20.4.2024 | Svátek má Marcela


EVROPA: EU zachraňuje planetu

9.11.2012

aneb To se nám to blbne, když to občan zaplatí

Tak zvané úsporné zdroje světla jsem začal používat dříve, než to EU nařídila. Ovšem pouze někde, kde to alespoň teoreticky mohlo přinést úsporu. Rozumějte, moji finanční úsporu. Tam, kde se svítí hodně a často, je úspora teoreticky možná. Na schodech do sklepa, kam jdete desetkrát do roka a svítíte pět minut, osadí úsporné svítidlo pouze ekomagor, který má navíc peněz nazbyt.

Moje zkušenost je taková, že osazení drahých svítidel většiny renomovaných výrobců je ztrátové, neboť uváděná svítivost i životnost jsou pouze reklamní lží. Naopak některé noname výrobky v cenách pod 100 Kč mají svítivost i životnost velmi dobrou (ale jen některé). Je tu ještě jedna drobnost. Mnoho žárovek bylo umístěno v malém uzavřeném skleněném krytu, v některých prostorách i povinně dle platných předpisů. A to úsporným zdrojům světla často vadí, elektronika nemá dostatečné chlazení a brzy se poškodí. Zde mluvím zejména o těch sklepech, chodbách a podobně. Tedy další investice do nového svítidla.

A ty, nesvéprávný občane, to zaplať, neboť žárovky už v zájmu údajné záchrany planety nekoupíš.

Je tu totiž směrnice ErP 2009/125/ES, která podobné zásahy do osobní svobody nás, občanů, umožňuje a činí z nás postupně hovádka typu oslíčku otřes se, když vrchnost zavelí.

Další na řadě jsou od 1.1.2013 čerpadla. Všechna běžná čerpadla pro topení a teplou vodu (zda se to týká i jiných, jsem nezkoumal), budou muset být elektronicky řízená. Ta "obyčejná" se dále nesmějí v EU vyrábět ani dovážet. Elektronicky řízená se vyrábějí již hodně dlouho a mnohdy je zákazníkům doporučuji, neboť v četných aplikacích jsou skutečně užitečná a úsporná, ovšem také dvakrát až třikrát dražší. Zdravý rozum velí řídit se posouzením návratnosti investice.

V mnoha aplikacích elektronická regulace nic nebo téměř nic nepřináší a pak jsou to vyhozené peníze. Budeme prostě povinně kupovat to dražší. Nemáš na to? Půjč si, nebo si postav ohniště.

Uvedená směrnice, jejíž celkové znění lze snadno získat na internetu, slovníkem a stylem značně připomíná závěry zasedání ÚV KSČ ze sedmdesátých a osmdesátých let.

A umožňuje prováděcími předpisy zakazovat další a další zařízení, jež při svém provozu spotřebovávají energii.

Které další výrobky budou následovat?

Vadí mi soustavné oklešťování svobodné volby toho, co chci používat.

Vadí mi povinnost přispívat na zisky provozovatelů t. zv. obnovitelných zdrojů energie, jež jsou bez dotací nerentabilní a jejichž přínos ochraně životního prostředí je přinejmenším sporný.

Vadí to asi většině občanů této země.

Ale nikdo se nás neptá.