25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EVROPA: Jsme oběťmi ekologistických experimentů

Při formulování výroků v idealistické filozofii a výrokové logice se jako základní formule používají axiomy, které jsou automaticky a bez dokazování přijímány jako platné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kuneš 9.3.2022 18:25

Jen aby nám globální oteplování neukončila jaderná zima...:-(

P. Rada 9.3.2022 19:07

Ke glob. ochlazení po jaderné katastofě by sice mohlo dojít ale jen na přechodnou dobu několika let nanejvýše desetiletí - tedy než by deště vymyly prach s atmosféry. CO2 by poté začalo vlivností tuplovaně převládat a proces by se posléze naopak urychlil.

J. Skála 9.3.2022 20:53

Kéž už ti dá někdo roubík.

M. Pivoda 9.3.2022 21:28

A do kterého tělesného otvoru?

Aby se tím minimalizovalo globální oteplování.

P. Diviš 9.3.2022 22:58

Nastoupil by jiný blbý agitátor.

P. Brich 9.3.2022 17:04

Dědečku, jaké to bylo za komunizmu?

Brzo to poznáš, chlapče;-(

M. Pivoda 9.3.2022 20:24

Možná zažijeme i budoucí komunismus (pokud změníme lidskou genetiku a vytlačíme tak jejich vrozenou evoluční soutěživost), ale ještě před tím se dostaví tzv. technologický socialismus. Co to je?

Mělo by to začít Minimálním nepodmíněným příjmem v USA někdy v průběhu 30. let 21. století. To bude ekonomicky nejschůdnější řešení budoucí technologické nezaměstnanosti. "Tady máš minimální peníze a postarej se o sebe sám!"

R. Polášek 10.3.2022 16:36

R^

L. Písařík 9.3.2022 16:24

Jsem realista a vím, že při svém věku se sotva dožiji klimatické katastrofy. Ale stále postrádám důkaz klimátorů pro jejich tvrzení skutečně provedeným experimentem, takovým, který lze bez problémů mnohokrát opakovat. Copak není dost velkých skleníků pro důkaz tzv. skleníkového efektu?

P. Rada 9.3.2022 19:17

Pokud by jste byl opravdu realista, pak by jste musel už dnes vnímat proces katastofického rozpadu lesů, degradaci bonity půd od narostlé dynamiky podnebí (přívalové deště, dlouhodobější sucha...).

Realista by také mohl vědět, že opakovat globální katastrofu nelze a mohl by si být dokonce vědom, že dnešní problém je výrazný proto, že k sycení atmosféry dochází v meta -stabilní situaci kdy stačí jen málo a pak už se lavina důsledků může utrhnout od podnětu.

Reálné skleníky fungují zejména na principu zadržování teplého vzduchu u povrchu půdy.

Reálný skleníkový ekekt naopak funguje v celém průřezu atmosféry ale u půlů intenzívněji pro posílené zpětné vazby přes albedo a vodní páru. Navíc i tak, že nejvyšší vrstva nad cca 80km je radiačně naopak ochlazována.

L. Písařík 10.3.2022 10:36

Souhlasím s vámi, ale jen v tom, že co jste vypsal, je stále jen teorie nepotvrzená experimentem krucis.

M. Pivoda 9.3.2022 15:28

In September, Climeworks flipped the switch on Orca, the largest plant to date that is designed to remove carbon dioxide from the air.

The facility, outside Reykjavik, Iceland, can capture 4,000 metric tons of carbon dioxide every year. Large fans suck air through a filter, where materials bind with CO2 molecules. The company’s partner, Carbfix, then mixes the carbon dioxide with water and pumps it underground, where it reacts with basalt rock and eventually turns into stone. The facility runs entirely on carbon-free electricity, mainly from a nearby geothermal power plant.

Sure, 4,000 tons isn’t that much. It’s less than the annual emissions of 900 cars. And it’s a tiny fraction of the billions of tons of carbon dioxide the world will likely need to pull out of the atmosphere to prevent global warming from soaring past 2 °C over preindustrial levels. But it’s a start.

V. Petr 9.3.2022 16:00

Blbost světu vládne. Snad žádný panovník minulosti nebyl takový gretén, aby na něco takového vynaložil jedinou drachmu. Toho jsou schopni jedině humanoidi z Brusele!

Mimochoem, velká tepelná elektrárna produkuje za den několikrát více CO2, než to nesmyslné monstrum zachytí za rok...

M. Pivoda 9.3.2022 20:15

Blbost vládne mezi důchodci České republiky.

Podívejte se, prosím, do historie Říma, na jaké obrovské stavby byly vynaloženy obrovské peníze.

Tehdy (tj. před dvěma tisíci let) se stavitelé pohybovali na hranici tehdejších inženýrských možností, takže ta jejich historická díla jsou poučením i pro dnešní dobu.

Například dnes se s obrovskými raketami na hranici současného inženýrství pohybuje podnikatel-inovátor Elon Musk.

