24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EVROPA: EU zrušila právní státy

Svou dluhovou krizi se Evropa hned na počátku rozhodla řešit vznikem dočasných institucí s názvem Evropský nástroj finanční stability (EFSF) a Evropský mechanismus finanční stabilizace (EFSM).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 26.2.2021 9:18

"ČR tak na sebe do budoucna přebírá riziko splácení cizích dluhů, které navíc nejsou určené na skutečný boj s koronavirem, jak se tvrdí, ale na prosazení zelených cílů a zabránění dalšímu „brexitu“."

Na sanaci Itálie a dalších z jižního křídla. Bohužel nejenže není zaručena změna krachujících ekonomik, dokonce je značně nepravděpodobná.

M. Valenta 26.2.2021 9:17

Společné dluhy mají jistě svá úskalí, ale i řadu výhod. Je to podobné jako u všech partnerů, ať už se jedná o obchod či třeba manželství.

P. Milan 26.2.2021 9:20

Mnohá úskalí a žádné výhody, jako většina záležitostí v EU a eurozoně. Nadále snižují zodpovědnost vlád občanům. So geht das.

L. Novák 26.2.2021 14:59

Jo, dluhy v maželství a společné k tomu? No vy jste teda, Valento, hlava! 8-o

Příklad z praxe: Živnostensky podnikající manželé, nerozdělili si před zahájením činnosti majetek, a když manžel "z ničeho nic" spáchal sebevraždu a zjistilo se, že dluží asi 10 mil. Kč dodavatelům a věřitelům, padly veškeré dluhy a exekuce na pozůstalou manželku...

Byla tím "odsouzena" ke ztrátě obydlí, veškerého majetku, zákazu vykonávání vlastní (výdělečné) živnosti, a žití až do konce života na úrovni existenčního minima...

Jak to dopadlo definitivně, už jsem nesledoval, ale pro tu ženu to z řady důvodů znamenalo naprostou katastrofu...

K. Šubrt 26.2.2021 8:00

Paní Šichtářová, čí zájmy dlouhodobě zastupujete? [>-]EU

A. Pakosta 26.2.2021 8:36

Asi to bude tak, pane Šůbrte, že paní Šichtařové, jako matce malých dětí, není ( na rozdíl od bezdětné Angely Merkel) vůbec jedno, v jakém světě budou žít její děti, případně vnoučata. Ani mně to není jedno, ale na rozdíl od ní do finančních transakcí nevidím. Takže paní Šichtařová zastupuje zájmy svých i mých dětí a vnuků, a možná, že i těch Vašich, nemyslíte?

P. Milan 26.2.2021 9:21

Nejspíš své zájmy, tak to ostatně i má být.

Co vy?

O. Uživatel 26.2.2021 9:33

Uživatel požádal o vymazání
R. Gramblička 26.2.2021 10:12

;-D;-D;-D

J. Brei 26.2.2021 7:08

Je-li tomu tak, jak paní Šichtařová píše, pak nadešel čas splnit všechna kritéria, zafixovat kurz koruny vůči euru a do dvou let euro přijmout. Pokud tak jako tak ručíme za dluhy zemí eurozóny, tak nemá smysl lpět na vlastní měně, která je permanentně na houpačce, nenabízí stabilitu a periodicky svými výkyvy připravuje o úspory obyvatelstvo (nemluvě o výhodách eura pro obchod a třeba i turistiku).

R. Tichý 26.2.2021 7:32

A coz tak z toho zachranovaciho institutu vystoupit? A vsechny, kteri jej odsouhlasili zacit stihat pro spatne hospodareni se sverenym majetkem?

J. Brei 26.2.2021 7:45

Pokud bychom teď vystoupili, pomstí se nám. Udělají z nás odstrašující příklad, protože EU v dnešní podobě je sekta, která se mstí odpadlíkům. Zničí nám měnu a nasadí cla. Dohodu s námi uzavřou jen pod podmínkou přijetí běženců, uhlíkové neutrality, společných dluhů. Mít tady utečence, muset investovat do zelených fantazií, platit cizí dluhy a ještě ztratit trhy a investice, je ta nejhorší varianta. Pokud nemáme ekonomicky zkolabovat, musíme si najít trhy v zemích mimo EU. To vše vyžaduje čas a my jsme ještě ani nezačali. Pokud chceme vystoupit, tak si nejdřív vyjasněme, jak dál a již dnes si připravme zítřek. Skutečnou suverenitu může mít jen ten, kdo má silnou, dobře vycvičenou a dobře vyzbrojenou armádu, kdo je potravinově a energeticky soběstačný, a kdo má diverzifikovaný zahraniční obchod založený na vývozu sofistikovaných finálních výrobků. My však nic z toho nemáme. Skutečná suverenita bez těchto základů je iluze. Emoce jsou špatný rádce. Lepší je racionalita a rozum.

Jednejme, odmítejme, hledejme spojence, jak z EU opět udělat svobodné uskupení odmítající totalitu a středověk, uskupení trvající na dodržování základních práv a svobod. Když to nepůjde jinak, přestaňme platit do společného rozpočtu, vyhlasme generální stávku ... Patříme do průmyslového srdce Evropy a výpadek výroby u nás pocítí celý kontinent a především Německo. Ekonomické ztráty jsou řečí, které Západ rozumí.

