25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EVROPA: EU zachraňuje planetu

Tak zvané úsporné zdroje světla jsem začal používat dříve, než to EU nařídila. Ovšem pouze někde, kde to alespoň teoreticky mohlo přinést úsporu. Rozumějte, moji finanční úsporu. Tam, kde se svítí hodně a často, je úspora teoreticky možná. Na schodech do sklepa, kam jdete desetkrát do roka a svítíte pět minut, osadí úsporné svítidlo pouze ekomagor, který má navíc peněz nazbyt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Ondys 9.11.2012 18:03

:))))))))))))) Prý za všechno můžou Češi!

Špidla jim v Bruselu snaživě práskl, že si u nás žádnej chlap nemůže ani normálně užít, když nechce stát, a tak to s tím lidumilným kecáním do všeho chtějí :))))))) napravit, aby je :))))) každej nemohoucí měl rád!

J. Kuka 9.11.2012 16:31

No..

Mluvilo se prece o zachranovani planety . O lidech nikdo nic nerikal :()

B. Rybák 11.11.2012 10:52

Re: No..

Máte pravdu. V nejlepším případě se mluví o záchraně přírody a do té přece lidé nepatří.

i. Hromadka 9.11.2012 14:54

usporné zdroje

No jsem původně silnoproudý inženýr, tak si dovedu spočítat, kolik stojí provoz 3 "reflektorek" na wc...ale cena elektřiny bude se jenom zvyšovat a to se spočítat nedá. Tak jsem zakoupil tzv. Led zářičku - stála sice nekřesťansky hodně - přes 300 kč. ale spotřebuje asi jenom 2,5 W a přitom tak silně svítí, že je to až moc. Otázka jenom je, proč jsou tyto zdroje  tak drahé

kolik je asi výrobní cena...

Samozřejmě máme úspornou žárovku - zářičku řekl bych i v kuchyni - až na to, že potróblí vnuci ji furt zhasínají...

V. Novák 9.11.2012 11:31

A vy nemáte zástupce v EP?

Nevolil jste?

J. Tachovský 9.11.2012 11:34

Re: A vy nemáte zástupce v EP?

A co je mu platne, ze volil, kdyz ty zakazy prichazi a prichazi

V. Novák 9.11.2012 13:33

Ovšem ten zástupce v EP by měl proti nim brojit,

bouřit, intriky strojit, lobbysty povolávat, spojence získávat...

Ne je odkývávat.

A nebo dokázat vysvětlit, proč jsou nutné a proč je odkýval.

Zákaz je už něco jiného než norma. Norma na nekřivé okurky nikomu nebránila ty křivé pěstovat, prodávat, konzumovat - jen je nesměl označit jako normě odpovídající. Nakonec, po odvolání normy EU se totéž přelilo do podnikových norem, takže pěstitel dneska musí místo jedné normy nastudovat desítky.

Ale zákaz edisonek je podstatně větší zásah.

J. Boleslav 9.11.2012 14:34

Re: Ovšem ten zástupce v EP by měl proti nim brojit,

To co píšete, nestačí. EU i s jejími idiotskými normami, směrnicemi a zákazy je třeba kompletně poslat tam, kam patří. To je do propadliště dějin.

M. Prokop 9.11.2012 14:45

Re: Ovšem ten zástupce v EP by měl proti nim brojit,

A dopane to hlasování jako se žárovkami: Zfixlované.

.

V. Ondys 9.11.2012 10:48

:))))))) Něco pro příkladně uvědomělé levičáky

Čína prý nutně potřebuje reformy, aby se předešlo sociálním výbuchům s nedozírnými následky, ale největší problém je v tom, že nejbohatší a nejmocnější soudruzi s osobním majetkem ve stovkách miliónů dolarů o ně fakticky vůbec nestojí. Tak vám přeji všechno nejlepší ve vašem sociálně spravedlivém boji za tentokrát už zaručeně lepší :))))))))))))))) příští!

M. Hoblík 9.11.2012 9:35

Je až neuvěřitelné, jak je občan ČR hloupý!

O tom, zda chcete jít do EU jste si rozhodli sami, tak si to teď vychutnejte! A hlavně to všechno zaplaťte!!!

V. Venc 9.11.2012 10:18

Re: Je až neuvěřitelné, jak je občan ČR hloupý!

Pane Hoblíku, jak je vidět, tak stejně hloupí lidé jsou i ve Francii, Německu a jinde v EU. A není to neuvěřitelné!

V. Ondys 9.11.2012 10:29

:))))))))) A proč by mělo?

Víc společensky příkladně prázdných hlav vždy mnohem silněji :)))) duní!

