25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EVROPA: Eurokomise chce nemožné

Evropská komise klade nesplnitelné podmínky a navíc proti sobě záměrně staví příznivce plynu a jádra. Způsob, jak zajistit elektřinu a teplo, však nemá. Ani dopadové studie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brich 10.1.2022 17:29

Je třeba se vyvázat z tzv. burzy elektrické energie v Lipsku, přes níž dotujeme a budeme ještě více dotovat cenu elektřiny pro Německo a Rakousko tím, že na burzu dodáváme elektřinu cca za 0,15 Kč a zpětně ji kupujeme za cca 4 Kč. Vzhledem k tomu, že příjmy v těchto zemích jsou nejméně trojnásobné, pro tamní obyvatelstvo je to cena pohodová na rozdíl od nás.

Potom by zelené teroristy těchto zemí přešly roupy s Občasnými Zdroji Energie, neb by cena elektřiny pro ně vylétla nejméně na trojnásobek současné. Nehledě na to, když by jim nesvítilo slunce a nefoukal vítr, že by je mohlo hřát pouze uspokojení, že zachraňují planetu.

F. Kusák 10.1.2022 14:06

Měli bychom si uvědomit, že budování gigantických a koncepčně zastaralých zdrojů energie vytváříme jen zázemí pro soustředění energeticky náročného průmyslu. Pokud tady bude potenciálně málo, a k tomu ještě drahé elektřiny, nebudou tady žádné investice tohoto typu vznikat!!. Jiná věc je jak zajistit dostatek elektřiny pro domácnosti a pro energeticky méně náročnou ekonomiku, ale s mnohem větší přidanou hodnotou. Možnosti tu samozřejmě jsou a nejen ty tzv. OZE, které ovšem nějakým rozumným podílem do energetického mixu patří. To už dávno pochopily státy typu Tchaj-wan, Israel apod.

V. Novák 10.1.2022 14:39

Aha - a ty koncepčně zastaralé zdroje energie, které hrozí, že tady bude potenciálně málo, a k tomu ještě drahé elektřiny - ty jsou které?

F. Kusák 10.1.2022 15:45

Vy jste, a promiňte mi to, asi nepochopil, že pokud tady budeme budovat další nákladné JE, pak to bude jen pro jiné, nikoliv pro nás. "Náš" průmysl je velmi energeticky náročný, jsme nejprůmyslovější země EU, naše výrobky vyráběné ve firmách, které nepatří Česku a zisk se převádí jinam (měl jste si přečíst článek o nízké úrovni tuzemského kapitálu) jsou určeny ke kompletaci výrobků pro jiné. Přece víte, pane Nováku, že naše produkce elektřiny plně pokrývá naši potřebu instalovaným výkonem a přesto je jí "nedostatek" a je drahá. I provoz TČ je drahý a bude ještě dražší, s růstem ceny elektřiny. Tak kde je chyba? Budovat další a další velké elektrárny a ještě s angažmá státu, je cesta do pekel.

J. Lukavsky 10.1.2022 17:05

"zisk se převádí jinam" když zahraniční firma koupí naši fabriku z doby FJ, dodá nové modely, kvalifikovaný dozor, zajistí odbyt.... tak si asi logicky vezme část zisku. Nám zůstanou mzdy. Myslíte, že to, že Škoda už nedělá skvělé Š 105 ale v podstatě VW je špatně? Prostě jsme budováním komunizmu ztratili 40 let a Západ na nás nečekal, kupodivu. Teď už není "dohnat a předehnat", ale "neztratit stopu". No ale tak špatně se nemáme, jsou na tom hůř. J.L. end

F. Kusák 10.1.2022 20:01

Ano, s tím souhlasím, jenže každá mince má dvě strany, jestli mně rozumíte. A co se týče vlastní životní úrovně, já si také nestěžuji. Tvrdě jsem pracoval a docela úspěšně podnikal, tak si toho nyní užívám. A díky Bohu, jsem pokorný člověk. Jsem docela rád, že lidé vyjadřují své názory a oponují mi. Domnívám se, že mě nepochopili a řekl bych, že zas tak odlišné názory nemám. Jen se občas obávám, že ty jejich názory jsou spíše science fiction, daleko od reality.

V. Novák 10.1.2022 23:04

Je úplně jedno,co zahraniční firma s "naší" fabrikou, kterou koupila, udělá. Když ji koupila - a tedy jsme ji prodali - tak je to její fabrika. Když ji zavře, vytuneluje, nebo ji zvelebí, je to její věc.

Neměli jsme prodávat. Naše blbost.

Ale pořád nechápu, proč bychom neměli stavět elektrárny, když elektřinu potřebujeme.

