19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Komise z nás dělá idioty

Evropská komise se rozhodla rázně bojovat proti euromýtům tím, že je uvádí „na pravou míru“. U nás se do boje zapojilo oficiální zastoupení Komise v Praze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zelený 9.5.2019 22:45

Vysavače a pojištění

Za bývalého režimu existovalo sdružené pojištění domácnosti, které krylo i opravy motorů domácích spotřebičů, mám dojem že původně do 500 W. V 60. - 70. letech se do toho vešly se i vysavače, později už ne. Pojišťovna reagovala - zvedla limit výkonu i cenu pojištění.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_vysava%C4%8D%C5%AF_ETA

I. Štípek 9.5.2019 18:50

Koho volit?

Dostali jsme domů volební lístky a je to zoufalství. Ze záplavy lúzrů vystupuje v podstatě pár stran silných i doma. Takže: Komunisty nikdy, socany jakbysmet, lidovce ani v kómatu (Svoboda, Šojdrová atp. , to bych už volil spíš toho kryptobarona ze Bžan!), ODS ani náhodou, Zahradil je oportunista a prospěchář, jeho šot s Fialou je jeho poslední hřebík do rakve. Okamura je na mne moc velký "kolotočář". Politický turista Pospíšil a jeho parta, to bych bral jako vraždu vlasti. Komu dát hlas, abych ho v podstatě nehodil do koše? Nemůžu si pomoct, říkám to nerad, ale zbývá mi ANO, což jsou taky oportunisti a prospěcháři, ale chtěl bych věřit, že udělají alespoň něco pozitivního. Kompromis, ale nic lepšího se nenabízí. Ještě zkusím uvažovat nad Svobodnými (Jehlička, Pajonk), ale neznám obecnou úroveň jejich podpory, fakt nechci svůj hlas jen tak zahodit.

L. Novák 9.5.2019 19:55

Re: Koho volit?

Až na nepřijatelné ANO vcelku souhlas. Mně jako jediní přijatelní do EP vycházejí Svobodní, ale na druhé straně jeden poslanec EP je kapkou v EU-socialistickém moři, takže rozdíl mezi volební účastí a neúčastí nevidím... a nejspíš volit do EP vůbec nepůjdu.

J. Kopis 9.5.2019 20:20

Re: Koho volit?

Toto si na Slovensku voliči také říkali a mají za prezidenta sluníčkářku!

J. Jurax 9.5.2019 19:57

Obecně vzato svůj hlas zahodíte tak jako tak.

Volíme necelé tři procenta hlasů v putovním cirkusu, jehož pravomoce jsou účelově osekané tak, že slouží je jako demokratická kulisa. A i kdyby ty hlasy jednotně hlasovaly ve prospěch svého národa, resp. státu, což ostatně nehrozí ani omylem, tak stejně zmůžou kulové.

Nicméně nesouhlasil bych ani s volbou anonistů. Stěží od nich dá čekat něco pozitivního, neboť nejsou euroskeptici; charakterizoval bych je jako umírněně eurohujerné.

Ono jako zaručení euroskeptici s jistým potenciálem zvolitelnosti se projevují snad jen Svobodní a bohužel SPD.

V. Petr 9.5.2019 20:44

To, že hlas zahodíte je naprostý nesmysl

Nebo chcete české poslance, kteří odhlasují sankce proti Česku?

J. Jurax 9.5.2019 21:05

Re: To, že hlas zahodíte je naprostý nesmysl

Inu, celkem pochybuju, že by v případě hlasování o sankcích byla ona necelá 3 procenta rozhodujícím jazýčkem na vahách; navíc je skoro jisté, že mezi námi zvolenými eurozastupiči se najdou magoři natolik eurohujerní, že by pro ty sankce hlasovali.

M. Prokop 9.5.2019 22:15

Re: Koho volit?

Spíš Kříž, než Jehlička či Pajonk.

Jinak máte pravdu, je to bída.

Ale právě to, že jeden poslanec více či méně nic moc neovlivní, dovolím si vybrat svou metodou: Hodím do koše úplně nepřijatelné, nepřijatelné, spíš nepřijatelné, místy nepřijatelné. Třeba mi Svobodní zůstanou v ruce a hodím je.

