24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EVROPA: EU, cena másla a demokratický deficit

Zdražilo máslo. Lidé šílí, premiér Sobotka ustavuje vyšetřovací komisi a na obchodníky už se chystají úředníci s otázkou, proč prodávají drahé máslo, když lid si vyžaduje máslo levné. Není příliš jasné, co se má vyšetřit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 6.10.2017 18:07

Nějak jsem nezpozoroval,

že by pan Babiš před volbami rozdával máslo vyrobené v agrofertské Olmě z laciného polského mléka. Radši ho vyveze za drahé peníze do Číny.

M. Prokop 6.10.2017 18:09

Re: Nějak jsem nezpozoroval,

No a? Dovážíme cca 30%.

V. Novák 6.10.2017 17:46

Může za to Putin!

Základní příčinou jsou ruské protisankce.

V prvním období po jejich zavedení byl převis výroby mléka a mléčných výrobků, francouzští zemědělci atakovali příslušnbé úřady (ti naši nejsou zvyklí, budou se muset přizpůsobit), EU vyplácela dotace na export a pitomci se radovali, že je lacino a dělali si srandu z Rusů a pohanky.

Jenže výkupní ceny mléka padly natolik, že zemědělci začali vybíjet stáda, protože krmit krávy, které generují ztrátu, samozřejmě mohou jen krátce. Tak EU, aby to tak nebilo do očí a lidi neprotestovali proti sankcím, začala dotovat nevýrobu. A přeregulovala, jak se snadno stává. Přeregulovaný systém má tendenci oscilovat.

Blbé je, že ani zrušení sankcí a protisankcí nepovede k výraznému zvýšení odbytu. Rusko si našlo 1) jiné dodavatele a 2) konečně podpořilo vlastní zemědělce, kteří zareagovali promptně.

E. Erat 6.10.2017 15:14

Lidé zde tradičně blbnou,

máslo stijí jako dvě nepříliš kvalitní piva v nepříliš kvalitní hospodě.

E. Erat 6.10.2017 15:14

Re: Lidé zde tradičně blbnou,

stojí

M. Prokop 6.10.2017 15:32

Re: Lidé zde tradičně blbnou,

No a?

Znamená to snad, že kdyby se přemoudrá EU nesrala do ekonomiky, tak by nemohlo stát méně?

E. Erat 6.10.2017 16:44

Re: Lidé zde tradičně blbnou,

Tak můj názor na EU znáte, takže toto jenom doplňuje mozaiku. Ovšem proti těm ostatním zhovadilostem je to prkotina. Pravda je, že bych rád věděl jaká cena jde od výrobce. Škoda, že se výrobci nezachovali jako po roce 89, když v rámci volné tvorby cen chtěli obchodníci cca 25-30 Kčs. A výrobci naložili chladící Avie a prodávali máslo přímo z korby u obchodů za cca 15-17 Kčs. A pak obchodníci cenu sundali na podobné ceny.

M. Prokop 6.10.2017 18:08

Re: Lidé zde tradičně blbnou,

Pokud je množství produktu v podstatě konstantní (není dost mléčného tuku) a zájem roste (Čína, panika, odklon od margarinů), jsou jen dvě možnosti, zvýšení ceny nebo prázdné regály.

E. Erat 6.10.2017 18:52

Re: Lidé zde tradičně blbnou,

No, konstantní. Tam jsou právě ty drápy EU o kterých jste psal.

M. Prokop 6.10.2017 20:56

Re: Lidé zde tradičně blbnou,

Ano, jistě, ale s tím momentálně nelze nic rychle udělat.

A prakticky nelze ani prodávat za levno.

E. Erat 6.10.2017 21:55

Re: Lidé zde tradičně blbnou,

To máte pravdu, ale ten můj první příspěvek byl o tom, že lidé tady tradičně blbnou. Kolik ušetří když si koupí dvacet kusů po 45,-Kč v akci, místo 60,-Kč. 300,-Kč, tedy jeden běžný oběd pro dva v běžné restauraci, guláš + pivo. A kvůli tomu se budou rvát někde ráno v supermarketu. A samozřejmě tím zvyšují hysterii o nedostatku másla atd., a obchodníci si mnou ruce.

