16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kadeřábek 27.5.2011 14:22

Trochu mě mrazí, když si vzpomenu na

Černobylskou katastrofu způsobenou právě zátěžovým testem. Tyto pokusy na jaderných zařízeních vidím jako nezodpovědný hazard s naší bezpečností. Chápu, že se i bez tohoto humbuku nějaká cvičení a  zkoušky provádějí. Ovšem jsou plně v režii provozovatele a žádná skupina  neodborných politiků EU do toho nemluví.

P. Rada 27.5.2011 18:26

Re: Trochu mě mrazí, když si vzpomenu na

Černobylská havárie byla důsledkem neadekvátně prováděného testu. Kdy si obsluha v kontrastu s politickým přáním zjevně neuvědomila co po násilném překonání jodové pasti může právě u tohoto typu nastat.... Je ale příznačné, že i tam bylo cílem zjistit zda a jak lze dochlazovat reaktor jen z vlastních zdrojů po nuceném odstavení.... Tedy také ten případ kdy po odstavení se nepodařilo dochladit ani ty ve Fokušimě.

Dnes se řada zátěžových testů provádí jako matematická simulace extrémních podmínek i chyb obsluhy. Takovéto testování lze jen doporučit.

Jinou věcí je komu se bude chtít hradit a kdo by měl uhradit nově zjištěné náklady na event změny v zabezpečení? Není pak pro mnohé výhodnější prohlásit, že je vše OK?!

B. Rybák 27.5.2011 11:46

EU-byrokraté

se nestydí cynicky zneužít cokoli, nevyjímaje japonskou národní tragédii pro rozšíření své moci (podle hesla "po nás potopa"). Příval jejich arogance a ignoranství je nebezpečnější než tsunami.

P. Rada 27.5.2011 18:33

Re: EU-byrokraté?

Pane Rybák nevím jak kteří byrokraté v EU se "nestydí...." ale fakt je, že ani náš ÚJB by dnes novou výstavbu bloků stejného typu jak v Dukovanech či Temelíně prostě s technických důvodů a také proto bez studu nedovolil. Vadí Vám i tento typ byrokracie?

I. Vitula 27.5.2011 11:30

Testy

Považuji za velmi nutné provést zátěžové testy pro alpské vodní elektrárny na zemětřesení síly 10. Jinak by nám mohly spláchnout větší část Rakouska, což by nám potom při testování Temelína velmi chybělo.

R. Tichý 27.5.2011 11:55

Re: Testy

To by nebylo marné, takhle nějak vyprudit i jiné. Co třeba testy solráních elektráren an zvýdšení sluenční aktivity ;o)

P. Rada 27.5.2011 11:57

Re: Testy

Vtípky jsou dobrou náplastí na špatnou náladu, arggumentem tam kde rozum nestačí....... ale fakt, že všechny masivní zdroje mají už ze své podstaty i rizikový charakter to nezmění. Nemusíme ale do ALP. Pokud by při povodních 2002 nevydržel Orlík jen proto, že přes něj šel nadprojektový příval vody byly by důsledky daleko dramatičtější. U těch alpsých je to podobné,  V případě JE dojde jak k masivnímu výpadku tak navíc stačí rozptýlit kěkolik kilogramů  ale velmi radioaktivní hmoty - špinavé bomby - a důsledek je dlouhodobě srovntelný i s tou nejničivější povodní.

Problém prakticky všech JE je v tom, že je bez záložních zdrojů nelze jednoduše "vypnout" ale probíhající reakce doznívají s energetickým výkonem řádu megawatů v objemu metrů krychlových po období ještě řady měsíců a celou tu dobu je nutné rozjetý kolos dochlazovat aby nemohlo dojít k jeho vnitřnímu zničení nebo až k únikům radiace. Takto se žádný jiný fosilní zdroj nechová - jen velkou přehrada se vypouští naráz dost obtížně.

P. Rada 27.5.2011 10:56

Testy pro pokročilé "ponáspotopáře".

K čemu asi tak mohou být tzv "zátěžové testy" které jsou postaveny tak aby doložily dokonalost konstrukce?! Ani přírodu ani společnost nezajímají - akorát se hodí jako alibi. Výsledek je Fukušimské selhání záložních zdrojů, odvětrávání... nebo státní bankrot Řecka, Portugalska... či až celosvětová krize nastartovaná hypoteční krizí v USA.

Pánové rádoby profesionálové typu Škody takto jen společnosti škodí a pobírají k tomu průběžně apanáž. Navíc k tomu se ještě pošklebují lidu za neznalosti v celé sérii článků.... ŽijÍ si však v poklidu  za velkou louží... Ale třeba je i tam někde vyhmátne přírodní test v podobě vhodně zacíleného tornáda aby si opravdový zátěžový test ještě za života užili jak se patří. Nedávno tam tornádo ukázalo co umí - naštěstí mu v cestě nestála jaderka... a Fukušimu zachránují na rozdíl od něj i důchodci:

http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/234391-ve-fukusime-jsou-diry-pomoc-nabizeji-duchodci-aby-mladi-mohli-mit-deti.html

http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/234559-pocet-obeti-tornada-muze-stoupnout-na-300.html?ref=boxF

D. Seibt 27.5.2011 11:47

Testy pro pokročilé "ponáspotopáře".

Zatezove testy ano, ale test na utok dvou letadel? Prosim vas, pokud mate zalusk na tom, aby neproslo co nejvice JE tak si muzete vymyslet cokoliv, treba zemetreseni 9 stupne.Proc netestovat prehrady, vzdyt to je stejne? Otazkou je, jak moc je dany test relevantni a jak moc je to jen politicke zadani a tady prave konci sranda. S tim tornadem uz prosimvas prestante. Vite moc dobre, ze by to nemelo vliv na bezpecnost elektrarny, ani v USA. Mimochodem v te Americe proslo tornado kolem jedne JE a byla bezpecne odstavena, vice info trebas zde: http://www.world-nuclear-news.org/newsarticle.aspx?id=29873&terms=tornado a ty diry, no radeji si prectete nejake info na OSEL.CZ at jste trosku vice v obraze a nedesite se tak moc.

