28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EVROPA: Je třeba resuscitovat slovo soutěž

Proč ten strach ze soutěže? Nejen, že je zdravé, když země soutěží o daňové poplatníky, investory, pracovní sílu mezi sebou. Soutěž je dokonce dobrá i uvnitř jednotlivých zemí, jak je vidět na státech federálního či kvazifederálního typu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 30.12.2015 14:28

Více integrace, více socialismu. To je dnešní EU.

K čertu s takovým vývojem!

J. Jurax 28.12.2015 23:04

Souhlas.

Když spolu nesoutěží myšlenky, nápady, technické realizace, dostaví se stagnace. A pak úpadek.

Jenže soutěž ve výsledku předpokládá nerovnost - někdo je lepší, někdo horší. Když se to zakáže, budou všichni horší - proč se snažit, když mi výsledky mého snažení stejně seberou? Když mi ani nedovolí se snažit, neboť by mohla být narušena žádoucí rovnost? "Soutěž" o hrdý titul BSP (pro mladé - brigády socialistické práce) to nenahradí ... padesátníci a starší si pamatují ...

B. Rybák 28.12.2015 15:27

Výborný článek

S článkem pana M. Hampla souhlasím, protože:

Evropské národy se liší svou mentalitou, kulturou, zvyky, postoji... a podle nich musí být nastaveny parametry jejich ekonomiky (kurz měny, daně, cla..) tak, aby obstály v konkurenci ostatních národů (států). Většina států v EU (kromě Francie a Německa) by proto lépe prosperovala ve svobodném prostředí!

Jenomže svobodné, zájmy svých občanů hájící státy, určitě nechce, po své říši toužící "jádro" EU! Proto vytváří jednotná pravidla pro ekonomickou, sociální a "zelenou" politiku, při nichž ty méně bohaté a výkonné státy se stanou jeho hospodářskou a politickou kořistí (v Euro-zóně to byl její jih)!

Tato nákladná hospodářská válka vysiluje EU zatím úplně zbytečně, protože jí chybí politický národ bez něhož nelze demokratickou EU říši vytvořit. A tak tomu bude při nejmenším do té doby, dokud demokracii pod záminkou multikulturní ochrany (muslimských) imigrantů s pomocí politicko-korektní "inkvizice" úplně nezničí, čemuž je nutno a možno úsilím všech ponížených národů čelit!

J. Cervenka 28.12.2015 15:21

Norsko

navstivte Norsko a poznate kam vede socialismus a prehnana " socialni spravedlnost. Nejen, ze se pracuje v prumeru 165 dni v roce ale soutezeni, mimo sport, je spinave slovo. Obrovsky uspech Ameriky ( a Izraele) ve vsech polich vedy je castecne vysledek soutezivosti. Nutno kopirovat !

K. Janyška 28.12.2015 18:03

Re: Norsko

Tzv. sociální spravedlnost je vždy přehnaná, je nejrozsáhlejším zločinem lidstva na sobě samém... Dzp.

R. Brzák 28.12.2015 18:55

Re: Norsko

Ano, zde souhlas.

A jako pravicově uvažující se musím ptát - jakou mám volit svou osobní cestu, abych se na tomto popleteném konceptu nepodílel - a tak zároveň osobním příkladem (jedinou metodou hodnou svobodného a odpovědného jedince) jej pomohl postupně z našich životů vypoklonkovat?

Vše se odráží od osobní motivace. Touha po sociální spravedlnosti je odrazem strachu - o sebe, že se v tvrdém světě o sebe nepostarám, o slabé a nemohoucí, že se bez pomoci neobejdou. Budu-li motivován strachem, vždy budu hledat něco, co bude mít tu moc, co mne/je ochrání... Nejde o to, že by se strach "mýlil" v detekci rizik pro mne či pro ony druhé, skutečně existují. Avšak budu-li hledat řešení pod vlivem svého strachu, nenahlédnu, že pomoc, která není založena na vzájemné osobní znalosti obou stran sociálního transferu, nepovede k prospěchu ani jedné z oněch stran. Neboť pomáhá-li stát, pak já, jakožto potřebný, "mám nárok" , nemám tedy žádnou povinnost svou situaci změnit tak, abych byl prospěšný. Komu taky, stát je neosobní, nemám vůči němu žádný pocit vděku či touhy se revanšovat. Tak my lidé fungujeme.

V. Vaclavik 28.12.2015 14:10

Proc me to pripomina

volani po soutezivosti v poslednich dekadach toho naseho minuleho totalitniho rezimu? Myslim, ze toto volani ze statni jednotne centralni banky s tou jeji jednotnou centralni, statem spravovanou menou, bude stejne efektivni.