J. Fridrich 6.10.2017 12:43

Mám nápad pro naše POTÍŽISTY A UBRBLANCE - nemusí

Mám nápad pro naše POTÍŽISTY A UBRBLANCE - nemusí umět ani derivovat, ani integrovat - jen tak si prostě vzpomenout, nebo vygooglovat kolik stálo máslo za Dr. Husáka, tedy za rudejch a jaký byl tehdy průměrný plat v naší socialistické zemičce - no a podobný matematický výkon si zopakovat na naši dobu..

Hádejte, jak to dopadne.

Z. Rychlý 6.10.2017 13:55

Re: Mám nápad pro naše POTÍŽISTY A UBRBLANCE - nemusí

Pane Fridrichu, snad tu komunistickou drahotu opakovat nemusíme ! :-)

Ale vážně - takový testík. Kolik čtenářů NP si myslí, že za několikaměsíčním růstem ze 23.-Kč na 55.-Kč jsou ty zrůdy obchodnické, na které je třeba si došlápnout ?

E. Erat 6.10.2017 15:19

Re: Mám nápad pro naše POTÍŽISTY A UBRBLANCE - nemusí

To je samozřejmě nesmysl, tenkrát byl spotřební koš zcela jiný. Vytrhávat nějákou komoditu z celkového kontextu nelze. To si můžete najít i kolik stály energie, nájmy bytů atd. Srovnáváte jablka a hrušky.

M. Krátký 6.10.2017 11:24

Holobrádkové se čertí nad cenou másla

v počátcích padesátých let máslo často nebylo vůbec a to bylo "na lístky" - mladíčkové se dnes můžou pokálet z jeho současné ceny - když socialisti zavedli kvóty na všechno včetně přídělu teroristických muslimů, tak se nemůžete divit. Moje máma tehdy v těch 50tých stála před problémem co nám namazat na chleba, ke svačině do školy - já začal 1.A v roce 1949 a tak jsmema tři děti jedly chleba se slaným máslem dovezeným z Dánska - uvolněné strategické zálohy - blbečkové divící se -" teď už máme co jsme chtěli - deset deka na neděli" - jsme tehdy zpívali všichni.

L. Novák 6.10.2017 11:28

Re: Holobrádkové se čertí nad cenou másla

No ale to je ten společný jmenovatel problémů. Komunismus, socialismus, vláda státu nad přirozeným vývojem a nemožnost jej ovlivnit jednoduše tím, že se zvýší produkce mléka podle potřeby...

Jestli jste vousáč nebo holobrádek, je úplně fuk. ;-)

M. Prokop 6.10.2017 15:33

Re: Holobrádkové se čertí nad cenou másla

Máte živé zážitky, ale co to mění na tom, že cena zbytečně kolísá?

V. Novák 6.10.2017 17:33

Re: Holobrádkové se čertí nad cenou másla

Nebylo tenkrát po válce?

Jen se ptám...

A připomenu, že lidově-demokratická ČSR zrušila přídělový systém v 53., současně s měnovou reformou, zatímco čistě kapitalistická Velká Británie o rok později.

J. Jelínek 6.10.2017 11:02

Máslo a cigarety

Cena másla je mi úplně u zadele. Když jsem ještě kouřil, utratil jsem denně, já blbec, cca 100 Kč za cigára. A to byla teprve darda. Jsem důchodce s důchodem mírně podprůměrným.

L. Novák 6.10.2017 10:49

DOTACE ZA NEVÝROBU čehokoliv, může vymyslet

jenom prostý socialistický a ekonomický magor.

M. Prokop 6.10.2017 15:35

Re: DOTACE ZA NEVÝROBU čehokoliv, může vymyslet

https://machpetrmach.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=618417&setver=touch

M. Šejna 6.10.2017 10:40

ach jo,

v Evropě v roce 2016 výrazně klesaly ceny mléka díky nadprodukci, a proto se EU rozhodla intervenovat formou dotací na omezení produkce mléka. Je to úplně normální postup aby producenti mléka nebyli nuceni prodávat své přebytky ještě levněji s totální ztrátou.