A nikdo mi neodpověděl na otázku, které jsou ty koncepčně zastaralé zdroje energie, které hrozí, že tady bude potenciálně málo, a k tomu ještě drahé elektřiny. Má logika říká že když tady budou zdroje elektřiny, tak bude i elektřina. Když nebudou - nebude ani elektřina. Protože u sousedů nebudou. Rakušané nemají už teď a mít nebudou. Němci zatím jakžtakž mají - ale mít nebudou, zavřou. Slováci budou mít akorát, Maďaři mít budou - ale ne dost pro všechny a Poláci se vrátí do doby předelektrické.

J. Stárek 10.1.2022 21:48

Pokud nebude energeticky náročná výroba u nás, bude jinde a tam se bude používat uhlí. Takže dojde ke zvýšení emisí. To není žádné řešení. Nejdříve je potřeba najít nové technologie výroby a potom je možno snižovat energetickou náročnost. Nové technologie - to může trvat desítky let a do té doby je nutno mít spolehlivé zdroje. Bude se jezdit na elektřinu - produkce elektřiny bude muset růst. Obnovitelné zdroje toto nezajistí, nejsou dostatečně spolehlivé.

F. Kusák 10.1.2022 16:09

Sníte o nových JE, a to kterých? Ty ruské jsou zakázány zákonem. A kdo přichází dále v úvahu. Korejci, když u nich je výstavba delší dobu pozastavena a firma KHNP přežívá jen díky několika zahraničním zakázkám. Nebo Westinghouse Electric, vlastněná arabským kapitálem a její pohnutá historie je známá. A Francouzi mají sice velké plány, ale hůře fungující ekonomiku a zkorumpovaná EDF nic zvláštního nepředvádí. Buďte realista.

J. Jurax 10.1.2022 17:17

Víte, zákon je úradek lidský; bude-li shledán blbým (a tenhle diskutovaný blbý je, a to pronikavě), lze jej zrušit. I zákonodárci mohou projevit rozum, už se to párkrát stalo ...

P. Černý 10.1.2022 17:41

Vzhledem k tomu, jak začala americko ruská jednání, ten zákon nyní vypadá i dost prozíravě.

Trochu se obávám, co na to evropská ekonomika. Zda si někde v koutku nešeptá: "Jestli se ti dva nesmíří, já to nepřežiju."

V. Novák 10.1.2022 23:08

Politický zákon je papír. Přijal ho Parlament - a Parlament může přijmout jiný zákon nebo novelu, která nesmyslný zákon zruší. Věc několika měsúců. Nebo i jednoho, pokud bude zájem a shoda.

Na rozdíl od zákonů, jako je ten o zachování energie...

V. Petr 10.1.2022 15:37

Takže Vy zničíte fungující ekonomiku v naději, že tím jaksi sama od sebe vznikne "ekonomika s vyšší přidanou hodnotou???" To je na úrovni myšlení bruselských magorů...

Nebo si myslíte, že ruský plyn a čínské zboží můžete hradit produkcí studií typu "Vliv feminismu na rozvoj lidských práv v Barmě?!"

Uvědomte si, že cokoliv, co nezaplatí český daňový poplatník, bude li mít z čeho, musíte být schopen PRODAT ZA DOLARY!

P. Černý 10.1.2022 15:45

Nebo nove za Juany.

F. Kusák 10.1.2022 15:54

Zkuste se podívat na strukturu našeho průmyslu. Ten sice funguje, ale za jakou cenu. A pak, tisíce skladů, komplikovaná a vše zničující logistika, a další méně viditelná, energeticky velmi nákladná věc v podobě rozsáhlých datových úložišť. Nevěřte báchorkám, náš průmysl moc technicky vzdělaných a chytrých lidí zas až tak nepotřebuje a ty nejschopnější končí v zahraničí. Proto je taková poptávka po zahraničních nízko kvalifikovaných zaměstnancích. A to se bavíme jen o současnosti. Zkuste se zamyslet o budoucnosti naší ekonomiky, pokud to budeme takto dělat dál.

V. Petr 10.1.2022 16:00

I kdybyste měl pravdu, NAPŘED musíte mít něco nového a teprve pak můžete zlikvidovat to staré. Jinak Vám hrozí, že nebudete mít NIC!

Toto věděli dokonce i komunisté, četl jsem to v jedné knize od A. Zápotockého! Ostatně, kdyby se stačilo jenom usnést, udělali by z nás i ti komunisté nejvyspělejší stát na světě.

F. Kusák 10.1.2022 16:55

Tak si raději přečtěte životopis Elona Muska, je to přeci jen poučnější. Ale nic ve zlém.

P. Černý 10.1.2022 16:01

Kdyz se obejdeme bez průmyslu, obejdeme se i bez velkých zdrojů energie? Stačí menší, abyste si mohl nabít mobil?

