29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EVROPA: Kolik nás bude stát oběd zdarma?

Už řadu let Evropská unie zasahuje do cen tzv. roamingu, tedy volá­ní a dalších služeb mobilních operátorů v zahraničí. Začalo to cenovými stropy na provolanou minutu či odeslanou SMS, končí to srovnáním cen po všech zemích EU na domácí úroveň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Ryzý 29.12.2011 19:23

Nejedná se

o oběd zdarma, ale o oběd za normální cenu. Monopoly v jistých oblastech sice budou existovat vždycky, ale jejich regulace je nezbytná. Vaše srovnání s obědem zdarma je VELMI DEMAGOGICKÉ a tento řečnický aparát nesluší představiteli strany, která za totéž kritizuje současný establishment.

P. Smetana 29.12.2011 17:07

Pane autore, vy se zamyslete

Argumenty máte celkem slušné, ale ten závěr je dost směšný. Víte komu jsou (nebo byly) ty předražené roamingové ceny nejvíce u pr**le? Právě politikům Evropských institucí. Nebo si myslíte, že oni platí telefonní hovory ze svého?

L. Severa 29.12.2011 16:14

Výpis z článku :

"operátoři přizpůsobují cenu ochotě a schopnosti platit". Když si připomeneme, že jsme ochotni platit   také vyšší poplatky v bankách, tak nic jiného nezbývá, než nepoužívat mobilní telefony a úspory ukládat do strožoku. Nebo se přestěhovat do země, ve které nás nebudou považovat za dojné krávy, což nakonec potvrzují i nižší ceny většiny zboží v zahraničí.

J. Honců 29.12.2011 13:22

Ale no tak, pane autore,

napsal jste článek, který je relevantní tam, kde funguje trh.

V našem státě to ale rozhodně není. Mimochodem, proč by měla být vyšší cena při volání, například v síti T-Mobile, z Děčína do Drážďan, než z Děčína do Mikulova?

J. Anděl 29.12.2011 13:19

No

Chápu popsaný princip a nemám nic proti. Ale musím namítat proti argumentu, že by to byly převážně nadnárodní (bohaté) společnosti, ve kterých pracují lidé, kteří potřebují pracovně volat ze zahraničí. Existuje velká řada malých podnikatelů (živnostníků, malých sroček, neziskovek atp.), kteří potřebují také pracovat ze zahraničí.

Opakuji, tím nevyvracím samotnou myšlenku, kterou autor sděluje.

Druhá věc k tématu: třeba Aston několikrát k tomuto tématu psal, vysvětloval, že se nejedná o klasický kapitalismus s volným trhem a zcela volnou konkurencí. Tady si netroufnu argumentovat, ale připadá mi to jako dost podstatné připomenutí.

Š. Hašek 29.12.2011 11:58

Článek to docela jednoduše vysvětluje.

Pokud většinový zákazník immer telefonuje jak v bojovém útoku, každá dojednaná věc se musí ještě pětkrát následně potvrdit/upřesnit telefonicky, děti/mládež jsou spolu skoro stále online, v tramvajích se ozývá neustálé hlášení "tak už jedu" - nemá kterýkoliv operátor důvod zlevňovat. Já bych nyní klidně zdražoval. A smál bych se.

Samozřejmě bruselští úředníci již lačně čekají, aby se "vmáčkli" mezi poskytovatele služby a zákazníka, aby poskytovatele/výrobce služeb regulovali/buzerovali a hloupějším zákazníkům vykazovali činnost (za čí peníze asi?). Prostě bez úřadu si brzy ani krém na boty (žárovku) nekoupíš.

Něco na tom bude, regulaci nepotřebuje  zřídka nutně volající, ale ten, kdo má radiopojítko u ucha furt, jak v těch druhojakostních filmech na Nově.

L. Matura 29.12.2011 10:03

Mě by se víc líbilo,

kdyby cena odpovídala nákladům a přiměřenému zisku. Nevím proč mám v ceně roamingu platit někomu dotované telefony. A proč vůbec platit roaming v sítích téhož operátora. Zrovna tak jako se mi nechce platit v daních (tedy v ceně za služby poskytované státem) různé dávky pro nemakačenky. Ale když jsme ochotni platit, proč by si stát takové daně nevynutil,že? Uvažuje vlastně stejně jako vy.

