18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EVROPA: Morální problém řecké eurokrize - hubris

Jednotný trh měl celé Evropě přinést prosperitu, společná měna měla odstranit transakční náklady, uvolnit investice a stát se základem nové prosperující Evropy. Vždyť zmizí riziko fluktující valuty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Richter 16.2.2015 22:34

Byli jste někdy v Krnově?

1955? 1966? a jindy?

To město jim dal Stalin, když jako komunisté prohráli v Řecku a Tito je nepustil do SFRJ, kde doufali, že budou vyžírat nekomunisty.Já tam byl. Tam všude seděli, jak sedíš Ty, jak sedíš Ty, jak sedíš Ty, a Ty a Ty.

Seděli, popíjeli pivo a kafe a NIKDY nic jiného nedělali. Holt Řeci. Ale na vojnu nemuseli (ti tu narození) a na západ si jezdili dle vlastního uvážení, bo nebyli občané ČSSR a smáli se nám do ksichtu.

No, a budou se smát zase.

.... *8-(

Š. Hašek 16.2.2015 21:25

Mohl by mi

někdo z přítomných laskavě sdělit (mně, zřejmě mírně zaostalému), co to je za spolek, který má tak vágní stanovy, pravidla hry, že se mohou úplně a zcela porušovat a eventuelně není možno někoho z toho spolku vykopnout? Někoho/několik, co tam nepatří/nikdá nepatřili!!!!

Pozdě bycha honit.

Černý humor nejhoršího kalibru. Ani ve snu by normálního ..............

K. Pavlik 16.2.2015 22:22

Re: Mohl by mi

Nikdo nemuze zabranit Paname aby pouzivala US dolary. Take nikdo nemuze zabranit Cerne Hore a Recku aby pouzivaly Eura.Podobne nikdo nemuze zabranit argentinskym bohatym aby, jak mne rekl zamestnanec hotelu, my bereme kazdou menu snad s vyjimkou argentinskeho pesa.

B. Rybák 17.2.2015 0:18

Re: Mohl by mi

Nějak Vám unikl podstatný rozdíl mezi (soukromým) používáním např. Eura a vstupem státu do měnové unie, (v níž se platí např. Eurem), s nímž musí ostatní státy té unie souhlasit!

J. Kostelanský 16.2.2015 19:08

So záverom súhlasiť nemôžem...

S článkami p. Tomského vždy súhlasím, tentokrát je to prvý krát,kedy mi jeho vyjarenia neprídu celkom správne.

Po prvé: nebolo to Nemecko, ktoré iniciovalo a hnalo sa do vzniku eurozóny. Bol to francúzsky prezident Fracois Mitterand, ktorý si ako podmienku pre zjednotenie Nemecka stanovil vstup Nemecka do budúcej zóny spoločnej európskej meny.

Po druhé: Nemecko vo svojej hospodárskej (a aj menovej politike) nerobí nič iné len to čo robilo po druhej svetovej vojne a to, na čo sú Nemci zvyknutí, a to čo Nemci od svojej vlastnej meny očakávajú: nízku infláciu, nízke úrokové sadzby, rozumné zvyšovanie miezd a štátne výdavky pod kontrolou. To, že južné krídlo eurozóny sa správa (kvôli historickým tradíciám) úplne inak, nie je vinou Nemecka.

Po tretie: buďme radi, že aspoň Nemecko má z veľkých štátov eurozóny (Taliansko, Francúzsko, Španielsko) rozum. Keby sa Nemecko začalo správať rovnako ako tieto krajiny, len potom by nastalo v Európe to pravé ekonomické peklo.

Nemecko má cca 10x viac obyvateľov ako Grécko. Sú to Nemci, ktorí posielajú eurodotácie do Grécka, a nie Gréci do Nemecka. Tak prečo by mali Nemci doplácať na hlúposť pár percent obyvateľov eurozóny?

B. Rybák 17.2.2015 0:06

Re: So záverom súhlasiť nemôžem...

F. Mitterand byl dlouho příznivcem Gorbačovova „společného evropského domu“, byl odpůrcem sjednocení Německa a nejspíš nevěřil, že by se Němci své Marky vzdali. Jeho politická dráha skončila v r. 1995 (před vznikem Eura).