V. Vaclavik 28.12.2015 14:32

Re: Proc me to pripomina

To i Jakes myslim rikal ve svem slavnem projevu neco o hostincich, ze ty potrebuji soutezit, deja vu...

Jen pravicovi hlupaci jeste biji stareho psa, protoze naivne veri, ze se muze polepsit.

Nekdy v puli osmdesatych letech po asi peti letech v emigraci na americkem kontinentu jsem navstivil Evropu a pamatuji jak jsem se v Recku v penzionu chystal spat a napadlo me pouzit radio, ktere bylo soucasti kazetoveho walkmanu, a zkusit jestli chytnu nejakou ceskou stanici. Kupodivu se me to podarilo a k memu pobaveni se prave (ale zrejme to byvalo spise pravidlem) mluvilo o perestrojkovani, jak je treba v zavodech zavest zmeny, aby se zvysila a zefektnivela produktivita pracujicich... poslouchalo se to jako z jine planety. A podobne me zni tento clanek pane Hampla, take jako z jineho sveta, sveta socialistickych aparatciku, volajicich po soutezivosti, povoleni oprati... ale jen proboha zadny kapitalismus, ty vydobytky naseho socialismu si prece nenechame vzit.

V. Vaclavik 28.12.2015 14:40

Re: Proc me to pripomina

Myslim, ze jsem zmrvil to slovo zefektivnit, asi to ma spravne byt 'zefektivnela'?

J. Svoboda 28.12.2015 18:02

Re: Proc me to pripomina

Pane Vaclaviku, bylo by dobře, kdybyste si rozmyslel, o čem to vlastně píšete, než začnete psát takové nesmysly. Je vidět z vašeho psaní, módně píšete asi jako česko-evropský mainstream bez diakritiky. Už jen to pěkně všechno zglajchšaltovat a potom klidně pozorovat, jak to pěkně hnije. Do příštího roku vám přeju všechno nejlepší, ale rozhodně ne to, aby se vámi uváděná hloupost pvedla.

J. Jurax 28.12.2015 23:07

Re: Proc me to pripomina

Vaším omylem je, že si pletete soutěž a socialistickou soutěž. Mezi nimi je asi takový rozdíl jako mezi demokracií a lidovou demokracií.

R. Brzák 28.12.2015 19:00

Re: Proc me to pripomina

Protože špatně čtete? Pan autor přeci nepíše - "musíme zavést soutěž". On se naopak táže - proč se jí bráníme, když je zcela evidentně (jak dokladuje) základem naší prosperity. On přeci neříká - zavádějme něco nového, abychom dosáhli změny. Naopak, chce, abychom přestali klást volné soutěži překážky, nemáme dělat nic, jen se soutěže, každý podle svého přání, zúčastněme a přijme ji jako přirozenou součást života.

J. Chaloupka 28.12.2015 13:29

Takže jako první zrušíme centrální banku, neboť

u nás nemá s kým soutěžit. Mimochodem jen soutěž je cestou pokroku a poznání.

V. Vaclavik 28.12.2015 14:36

Re: Takže jako první zrušíme centrální banku, neboť

Uderil jste hrebik primo na hlavicku, i kdyz jste to mozna myslel ironicky, jako nadsazku, ktera neprichazi v uvahu. K tomu muzu jen rici, ze prichazet v uvahu by to melo, jako soucast navratu k te soutezivosti, po ktere ten institucionalni aparatcik vola.

K. Janyška 28.12.2015 10:58

Hele, Hampl, vy si mazejte doplnit vzdělání o spontánním

řádu a koukejte ho prezentovat. Jinak budete stále taková nula, jako všichni, kteří tuhle základní vzdělanostní materii neovládají. A jsou jich miliardy... Dzp.

R. Brzák 28.12.2015 11:03

Re: Hele, Hampl, vy si mazejte doplnit vzdělání o spontánním

A pro Vás, pane Janyško, platí, že pokud se nenaučíte hovořit jazykem lidí, ke kterým hovoříte, nedivte se, pokud Vám neporozumí...

Samozřejmě, přeji zdar Vašemu úsilí.

K. Janyška 28.12.2015 11:34

Re: Hele, Hampl, vy si mazejte doplnit vzdělání o spontánním

Je to příliš složité a předpříprava příliš dlouhá. Jen upozorňuji veřejnost, že existuje vědecká kompozitivní teorie, kterou ovládám. A nikdo další, jak se ukazuje ne. To je smutné. Pro mne... Dzp.

