19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Italské referendum, banky a euro

Italská vláda se 23. prosince rozhodla zachránit nejstarší banku světa, Monte Paschi. Římské vládě šlo především o záchranu peněz tisíců drobných akcionářům banky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Bruner 30.12.2016 19:47

pan Robejšek

je pro realisty totéž co p.Schwarzenberg pro TOP 09. Ovšem daleko podstatnější je jiná věc a to, že nastáva boj oligarchů o zrno.P.Babiš se moc rozmáchl, chce všechnu smetanu pro sebe a tak musí vzniknout konkurenční projekt proti AMNO.To by tak hrálo, aby měl.p.Babiš vše pod kontrolou. Než na to přijde volič, bude ANO, rozuměj p,.Babiš, vyhrávat a dělat si politiku pro sebe. Proto nastupuje další hráč, PENTA, která nechce jít do střetu s ANO přímo a hledá beranidlo. To našla ve známé tváři, kterou je p.Robejšek. Ten však není protipolem nebo konkurentem p.Babišovi a proto této straně Realistů asi pšenka moc nepokvete. Nerad bych se mýlil, ale nerozhodnutí již mají vybráno a ti budou v příštích volbách hrát prim.

P. Rudolf 30.12.2016 16:22

Elitář jako vyšitý

křičí "chyťte elitáře". Trapnost nad trapnost, stejně tak, jako když se nám to snaží vnutit další podobní elitáři Klaus či Zeman. O tom elitním šaškovi Trumpovi už ani nemluvě.

J. Kanioková 30.12.2016 18:56

Podle sebe, soudím tebe.. ?

J. Schwarz 30.12.2016 18:56

Re: Elitář jako vyšitý

Sám jste elitářský šašek. V čem nemá pan Robejšek recht? Snad v tom, že EU dokáže směle hodit za hlavu snad všechny svoje smlouvy a dohody, pokud se smluvená pravidla zrovna nehodí některé ze "zakládajících či klíčových zemí EU"?

J. Plíva 30.12.2016 10:39

Elity versus lid?

Robejškova myšlenka, že referendum je obecně lepší než rozhodnutí elity u moci, stojí za podrobnější rozbor. Ono to souvisí i s tím bankovním morálním hazardem. Když někdo udělá špatné rozhodnutí, měl by za to platit. "Za blbost se platí."

Banky a podniky, které neobstojí v konkurenci by měly padnout dle hesla "Padni komu padni". Se všemi důsledky.

Když udělá špatné rozhodnutí státní úředník, měl by také padnout a platit.Jenže ono se to zaplétá, když ta rozhodnutí se týkají příliš velkých věcí, příliš mnoha lidí.Selský rozum tedy radí: Nikdo by neměl mít příliš velkou moc rozhodovat o příliš velkých věcech. Protože když se rozhodne špatně, následky jsou příliš velké. Příliš velké! Bylo tedy správné, že Italové nedovolili Renzimu zvětšit moc.

Jenže co když lid v referendu také rozhoduje o nějakých příliš velkých věcech. Ono je v podstatě jedno, kdo o velkých věcech rozhoduje.Lid nebo experti - jde o to, že se jedná o příliš velké věci.Selský rozum tedy radí: Nesmí existovat žádné velké věci k rozhodování! ....Je to možné? Nu, libertiáni říkají, že ano. Vládě se odeberou všechny velké věci k rozhodování a ponechají se na nekontrolovatelném hemžení ve společnosti - myšleno spolu s Hayekem asi tak, že co se vyvrbí spontánně, je vždy lepší než rozhodnutí nějakého úředníka.

V. Vaclavik 30.12.2016 15:34

Re: Elity versus lid?

"Ono je v podstate jedno, kdo o velkých vecech rozhoduje.Lid nebo experti - jde o to, že se jedná o príliš velké veci."

NE! Jde o to, ze jedni rozhoduji o majetku jinych, na velikosti nezalezi, pokud kazdy rozhoduje o svem majetku a pak na velikosti nezalezi. Kazdy ma prirozene jen takovy majetek, na jaky ma schopnost o nem rozhodovat.

"velké veci k rozhodování [se] ponechají ... na nekontrolovatelném hemžení ve spolecnosti "

To co nazyvate "nekontrolovatelné hemžení ve spolecnosti" je ve skutecnosti jednani jednotlivych lidi, kdy kazdy dle sveho rozumu rozhoduje o svem, coz pro kazdeho radoby socialistickeho diktatora je nesnesitelny pocit chaosu a ma nutkani ve ridit.

Namisto Hayeka a jeho spontanniho radu, nebo anarchistickych libertarianu, bych radil precist si Randovou (aynrand.cz).

