19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Eurozóna musí pohřbít Svatopluka

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii dostal Thomas Sargent, který se profiloval jako kritik státních zásahů do ekonomiky. Sargentův důvtip a matematická elokvence nesporně zaslouží ocenění. Co na tom, že se ekonomická teorie reality moc netýká? Politika se také moc nezabývá vědou, nýbrž spíše vyprávěním příběhů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 2.11.2011 19:08

Stavy ekonomik v G20

Podívejte se třeba na Wikipedii, kde je tabulka jaké GDP generují státy EU.

Zhodnoťte si situaci, zvláště vůči Rusku. A rozhodněte se, zda chcete žít v EU či v nějaké Euroasijské Unii, kterou začal budovat pan Putin.

B. Rybák 3.11.2011 10:20

Re: Stavy ekonomik v G20

Vzhledem k tomu, že EU (její dluhopisy) si na naléhavou prosbu bruselské vrchnosti bude kupovat Rusko a Čína vycházejí obě Vaše alternativy pro nás téměř nastejno. Chtělo by to nějakou třetí možnost.

S. Ševeček 1.11.2011 11:07

"Finanční průmysl je tady od toho, aby společnosti sloužil. V pohádkovém světě zabloudivší politici ale připustili, že se tento poměr obrátil. A to je nutně třeba změnit"

To nelze, pane Robejšku.

Vždyť peníze tak krásně voní ...

P. Hlosta 1.11.2011 7:44

Taky jsem zaregistroval jednu pohádku

V života běhu jsem také zaregistroval jednu pohádku. Je politicko ekonomická a šíří ji sociální politici. Je to tzv. Švédský model.

Onen Švédský model je prima kulišárna na získání blahobytu. To se takhle spojí zájmy velkokapitálu se zájmy populistické politické strany a s odbory, které jsou poplatné oné politické straně, no a s vládní mocí, která jde zcela pochopitelně na ruku velkokapitálu v zájmu své vlastní ekonomiky, která prolíná všemi politickými špičkami. Výsledkem je naprosté potlačení rozvoje střední vrstvy, potažmo drobných podnikatelů a stanovení minimálních mezd a to důsledně. Operuje se při tom záchranou sociální sítí v ochraně sociálně nejslabších, sociálním smírem vlivem odborů, které to jistí u zaměstnanců velkých firem, zadržením inflačního růstu s pomocí udržení nízkých mezd a vysokých cen a následným růstem HDP s přílivem převážně zahraničních investorů, kteří zajistí vyšší rating státu.

Blahobyt v tomto Švédském modelu je jistý. Pravda, odskáče to střední vrstva, ale ta se může uchýlit k vrstvě sociálně slabší, kde má sociální zajištění státem. Aby bída u sociálně slabších a slabých nestoupala příliš prudce, odbory s opoziční sociální stranou verbálně stále protestují modelu se nevzdávaje. Pakliže se sociální strana dostane k vládě, pak utužuje tento model s přisypáním do sociálních záchranných sítí. Střední vrstvě pak rozšíří byrokratickou zátěž až k nemožnosti začít podnikat a podnikající stírá daněmi s množstvím výjimek, protože výjimky pomáhají korupčnímu vládnutí úředníků.

Takovýto korupčně sociální model dává šanci velkokapitálu k naprosto bezkonkurenčním ziskům a nesnaživým aby přežívali pohodlně. Pohádka Švédského modelu funguje spolehlivě a většina občanů ji věří, protože se těší na bezpracné přežívání. Nůžky se rozvírají a nehrozí opak, že by se svírali a tím hrozily ustřihnutím. Ustřihl by se totiž korupčně asociální zlodějský komplot od snaživosti a pracovitosti občana.

Češi mají pohádky rádi.

K. Janyška 1.11.2011 8:05

Re: Taky jsem zaregistroval jednu pohádku

Švédský model může načas fungovat v malém státě... Dzp.

J. Schwarz 1.11.2011 8:08

Re: Taky jsem zaregistroval jednu pohádku

Už dlouho tvrdím že socani a velkokapitál jsou rodní bratři, kteří rukou společnou a nerozdílnou okrádají střední třídu, jedinou společenskou vrstvu která dnes v Evropě ještě produkuje hodnoty a kterou je možné podojit. Tou střední třidou ovšem nemíním různé "sociální vědce" dojící stát - ti jsou naopak součástí oněch zlodějských socanů.

S. Ševeček 1.11.2011 11:05

Re: Taky jsem zaregistroval jednu pohádku

Vidíte, a báječný vynález zvaný švédská trojka tady vůbec nikdo nepropaguje.

Zase selekce ...

K. Janyška 1.11.2011 7:35

A o spontánním řádu Evropy zase nic. A přitom je to on, komu situace v Evropě podléhá... Dzp.

P. Hlosta 1.11.2011 7:48

Re: A o spontánním řádu Evropy zase nic. A přitom je to on, komu situace v Evropě podléhá... Dzp.

Je to ale nevzdělanec, co?!

