19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Imigranty vyřeší neviditelná ruka trhu

Vážně si myslíte, že ekonomická mizérie, která po roce 2008 postihla Evropu, je něco bezprecedentního? Ráda bych sdílela váš optimismus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 16.11.2015 20:18

Pro nedostatek rozumu, uvěřil jsem v neviditelnou ruku

Bože chraň nás před arogantními ekonomy, kteří si myslí, že rozumí úplně všemu (a proto zde slintají na jakékoliv možné téma).

Jejich náboženství, opírající se o neviditelnou ruku trhu, vyřeší za ně elegantně vždy to, kam sami nejsou schopni dohlédnout. Amen.

V. Karda 17.11.2015 10:02

Re: Pro nedostatek rozumu, uvěřil jsem v neviditelnou ruku

Bože chraň nás před primitivními blby jako je Pivoda !!!

M. Pivoda 17.11.2015 10:13

Neviditelná ruka

Vážený pane Kardo, potkal jste někdy během svého života nějakou neviditelnou ruku? Já ted ne, přestože znám to učení:

DEFINITION OF 'INVISIBLE HAND'

A term coined by economist Adam Smith in his 1776 book "An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations". In his book he states:

"Every individual necessarily labours to render the annual revenue of the society as great as he can. He generally neither intends to promote the public interest, nor knows how much he is promoting it ... He intends only his own gain, and he is in this, as in many other cases, led by an invisible hand to promote an end which was no part of his intention. Nor is it always the worse for society that it was no part of his intention. By pursuing his own interest he frequently promotes that of the society more effectually than when he really intends to promote it. I have never known much good done by those who affected to trade for the public good."

Thus, the invisible hand is essentially a natural phenomenon that guides free markets and capitalism through competition for scarce resources.

L. Novák 18.11.2015 17:09

Re: Neviditelná ruka

Nedala vám ta neviditelná ruka trhu někdy přes hubu? :-D

M. Pivoda 18.11.2015 17:42

Re: Neviditelná ruka

Neviditelná ruka je špatná metafora, zejména v dnešní době.

L. Novák 16.11.2015 17:16

No jo, ale socialisté a komunisté trhu nevěří.

Takže budou tak dlouho vykládat své bláboly o nutné úloze státu v "odstraňování chyb trhu", až se jim to celé zhroutí pod rukama jako komunistická říše v roce 1989. Že se nezhroutila a skrytě pokračuje dál? Možná... :-P

J. Sýkora 16.11.2015 13:12

Na zdroje peněz se zeptejte našich socialistů.

Zdroje prostě jsou, jenom je potřeba vědět, komu je ukrást a od toho je tady EET.

M. Mýval 16.11.2015 16:20

Agrofert Nad Občany

Jojo aby Babiš dobře žila, EU hodně na dotace zaplatila. Aby EU na dotace zaplatila, každá podnikatel si jednoho přičmoudlík domů vzala

R. Gramblička 16.11.2015 12:50

Autoři jsou poněkud mimo

Ano, až vyschnou peníze, vyschne i proud migrantů, potud dobře, ale autoři zapomínají, co bude s těmi, co mezitím přijedou. Seberou se a odjedou zpátky? Tůdle! Budou dělat potíže, budou se bouřit nebo se přemístí k sousedům, pokud to tam ještě bude lepší. Na již přítomné migroše je ona ruka krátká. Za rozvrácenou Evropu nám to opravdu nestojí

K. Luboš 16.11.2015 13:07

Ale prdlajs!

Vždy, když vyschly peníze, tak se je barbaři vzali násilím!

J. Novotny 16.11.2015 12:04

Omezit se na sociální dávky je nereálné zjednodušení

Spousta z těch migrantů jsou ochotni pracovat. Další prostě jdou tam, kde se nestřílí apod. Neviditelná ruka bude pracovat, ale tihle migranti k nám půjdou do té doby, než u nás bude stejně jako u nich. A nejsem optimista v tom, že by to bylo rozkvětem jejich země.

Tedy pokud je nějaká velmi viditelná ruka nezastaví a neodradí.

Posuzujete migranty naší optikou a hodnotami, oni přemýšlí jinak a jejich motivace je jiná, než by byla naše.

