25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EVROPA: Polsko bez plynu! Kdo bude další?

Zkušební balónek i dosud nejostřejší test soudržnosti Evropské unie oběma způsoby lze nahlížet na včerejší večerní zprávu o zastavení dodávek zemního plynu z Ruska do Polska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Nový 28.4.2022 0:29

"Důsledkem je, že by při placení plynu Rusku eurem Rusko dodávalo plyn zadarmo. Dostalo by sice za plyn zaplaceno, ale tato eura by byla okamžitě konfiskována Evropskou Unií." - toto není pravda.

Platby a plyn do GazpromBank nejsou omezeny a EUR v GazpromBank nemůže EU zabavit.

A. Renjascu 28.4.2022 0:25

ČEZ má smlouvu přímo s Gazpromem a z Německa dostáváme stejně jen ruský plyn, ale na rozdíl od ČEZu za burzovní ceny. Jen málo zemí na světě má tak hloupou a arogantní vládu jako ČR...

K. Nový 28.4.2022 0:24

Zpět k uhlí. To máme.

A zákaz exportu elektřiny.

M. Grundmann 28.4.2022 0:21

Evropská Unie vyhlásila sankce vůči Rusku a tím znemožnila používání měny euro Ruskem. Důsledkem je, že by při placení plynu Rusku eurem Rusko dodávalo plyn zadarmo. Dostalo by sice za plyn zaplaceno, ale tato eura by byla okamžitě konfiskována Evropskou Unií. Rusko tedy nemá žádnou jinou možnost, než si nechat platit v měně nějakého státu, který na Rusko neuplatňuje žádné sankce. Nejvhodnější takovou měnou je samozřejmě rubl, protože platby v rublech může blokovat pouze samotné Rusko a nikdo jiný.

Vyhlašováním sankcí si Evropská Unie, USA i další státy fakticky znehodnotily vlastní měny. Tyto měny přestaly být minimálně pro Rusko použitelné jako platidlo a všechny tyto státy budou muset platit Rusku v nějaké jiné měně.

Rozhodnutí Ruska nepřijímat platby v euru nebo dolarech nemá vůbec nic společného s nějakým politickým rozhodnutím nebo vydíráním, je to zcela přirozené odmítnutí Ruska dodávat plyn někomu úplně zadarmo. Je to logická a dokonce jediná možná reakce na blokování ruských vkladů v měně euro. Toto opatření nemá za cíl posilovat kurs rublu.

Mimochodem, mezinárodní platby v západních měnách jsou nyní natolik obtížné, že Rusko může velmi snadno udělat z vlastní měny významné mezinárodní platidlo. Zatím to udělat nemohlo, protože by mu hrozily velmi tvrdé sankce ze strany Západu. Tyto sankce však již byly vyhlášeny, Západ již vystřílel veškerou svou munici a Rusko nyní může uvolnit mezinárodní platby v rublech, aniž by mu hrozilo jakékoliv další nebezpečí. Hlavním rizikem této politiky by bylo velmi silné posílení hodnoty rublu, ke kterému by při uvolnění mezinárodních plateb v rublech došlo. Rubl by se tak stal jedinou mezinárodní měnou, u nichž by mezinárodní platby nepodléhaly žádným sankcím, ani jinému druhu administrativních opatření. Rubl by tak mohl nahradit kryptoměny jako nejlepší světové platidlo.

S. Ševeček 28.4.2022 0:20

v plynu nejsme závislí na Rusku, nýbrž

na Německu.

J. Vintr 28.4.2022 0:07

Plyne z toho to, že Fiala a ti ostatní kreténi, kteří bohužel můžou za nás rozhodovat o životně důležitých věcech, by měli okamžitě vzít zpátečku a přestat nas... Putina. To by jim ovšem nesmělo záležet víc na pochvale z Bruselu než na občanech této země.