J. Tachovský 9.11.2012 11:35

Re: Je až neuvěřitelné, jak je občan ČR hloupý!

Proc hloupi ? Porte nas eurobyrokrati podvedli a obelhali.

M. Prokop 9.11.2012 14:46

Re: Je až neuvěřitelné, jak je občan ČR hloupý!

Mně ne. Já hlasoval proti.

B. Rybák 11.11.2012 11:10

Re: Je až neuvěřitelné, jak je občan ČR hloupý!

Když ptáčky lapali, jinak jim zpívali. My jsme nevstupovali do EU, ale do ES. Očekávali jsme volný pohyb zboží, služeb i lidí, výjimek odpovídajících naší hospodářské situaci (obdobným jaké mají všichni členové 1. kategorie). Místo toho jsme se stali objektem hospodářské války, neokoloniálních mindráků členů 1. kategorie, tedy členy 2. kategorie. Někoho možná uklidní, že např. Bulharsko, Rumunsko a možná už i Maďarsko jsou členy kategorie 3. Mě ne.

J. Fohler 9.11.2012 9:15

Přebujelá administrativa

Do Bruselu jsou posíláni neschopní politici,aby doma neudělali škodu.Bohužel ale mají takovou kompetenci,že s ní neumí zacházet.No a protože je jich tam zbytečně moc, vymýšlejí (přikazují) blbosti,a tím způsobují ještě větší škodu,než kdyby zůstali ve svých státech.Tato spirála zvyšování nákladů lidí v EU dosahuje neudržitelné výšky.To nemluvím o rozkrádání.

Jak je zastavit?

V. Kain 9.11.2012 13:36

Re: Přebujelá administrativa

O morálce bruselských byrokratů svědčí jejich nachytání na švestkách.Není to tak dlouho co se europoslanci s bagáží ráno zapisovali (čímž potvrzovali svoji přítomnost) a po zápisu hajdy na letiště a domů.Tento podvod dělali kvůli dietám.Bylo to legrační jak před kamerou utíkali a ti otrlejší dokonce vyhrožovali.Bylo to na internetu.Takže tuto ostudu se jim ututlat nepodařilo.Nepochybuji o tom,že tato zažitá  praxe pokračuje dál.Nejsou to ti nejlepší z nás,ale naopak jsou to ti nejhorší.Takže závěrem chci říci,to jsou ti praví co mají řídit EU.

V. Kain 9.11.2012 13:36

Re: Přebujelá administrativa

B. Rybák 11.11.2012 11:16

Re: Přebujelá administrativa

Na druhé straně jsou "Bruselem" přijímáni jenom ti politici, kteří se osvědčili jako povolní slouhové bruselští, tedy jako škůdci vlastního národa. A na tom se do skonání EU nic nezmění.

P. Sulc 9.11.2012 7:53

Pane Svobodo

s Unii to asi bude jako s malym ditetem: to bude stale troufalejsi, stale drzejsi, dokud nedostane narezano. Snad by zvoleni representanti mohli proti teto zvuli protestovat. Ale nebudou, pokud bude lid klidny , pekne poslusny a tyto sve zastupce stale volit. Byvaly doby, kdy lide z cele Ameriky , tisice mil daleko, jezdili protestovat proti vietnamske valce do Washingtonu D.C.. Do Bruselu neni tisice mil daleko, jen stovky, ze ano? Takze si jiste rozumime, ne. A to tehda jeste nebyl internet na organisovani protestu.Zatim si zkuste protesty v Praze, treba za pravo referenda a za lepsi Ustavu, co rikate?

V. Ondys 9.11.2012 10:37

:)))))))) Jsem moc zvědavej

jak si poradíte s velkým klukem, co si tam teď všude dost podobně píská jako jeho menší brácha v Evropě. A je taky víc mazanej i protřelej ohledně většího přílivu dalších voličů podobnejch :))))))))) lidumilů.

P. Schuster 9.11.2012 7:45

Nové RVHP

To, že ekonomičtí byrokraté v EU nahrazují často svými nařízeními socialistickou Radu vzájemné hospodářské politiky (RVHP) je lidem, kteří se řídí zdravým selským rozumem jasné.

A. Bocek 9.11.2012 7:43

Souhlas a malá připomínka

většina svítidel na klasickou žárovku mají reflektor natřený nabílo,  stříbrný, či zrcadlový, který je konstruován na přesné umístění vlákna žárovky předepsanéhovýkonu a konstrukce žřárovky. Úsporky mají povětšinou nástavec s elektronikou, který úsporku prodlužuje, navíc září celá trubice né pouze místo kde bylo umístěné vlákno. Lacino vyrobené Luxy tak nejsou usměrňovány reflektorem, další to zhovadilost.