A jak víte, že ten energeticky náročnější průmysl nebudeme potřebovat? Kdo a kde vám, hergot, vyrobí například ta elektroauta a akumulátory do nich? Plus související infrastrukturu? Jak dlouho vydrzime s tím, že téměř nic nevyrábíme ani nevyvijime a všechno dovezeme z Asie za inflační peníze nebo na dluh? To chcete mít z Evropy skanzen?

F. Kusák 10.1.2022 16:15

Tak se hergot jeďte podívat do Asie, abyste lépe pochopil stav věcí a neříkal nesmysly. Budovaly jsme těžký průmysl pro RVHP až jsme zapomněli vyrábět motorky, auta, optické přístroje, letecké motory, léky atd. atd. A teď to máme znovu zopakovat? Já se pohybuji v průmyslu celý život a vím o čem mluvím a viděl jsem fabriky po celém světě, tak mě nerozčilujte naivními komentáři.

V. Petr 10.1.2022 16:20

Tady jste vyjmenoval převážně průmzslové podniky a ty mají dost velkou spotřebu energie. ALE monotovny jsou pořád lepší, než když nebudete mít nic a nenakrmíte obyvatelstvo. My nejsme bývalý SSSR, který se obešel bez dovozu surovin. Na to ostatně dojel i Hiler, ten kvůli tomu rozpoutal válku, neměl totiž za co nakupovat na světovém trhu!

V. Petr 10.1.2022 16:24

Mimochodem, víte o tom, že KILOGRAMOVÁ cena reaktorové nádoby, které jsme kdysi vyráběli sériově, je stejná jako u spotřební elektroniky?

J. Jurax 10.1.2022 17:13

No, možná je vyrábíme doteď, arciť ne pro nás - v Rusy vlastněné Škodě JS ...

V. Novák 10.1.2022 23:22

Ne - Rusové si ty svoje vyrábějí sami. Sériově a spolu s dalšími komponentami jako jsou parogenerátory, kompenzátory objemu atd. ve Volgodonsku v Rostovské oblasti. Viz třeba https://www.casopisczechindustry.cz/products/prvni-reaktor-a-parogenerator-pro-je-rooppur-vyrazil-na-14-000-km-dlouhou-cestu-do-bangladese/

Škodu JS o tuto schopnost připravila Pravda a Láska spolu s Neviditelnou Rukou Trhu už v 90. letech. Ani Soudek tomu zabránit nedokázal - i když jinak dokázal skoro nemožné...

J. Jurax 11.1.2022 13:54

Soudek ... ano, dokázal přivést Škodu do ... Rv

P. Černý 10.1.2022 16:40

Vy nevíte vůbec nic. Ani to, že těžiště špičkových technologii je už dlouho někde jinde než u nás. Což byste mohl vidět už na problémech, které způsobují opožděné dodávky čipů. Že pro vývoj technologií a výrobků potřebujete základnu. Technickou, vědeckou i ve vzdělávacím systému, Že za dodávky produktů těžkého průmyslu, ktere si sami nedokážeme vyrobit, budeme muset něčím platit. Nejlépe konkurenceschopným zbožím. A v neposlední řadě že jen nabubřelý mamlas vašeho formátu dokáže mudrovat o optimální struktuře ekonomiky poté, co podvaze její rozvoj likvidací energetiky.

J. Krásenský 10.1.2022 16:47

Uvědomte si, že abyste mohl vyrábět motorky, potřebujete ocelárny, slévárny, válcovny, sklárny... bez toho nevyrobíte motorku. A jestli chcete vše nakupovat, pak si uvědomte, za jakých pracovních, sociálních a ekologických podmínek to vyrábějí v Asii a ještě zatěžujete životní prostředí dopravou a dopravní infrastrukturou. U nás mnohé z toho ještě vyrobit dokážeme a s daleko menší tzv. "uhlíkovou stopou". Měl byste začít víc myslet globálně - jak nás tu stále ekologisti přesvědčují (a přitom nedohlédnou ani na špičku svého nosu).

P. Brich 10.1.2022 17:34

Motorky, auta, letecké motory - to je lehký průmysl, pane Kusáku?8-o

Nebo středový, případně levostředový:-)

P. Černý 10.1.2022 21:48

Ještě o té naivitě. Přebujelost a neúnosnou energetickou náročnost československého těžkého průmyslu jsme řešili v 80. letech a dříve. Ta situace už tady není. A co se české energetiky týče, vy snad ani netušíte, že otázkou dne není rozšiřování výroby energie. Že budeme naopak rádi, když se nám zdaří alespoň částečná obnova stávajících kapacit.

P. Brich 10.1.2022 17:31

Elektroauto koupí pan Kusák na tržišti u místního Vietnamce.

V. Novák 10.1.2022 23:25

Za autorský honorář za článek o Ekologii feminismu...