Vinou tzv. "jádra EU", (dnes už převážně Německa) je, že kulturně očividně odlišný (katolický, pravoslavný, postmuslimský ...) jih EU, do Euro-zóny zatáhlo (nebyl to omyl, ale promyšlená hospodářská válka proti němu)!

Peníze, které celá Euro-zóna posílala např. do Řecka pouze udržovaly stav, při němž se Řecko stále více měnilo na protektorát (jádra EU), jehož nesplatitelné dluhy (v rukou spekulantů) dále narůstaly a peníze z té podpory končily především v německých (a francouzských) bankách! Bezvýchodná politická situace pochopitelně nemůže skončit jinak než politickým výbuchem!!!

J. Kostelanský 17.2.2015 8:21

Re: So záverom súhlasiť nemôžem...

To že Mitterand skončil svoju kariéru v r.95, neznamená nič. Proces prijímania eura bola dlhodobá záležitosť trvajúca 10 rokov. Euro bolo a je politický projekt a bolo naplánované pri zjednotení Nemecka ako podmienka jeho zjednotenia. Paradoxne totiž najväčší problém z víťazných mocností nemalo so zjednotením Nemecka Ruska, ale Francúzsko.

Mitterand sa totiž domnieval, že zjednotené Nemecko s vlastnou menou by predstavovalo príliš veľkú ekonomickú silu a konkurenciu pre ostatné štáty Tak sa ho snažil spútať do okov spoločnej meny - na spôsob spútania Golema z filmu Pekárov cisár, cisárov pekár.

Lenže nemecký spôsob myslenia a opatrného prístupu k štátnym výdavkom spolu s veľkosťou nemeckej ekonomiky spôsobil, že v nemeckej ekonomike je obrovský pretlak. Keby Nemci mali vlastnú menu, tak by sa tento pretlak riešil triviálne jednoducho - postupným spevňovaním nemeckej marky. Tak ako sa to deje teraz so švajčiarskym frankom. Keďže táto možnosť neexistuje, spoločná mena to rieši zhodnocovaním (aj keď oveľa miernejším) eura a obrovskými prebytkami nemeckého zahraničného obchodu. Čo majú tí Nemci robiť, keď je o ich výrobky v zahraničí taký záujem? Poslať robotníkov, ktorí tieto výrobky vyrábajú, domov na nezamestnaneckú podporu? Neprekvapilo by ma, keby z Bruselu podobný návrh prišiel...

Aj keď je spoločná EÚ, nikto neprikazuje gréckym poľnohospodárom, aby si kupovali nemecké luxusné autá... Je to len o ponuke /nabídce/ a dopyte /poptávce/.

V. Novák 16.2.2015 17:47

Každý měsíc nedodání "Mistralů" Rusko stojí Francii

5 milionů EURo za hlídání a údržbu lodí´. Pokud bude kontrakt zrušen, bude Francie muset vrátit 890 milonů EUR už zaplacených Ruskem plus penále, jež roste každý měsíc, nejvýše však může dosáhnout 5% z ceny kontraktu.

http://www.lopinion.fr/blog/secret-defense/exclusif-non-livraison-mistral-coutera-5-millions-mois-a-france-21286

V. Novák 16.2.2015 17:49

oardon - to patřilo jinam.

...

P. Vaňura 16.2.2015 15:38

Řecko potřebuje TAK MOC PENĚZ,

že mu je nikdo jen tak nedá.

M. Prokop 16.2.2015 18:06

Re: Řecko potřebuje TAK MOC PENĚZ,

Nejhorší je, že už jim je dali.

M. Rastislav 16.2.2015 12:13

Jak by se mělo Řecko řešit

Pane Podracký, nová řecká vláda si dala do volebního programu podmínku, že minimální mzda v Řecku musí být 700 eur tj. cca 19 000 Kč a Řekové nové vládě dali ve volbách podporu.

Slovensko - jeden z věřitelů Řecka v eurozóně, má minimální mzdu pro rok 2015 cca 360 eur tj. cca 9 700 Kč.

Proto k Vašim výpočtům bych jen dodal, že při posuzování řešení Řecka je třeba vzít v úvahu i prostou "spravedlnost", tj., že není správné, aby dlužník si žil lépe než věřitel.