J. Plíva 30.12.2016 16:52

Re: Elity versus lid?

Ano, máte pravdu. Když někdo rozhoduje a jeho rozhodnutí má vliv jen na jeho majetek, tak na velikosti nezáleží. Když udělá špatné rozhodnutí, zaplatí si to sám.

K. Janyška 30.12.2016 9:53

Proč se tím zabýváte. Musíte k podstatě, Robejšku.

K podstatě. Tedy, že evropský spontánní řád je napaden zločinnými socialisty, mezi které počítám i vás, nové Realisty... Dzp.

P. Han 30.12.2016 9:56

Re: Proč se tím zabýváte. Musíte k podstatě, Robejšku.

Kurňa, že byste šel radit Robejškovi, jako dřív Klausovi? Nebojte se a jděte do toho! Spousta děkovných dopisů!

K. Janyška 30.12.2016 11:24

Re: Proč se tím zabýváte. Musíte k podstatě, Robejšku.

Nepůjdu, zásadně s ním nesouhlasím. S VK jsem zásadně souhlasil... Dzp.

V. Pavelka 30.12.2016 22:59

Re: Proč se tím zabýváte. Musíte k podstatě, Robejšku.

Spláchnuté lejno , též podléhá spontánnímu řádu , nebo je to doména zemské tíže p.Janyška._?

K. Drobková 30.12.2016 8:07

Elitáři proti elitám .........

Jedni elitáři nasazují psí hlavu jiným elitám. Počkejte si na volby Robejšku. Třeba se taky mezi ty elity, kterým nemůžete přijít na jméno jednou dostanete ..........

P. Lenc 30.12.2016 9:01

Re: Elitáři proti elitám .........

Ještě není a už je?Dejte tomu čas...

M. Vondráček 30.12.2016 10:52

Re: Elitáři proti elitám .........

To víte , to je tzv. "drobková logika".

P. Hlosta 30.12.2016 9:11

Re: Elitáři proti elitám .........

Není elita, jako elita. Správně by měla být elita výběr toho nejlepšího. Co je pro občana to nejlepší, se poznává s časem. Rozhodně to nebude to diktované občanům.

K. Novák 30.12.2016 6:42

Oligarchičtí "realisté".

"Na rozdíl od rozhodnutí učiněných většinou obyvatelstva však mají rozhodnutí oligarchie zabudovanou tendenci být pravděpodobněji chybná. To je způsobeno především jejím sklonem upřednostňovat vlastní zájmy." Pan Robejšek má v tomto pravdu, ale právě takovou oligarchickou stranu zakládá. Zatím si toho není vědom, pozná to po volbách, kdy bude v té "své" straně odsunut na vedlejší kolej.

P. Götze 30.12.2016 7:53

Re: Oligarchičtí "realisté".

U takovych komentaru mne vzdy napada otazka, jak si takovi lide jako vy predstavuji zalozeni strany? Aby to jakoze bylo koseeer. Protoze bez penez to nejde. A uprimne, ja opravdu nevidim rozdil, zda za stranou je treba Tvrdik a jeho pristup k cinskym milionum, nebo souklromnik s vydelanymi miliony. Jaky je v tom rozdil? Ze jako socani a jejich patolizalstvi cisnkeho zadku je nejak tak mensi zlo, nez vase hypoteticka predstava? Ale jdete. Vse je relativni.

J. Schwarz 30.12.2016 11:11

Re: Oligarchičtí "realisté".

Navíc socani se dostali k penězům vlastně podvodem "restitucí" Lidového domu který byl ve vlastnictví právnické osoby. Ti samí socani, co tak vehementně bojovali proti restitucím a restituce právnických osob znemožnili úplně, ti samí socani, co se v případě restitučních sporů odvolávají jménem státu až do aleluja třeba až k ÚS. Ti samí socani, co lotrovi s konexemi, který pro ně Lidový dům v"vybojoval" nedali jeho podíl. A ti samí socani, co se vůči ostatním podivným privatizátorům rozhodně vymezovali, ale o sobě samých snad věřili že na krádeže mají "nezadatelné právo". A to šlo o úplně jiné lidi než původní prvorepublikoví sociální demokraté. Parta darebáků prostě ukradla značku a s ní i majetek.

K. Novák 30.12.2016 15:29

Re: Oligarchičtí "realisté".

Stranu zakládá ten, kdo na to dal peníze a strana pak bude hájit jeho zájmy. Představa, že pan Robejšek dostal peníze jen pro jeho krásné oči, je dětinská. Realisté budou TOP09 v bledě modrém.

I. Schlägel 30.12.2016 15:49

Re: Oligarchičtí "realisté".

