28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EVROPA: Energetický převrat

Budoucnost evropské – a možná i světové – energetiky zahalila mlha. Staré zdroje dosluhují, nové se kvůli nejistým podmínkám nebudují. Až na lesy větrných turbín a pole osetá solárními panely, které díky dotačnímu zalévání rostou jak houby po dešti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 12.8.2012 9:46

Levná elektřina

Taky se mi líbí cena 0,5Kč/kW, ale jsou započteny náklady na likvidaci jaderných zařízení, potom co doslouží? Ale to asi není započteno ani u tepelných a v žádném případě solárních elektráren.

Větrné elektrárny: Líbí se mi myšlenka amerických pokusníků umístit  elektrárny na upoutané draky, kdysi jsem se učil, že v našich zeměpisných šířkách vane stálý výškový vítr ze západu na východ 50 km/h, nedal by se využít?

A jinde na světě. Gibraltar - stálý proud z Atlantiku do Středozemniho moře - co umístit síť od dna k hladině - pomaluběžných rotorů, převodovky a generátory el. proudu. A ponechat průchod pro lodě, ponorky a ryby.

Mrtvé moře - vybudovat kanál z Rudého moře, na spádu 200 m by šlo vybudovat několik elektráren, doplnila by se chybějící voda a zvětšená odparná plocha by zlépšila místní klima.

D. Seibt 12.8.2012 12:30

Re: Levná elektřina

Podle Ceskeho zakona se musi z kazde 1kWh odvadet na jaderny ucet 5 haleru, ktere budou pozdeji vyuzity na decomision JE a na ulozeni vyhoreleho paliva. Takze ciste teoreticky by melo byt na uctu po skonceni zivotnosti 2 nasich 2 JE elektraren nekolik desitek mld kc. Teoreticky by stejne odvody mely mit tezebni spolecnosti a podle novelizovaneho zakona snad i FTE elektrarny. Nevim jak to je u VTE.

Myslenka vyuziti jetstreamu je komplikovana, protoze ten se neustale meni a nevim tedy jestli by nebylo nebezpecne kdyby nahodou nejaky takovy drak spadl. Navic by bylo zrejme slozite v teto oblasti letat, protoze by jste potreboval tisice takovych draku.

Existuji podmorske elektrarny, ale prostredi je to velmi agresivni, sedimenty, sul, ryby jaksi pluji jak se jim libi, na cedulky s varovanim nekoukaji :-) proud navic neni staly.

V podstate navrhujete geoengineering, ale popravde mi tohle prijde jako pomerne velky zasah do zivotniho prostredi, to uz snad mame za sebou. Pride me, ze vsechny ty OZE zdroje stale vice narusuji krajinu, ale nemelo byt prave zamerem zelenych hnuti prave zivotni prostredi a krajinu chranit? El. energie se da vyrabet jednoduseji.

P. Rada 12.8.2012 14:07

Re: Levná elektřina

Tvrzení el. se dá vyrábět jednodušeji by bylo dobré umět doložit ve smysli, že jde o výrobu dlouhodobě udržitelnou. takové "jednoduché" zařízení by mě moc zajímalo a asi nebudu sám.

OZE sami o sobě nenarušují tolik krajinu - narušuje ji člověk svou rostoucí spotřebou a populací.

D. Seibt 12.8.2012 16:51

Re: Levná elektřina

Chtel jsem vysvetlit, ze pro to aby jsme mohli vyuzivat OZE musime vyzname pretvorit krajinu, to jste asi pochopil a snad to ani nepopirate? Tohle prece neni cesta k ochrane krajiny, tohle neni vice ekologicke, je to jen ideologicky smer.

Lesy vrtuli nenarusuji krajinu, projedte se nekdy smerem na Viden? Pole slunecnich elektraren nenarusuji krajinu a nesnizuji albedo? Pestovani kukurice pro bioplynove stanice nenarusuji pudu erozi? Polulace v Evrope stagnuje a bavime se o Evrope.

Misto tohoto blazneni, ktere nema hlavu ani patu muzeme vyuzivat pomerne dlouho energeticky mix (Plyn, Jadro, Voda a napriklad FVE na strechach az budou levnejsi), ktery zaruci dlouhodobe rozumne mnozstvi energie za rozumnou cenu.

P. Rada 12.8.2012 18:09

Re: Levná elektřina

Předně Krajinu nemusíme výrazně přetvářet - to jen za předpokladu, že spotřeba dál poroste. Bylo by dobré prodiskutovt zda lze život trvale zajistit i jinak jak dosavadním extenzivním rozvojem, který právě ke až ke změnám v krajině vede. Mám za to že to lze a dokonce je to nutnou podmínkou stability.

Současný stav, kdy žijeme na základě neobnovitelného, opravdu nemá hlavu ani patu protože naráží na celou řadu limitů růstu. Smysl by toto dosavadní snažení mělo, pokud by vedlo k bytostnému rozvoji člověka nebo alespon k vytváření technologií, které postupně sníží jeho měrnou spotřebu a tím ho učiní nezávislejším na okolí.

Tvrzení typu: ..."energeticky mix (plyn,jadro ...) ktery zaruci dlouhodobe rozumne mnozstvi energie za

rozumnou cenu"....  - jsou líbivé ale žel příkladem těch bezhlavých a to proto, že plyn i jádro patří dosud mezi neobnovitelné zdroje. Navíc zůstává ve výroku skryto co si kdo představuje pod rozumnou cenou, kdo na jakou cenu dosáhne a kolik procent populace planety bude v potřebách dominantně nasyceno a za jakých podmínek.

