když mi nepůjde elektřina každý den tak mi rozmrzne lednička, za 2 dny mrazák, okamžitě vypne kotel.... je to marný, je to marný, je to .... J.L. end

R. Langer 4.2.2022 13:17

Jasně, jsou to stabilní zdroje s nestálou výkonností, ty Zelený bolševický pablbe. ;-D

O. M. 4.2.2022 16:23

Blud za bludem. Nejvíc jste mě rozesmál tím "ekonomicky nejvlivnější země (Čína..) dosahují poloviny i méně měrné energetické náročnosti".

No, možné to je. Pokud polovina číňanů má doma max čtyři 60W žárovky, a jinak nic, nanejvýš rádio nebo telebednu...

J. Novák 4.2.2022 1:13

pokud by vládli vlastenci tak stavíme ETE34 stejnou technologií jako ETE a pro synergické efekty a osvědčenými českými dodavateli by byl v roce 2027 již 3. blok zprovozněn, pokud se letos začne konsorciem NNJZ ETE34 s.p. smlouva na 4 reaktorové komplety

1. beton+60měsíců =1. proud

Co se však nyní děje okolo energetiky ČR jedná prověřuje vybírá vyhodnocuje a dle HMG MPO 1.beton nejdříve 10/2030!!! Proč se lidé na náměstích neptají proč proč proč platíme nejdražší elektřinu, proč nestavíme osvědčené a 20 let spolehlivě provozované bloky ETE12 na 1100 MWe???....chceme svítit, nebo obchodovat...i chtějí šmelit politickou moc...!!!

J. Novák 4.2.2022 1:17

oprava: NNJZ ETE34+EDU56 = 6 shodných reaktorových kompletů I.O. usnadní provoz servis palivo a jeho výměnu, zástupná obsluha, dozor,...a domácím dodavatelům zakázka za 1 bilión Kč!!!

J. Novák 4.2.2022 1:22

6 shodných reaktorů v provozu=4 nové +2 provozované na ETE12, obrovská synergie a provozní ekonomika ušetří miliardy Kč, ND shodné atd.

J. Krásenský 4.2.2022 3:26

R^

R. Langer 4.2.2022 5:34

R^ [>-]