19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Postavíme se za spolehlivou energetiku?

Škrcení energetiky a hospodářství ve jménu zelené politiky přináší zdražování tepla, plynu a elektřiny a zboží a ve svém důsledku významně podkopává ekonomiku států EU. Nesouhlas s tímto směřováním vyjadřuje nová petice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 4.2.2022 8:48

No, právě že to neplatí, jaderný výzkum a vývoj v Koreji jede evidentně vesele dál, a že se pozastavila výroba několika reaktorů na věci nic nemění. Zkuste to srovnat se stavem u nás, nebo v EU. Kde to funguje alespoň jako v té Koreji?

Jo, a nikdo neříká, že musíme stavět zrovna ten korejský reaktor, mimochodem. ;-)

V. Šťastný 4.2.2022 8:46

S EU máte naprostou pravdu. Upřímně by mě spíš překvapilo nějaké rozhodnutí, které by bylo logické, užitečné a splnitelné. Lidé, kteří uvažují po selsku už v EU strukturách vyhubili.

R. Langer 4.2.2022 8:44

Žádná tvá "stagnace" JE" v praxi NEEXISTUJE, prolhaný Zelený bolševiku. Jaderný program jede ve všech zemích naprosto normálně, i přes veškerou snahu vás, ekoteroristických bolševiků, kteří mu hážou klacky pod nohy. Ale to se brzy změní... ;-€

R. Langer 4.2.2022 8:42

Ale v dnešní situaci je přece naprosto jasné, že jakákoliv klasická elektrárna musí být při normálním provozu NAPROSTO RENTABILNÍ. Jedině prolhaný, ze lži 100x usvědčený Zelený bolševik vám bude tvrdit, že ne. Ten prolhaný parchant vám bude ještě dnes tvrdit, že se dodnes nezaplatil ani Temelín. ;-D

V. Šťastný 4.2.2022 8:41

Souhlasím, že stát se může leccos, příští prezident může mít rozum a toto rozhodnutí zrušit, ale zatím to platí. Každopádně, podle mínění chytřejších hlav, je korejský reaktor výkonově poněkud předimenzován vůči dukovanským podmínkám. Podle mínění některých by v době, kdy pojedou ještě všechny stávající bloky a přidal by se ten nový, by mohl být problém s chlazením(nedostatku chladící vody v Mohelnu).

R. Langer 4.2.2022 8:37

Rozhodně tedy žádnou stagnaci ve vývoji korejského jaderného programu nevidím. Na rozdíl od rozvinuté EU. Tam se směřuje spíš ke svíčkám. ;-)

R. Langer 4.2.2022 8:35

Jo, pardon, už jsem to našel. Hm, tak tam se ovšem píše, že "odchod od jádra" vyhlásil současný prezident. Ten příští ovšem může vyhlásit něco úplně jiného, a podle rozvoje korejského jaderného programu a jejich plánu na omezování emisí je to více než pravděpodobné, nemluvě o nové smlouvě Koreje s USA o společném vývoji inovativních řešení pro zvyšování bezpečnosti a výkonnosti jaderných elektráren v komerčním sektoru. ;-)

P. Rada 4.2.2022 8:34

Jak si pane Navrátile vysvětlujete celosvětovou stagnaci JE kterou dokádají i projaderné zdroje?

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

Zkusím napovědět:

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020

Nebo si alespon poslechněte Šnobra či Drábovou:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/ceny-energii-porostou-jaderna-energetika-ceka-na-velky-prelom-rika-expert-40367026

https://www.youtube.com/watch?v=9tB_WUXKIHw

R. Langer 4.2.2022 8:30

Kromě toho, žádný takový článek tam nevidím, můžete být konkrétnější?

R. Langer 4.2.2022 8:27

Hm, jste si jistý, že zrovna tam mají ten správný přehled o korejské jaderné energetice? 8-o

P. Rada 4.2.2022 8:27

"Občasné zdroje" je demagogií dehonestačně používaný výraz pro zdroje s nestálou výkonností.

Zásadní pro civilizační život a jeho úroven není primárně vyrovnanost ale efektivita těžby energií. Ta u těch fosilních zdrojů už prakticka století klesá a jen u některých obnovitelných doposud roste a právě v tomto růstu vedle souběžného růstu efektivity využívání, tkví civilizační naděje.