M. Mýval 16.11.2015 16:22

Spousta

Měl jsem spolužáka Spoustu. Říkali jsme mu spousta pětek. Na učení nebyl, na práci taky ne

R. Szewczyk 16.11.2015 10:45

hm

kurde , dobry článek,,,,,,,ale jaxi demagogicky ohledně socialních dávek, skutečných dávek pro nepracující v 2014 bylo okolo 12miliard kč, to jest jako prd do plynojemu, ten zbytek jsou hlavně důchody , ale nazvat jednou důchod jako pojistné plnění, podruhé jako socialní dávku, je zajimavým žonglováním se slovy, kupříkladu na pěstounskou péči bylo vydáno čtyrykrát tolik , cca 40 miliard kaček, čili nezodpovědné souložení stojí česko dost draho, obdobně se zde žongluje, bo pěstují se rostliny, zvířata a lidi se chovají, pravda, chovný příspěvek zní tak nějak divně,

A propos, jak snížit razantně výdaje důchodového systému a zároveň zvýšit příjem, jednoduše, pokud je důchod socialní dávka, pak jak je možné , že bohatým pobíračům důchodů je umožněno  zároveň i pracovat, čili zlikvidovat pojem pracující důchodce, tím by se uvolnilo cca 200 až 300 tis pracovních míst,

ad imigranti: nelegální narušitel hranic je fakticky kriminální živel, veškeré náklady s jeho repatriací je třeba po nich vymáhat, ešče lépe po státu, který udají jako mateřský, pokud nezaplatí , pak exekuce, pak teprvá vyjde najevo, na co mají ty mobily

R. Langer 16.11.2015 11:48

Re: hm

Hm, je to zatím "prd", takže budeme podporovat to, aby to tak nebylo? Já vám nevím.

K. Luboš 16.11.2015 10:40

Za zmínku stojí i to, že s usazením barbarů...

..., tj. Gótů, souhlasil tehdejší císař Valens a že argumentoval úplně stejně jako dnešní ekonomové, politici a průmyslníci. Máme málo lidí, takže barbary potřebujeme pro práci na statcích v dílnách a potřebujeme je do armády.

Jenomže svobodomyslným barbarům se moc pracovat nechtělo, takže to, co chtěli, si vzali násilím.

R. Szewczyk 16.11.2015 11:13

Re: Za zmínku stojí i to, že s usazením barbarů...

he he he, pak se mu , tedy tomu Valensovi dostalo odměny u Adrianopole, kde ho ti , které chránil , upálili,

nevzpomínám si , z které literatury to mám, tedy udaj neberte za přesný, ale přišedší Gotové směli zůstat na uzemí Imperium Romanum za několika podmínek, jednak museli souhlasit s rozptýlením po celém imperium, a jednak, a to hlavně, museli za pobyt zaplatit, a to tím, že jeden z deseti vstoupil do otroctví, nebo do armády, vlastně takové desetiprocentní zvýšení  zdanění, což se pochopitelně nelíbilo, proto ten odpor přišedších, který nakonec vedl k upadku  imperia.

K. Luboš 16.11.2015 13:06

Viz.ammianus marcellinus

Ale mě úplně mě fascinují Vandalové. Těch, když se přeplavili z Hispánie do Afriky, bylo prý na 80.000, ale to včetně starců, žen a dětí. Takže bojeschopných můžů dejme tomu 10.000. A představte si, že tito barbaři ovládli podstatnou část římské severní Afriky, kde mohlo žít dejme tomu  milión lidí.

Takže pokud to platí i dnes, tak celou Evropu může držet v šachu 7 miliónů lidí. A kolik že je v Evropě muslimů? A stačí jen, když budou chtít!

B. Rybák 17.11.2015 13:31

Re: Za zmínku stojí i to, že s usazením barbarů...

To, že byl císař Valens (omylem) upálen po porážce u Adrianopole je verze šířená odpůrci ariánského křesťanství, kteří to interpretovali jako trest boží pro kacířského císaře.

Jeho porážka ale byla způsobena nekázní jeho (Góty podceňujícího) vojska a neprohlédnutím lsti jejich vůdce Fritigerna, pokorným vyjednáváním v očekávání svých jízdních posil bitvu oddalujícího! V bitvě se jenom znovu projevilo to, že císař Valens byl slaboch, který na správu Východořímské říše vůbec nestačil (spojencem ani ochráncem Gotů samozřejmě nebyl, bojoval proti nim a k povolení osídlení pro Fritigernův kmen byl donucen)!

J. Kavalír 16.11.2015 10:38

Co bude potom?