J. Vintr 9.5.2019 23:54

Re: Koho volit?

Eurovolby jsou jen o tom, kdo se dostane k velmi lukrativnímu příjmu a nadstandardnimu doživotnímu finančnímu zajištění. Ovlivnit nemůžou europoslanci absolutně nic. Pokud se vám chce obtěžovat jít k těmto volbám, tak to hoďte tomu, kdo se vám zdá sympatický a komu byste chtěli dopřát získání tohoto koryta.

J. Svoboda 10.5.2019 17:38

Re: Koho volit?

Zahoďte obě ruce i s hlavou. Aspoň ta hlava nebude už vymýšlet takové nehoráznosti.

Pokud vám zbývá jen ANO, je to s vám nahnuté. Možná byste se měl do voleb ještě zamyslet.

K. Janyška 9.5.2019 17:49

IV.říše německá ústy Merkelové vzkázala z Rumunska,

se !"reme vám na EUvolby, všechcho bude podle deklarace, kterou jsme my, Němci, předem vnutili 26 národním státům Evropy, sdruženým v EU a ne podle volebních výsledků.

A má pravdu, kdo kdy viděl volby, jejichž výsledek je předem stanoven počtem mandátů. Tedy počtem míst v EP pro národní státy.

Slyšel jsem ji na vlastní uši a kompozitivní teorie mi to takto rozklíčovala... Dzp.

V. Petr 9.5.2019 17:53

Vy vole, ignorováním voleb získá více mandátů P&L!

K. Janyška 9.5.2019 18:29

Re: Vy vole, ignorováním voleb získá více mandátů P&L!

Vy vole, na tom prd záleží. Ta deklarace vás fakt nepřesvědčila, o tom, že si s vámi Němci vytřeli předem ? Dzp.

V. Petr 9.5.2019 21:03

Došli skoro k Volze ale neušli těch posledních několik set

metrů (Někrasov, V stalingradských zákopech).

Třetí říše byly poražena úsilím desítek milionů lidí, z nichž skoro každý byl sám o sobě "skoro bezvýznamný."

J. Jurax 9.5.2019 21:11

Re: Došli skoro k Volze ale neušli těch posledních několikt

Hezké, ale pro případ eurovoleb naprosto nepřípadné.

Volíte necelá tři procenta hlasů eurozastupičů, z nichž proti čtvrté říši budou maximálně dva, tři, což není ani půlprocento - a to jsem optimista.

J. Schwarz 9.5.2019 20:57

Re: IV.říše německá ústy Merkelové vzkázala z Rumunska,

Teď jste se trefil. Europarlament, do kterého se hlasuje podle kvót pro národní státy žádným europarlamentem není. Ještě by tam mohly být kvóty podle pohlaví, eventuelně profesí...

V. Církva 9.5.2019 16:16

Ještě shrnutí

Jak už jsem tu psal rychlost a kvalitu uklízení vysavače určuje jak a) sací výkon, tak b) i schopnosti hubice/kartáče. Sací výkon (tedy průtok x tlak) vydělený příkonem je účinnost, která by nás mohla zajímat. Tento údaj se dost těžce u vysavačů hledá a navíc je jiný dle zátěže ("přilepení") hubice. Udává se většinou ta "odlepená". Tato účinnost se snad mohla zlepšit z těch kdysi 20% možná na 40% (i když já našel tak 35). Dál už to asi technicky při stejné velikosti vysavače nepůjde. Účinnost je pravde při stejné velikosti vysavače kvůli aerodynamice do určitého limitu lepší pro menší výkon motoru. Takže se omezením výkonu motoru na polovinu trochu účinnost zlepší. Přitom se ale sací výkon zmenší (i když ne na polovinu) takže budeme déle vysávat a ušetříme tak jen částečně a hlavně a to je myslím nejdůležitější, některé částice kvůli nedostatečné rychlosti či podtlaku vůbec nevysajeme. Aerodynamika vysavače už se moc zlepšovat nedá, takže myslím že výrazné zlepšení sací účinnosti už nebude.

Větší schopnost uklízení asi přináší přinést rotační a specielní hubice, které by stejně měly mít pro nižší výkony jiný tvar či velikost.

Evropská komise zašla jako obvykle za hranici smysluplnosti.