Konkrétněji lze už dnes v místech sice s občasným ale vydatným dostatkem větrné energie efektivně produkovat vodík a ten posléze používat jako zásobárnu energie a takovýchto příkladů je víc a to právě k realizaci v zemičce která v dovednostech využívání OZE hanebně zaspala. Šálek takto spící svým článkem konejší, že mohou dál technologicky klimbat ve svém skanzenu konce minulého století. Opak je pravdou kterou výše v odkazu sděluje Šnobr.

R. Langer 4.2.2022 8:25

Zelený bolševik je usvědčený lhář a podvodník! ;-€

V. Šťastný 4.2.2022 8:21

Korejský jaderný program - historie, současnost a potenciál pro ČR (oenergetice.cz)

V. Šťastný 4.2.2022 8:16

R^

V. Šťastný 4.2.2022 8:16

Předpokládám, že nulovým bodem rentability myslíte okamžik, kdy se vrátí investiční náklady a elektrárna začne vydělávat. A víte že v současné situaci je to téměř irelevantní? V čase, kdy nám hrozí, že budeme energeticky nedostateční, že bude přerušována dodávka proudu nejenom do domácností, ale i do průmyslu. Je skoro jedno, co bude budoucí zdroj stát a kdy se to vrátí, ale rozhodující je, jestli dokážeme udržet nepřetržitou dodávku ee. Bez ní totiž nedokáže fungovat současná civilizace a za pomoci moderních sranda občasných zdrojů, to zjevně nejde a levně už vůbec ne.

F. Navrátil 4.2.2022 8:15

Autor píše, že škrcení energetiky a hospodářství ve jménu zelené politiky přináší zdražování tepla, plynu a elektřiny a zboží a ve svém důsledku významně podkopává ekonomiku států EU. Zelená politika není jediným nepřítelem energetické bezpečnosti. Jihočeský generál Koudelka přišel s vrbětickou estrádou, aby zabránil dostavbě bloků jaderných elektráren. Spojil tak sílu BIS se zelenými fanatiky a společně škodí zemi. Koudelka za to dostane od Pětikolky doživotní funkci a v budoucnu snad i vytoužené generálské epolety.

J. Nevrkla 4.2.2022 8:13

Nepoustejte se raději samostatně do žádných větších úvah.

Před padesáti lety se vykládalo, že svět má ropy na dvacet let, dnes se mluví o minimálně dvestepadesati. Pokud se bude něčeho nedostávat, bude se to zdražovat a na trhu se objeví lepší náhrady. Nevyslovujte se k něčemu, co nastane za staletí, to bude věcí potomků, na vaše moudra rozhodně nikdo nebude zvědavý.

R. Langer 4.2.2022 8:13

Kde Korea avizovala, že svůj jaderný program přestane dále rozvíjet? O tom bych dost pochyboval.

R. Langer 4.2.2022 8:12

Ty prolhaný Zelený bolševiku, ty si neber kritické myšlení do huby, podvodníku! Ty se k němu nepřiblížil ani ve snu, ty jeden dogmatický tmáři. A nezasloužil bys holí, ale pořádně přes držku, prolhanče jeden mizerná! ;-€

P. Rada 4.2.2022 8:11

Pane Strakoši vy jste si nečetl co píši a čím to dokládám. I v té petici jsou polopravdy.

Jen stabilní zdroje jako je např JE kterou prakticky nelze regulovat a která je navíc enormě drahá, přece nikdo soudný který nepracuje a nežije non stop jak strij nepotřebuje. atd.

P. Golich 4.2.2022 8:11

Jaderná energetika je velice levna, ale stejně jako lze ten stejný dům postavit levněji a dráž, tak i jaderná elektrárna lze postavit levně a draho i v závislosti na tom, jak moc se této stavbě(včetně povolovacího řízení) tzv. "hážou klacky pod nohy". Technologický pokrok se nezastavil, ale stejně jako u každé tvořivé činnosti nelze vynález nařídit silou. Dalším problémem v technologiích je, že se ideologická mašinerie na nějakou konkrétní technologií upne a "tlačí ji hlava nehlava" i kdyby vedle existovali jiné výhodnější.