K. Janyška 1.11.2011 8:03

Re: A o spontánním řádu Evropy zase nic. A přitom je to on, komu situace v Evropě podléhá... Dzp.

Nevím, jak to nazvat... Dzp.

P. Fiala 2.11.2011 19:04

Lze nalézt Spontání řád také v Právním řádu?

Otázka řečnická.

Pokud by bylo vše spontámmí, proč je setavovován a vylepšován Právní řád na bázi Justice. Či proč je sestavován a vylepšován Obchodní zákoník. Či proč máme Mezinárodní právní řád?

A. Bocek 1.11.2011 7:18

Pohádkový příběh ,

vcelku pěkně ladí : 3 pruty Svatoplukovy , Ubrousku prostřise , Beránku otřes se , Příjde na vás Lehman , Banka je dobrý sluha ,ale zlý pán a na závěr už zbývá jen "Německý " Obušku z pytle ven !

T. Valek 1.11.2011 3:33

Cesky ekonom

Napsal Robejsek"kdyby Peking chtěl vydírat, tak si FED natiskne nové dolary. V cizí měně se zadlužují jen rozvojové země, kterým nic jiného nezbývá".

A co jinyho ta Amerika dela? Mam povazovat US za rozvojovou zem? "Jaky je statni dluh US, how many $tril"? No kdyz projedu Portland a pod. tak asi jo. Prvni kdo suffer tistenim papirovych penez, jsou domorodci (porovnej ceny nemovitosti s cenami 2008, nemluvim o potravinach). Jak moc a proc si cernej ve WH preje zhodnoceni cinske meny. No, aby nemusely zplacet tu horu dluhu. A o tech vladnich zasazich do ekonomiky statu? No voni mely docela dobry zakony, zasahy do ekonomiky, po te prvni katastrofe ve 30 letech treba Glas-Stiegel a pod. Ale ty samozrejmne "odregulovaly" a doslo ke katastrofe Lehman, IGA, Washington Mutual a pod. Trhy na Burze, jako CDS, derivaty, vsechno obycejna zlodejna a tu zaplatili danovi poplatnici, kdyz Bush s cernym vzadu zacali lit $tril do zkrachovale ekonomie. Boze muj to jsou experti.

K. Kužel 1.11.2011 7:46

Re: Cesky ekonom

Nemusíte považovat USA za rozvojovou zemi. Ani p. Robejšek to nedělá. Pro Američany USD není cizí měna. Evropské novum by bylo, kdyby se zadlužila EU v renminbi. Na jüany Unie totiž rotačky nemá.

M. Baloun 1.11.2011 11:04

Re: Cesky ekonom

Jó porozumění textu :-). Ještě že Vás někteří diskutéři mají...

T. Valek 1.11.2011 18:45

Re: Cesky ekonom

 Napsal Rob..."V cizí měně se zadlužují jen rozvojové země, kterým nic jiného nezbývá".

Kolik, ze ta US jenom tem Cinanum dluzi? Pres $trilion. Nikdo netvrdi,  ze US je rozvojova zeme. Rob...samozrejmne placa hovadiny. Tak jeste, kdybys porozumel textu ty a ti tobe podobni diskuteri. Kus troubo.

:-)))))

K. Kužel 1.11.2011 20:11

Re: Cesky ekonom

Dluží moc, ale v DOLARECH, nikoli v cizí měně!!! Kdyby dlužili v jüanech, tak by je nemohli devalvovat, kdežto USD mohou devalvovat prostým zvýšením otáček rotaček na dolary.

Takže p. Robejšek hovadiny neplácá.

Mám to snad dávkovat po lžičkách, abyste to pochopil?

T. Valek 1.11.2011 18:55

Re: Cesky ekonom

Ne, on pouze tvrdi hovadinu, ze se zadluzuji pouze rozvojove zeme. US s tema valkama je nejvetsim dluznikem sveta.  Ona (Cina) ty rotacky met nemusi, staci, ze drzi "treasury papiry" v $US. Boze muj :-)))))

K. Kužel 1.11.2011 20:16

Re: Cesky ekonom

Prokristapánamatičkoskákavájáseztohopose*u, on říká, že pouze rozvojové země se zadlužují V CIZÍ MĚNĚ!!!

USA se zadlužují v dolarech, to je VLASTNÍ měna.

Jaujaujaujauachjoachjoachjo futajbl!

J. Ráž 3.11.2011 18:03

Re: Cesky ekonom

Je fakt neskutečné jak někteří diskutéři neumějí číst...možná písmenka, to by jim šlo, ale logika textu jim zcela uniká!!!

Každá země, která vlastní rotačku na peníze ve kterých jsou emitovány jejich dluhopisy (což samozřejmě rozvojové země ve své měně nemohou a to pan.R jasně říká) může kdykoliv umazat dluh jejich natisknutím. Ale natisknutí za tímto účelem ohromné množství EUR nebo Dolarů by zřejmě vedlo k válce...možná ne k té v zákopech, ale k ekonomické zcela jistě. Obávám se, že by v ní EU i USA prohráli.