Správný přístup byl 1) vyžadovat informace o sacím výkonu/účinnosti a to za prázdnéjho i středně naplněného sáčku 2) vylepšit stávající normu která třídí vysavače podle účinnosti odstranění prachu vzhledem k příkonu (tedy neřeší skutečný sací výkon ale naznačuje schopnost spotřeby energie na uklizení). Tato norma mimo jiné neukazuje jestli se budeme s vysavačem otravovat 1 hodinu na 450 Watech, nebo 15minut na 1800W. I když to můžeme odhadnout z příkonu (ne asi přesně, protože je udáván jen maximální tedy ne ten při měření)

Zakazování výkonu nad 950W kvůli dost nereálné a zanedbatelné roční úspoře tak poloviny ze 130kWh na rodinu je nesmysl. Myslím že ve skutečnosti budeme dýl a hůř vysávat, nebo s drahým vysavačem uspoříme tak 40kWh a 150kč ročně. Ale s vysavačem za 1000 kč ročně.

M. Prokop 9.5.2019 17:37

Re: Ještě shrnutí

Sranda je, kolik lidí tyhle jednoduché záležitosti nechápe, nebo spíš chápat nechce. EUrojehovisté, co soudruzi a soudružky v Bruseli vymyslí, musí přece být správně. Podobně to bylo s Moskvou, ale tehdy za odmítnutí hrozily sankce.

V. Petr 9.5.2019 17:52

Dnes hrozí sankce také. A poslanci

Polčák a Niedermayer jsou schopni hlasovat PRO sankce proti Česku!

J. Vintr 10.5.2019 0:00

Re: Ještě shrnutí

Prozradím vám tajemství. Obyčejným mechanickým mopem ulidíte prakticky totéž, jako s jakýmkoliv vysavačem, který používá nějaké mechanické filtry. Aerodynamiku vysavače totiž určuje zcela zásadně propustnost těchto filtrů. Ty nikdy nemůžou zároveň dobře zadržovat prach a propouštět vzduch.

Č. Berka 9.5.2019 16:09

Před lety byl v dTestu test vysavačů

srovnávalo se několik typů + tehdy převratný Dyson. Byly docela rozdíly, ale když se u toho nejhoršího vyměnila hubice, vysával rázem daleko lépe. Z Dysona tehdy nebyli nějak odvázaní, nevysával lépe než ostatní, ale v článku bylo zmíněno, že Dyson je skvělý, když máte dům a psy- to by se člověk za pytlíky nedoplatil. Většina lidí si při koupi vysavače nezkoušela různé typy a brala to tak, čím větší příkon, tím lépe. Výrobci vysavačů se chlubili Watty "výkonu", který byl ve skutečnosti příkonem- stejně jako třeba u digitálních fotoaparátů- čím víc megapixelů, tím lepší foťák. Můžeme si i vzpomenout na "hifi" s "výkonem" ve stovkách Watt :-D . Mně se zdá, že tu každý má barák o 200m čtverčních, vystlaný koberci. Tipuji, že většina používá plný výkon vysavače i na povrchy, které ho nevyžadují- regulací se nikdo nezdržuje. Před časem jsem slyšel rozhovor se zástupcem firmy, vyrábějící vysavače, který prohlásil, že pokles příkonu vysavače kompenzovali dokonalejší konstrukcí. Laicky odhaduji, že ta kompenzace nebyla 100%. Jestli to EU stálo za to a jestli se fakt ušetří? Asi trochu jo...

M. Prokop 9.5.2019 17:38

Re: Před lety byl v dTestu test vysavačů

Pokud je někdo blb a neumí si vybrat, případně regulovat, nepomůže mu ani přemoudrá EU podobným generalizujícím blbnutím naruby.

J. Pospíšil 9.5.2019 14:35

Jirka Payne opravdu mrhá argumenty.

Škodlivost a nesmyslnost orgánů EU je dobře patrná i bez fyzikálních argumentů.

V. Petr 9.5.2019 15:11

Máte sice pravdu, ale fyzikální argumenty toto umocňují

Současné zelené třeštění by nebylo možné, pokud by byla jiná úroveň výuky fyziky na základních školách.

