Neviditelný pes

EVROPA: Eurokomise je proti Evropanům

20.12.2021

Co je důležitější: Záměry eurokomisařů, nebo životní úroveň lidí v evropských státech? Výzva polského sejmu k pozastavení systému emisních povolenek a jeho reformě je ukázkou odpovědného přístupu. Protože jestli něco funguje špatně, je nezbytné to opravit.

Evropské komisi zjevně nejde primárně o to, aby energetické firmy přešly na technologie s menším množstvím emisí oxidu uhličitého. Jde jí zjevně především o to, aby vysoká cena elektřiny donutila lidi k tomu, aby ji méně používali (např. zde). Když nebude poptávka, nebude ani nabídka. Jenže tato cesta ke snížení emisí CO2 je vůči lidem zcela bezohledná. Vždyť čím mají svítit, když ne elektřinou? A čím se mají ohřát lidé ve městech, kteří jsou připojeni na teplárny, jež fungují na uhlí či plyn? Jen v tuzemsku takto topí asi tři miliony lidí.

Zvláštní přitom je, že vládní politici jednotlivých a stále suverénních států tuhle hru hrají s Komisí. Prakticky nikdo z nich zatím totiž nepřišel s podobně rychlým a radikálním návrhem, jaký vzešel z polského Sejmu: prostě pozastavme celý systém emisních povolenek (zde).

Povolenky sice nejsou jediným důvodem zdražování energií, ale jsou jediným důvodem, se kterým se dá rychle něco udělat. Jednoduše jej zastavit. Nebo pozastavit. Nebo klidně zrušit. Protože „česká cesta“ nulové DPH se v Bruselu a nejen tam příliš nelíbí. Samozřejmě je ve hře i možnost lidem na energie připlácet, ale to je jen další přerozdělování peněz. Jinými slovy dojení státních rozpočtů, jež na to napříč Evropskou unií už stejně dávno nemají. (Norská opatření jsou mimo diskuzi, neboť Norsko není v unii.)

Od minulého týdne, kdy se výzva Sejmu objevila, zaznívají výroky o tom, že by to šlo proti srdci klimatického boje EU, nebo že to zkrátka nejde. Proč by to nešlo? Politiky snad máme od toho, aby řešili naše problémy, ne proto, aby nám vytvářeli problémy další. A systém povolenek EU ETS je jen politická konstrukce, takzvaný nástroj k tomu, aby bruselští komisaři a zelený europarlament mohli vést svůj „boj za klima“. Takže se stejně politicky dá vypnout. Stačí přestat říkat, že to nejde.

Až bude Frans Timmermans a Ursula von der Leyen s celým zeleným táborem plakat nad tím, co by to udělalo s klimatem, můžou jim to odpovědní politici vysvětlit. „Nemáme spolehlivě funkční energetiku se zdroji bez emisí oxidu uhličitého. Takže nesmíte házet klacky pod nohy té současné. Jinou energetiku, která by zajistila potřeby lidí v našich státech, k dispozici nemáme.“

To, že se končící česká vláda rozhodla přidat k polské iniciativě (zde), si proto zaslouží jednoznačnou pochvalu. Reforma trhu s povolenkami, vrácení stažených stamilionů povolenek do systému a možnost nulové DPH na energie se zdají být správnou cestou. Čím dřív se po ní vydáme, tím lépe pro lidi v Evropě. V opačném případě odejděme z EU ETS společně s Polskem.

Převzato z webu iUhli.cz



zpět na článek