J. Dostál 4.2.2022 8:10

Mně vychází i jen pouhým odhadem pro JE nulový bod rentability na správné straně a mnohde si tím nejsem jist u větru a slunce. Možná je to i tím, že za problémy se skladováním jaderného odpadu vidím jen legislativu a za vrtulníky i fotovoltaikou představu velkých težebních strojů na baterky.

R. Langer 4.2.2022 8:09

Ne, ten prolhaný bolševický Zelený parchant nesouhlasí. On VĚŘÍ. To mu stačí. ;-€

V. Šťastný 4.2.2022 8:08

Pokud nemáte lidi na stavbu VVER v Temelíně, tak kde je vezmete na stavbu těch ostatních?

Kontrakt s Korejci má tu vadu, že Korea avizovala, že svůj jaderný program přestane dále rozvíjet. Mohlo by to znamenat budoucí potíže s dodávkami a servisem.

Stavby Francouzké EDF provázejí technické potíže a brutální prodlužování termínů, potažmo prodražování staveb.

O Westinghousu je zbytečné se bavit, prošel několika krachy a nemá žádné reference úspěšných staveb.

Čína má technologii natolik mladou, že je velkým otazníkem v dlouhodobé spolehlivosti. Navíc má u nás zaracha.

Jediného investora, který dokázal stavět jaderné bloky kontinuálně s dobrou kvalitou a spolehlivostí, tedy Rusko, jsme sami odstřelili z ideologických důvodů.

R. Langer 4.2.2022 8:07

Ale houby, na tom není nic složitého. Stačí pověsit Zelené na větrníky, a zahájit stavbu. Dodavatelé, výrobci i lidé se zatím bez problémů najdou.

P. Rada 4.2.2022 8:07

Rozum do hrsti se bere obtížně ale rozvoj kritického myšlení možnou cestou rozhodně je.

"Holí" by proto zasloužili všichni ti co tuto zemi dlouhdobě surovinově drancují a vyvážejí s minimální přidanou hodnotou. Spolu nimi i ti kteří jim to tolerují.

Konkrétněji elektřinu si takto dlouhodobě necháváme uhelně energetickou loby vyvážet a za ni nám zde jako negativní "přidaná hodnota" zůstává spad - zatímco zisky se rozplývají do nenávratna také proto, že do obnovitelností se z jejich zbytků zde prakticky neinvestuje.

S Vaší druhou větou proto souhlasím.

R. Langer 4.2.2022 8:05

Hm, a copak je to ten tvůj "Nulový bod rentability", ty naše malá hloupoučká UI? Zase nějaká tvá vybájená nesmyslná fantamagorie, co? ;-D

A které že fyzikální limity nebyly dosaženy? Povídej, přeháněj, to mě zajímá. Protože konkrétního z tebe nevypadne nikdy nic, na to totiž nemáš. ;-)

R. Langer 4.2.2022 8:02

No vidíte! A nepřestalo! Takže měli PRAVDU! ;-D

J. Lukavsky 4.2.2022 7:50

"škrtit ekonomiku" - opak ale může být a také bývá pravdou." pokud máte na mysli solární barony či stavbu větrníků u našich dvou Jihočeských mořích (Lipno a Rožmberk) tak máte pravdu. Ti by sice přiškrtit potřebovali, ale rostou utěšeně. Nicméně Občasné zdroje nám elektřinu v ČR nezajistí. A bez elektřiny naše civilizace půjde do kopru a velmi rychle a bude převálcována Čínou kde se blbnout nesmí. A to by mohlo být to jádro pudla. J.L. end

J. Nevrkla 4.2.2022 7:16

Možná dříve než dojde k výpadkům elektřiny, dojde k výpadkům mnoha nekonkurenceschopnych průmyslových odvětví. Nebude za co nakupovat ve vyspělejším zahraničí a pak si to východní zahraničí začne kupovat nás a poznáme otroctví. Tedy pokud se nevzpamatujeme a nevezmeme rozum do hrsti a zřejmě i hole do rukou.