Současný růst cen másla ale není způsoben nedostatkem mléka na Eurounijním trhu. Mléka je pořad dost a také máslo lze bez problému koupit všude. Jen ta cena másla je vysoká. Problém neni v EU, ale v mimořádné poptávce po máslu ve východní Asii.

O. Uživatel 6.10.2017 10:45

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 6.10.2017 10:56

pane Chodovský

was ist das "platit někomu za nevýrobu"?

Letos bude v Česku mizerná úroda. Zemědělci proto dostanou dotace za to, že "nevyrobili".

Jaký v tom vidíte rozdíl?

L. Novák 6.10.2017 11:08

Re: pane Chodovský

Žádný. Rozdíl je jenom v tom, že u mlíka si tu "neúrodu" vytváříme předem penězi vykradenými nám z kapes (dotace na nevýrobu), a ty pak zaplatíme ještě jednou ve vysokých cenách másla, protože neexistuje žádná pohotová rezerva produkční kapacity mléka v případě pohybu (růstu) poptávky.

Mizerná úroda bývá, jindy je zase velmi dobrá. To k zemědělství patří. Zemědělci z JéZéDé budou řvát vždy, když uvidí, že ve vládě sedí hlupáci, kteří jim z peněz nám vykradených z kapes zaplatí kdykoliv a za cokoliv.

A hloupý Šejna ještě za ně bude agitovat...

O. Uživatel 6.10.2017 11:09

Uživatel požádal o vymazání
O. Musil 6.10.2017 11:18

Re: pane Chodovský

Ano, na nevýrobu, protože jednak umožnili farmářům přežít a druhak omezení produkce výroby vedlo k růstu výkupních cen. Pokud byste jen posílal farmářům dotace a ti dodávali stejně, zůstaly by i výkupní ceny špatné. Pokud byste nedělal nic, prostě by farmáři vymlátili stáda.

Ono to nebylo tak hloupé, když se nad tím zamyslíte. Jenže se to sešlo s extrémním růstem dodávek do Číny a výpadkem NZ.

L. Novák 6.10.2017 11:34

Re: pane Chodovský

Hloupé to bylo velmi. K tomu se ještě přidává problém centralizace zpracování mléka a cenový tlak velkozpracovatelů na dodavatele - farmáře.

Kdyby měli farmáři možnost si část mléka zpracovat sami a prodávat v místě, kde bylo vyprodukováno, situace by vypadala úplně jinak. Potíž je, že zpracování mléka v malém je tak svázáno různými hygienickými a technologickými předpisy, že zavést malovýrobu je pro farmáře ekonomická sebevražda.

Farmáři by vymlátili stáda? A není problém v tom, že oni ty stáda stejně vymlátili a ještě za to dostávají dotace?

O. Musil 6.10.2017 11:46

Re: pane Chodovský

To píšu, s dotacemi jsou na tom ale lépe než jen s vymlácenými stády.

Mimochodem je zajímavé, že tyto kontradotace jsou hlavní příčinou jen podle českých expertů (shodou okolností spíše zaměřených proti EU). Když si přečtete německé analýzy, je zde asi 7 příčin - konsolidace trhu, velký tlak řetězců ... Ale máte pravdu, kdyby byli farmáři zároveň i výrobci, byli by na tom teď mnohem lépe.

L. Novák 6.10.2017 12:22

Re: pane Chodovský

Otázkou je, jestli jsou na tom lépe ti, z jejichž kapes jsou dotace vypláceny.

Kdyby dotace nebyly, měli bychom více peněz na dražší máslo, farmáři by si mohli účtovat ceny takové, jaké jsou aktuálně na trhu, zvyšovat nebo snižovat produkci podle potřeby a cen na trhu, případně si pojistit hospodářství pro případ extrémního sucha apod.

Ceny by odpovídaly tržní situaci a my bychom nedotovali máslo, které se teď vozí do Číny a mastí si na něm kapsy překupníci ve velkém.