Paní Šichtařová evidentně myslí jen po "ekonomicku", ale není schopna domyslet, co bude potom. Určitě to nebude úprk imigrantů zpět do jejich domovin, takže "neviditelná ruka trhu" nevyřeší vůbec nic. Problémy nastanou až potom a dopadneme stejně, jako Řím.

Z. Žabička 16.11.2015 7:43

a co naše banky?

Přece stačí sloučit všechny půjčky, sníží splátky a ještě nám odpustí až 5 splátek!

Tyhle vychytávky nechápu. Ale dokud se platí úroky jsou banky spokojené.

J. Fridrich 16.11.2015 7:13

V příspěvku mně silně vadí věta " Jen místo barbarských kmen

V příspěvku mně silně vadí věta " Jen místo barbarských kmenů bezvěrců tu máme příliv nové kultury, která se na Evropu nezadržitelně valí."

Copak někdo soudný může islám, islamisty, řezače hlav nazvat NOVOU KULTUROU ??? Vždyt' to přichází středověk......

P. Lenc 16.11.2015 9:06

Re: V příspěvku mně silně vadí věta " Jen místo barbarských kmen

Já bych se dovolil paní Šichtařové zastat.I Lenin, Stalin nebo Hitler vytvářeli přes masové vraždění "novou kulturu".A islám je zrovna taková "kultura".A tito vrahové jsou pouze produktem této "kultury", které nejen Merkel, nebo Hollande otevřeli evropské brány dokořán.A za článek dík, má hlavu a patu.

Š. Hašek 16.11.2015 10:05

Re: V příspěvku mně silně vadí věta " Jen místo barbarských kmen

Přesně.

K. Luboš 16.11.2015 10:46

Re:

Opravdu se jedná o „kulturu“, ale o kulturu tak z roku 620. V té době byly stejné poměry i v Evropě, ale zde se situace začala pomalu měnit. Tak třeba už takový Karel Veliký svým protivníkům ani nijak moc nestínal hlavy, ale spíše je celkem humánně oslepoval.

R. Langer 16.11.2015 11:49

Re: V příspěvku mně silně vadí věta " Jen místo barbarských kmen

Přesně tak, toto je ta pravá tvář "nové kultury".

K. Novák 16.11.2015 4:58

Paní Šichtařová zapomíná,

že nebozí uprchlíci nepřicházejí do Německa kvůli sociálním dávkám, ale proto, že prchají před válkou. O tom svědčí mj. i to, že se často neregistrují a z ubytovacích zařízení se "vypaří". Po Německu se údajně pohybují statisíce lidí, o kterých se neví, kde jsou a co tam dělají. U nás to ovšem jde pouze pokud jsou ubytováni mimo detenční zařízení. Jedna rodina se "vypařila", i když jí byl nabídnut v ČR azyl a bezplatná léčba vážně nemocného dítěte v motolské nemocnici.

Paní Šichtařová si také dělá starosti kvůli našim údajně vysokým sociálním dávkám, ale skutečně vysoký odliv výnosů jí zřejmě nevadí.

S. Sedlák 16.11.2015 5:38

Re: Paní Šichtařová zapomíná,

Co to plácáte? Pokud by utíkali před válkou, tak se zastaví v první zemi, kde válka není a nepokračují tam, kde dostanou nejvíce.

K. Novák 16.11.2015 7:18

Re: Paní Šichtařová zapomíná,

Myslel jsem to tak, jak píše B. Michal níže. Neumím si představit, že uprchlíci, kteří nejsou registrovaní, neví se kde jsou a neprobíhá s nimi azylové řízení, mohou dostávat nějakou sociální podporu.

J. Novotny 16.11.2015 12:22

Trochu elementární logiky

To, že se nezastaví v první zemi (a drtivá většina to zatím ostatně dělá, v Turecku, Jordánsku či Libanonu), nevylučuje to, že utíkají před válkou. Pokud se již dostanou do Maďarska, proč by nešli do Německa, kde mají možná známé a v každém případě lepší šanci na práci a trochu normální život?

Ale bez války by zůstali doma v Sýrii.

B. Michal 16.11.2015 6:11

Re: Paní Šichtařová zapomíná,

Nemělo by to být pro jistotu označeno jako <sarcasm>...</sarcasm>? Alespoň první odstavec mi tak připadá, ten druhý ale vypadá vážně. Tak jak to je?