A proč ne třeba ČSSD v bledě oranžové? Aha, socdem nehájí zájmy korporací ale zájmy prostého člověka. Málem bych zapomněl.

K. Novák 30.12.2016 16:27

Re: Oligarchičtí "realisté".

Když chcete, nazývejte Realisty ČSSD v bledě oranžovém. ČSSD je jistě strana podobná jako jiné, ale TOP09 se přece jen poněkud vymyká. Zvýšila DPH, vykradla státní pokladnu prostřednictvím katolické církve, snížila reálné mzdy a i absolutní důchody, přivedla stát do zbytečné recese. To přece jen o ČSSD říct nelze.

I. Schlägel 2.1.2017 7:45

Re: Oligarchičtí "realisté".

Ano, Bylo by zajímavé sledovat, jak by se v době recese po r. 2008 chovala ČSSD, pokud by byla u moci a vládla třeba s marťany.

J. Ráž 30.12.2016 16:10

Re: Oligarchičtí "realisté".

nikdo nedá peníze na vznik strany,která nebude hájit jeho zájmy. Žádná strana nemůže vzniknout bez pořádného balíku do základů. To doufám nido nepopírá. Tak proč se dohadovat, co je a co není správné na tom, že někdo dal miliony na založení strany. A nechte Robejškovi čas, jak si povede. Osobně jemu šanci nedávám, neb je stejně akademický politik,jako je např. Fiala. A takoví šanci na vítězství nemají. Takže buď někdo nechá Robejška, aby Realisty rozjel a pak převezme moc a povede tuto stranu do voleb tvrdě a nekompromisně, jako svého času Klaus a teď dělá Babiš nebo to bude stejný hokus pokus, jako byla svého času Unie svobody, či další neúspěšné pokusy o fungování pravicově liberální strany v našem českém politickém rybníčku.

P. Maleček 30.12.2016 6:40

Robejšek netušící nic o bídě politických uskupení.

Tak prý moudrý italský lid odmítl ústavní reformy tamních politických elit, což je pro Robejška dalším důkazem jeho teorie o lidu moudřejším svých elit.

No italský lid vůbec nemudroval o ústavních reformách, ten je nas..ný na socialistickou vládu, řešící víc blaho islámských nájezdníků než problémy obyčejných Italů. A tak té vládě nakopal, jedno proč bylo referendum vyhlášeno.

Onen Robejškův problém s hloupými národními elitami je spíš o tom, že stávající systémy fungování politických uskupení (jedno zda stran, hnutí či unií), nejen v Itálii, chytré, schopné a rovné lidi nahoru nepustí, naopak v čelech politických uskupení koncentrují po majetku a moci hladová, sociálně lhavá hovada.

A tohle by měl Robejšek řešit (ostatně sám na to brzy narazí se svými Realisty) a ne mudrovat jak to, že lid je údajně chytřejší svých prý elit, vygenerovaných politickými uskupeními.

Vzhledem k tomu jak fungují stávající politická uskupení to jinak být nemůže - však naše politika je toho ukázkovým příkladem.

R. Morava 30.12.2016 9:52

Re: Robejšek netušící nic o bídě politických uskupení.

Máte víceméně pravdu, ale tak trochu i když jinými slovy píšete to co pan Robejšek.

J. Chaloupka 30.12.2016 9:53

Bankrot, ten očistný proces kapitalismu,

zrušila bruselská socialistická elita. Takže jednoho dne zbankrotuje celá Evropa včetně náš a to tedy bude fičák.

B. Novacek 30.12.2016 1:38

O italských bankách máte jistě dobré informace...

že pane Robejšku? Už jsem se vás tu jednou ptal, bohužel bez odezvy, tak znovu: jak šlape vámi založená pobočka Římského klubu v Německu? Jste té neomarxistické bandy globalistů stále "spoluzakládajícím" členem??

Modří už vědí, a kdo neví ať se laskavě obrátí sem:

http://1url.cz/dtBGS

nebo sem:

http://1url.cz/2tBG0

K. Pavlik 30.12.2016 2:41

Re: O italských bankách máte jistě dobré informace...

Pan Robejsek ma dobre informace o italskych bankach. Proc do toho tahate nejaky klub? To tam patri asi stejne jako starost o hospodu v Prostredni Zapadle Lhote.

V. Karda 30.12.2016 8:30

Re: O italských bankách máte jistě dobré informace...

Pane Nováček přečetl jsem si oba vaše odkazy ale na jméno Robejšek jsem tam nenarazil. Takže mohu konstatovat že jste blbeček který pouze pomlouvá někoho koho vůbec nezná.

M. Prokop 30.12.2016 9:34

Re: O italských bankách máte jistě dobré informace...

Jak vidím NWOO, tak značně zpozorním.