J. Kadeřábek 9.11.2012 10:19

Správně jsste napsal většina svítidel na klasickou žárovku.

Není to totiž tak jak si to mnozí představují, že prostě vyměníme edisonku za LED s nákladem několika stovek za kus. Často je třeba vyměnit celé svítidlo. I nákup se již triviálně nezaměřuje jen na 40-60-100 W ale potřebujete znát co obnáší údaj o světelném toku, vyzařovací úhel, barvu světla (často chybně uvedenou) a také nároky na konstrukci svítidla s ohledem na chlazení tohoto studeného zdroje, jehož kvalitní elektronika z Číny často topí víc jak vlákno fuj edisonky (zde se jedná o teplo ekologické vznikající nikoliv spotřebou energie neobnovitelné ale té správné).

M. Šejna 9.11.2012 11:37

pane Kadeřábku

nevyprávějte nám tady pohádky.

Já jsem nedávno měnil sám "eurohujersky" dvě bodovky v obýváku se závitem E14 za dvě LED bodovky se stejným závitem. Výrobce LED bodovky byl totiž natolik inteligentní, že tvar jeho bodovky je shodný s klasickou bodovkou. Klasická bodovka měla příkon 40 W, LED bodovka jen 3,5 W. Překvapení mě čekalo ve chvíli, kdy se LED-bodovka rozsvítila a její světlo bylo silnější, než u klasické 40 W. Takže dnes svítím stejně s 11-krát nižší spotřebou. No nekup to. Na LED-bodovku mohu sáhnout rukou i po dvou hodinách. Je teplá, ale není horká. Nevykládejte nám tady tedy příběhy o tom, že LED-světla se musejí chladit.

Jediné, na co jsem si musel zvyknout, je skutečnost, že LED světlo se zhasíná pomaleji, než klasické, zhruba o desetinu sekundy.

B. Uhlich 9.11.2012 13:12

Re: pane Kadeřábku

Ano to je bezvadné..pán si koupí dvě LED žárovky a hned ví o celém oboru úplně všechno... doporučuji zabloudit k i jiným typům LED a tam je ta energetická bilance dost prapodivná... dělal jsem ve svých laboratořích některé testy a některé LED žárovky (E27) topily fakt zdatně..konec konců, proto jsou některé z nich vybavené dost masivním chladičem. Samozřejmě, že není možné popřít ten fakt, že tyto světelné zdroje šetří - ,ale bohužel levné a spolehlivé LED zatím nejsou...třeba pro mne vyměnit všechny žárovky v domě by byla investice v řádu desítek tisíc a to si fakt nemohu dovolit ani v případě prokazetelných úspor....

Jinak ještě taková technická poznámka..velmi mě nedávno pobavila informace jednoho velkoprodejce úsporných žárovek, který dokazoval, že stoupá prodej vysokovýkonových výbojek tedy tzv. úsporek s příkonem 50W a výš (existují i 100W výbojky svítí jak 500W žárovka) a lidé si je prý velmi pochvalují, že to konečně pořádně svítí...tak koukám některé demagogie mají velmi zajímavé nezamýšlené efekty...   :-))))  Tak nakonec nevím jak to bude s těmi úsporami...  hehehe... :-D

M. Prokop 9.11.2012 14:48

Re: pane Kadeřábku

Šejna, normální průběh .......

P. Zeman 9.11.2012 12:11

Re: Souhlas a malá připomínka

Nemyslím, že by nad tvarem reflektoru výrobci nějak významně uvažovali. Většinou mají reflektory nějaký základní tvar - polokoule či kužel. Snad nějaké výkonné průmyslové reflektory, to jo, ale tam se zase nebudou cpát úsporky.

J. Mrázek 9.11.2012 7:28

Naopak, EU prospívá !

Díky ní mám doma zásoby žárovek na desítky let, elektrické dečky na dobu bez topení (nebudeme na to mít peníze díky zeleným zdrojům), sám si pěstuji na zahradě rajčata, sháním dřevo na topení, využívám Slunce na sušení hub a křížal, skladuji si jablka a super brambory od známých,chodím víc zdravě pěšky namísto ježdění autem, nesleduji tolik TV(tristní program ), nekupuji noviny(znáte ten starý vtip, ne? Otevřu noviny-Lenin, pustím TV- Lenin, bojím se otevřit konzervu - EU si tam zaměňte)a to vše by bez EU nebylo, jen bych trapně chodli nakupovat a nudil bych se. Děti se už tak striktně nedrží domovského státu a pošilhávají po světě mimo Unii....prostě samá pozitiva ! :-)