P. Čulík 28.12.2015 15:42

Re: Hele, Hampl, vy si mazejte doplnit vzdělání o spontánním

Pane Janyško, umíte tou kompozitivní teorií vyléčit i rheuma? Přijde mi, že jste ještě nenapsal příspěvek, kde by nebyla přítomna, o Dzp ani nemluvě.

Myslím, že házíte perly sviním:-)

K. Janyška 28.12.2015 18:01

Re: Hele, Hampl, vy si mazejte doplnit vzdělání o spontánním

Ano, máte pravdu, v politických a společenských záležitostech je přítomna všude. Vždyt je o nich, dokonce je o jejich původu a dnešním stavu... Dzp.

R. Brzák 28.12.2015 10:56

ano, a snaha omezit soutěž vyplývá ze strachu - že v ní

nebudu úspěšný já, nebo ti, které považuji za slabé a proto je paternalisticky ochraňuji. Tím však jim odebírám základní vývojový motiv - tlak na přežití - a proto se oni vyvíjet nebudou, zůstanou slabšími, než je v jejich potenciálech - protože závislými. Totéž ale hrozí i mě samotnému, když vyžaduji ochranu před soutěží pro sebe...

Základní rozdíl mezi levicí a pravicí je ochranářství - a tudíž strach - kontra svoboda a odpovědnost - a tudíž láskyplné přijetí svého života se vším, co mi přináší.

To, že se někdo označí za pravicového, je jen subjektivní - podle plodů poznáte je...

M. Prokop 28.12.2015 10:28

Ano, ovšem.

Klasická volba mezi rovností příležitostí a sockomunisty tak oblíbenou rovností výsledků (ne ovšem pro ty, kdo tomu velí, ať to byli soudruzi z Moskvy nebo jsou soudruzi z Brusele).

Dokud si státy Evropy konkurovaly, vládly světu. Dnes nevládnou ani samy sobě a výsledek tomu odpovídá.

J. Jurax 28.12.2015 23:09

Re: Ano, ovšem.

Výstižné ...

B. Hamáček 28.12.2015 10:09

Co je

Co je umělé zhoršení kursu koruny. Zrušením soutěže v něčí ( nejspíše kamarádů členů bankovní rady) prospěch. Navenek maskovaná prospěchem exportérů . Ale i tak je to porušením pravidel soutěže. Podporuje jednu skupinu podnikatelů , proti druhé. Tudíž zloděj křičí : chyťte zloděje !

M. Prokop 28.12.2015 10:29

Re: Co je

To bych jim zase až tak nevyčítal, ačkoliv liberální opatření to není.

B. Rybák 28.12.2015 12:55

Re: Co je

Téměř všechny centrální banky světa (včetně ECB) se snaží snížit kurz svých měn, což by vedlo ke zvýšení kurzu Kč. Nešlo tedy o zhoršení kurzu koruny, ale o jeho udržení! Oni totiž ti exportéři musí vydělat "devizy" pro ty importéry!

V. Halašta 28.12.2015 17:45

Tak, tak.

Je to pokřivení soutěže ovšem ve prospěch naší ekonomiky.

PS: Už jsem měl napsané "rovné soutěže", jenže ona to právě není rovná soutěž, protože ji takto či obdobně křiví všichni (kvantitativní uvolňování). A někteří navíc dostávají výhodu společné měny s hodně slabými společníky. Marka by asi těžko byla za 25/27 Kč.

V. Halašta 28.12.2015 8:53

Soutěžte, jen ne v bankovnictví

Pěkně se to čte, jen kdyby si člověk nevzpomněl jak ČNB rukou autorovou zařízla konkurenci bank ve formě družstev.

M. Prokop 28.12.2015 10:36

Re: Soutěžte, jen ne v bankovnictví

Ano, kampeličky měla ČNB ponechat, ovšem bez pojištění vkladů jejich ČLENŮ. Pojištění vkladů je pro zákazníky bank, ne členy družstev.

V. Halašta 28.12.2015 17:35

Re: Soutěžte, jen ne v bankovnictví

Souhlasím. S jinými pravidly (tedy třeba i bez pojištění) ale nechat volnou soutěž, za kterou tady p. Hampl horuje.

Ne. Oni udělali to nejjednodušší a socanské - prostě to zařízli.

J. Jurax 28.12.2015 23:13

Re: Soutěžte, jen ne v bankovnictví

Ovšem učinili tak pro dobro všeholidu, že ano, soudruzi ... všichni se vždy ohánějí dobrem všeholidu, ti víc doleva zejména pak dobrem chudého, ujařmeného lidu, když chtějí spáchat nějakou zhůvěřilost ...