R. Tichý 26.2.2021 8:02

Souhlas, připravujme se na existenci bez EU.

M. Polláková 26.2.2021 9:20

Souhlas.R^

P. Milan 26.2.2021 9:24

A do takového bahna (s tímhle vaším popisem dost souhlasím) byste se chtěl ponořit ještě hlouběji?

J. Brei 26.2.2021 10:09

A Vy si, pane Milane, skutečně myslíte, že nás Němci a Francouzi přestanou ovládat, když vystoupíme z EU? Že se nás jen tak vzdají? Všech peněz, které tu investovali a levné pracovní síly? Už jsem to psal, skutečnou suverenitu může mít jen ten, kdo má silnou, dobře vycvičenou a dobře vyzbrojenou armádu, kdo je potravinově a energeticky soběstačný, a kdo má diverzifikovaný zahraniční obchod založený na vývozu sofistikovaných finálních výrobků. My však nic z toho nemáme. Skutečná suverenita bez těchto základů je iluze. Možná jsme si až moc zvykli od problému utíkat. Jenže ono není kam. Zpátky k Rusku? Číně? Děkuji, nechci. A když vystoupíme z EU, myslíte si, že nás Rusové a Číňané nechají být? Jsme moc blízko Německu a tím jsme zajímaví. Jak už jsem psal – bojujme, ale neutíkejme. Nic není navěky. Ani dnešní podoba EU.

P. Milan 26.2.2021 10:14

Ne, to si nemyslím.

Psal jsem jen, že bychom se do žumpy neměli ponořovat JEŠTĚ hlouběji, tedy přijímat €.

J. Brei 26.2.2021 10:22

Rozumím. Jen jsem chtěl říct, že si myslím, že v současné situaci nám to nepřináší moc užitku. A jak dlouho bude tato situace trvat, a co bude dál, nevím. Když jsme se rozcházeli se Slováky, nebylo oddělení měn takový problém. Stejně tak, když jsme opustili Rakousko-Uhersko. Zkušenosti tedy již máme. Carpe Diem - trhej ovoce dne. Ale třeba se mýlím.

V. Povolný 26.2.2021 10:04

Pěkné, pane Brei. A rozumné. Zbývá odpovědět na otázku, kdo začne zajišťovat ty nutné předpoklady. Někdo, kdo má jasný cíl, vytrvalost (bude to trvat) a dostatečnou politickou sílu (jinak nic neprosadí). Ať se dívám jak se dívám, nikoho takového nevidím. Tak co s tím?

J. Brei 26.2.2021 10:16

Já zatím také nikoho nevidím. EU je ale v krizi, a ať se jí to líbí, nebo ne, pokud se nechce rozpadnout, bude muset změnit směr. I Sovětský svaz musel a jaký to byl kolos. To dá příležitost novým lidem, kteří možná dneska ještě nejsou vidět. Jako byl v SSSR třeba Gorbačov. Posunou věc dál a pak přijdou další, co ji posunou zase někam jinam. Věřím, že i u nás se najde plno schopných a nebojácných lidí. Třeba jako byl Masaryk.

M. Sedláček 26.2.2021 11:34

To musíme především sami, každý sám za sebe. Nečekejte, že to za nás vyřeší nějaký Vůdce.

M. Pecina 26.2.2021 8:07

R^

P. Milan 26.2.2021 9:23

Cestující, kupující si lodní lístek na Titanic, nemohli vědět, do jakého průseru lezou.

Státy a lidé, lezoucí do € a eurozony, tuhle omluvu nemají.

J. Kočí 26.2.2021 9:35

Už jsme to měli udělat dávno a těžce bychom vydělali. Navíc bychom do toho mohli mluvit. Teď můžeme jen poštěkávat jako Šichtařová.

P. Milan 26.2.2021 10:15

Vydělali? Jako dopolední vtip dost dobré, ale radši kl tomu přidávejte smajlíky, aby to někdo nevzal vážně.

P. Brich 26.2.2021 13:00

"Navíc bychom do toho mohli mluvit" - s účinkem na úrovni mluvení do porcelánu WC.

M. Sochor 26.2.2021 7:03

Bohužel, musím souhlasit, v článku jsou holá krutá fakta. Kdo by se chtěl v budoucnu vzepřít trendu EU, nemá jinou možnost )přehlasují nás kdy si vzpomenou), než použít článek o vystoupení u EU. A v ten okamžik by EU předložila ke splacení takový účet, že splatit by to šlo jen mezinárodní měnou 5,45x39mm ;-(

M. Pecina 26.2.2021 8:09

EU by nám žádný účet předložit nemohla, protože EU nic nedlužíme. Naopak my bychom mohli EU předložit mastný účet.

J. Kočí 26.2.2021 9:33

Cha cha cha. Od roku 2004 jsme dotovaní a obrovsky jsme vydělali. Např. Agrofert. A proto EU nic nedlužíme? Typicky maločeský nezodpovědný názor.

J. Nevrkla 26.2.2021 6:55

Když včera ministryně financí řekla, že peníze vydrží do poloviny roku a že věří, že ve druhé polovině roku se ekonomika naplno rozjede, tak mě jen zcela utvrdila v dojmu, že je úplně blbá.