J. Šimek 29.12.2011 11:04

Re: Mě by se víc líbilo,

Přiměřený zisk - to se stanovuje jak ?

M. Vondráček 29.12.2011 11:14

Re: Mě by se víc líbilo,

když se Vám to nechce platit, tak to neplaťte :-)

M. Prokop 29.12.2011 11:31

Re: Mě by se víc líbilo,

To lze docílit jedinou věcí: Trhem.

Ten řeší i ty "dotované" (ve skutečnosti jen jinak zaplacené) telefony.

M. Starý 29.12.2011 9:49

Nefunkční národní regulátor

U nás z toho, že v rámci EÚ má mít nadnárodní operátor jednotné ceny, mají mnozí velkou radost. Je to z toho důvodu, že náš regulátor (ČTÚ) není schopen (a ani se nesnaží) zabránit kartelovému chování našich operátorů a zabránit tak okrádání našich občanů. On není sám, dalším slepým, hluchým je Antimonopolní úřad. Tím, že tyto úřady mlčí, navenek budí zdání, že je vše v pořádku.

J. Pernica 29.12.2011 9:56

Re: Nefunkční národní regulátor

Vážený pane, nikdo Vás neokrádá - vy sám a dobrovolně jste si koupil mobilní telefon a voláte z něj. Tím, že jste si jej koupil jste i dobrovolně přistoupil na cenu. Není nic snazšího, než mobilní telefon vypnout a smlouvu vypovědět.

M. Starý 29.12.2011 10:13

Re: Nefunkční národní regulátor

Vážený pane, takto právě uvažují naší operátoři. Vědí, že není kam přestoupit, protože všichni tři operátoři nabízí +- stejné ceny. Bohužel, v netržním (katerlovém) prostředí, zákon poptávky a nabídky nefunguje.

R. Langer 29.12.2011 9:08

Ano, jsem též

proti cenové diskriminaci. Mobilní operátoři by už konečně měli snížit ceny na úroveň běžnou v okolních státech EU a přestat nás tak diskriminovat.

M. Prokop 29.12.2011 9:38

Re: Ano, jsem též

Což o to, na tom se asi shodnou všichni s vyjímkou oněch operátorů.

Problematičtější je, jak toho docílit.

I. Schlägel 29.12.2011 8:29

Myslíte?

..."oč méně bude utraceno v zahraničí, někde jinde bude chybět"... Ne, že bych byl přítelem regulace, nicméně vata v podobě vysokých marží operátorů v sobě skýtá dostatečnou rezervu pro snížení ceny nejen roamingu, ale i všech telekomunikačních a datových služeb obecně. Operátoři to velmi dobře vědí, nicméně proč by účtovali méně, když jim  "konkurenční" prostředí a "vyspělý" spotřebitel včetně "funkčního" telekomunikačního úřadu dovolují účtovat svým spotřebitelům více. Kdyby fungoval trh a jeho neviditelná, funkční ruka, nepotřebujeme evropské regulátory. Pěkný den.

M. Prokop 29.12.2011 7:53

Souhlasil bych, že do cen se nemá EU

ani nikdo jiný "srát". Pouze dohlížet na dostatečnou možnost konkurence, případně hlídat vznik kartelů a kartelových dohod..

To zdůvodnění je vachrlaté.

P. Sulc 29.12.2011 4:05

Zlodejna

Pane , emuzu se zbavit dojmu, z telefon v Praze je extraordinerni zlodejna. Jak jinak vysvetlit, ze me stoji hovor z New Yorku do Prahy 10 centu za minutu, a treba ze Zizkova do Karlin, pres kpec, 7.40 kc, tedy  asi US $ 0.40 ? Treba to vite, ale ja to nevim a mam to, nejsem sam,za zlodejnu..

J. Schwarz 29.12.2011 7:55

Re: Zlodejna

zlodějna s požehnáním státu - copak nemáme "telekomunikační úřad"? A proč trpí zdejším operátorům prakticky cenový kartel a navíc jim zachovává monopol?