V. Podracký 16.2.2015 11:32

Pan Tomský to říká správně,

jen bych dodal, že celá záležitost má ještě jeden rozměr. Tím je nadbytek peněz neustále zvyšovaný fiskálním navyšováním. Představa, že německý důchodce si bude celý důchod užívat na Malorce z úroků německých bank investovaných v žebráckých státech jihu, je nesmysl už z principu, nicméně tento nesmysl nelze opustit. Nelze německého důchodce zbavit jeho našetřených peněz. Proto nelze dluhy Řecku odpustit. Peníze nelze výrazně znehodnotit.

To také znamená, že země, která tyto finanční přebytky má, bude zuby nehty držet stávající systém. Realitní bublina je také dána přebytkem peněz. Levné úvěry také. Prostě přebytek peněz, který není investovaný do hospodářského rozvoje, nás dusí. Tím více dnes, když se vrací peníze z Číny a tato země už má svoje investice. Od Ruska se oddělujeme záměrně, opět nebude kam peníze investovat.

Z. Lapil 16.2.2015 13:09

Re: Pan Tomský to říká správně,

Čemu říkáte výrazné znehodnocení peněz?

Mně pořád není jasné, proč by peníze nemělo být možné výrazně znehodnotit? Když pominu přímo legendární inflaci v Německu po první světové válce a třeba filmovou scénu odehrávající se někdy koncem druhé světovíé války nebo těsně po ní, jejíž podstatou je "Kuře za 350 lir? To je vyděračství!" (Děti! V r. 1990 jsem v Itálii platil za zmrzlinu 1500,- lir a nejmenší peníz tam byla tuším stovka), tak jen v naší zemi žije několik miliónů lidí, kteří pamatují platy pod 3000,-Kč měsíčně, boty za několik desetikorun, tuším pivo desítku za 2,80 a máloem národní povstání, když se benzín zdražoval na 4,-Kč za litr. Nezlobte se na mě, ale to přece významné znehodnocení peněz je.

T. Kočí 16.2.2015 14:15

Re: Pan Tomský to říká správně,

Máte recht. Nejsem až tak starý, ale pamatuji platy 600-1500 Kč.Důchody 90-400 Kč. Fiat 600 19 000 a benzin 2,10. Nafta byla jen na bločky.

P. Vaňura 16.2.2015 15:44

Tady žije ještě dost lidí, kteří

si pamatují měnovou reformu r. 1953. Ale obávám se, že při jejím zopakování by skutečně mohlo dojít na lucerny, když i tehdy zasahovala v Plzni armáda!

A nebo si lidé řeknou "Unsere letzte Hoffnung = Hitler."

Dokonce i panem Janyškou oslavovaný F. Hayek vidí jako příčinu nástupu fašismu v Itálii a nacismu v Německu "pauperizaci střední třídy."

P. Vaňura 16.2.2015 15:53

Jinak, desítka stála v roce

1962 jen 1,20 Kčs. Ale benzin stál ve stejné době 4,0 Kčs/l Normal a 4,3 Kčs/l Special. Na 2,10 a 2,40 klesly ceny někdy r. 1964, ale pak se platila "silniční daň" 1960 Kčs ročně. Rok 1974 znamenal návrat k předchozímu stavu, dražší benzin, žádná daň, až na to, že už byl i Super za 5 Kčs/l.

Daly se koupit mokasíny za 50 Kčs ale běžné boty stály 130-160 Kčs. Kino v první a duhé brázdě bzlo za 1 Kčs, další za 2 a 3 Kčs. Pak to celé zdražili o 1 Kčs.

Má matka měla r. 1956 celých 720 Kčs hrubého měsíčně.

V. Novák 16.2.2015 10:38

Pro vsrup do EURozóny byla stanovena nějaká pravidla.

Pokud by byla tato pravidla dodržena, fungovaly by i ony poučky.

Ekonomové zřejmě vynechali ve škole matematiku, resp. to, jak je matematika vystavěna. Jinak by nemohli být překvapení tím, že jejich poučky platí jen za určitých podmínek - a ne všeobecně. Každá matematická věta má část podmínkovou, část vyslovující tvrzení za podmínek předchozí části - a pak samozřejmě důkaz. Ekonomové (a novináři) jako by znali jen prostředek.