Víra v to, že takovýto mix je schopen zajistit tzv trvale udržitelný rozvoj či alespon stagnaci v Evropě a to i za stavu, kdy zbytek světové populace bude mít stovnatelnou měrnou spotřebu je nepodloženou a nejspíš klamnou spekulací. Proto opakovaně tvrdím, že podstatou musí být radikální snížení měrné spotřeby - tj. ekostopy  - a stabilizace populační alespon do doby než technologie umožní něco jiného. Toho lze dosáhnout bud  rozumným = zdravě politickým,  celospolečenským konsensem,  či excesivním chaotickým vývojem přes války, mory.... Dosud jsme ve stavu, že si můžeme vybrat ale fantazírovat o svobodě bez nutnosti nést následky k těm následkům stejně vede. Tou svobodou v oblasti energetiky je míra spotřeby a odpovědnost tkví mimo jiné v dopadech misí externalit - viz ekostopa.

J. Krásenský 12.8.2012 18:35

Přestaňnte argumentovat ideologickými frázemi

"trvale udržitelný rozvoj".. "ekostopa" jsou tak vágní, že lze jimi obhájit i genocidu podobnou té socialistické - i vy o ní uvažujete "OZE sami o sobě nenarušují tolik krajinu - narušuje ji člověk svou rostoucí spotřebou a populací." Je to pro vás nevinná věta, ale zcela odpovídá nacistickému postupu proti Židům a "méněcenným rasám". Takto to začíná a koncentráky končí. Vy opravdu chcete genocidu?

P. Rada 12.8.2012 20:50

Re: Přestaňnte argumentovat ideologickými frázemi

Pane Krásenský podsouváte mi ohavnosti jiných a asi i ty své ale žel asi s neznalosti věci. OZE mohou snižovat ekostopu - tedy náročnost na neobnovitelné zdroje a zároven mohou zvyšovat měrnou spotřebu jednotlivce a obě tyto vlastnosti naprosto nezávisle na rase či pohlaví - tedy genetické bázi. Tak nevím kde jinde než ve Vaší hlavě to zavání genocidou?

B. Uhlich 12.8.2012 21:04

Re: Přestaňnte argumentovat ideologickými frázemi

Ano, pane Krásenký... vyšinutý pan Rada se totiž pokládá za vyvoleného, jedinného, kterému je vše jasné ..za jediného, který všechno zná a který , kdyby mohl (zaplať  Bůh , že nemůže) tak by rád řídil celou Zeměkouli... Pan Rada považuje za životaschopné jen ty co vyznávají stejnou jeho víru...všichni ostatní (podle pana Rady) budou brzo zatraceni a vyhubeni...  Pan Rada má za to, že bude v úzkém okruhu vyvolených , kteří ovládnou tuhle planetu.

  Zaplať bůh pan Rada je v podstatě neškodný blázen, který své duševní úchylky prezentuje jen zde na N.P.  jinak asi neškodí...

P. Rada 13.8.2012 1:51

Re: Začněte argumentovat.

Paneové Uhlich, Krásenský, jurax a další ideologicky spříznění. Pokud nemáte fakta - jsou "vyšinutí"...  podle Vás ti ostatní. Tak Vám přidám k úvaze další odkazy na údajně "vyšinuté a neškodné blázny": .... http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/191106-ve-svete-radi-sucha-ceny-potravin-rostou/ ..... http://www.novinky.cz/veda-skoly/274906-za-sto-let-se-zhrouti-ekosystemy-a-lidstvo-v-nynejsi-podobe-zanikne-tvrdi-vedci.html .... http://www.novinky.cz/veda-skoly/269859-zeme-se-pod-tlakem-lidi-blizi-k-bodu-zlomu-varuji-vedci.html

Máteli zájem o odbornějí a recenzované texty: http://www.kosmas.cz/knihy/157352/zeme-se-ubrani/ .... http://www.databazeknih.cz/knihy/tri-hlasy-uvahy-o-povaze-konfliktu-kultury-s-prirodou-51115 .... http://www.kosmas.cz/knihy/164356/priroda-nebo-clovek/

Ta poslední kniha byla rektrem university Karlovy vyhodnocena jako vědecká publikace roku. S takových to zdrojů se učím, čerpám a Vám zde pak předkládáním toho co je všem společné, šlapu po "pískových bábovičkách Vašich iluzí" ... Někomu dětský svět neomezeného rozvoje hold vydrží až do údajné dospělosti a jeli na nesrovnalost upozorněn, kouše, kope, nadává dotyčný vůkol jak vzteklej fracek a říká tomu příspěvek do diskuse.

J. Jurax 13.8.2012 1:10

Re: Přestaňnte argumentovat ideologickými frázemi

Podle zelenou plísní prožraných mozků je největším škůdcem životního prostředí člověk. Nebude-li lidí, nebudou škodit a životní prostředí bude vzkvétat. A začali pokusem o zničení energetické základny Evropy ve jménu své svaté víry. A až se energetika a průmysl bude hroutit, v chaosu a rozvratu lidi se už vybijou sami nebo  vymřou na choroby.

Tohle ovšem zelení nezamýšlí - a pokud budou včas nakopnuti do perdele, ani to nenastane. Znič zeleného, zachráníš člověka!