18.4.2024 | Svátek má Valérie


EVROPA: Neválčeme, obchodujme!

12.4.2014

Evropská unie je oblastí bez válek. Státy EU spolu nebojují a lidé si užívají mírového života, věnují se práci, rodině, zábavě, obchodu. Považuje se to za hlavní hodnotu evropské integrace. Toho je třeba si vážit. Ale na periferii doutnají války.

Ohnivý kruh kolem EU

Kolem EU se rozprostírá "ohnivý kruh". Kosovo, Sýrie, Egypt, Ukrajina, Moldávie, Libye, Turecko jsou země, kde zuří občanské války nebo doutnají ohníčky vnitřního konfliktu.

To není náhoda. Hranice EU totiž tvoří nebezpečné ohnisko napětí.

Proč?

Země za hranicemi EU nemůžou s unií volně obchodovat. Evropská celní hranice tvoří novodobou železnou oponu. "Pevnost Evropa" je opevněním, které chrání domácí producenty před levnou konkurencí na úkor mírové obchodní spolupráce.

EU na dovoz zboží ze států za hranicí uvaluje cla a jiné bariéry. Slibuje jim mlhavou perspektivu členství v EU, když přijmou všechny evropské regulace od zákazu žárovek přes regulaci hlasitosti vysavačů po kvóty na počet žen v dozorčích radách firem.

Tím vzniká konflikt. Nejlépe je to asi vidět na příkladu politicky rozdělené Ukrajiny nebo Moldávie.

Zatímco západ těchto států by rád volně obchodoval se svými nejbližšími evropskými sousedy a vstup do EU tam má podporu, východ se bojí, že členstvím v EU by se východní hranice uzavřela a oni by ztratili volný obchod se svými sousedy v Rusku.

Ukrajinu spor rozdělil natolik, že opozice válčila s vládou v hlavním městě a že se Krym přimknul k Rusku. V Moldávii provincie Gagauzie v referendu odhlasovala, že v případě, že Moldávie vstoupí do EU, Gagauzie vyhlásí nezávislost.

Volný obchod, podmínka míru

Země EU spolu neválčí. Co by tím získaly? Nic. Německo nemá důvod nás napadnout. Vše, co Němci potřebují, získávají obchodem. Konflikt ale vzniká na hranici EU, která obchodu brání.

Evropská unie má tragickou zahraniční a obchodní politiku, která vede k tragickým výsledkům.

Frédéric Bastiat, francouzský ekonom, kdysi řekl: "Tam, kde nemůže překračovat hranice zboží, překračují je armády."

Rusko si vzalo Krym, už před tím Jižní Osetii, Abcházii a Podněstří. Dnes mají z Ruska obavy pobaltské státy – Estonsko, Litva a Lotyšsko, kde žije silná ruská menšina. Nebude se opakovat krymský scénář?

Volný obchod je nejlepší ochranou proti konfliktům.

Evropská unie by měla otevřít své hranice bezcelnímu dovozu.

Mějme volný obchod s Ruskem, Ukrajinou, Moldávií či Tureckem. Netlačme tyto země ke vstupu do EU, nevnucujme jim pro ně nesmyslné normy a regulace a daně. Nevnucujme jim náš model demokracie. Jen s nimi volně obchodujme. EU přijde o pár miliard eur na clech. Ale jinak na tom všichni Evropané vydělají.

PetrMach.cz

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů a přednáší ekonomii na vysokých školách