Kdyby byla pravidla pro vstup do EURozóny dodržena, žádný problém s Řeckem by nebyll, protože by Řecko nemohlo být do EURozóny přijato. Ostatně - i do EU jen těžko, vzpomenu-li na předpisy vynucované EU u nás a na realitu v Řecku...

M. Prokop 16.2.2015 11:28

Re: Pro vsrup do EURozóny byla stanovena nějaká pravidla.

Bohužel ne.

I kdyby Řekové pravidla dodrželi, stejně to nebude fungovat.

Napovím, http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_optimální_měnové_oblasti

http://www.mises.cz/clanky/ekonomicky-nepravidelnik-xxi-robert-mundell-311.aspx

V. Novák 16.2.2015 11:55

Re: Pro vstup do EURozóny byla stanovena nějaká pravidla.

Co USA? Je velký rozdíl mezi Řeky a obyvateli New Orleansu?

A jak velké jsou rozdíly mezi ekonomikami států USA?

M. Prokop 16.2.2015 12:21

Re: Pro vstup do EURozóny byla stanovena nějaká pravidla.

Vy jste to nečetl, že?

V. Novák 16.2.2015 13:05

Re: Pro vstup do EURozóny byla stanovena nějaká pravidla.

Četl jsem tu teorii a nenašel žádné kritérium, které by USA splňovaly více než země EURozóny a Schengenu.

A nenašel jsem tam nic proti tvrzení, že při dodržení původně stanovených pravidel by se Řecko nikdy nemohlo do EURozóny dostat. Možná ani Itálie a Španělsko s Portugalskem.

K. Janyška 16.2.2015 9:50

Morální problém řecké uerokrize a eurozločinu EU je tentýž.

Zločinné napadení přirozené podstaty lidského světa, tedy rostlého spontánního řádu Evropy zločinnou Evropskou unií.  Zločinnou proto, neboť svým zločinným dirigentským chováním demontuje základy evropské kultury a přirozených vazeb mezi státy a národy. Kdo neví o čem je řeč, musí se mně zeptat nebo aspoň přečíst malou knížečku mistra Hayeka, která je úvodem do Kompozitivní teorie, Osudná domýšlivost... Dzp.

J. Chaloupka 16.2.2015 9:50

Naopak "regulovaný" trh, resp. snaha, aby každý měl

právo koupit si dům, stála za nemovitostní krizí v USA. Kdyby vládci nechali banky, aby si své půjčky ohlídaly samy, nic takového by se nestalo.

Bohužel jsme svědky toho, že je voláno po regulaci, namísto toho, aby byl ponechán očistný proces kapitalismu a trhu, tedy bankrot. Co na trhu neobstojí, musí odejít. To umožnilo rozkvět kapitalismu a jeho vítězství nad socialismem, tedy přerozdělováním. Bohužel ty balíky peněz zřejmě západním intelektuálům zatemnilo mozky a snaží se o nový socialismus, tedy zachraňují nezachranitelné ovšem na peníze daňových poplatníků.

M. Prokop 16.2.2015 11:29

Re: Naopak "regulovaný" trh, resp. snaha, aby každý měl

Ano.

K. Pavlik 16.2.2015 12:19

Re: Naopak "regulovaný" trh, resp. snaha, aby každý měl

V USA to bylo s nemovitostmi jinak. Dnes banky dostavaji flastry za to ze davaly pujcky kdekomu a tyto pujcky pak prodavaly dalsim institucim.

J. Podhradsky 16.2.2015 9:48

Jak by se melo Recko vresit

S panem Tomskym uplne souhlasim. Zkusme na to co rika pan Tomsky dat hruba orientacni cisla, jenom pro predstavu.

.......1/ verejny / statni / dluh recke vlady je nyni na pocatku 2015 asi 315 miliard eur a to odpovida 175% reckeho HDP. Recko dostalo 2 pujcky od "Trojky ", / MMF, ECB, EU / v celkove vysi 240 miliard eur na celkem vyhodny urok 3,5% . Zbytek do 315 miliard jsou nejake starsi statni dluhy. Pro jednoduchost predpokladejme, ze na zbyvajici dluhy / mezi 240 a 315 miliardami / plati recka vlada stejny nizky urok , jako plati trojce, 3,5% .