Jinak, já jsem už před desítkami let vynalezl perpetum mobile (to mi bylo 8) a nedal jsem se otcem přesvědčit, že to nebude fungovat. Ale to, že zázračné akumulátory, které se tehdy vyskytovaly nejen v kdejaké scfi, ale třeba i v knize Stavíme modely (pro děti od 9 let) jsou nerealizovatelné mně došlo až ředu let později, i když nesmyslnost elektromobilu s dostupnými bateriemi jsem si uměl spočítat už ve dvanácti.

ALE teď vidím politiky, kterým je to celé naprosto nesrozumitelné i v dospělém věku, jak působí naší ekonomice škody v řádu desítek miliard ročně. A titíž politici vytýkají Babišovi že zlevnil jízdné důchodcům a studentům, prý je to plýtvání. 27 miliard ročně fotovoltaické mafii asi plýtváním není...

J. Pospíšil 9.5.2019 15:24

Re: Máte sice pravdu, ale fyzikální argumenty toto umocňují

Jo. Taky jsem rád četl knihy jako Pozoruhodné objevy a vynálezy Bazilea Knoxe, VaTM a podobné. Trošku, Běhounka a další. Tančící dům byl už v Neználkových dobrodružstvích. Moderní zemědělství taky. Auto na sodovku a tak. Akorát se nevědělo, že 1984 není varování, ale návod, že izolovat se lze i bez ocelových jeskyní internetem v běžných podmínkách, dokonce i mezi lidmi v hospodě.

Pokrok se zastavit nedá.

P. Zelený 9.5.2019 22:29

Re: Máte sice pravdu, ale fyzikální argumenty toto umocňují

Řekl bych, že ne Trošku, ale Trosku :-)

M. Prokop 9.5.2019 17:39

Re: Jirka Payne opravdu mrhá argumenty.

Je, ale jak komu. EUrojehovisté neuvěří ničemu.

J. Nový 9.5.2019 14:24

nechápu to

Já vás "omezovači" a "zakazovači" vůbec nšechápu. Já jsem byl vždy a budu přiznivcem více možností, mít na výběr.

Takže chci na trhu žárovky, úsporné zářivky i LED světla a kždý z nás má možnost si dobrovolně vybrat, které z nich mu vyhovuje. Vy, kterí tvrdíte, řže vám naprosto vyhovuje vysavač s příkonem 900W fajn, tak si kupte tento, ale proč by si lidé nemohli koupit také vysavač s příkonem 2000 W? Stejné je to třeba u aut. Někdo si koupí auto s motorem o výkonu 55kW a naprosto mu stačí, ale to přeci není argument proto, aby si jiní nemohli kouput auto s motorem 200 kW.

A stejný názor jsem měl a mám i ohledně kuřáckých a nekuřáckých hospod a dalších zákazů a omezení. Uvědomte si, že tu elektřinu si každý z nás zaplatí sám a nikdo mu ji nedotuje. Takže pokud usoudím, že chci mít TV v každé místnosti, 4 mrazáky, pět chladniček, elektrické topení, klimatizaci nebo třeba těžit doma bitcoiny, musí nebo by to měla být pouze a jen moje věc, moje rozhodnutí.

Nebo co byste chtěli omezit více? Třeba úhlopříčku TV? Nestačila by metrová, Kdysi vám stačily daleko menší TV, tak proč je pořád zvětšovat, když se tím jistě zvětší i jejich spotřeba?

Vy si kupujte co chcete a ostatním nechte stejné právo!

M. Prokop 9.5.2019 17:42

Re: nechápu to

Máte pravdu, ovšem pravdu dobroserům nepochopitelnou. Mimo to, každá taková refulace zvyšuje moc a doufám, že se nedomníváte takový nesmysl, jako že MOC není přesně to, po čem budovatelé Nové Evropy od Napoleona, Wilhelma, Hitlera, Stalina až po ty dnešní prahnou.

J. Jurax 9.5.2019 20:11

Máte sice recht, ale předpokládat, že rudozelení blbečkové z Bruselu jsou tohle schopni pochopit, natož reflektovat, je naivita takměř trestuhodná.

Vzdali jsme se samostatnosti, dali jsme pošetile bruseli moc a brusel ji využívá dštíc na nás příkazy a výmysly převážně hovadné a k naší škodě jsoucí.