Přes omezené české Pepíky, jako je například ekonom Václav Klaus, nebo odstrašující příklad české vědy, Jiří Zlatuška, by se inovátor Elon Musk určitě nikdy nedostal. Zde by žádné velké dílo nemohlo vzniknout. Neviditelná ruka trhu (ač v pokleku vzývaná před ČNB v Praze) by takové problémy určitě nevyřešila!

F. Zrcek 9.3.2022 16:05

Hopefully it's also a finish.

Kdyby blbost nadnášela, Orca se vznáší nad krajinou jako holubička.

P. Brich 9.3.2022 15:24

SOUHLAS, AUTORE!!R^

P. Rada 9.3.2022 19:30

Příznačně dokonce vekými písmeny souhlasíte se spoustou autorovi žvanivé hlouposti - jako je už úvodní demagogické zneužití pojmu "axiom"....

M. Pivoda 9.3.2022 15:00

Cituji z článku: Dánský statistik Bjørn Lomborg postuloval tezi: „Cílem EU je učinit elektřinu tak drahou, aby se vyplatily solární a větrné elektrárny.“

Komentuji:

Cena elektřiny ze solárních panelů už v klimaticky příznivých regionech (tzn. nikoliv v Německu) se už vyrovnala s cenou energie z fosilních zdrojů.

Ostatní: Nejsem ekologista ani klimatolog. K nutnosti odstraňování CO2 z ovzduší se tedy zde nevyjadřuji. Ovšem argumentace způsobem "Axiom musí být dokazatelný", může také znamenat, že o pravdě se dozvíte až posmrtně. A to je dost pozdě.

Já bych (v rámci omezené české demokracie) jako hlavní argument Kružíkova článku napsal následující: "Protože neumíme inovovat diskreditujeme Green Deal". Tedy nikoliv, že jsme obětmi ekologistických experimentů.

M. Pivoda 9.3.2022 15:17

Cituji poslední větu tendenčního článku "... nejvíce řvoucí mládě s nejvíce roztaženým zobákem dostane nejvíce potravy a méně nápadná mláďata končí mrtvá pod hnízdem ..."

No ano, ale tak je tomu v přírodě proto, že na rozdíl od ptáků (tj. potomků dinosaurů) člověk (homo sapiens) umí inovovat. Tedy pokud člověk-inovátor přeřve ekonomy 19. století, politické experty a vyložené demagogy.

L. Písařík 9.3.2022 16:18

Anything is possible. Třeba i vyskyt věřících v CO2.

K. Křivan 9.3.2022 19:00

CO2 .... není to "potrava" pro většinu rostlin ?

P. Rada 9.3.2022 19:22

CO2 je jen jednou ze VŠECH složek poravy. Dojdeli rostlinám např. voda - CO2 ji nenahradí.

Čím to, že takovouto zásadní triviálnost pomíjíte?

L. Písařík 10.3.2022 10:42

Tak jsem se učil před cca 70ti lety , tuším ve třetí třídě. Dík CO2 nám třeba taky rostlinky vyrábějí cukr, mouku, škrob a stavební materiál a to mnohem levněji než bychom ho vyrobili složitými chemickými procesy. A co teprve bakterie, co ty umí a co kvasinky. Přírodu vidím jako dobře fungující systém, který je schopen různé krátkodobé problémy nakonec vyřešit - viz třeba poslední doba ledová - bez ní by lidé nevynalezli ani kolo.

M. Pivoda 9.3.2022 20:44

Pro L. Písaříka. Víra v něco?

Státní zřízení (jakékoliv!) je vždy založeno na nějaké víře. Jinak by se lidská společnost rozpadla do formy prvobytně pospolné společnosti a nastoupil by barterový (tj. směnný) obchod.

J. Karza 9.3.2022 14:02

Zatím jen představy energetického hladomoru příjemně oživily diskusi.

A to jsme teprve na počátku 1. fáze uvědomování si možných důsledků. Olé!

J. Karza 9.3.2022 17:57

S cenami energií neudělala vláda NIC. Pouze zrušili přimíchávání bioslozek do paliv a zrušili silniční daň. Tahle vláda by měla vládnout na Ukrajině nebo v Myanmaru. Čím dřív, tím líp.

P. Rada 9.3.2022 19:27

S cenami lze dnes dělat triky nejrůznějšího charakteru asi ve všech zemích prostě proto, že peníze jsou už ze své bankovně determinovaného podstaty jen pomocnou složkou pro směnu. Ta má zásadní vazbu jen na důvěru občanů ale ztratila faktickou vazbu k hodnotám měřitelným kilogramy či jouly.

Z. Lapil 9.3.2022 21:34

A co s nimi má dělat? Když je nějak direktivně sníží, bude nedostatek. Když je bude dotovat nebo sníží daně, zaplatíme to nějak jinak.

Leda že my motoristi budeme mít dobrý pocit, že nám to zaplatěj ti, kteří chodí pěšky.

M. Černý 9.3.2022 13:09

Zajímlo by mne, co pana Kružíka vede k opakování xkrtát vyvrácených nepravd. Buď se zasekl v minulosti nebo již má problém chápání odborných textů.

J. Jurax 9.3.2022 13:25

Nejspíš to, že nejsou vyvráceny.