R. Langer 27.5.2011 11:56

Re: Testy pro pokročilé "ponáspotopáře".

Pan Rada a v obraze? Ten má pouze selektivní zdroje... :-D :-D :-D

P. Rada 27.5.2011 13:14

Re: Testy pro pokročilé "ponáspotopáře".

Prosil bych to  tvrzení o zdrojích konkretizovat - já konkrétně třeba čtu i to co píše pan Langer.

P. Rada 27.5.2011 13:19

Re: Testy pro pokročilé "ponáspotopáře".

Pane Seibl mám poslední dobou za to, že Vám hlavně jde o to abych někoho nevyděsil....

Připomínám jen, že nejvíce vyděšených je tam, kde je tabu diskutovat, pochybovat... kde chybí dostatek informací a kde jsou všichni co se snaží o jiné pohledy až zesměšnováni a i programově umlčováni - viz selekce povolených vládaných odkazů na NP.

D. Seibt 27.5.2011 13:29

Testy pro pokročilé "ponáspotopáře".

Ne me jde o to, aby se mluvilo k veci fundovane. To znamena o vecech neco vedet a vecem rozumet. Nicmene to co se deje kolem JE nyni je mnohem vice ideologicka nez skutecne technicka diskuze. Zde nejde o to zvysit bezpecnost JE, zde jde jen o zruseni JE z duvodu zelene ideologie.

P. Rada 27.5.2011 18:12

Re: Testy pro pokročilé "ponáspotopáře".

Pokud by chtěl někdo rušit JE s důvodů ideologických má i tak v diskusi právo to vyjádřit podobně jako ten kdo by chtěl zavádět JE s důvodů ideologických.

Moje idea pro kterou jsem proti stavbě tkví v tom, že lidé většinově do adekvátní míry odpovědnosti při využívání tohoto zdroje morálně ještě nedozráli. Pohled technický mi zároven říká, že to pro mnohé regiony může být bolestná nutnost a že se musíme postupně naučit efektivně využívat všechny zdroje.

Tou věcí která svědčí o morální nezralosti je třeba záměrné brždění, zkreslování či tabuizování podstatných informací technického rázu jež ale mají dopady na širokou populaci. Viz dopady černobylské havárie u nás před 25 lety a i dnes ještě bagatelizace chyb profesionálů i nekorektnost informování o dopadech v prvních dnech po havárii...a také neadekvátnost výsledků všech kontrol této JE před havárií.

To, že na foru tohoto typu nelze apriory stanovit kdo je a kdo není fundovaný by účastníci měli respektovat a tuto okolnost vyargumentovat - nikoli "vypískat" řadou pošklebků jak to dělají děti či pubertáci.... - takovým JE do rukou dle mého nepatří!

Prof. Schmidtmayer nás kdysi učil rozumět důležité tezi:..."žádná otázka nemusí být apriory špatná - apriory špatná může být jen odpověd na ni"...

K. Křivan 27.5.2011 10:52

Evropské JE mají zřejmě jedinný problém.

Tím je úmyslný náraz dopravního letadla.  Tento problém má každá budova.

S tím se dá dělat pouze jedno. Vyloučit muslimy z Evropy, Ameriky, Australie, a z letecké dopravy.  To je jedinné řešení.

M. Stuchlik 27.5.2011 23:42

Re: Evropské JE mají zřejmě jedinný problém.

Jenže politici EU nepřipustí, aby se přijímala správná řešení.

J. Jelínek 27.5.2011 8:00

Zátěžové testy?

Představovat si zátěžový test jaderného zařízení jako ekvivalent crash testu v automobilce je, mírně řečeno, naivní. Nikdo, nikdy a nikde nebude fyzicky testovat odolnost budov a technologie jaderné elektrárny s (byť zanedbatelným) rizikem jejich fatálního poškození.

Nikdo také nepostaví JE sakumprásk se vším všudy, pouze bez zavezeného paliva a nepráskne do ní Jumbem. Veškeré "zátěžové testy" proběhnou formou počítačové simulace, tlustých (a také patřičně drahých) studií, budou semináře, jednání, experti projezdí půlku zeměkoule, tuny papíru příjdou vniveč.On už to vlastně říkal jeden pán z SÚJB v TV, ale málokdo si toho všimnul. Kdepak, JE není banka. Naštěstí.

V. Novák 27.5.2011 9:46

V Černobylu test za provozu zkusili.

Se známým výsledkem...

J. Jelínek 27.5.2011 10:11

Re: V Černobylu test za provozu zkusili.

Ano, testuje se v každé jaderné elektrárně - probíhají pravidelné zkoušky ochran a blokád a to někdy i "naostro", zkouší  se úplná ztráta napájení vlastní spotřeby, funkce pojistných ventilů a spousty dalších důležitých systémů. Je to, pane, denní chleba provozovatele i dozorových orgánů. Bez testů to prostě nejde. Nesmí se však k němu přistupovat s logikou "co se stane, když...." aniž bych si předem nezajistil, aby to "CO" nebylo to poslední co uvidím. To už není zkouška, ale ruská (černobylská?) ruleta. A do té nikdo nepůjde.

K. Křivan 27.5.2011 0:34

A kdyby zátěžové testy JE splnily

tak pokrokoví debilové budou vyžadovat test na pád meteoru o průměru 10 km.