........2/ to by znamenalo rocni splatku / 3,5% z 315 miliard dluhu je 11 miliard eur rocne, jenom uroky. 11 miliard eur, predstavuje trochu pres 6% HDP Recka, a to by musel byt rocni prebytek Recka, pred zaplacenim splatky na statni dluh / tzv. primarni prebytek / kazdy rok. A to je proste nemozne u zeme jako Recko. Inflace a ekonomicky rust tu zatez snizuji, ale oboji je momentalne nizke, nebo dokonce zaporne a nektere casti reckeho dluhu / mimo penez vypujcenych od trojky, 240 mld. / maji kratsi splatnost, takze Recko bude potrebovat dalsi uvery, na prodlouzeni.

........3/ Docela "zajimavy" je i ujednany casovy rozvrh splaceni reckeho dluhu trojce. MMF /mezinarodni menovy fond / ma po celem svete v takovych pujckach status "PREFEROVANEHO VERITELE " , coz znamena, ze pri bankrotu dluznika je MMF vyplacen prvni a v plne vysi, a vsichni zbyvajici veritele se pak podle vyse svych vkladu, rozdeli o zbytek. A pri sjednavani pujcek pro Recko, Recko a ostatni veritele ECB, EU, potvrdili pro MMF status preferovaneho veritele. Podle puvodni dohody trojky a Recka ma byt prvnich 10 let / asi 2015 az 2025 zaplacena pujcka MMF / asi 40 miliard eur a potom dalsich 25 let maji byt, vyplaceni ECB a EU zachrane fondy / . To je tak dlouho, ze ty recke deti , co to budou splacet se jeste nenarodily a ze to budou splacet jeste v druhe polovine 21. stoleti

J. Podhradsky 16.2.2015 9:58

Re: Jak by se melo Recko vresit

druhe polovine 21. stoleti

.....4/ Kolik mohou Rekove doopravdy zaplatit. Sama EU rika v Mastrichske smlouve, ze narodni dluh pres 60% HDP je nezdravy a nebezpecny, ale sama to porusuje. Recka ekonomika je nyni tezce ranene zvire, pres 26% nezamestnanost, 50% nezamestnanost mladych lidi, hodne mladych uz odeslo ze zeme do emigrace, za 6 let recese poklesl HDP Recka o 22% , takze Rekove si mohou nechat dluh nanejvys 80% HDP / vice je opravdu nebezpecne /.

Dnesni recky HDP je 180 miliard eur, 80% z toho je 144 miliard a to by snad mohla byt realna maximalni uroven reckeho dluhu a ten zbytek do celeho dnesniho dluhu 315 miliard musi byt odepsan, at se to Nemcum libi nebo ne, znate to prislovi, kde nic neni ani smrt nebere . Prakticky by to melo byt provedeno tak, ze z tech 144 miliard dostane MMF jako preferovany veritel celych svych 40 miliard a tech zbyvajicich 104 miliard se rozdeli mezi zbyvajici veritele mimo uz vyplaceny MMF, to znamena, ze na splaceni 275 miliard / 315 - 40 = 275 / zbyva v pokladnicce jenom 104 miliard, no a to je asi 38% puvodniho vkladu, takze tito veritele ztrati 62% svych penez a to na statni bankrot neni zase tak neobvykle, kdyz pred 13 let zbankrotovala Argentina, tak nekteri veritele ztratili skoro 80% .

M. Prokop 16.2.2015 9:44

"Krizím" nejde, přes všechno rozumbradování, zabránit.

Lidé prostě dostanou "blbou náladu" (i bez blbých napovídačů) a méně kupují. Z trhu zmizí to, co si dostatečně nevydělá.

"Řešením" lze trh jen zaplevelit a krize prodloužit.

Euro a eurozonu a eurosoudruhy lépe nekomentovat, počkat, až trh zvítězí a oni zmizí.

J. Chaloupka 16.2.2015 9:52

Právě bankrot čistí trh a tomu se všichni západní

neználkové brání a myslí, že získají voliče.