25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EVROPA: Energetická bezpečnost na vedlejší koleji

Vyzýváme všechny politiky České republiky … tak začínaly celostránkové inzeráty 19.1. v tištěných denících nabádající politiky, aby nehazardovali s energetickou soběstačností České republiky a neodkládali rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny Dukovany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Wagner 26.1.2021 7:50

Trochu podrobněji o rozdělení evropské sítě 8. ledna a jejich důvodech: https://www.osel.cz/11561-co-je-treba-vedet-pred-uzaviranim-uhelnych-elektraren.html

a jak je to reálně s nebezpečností ruských jaderných reaktorů: https://www.osel.cz/11474-jaka-je-realita-okolo-noveho-bloku-v-dukovanech.html

Také už moc nevěřím, že kterákoliv naše vládní garnitura dokáže alespoň jeden blok začít stavět a zabrání rozpadu naší energetiky. Piráti tu byli zmíněni a jejich postoj a konání je popsáno v předchozích textech. Součástí druhé koalice je TOP-09 a KDU-ČSL, jejichž představitelé jsou do značné míry také protijaderní a koketují s oslovováním zelených voličů. ODS je pak silně ideologicky zaslepenou a ideologie u nich vysoce ční nad odbornými fakty. Navíc všechny strany striktně podřizují vše volebnímu boji a i energetiku spíše, než by se snažily řešit její problémy, tak ji zneužívají k volebnímu boji a k házení vidlí do realizace čehokoliv, co navrhne politický soupeř. Po tom, co vládní strany a opozice předvádějí okolo pandemie koronaviru, přestávám věřit, že jsou schopny realizovat cokoliv konstruktivního s dlouhodobějším horizontem. Zvláště, pokud je to spojeno s nepopulárními nebo problematickými kroky. Tam nejraději vše okecají a odloží.

L. Novák 26.1.2021 7:58

Přesně! R^ !!

P. Rada 26.1.2021 8:18

Pane Wágnere jaderní fyzici bezesporu dokázali postavit nejničivější zbraně světa. Výbuchem bomb ale obdiv k moci jaderné energie v podstatě zkončil.

Provinile pak jaderní fyzici naslibovali na obou stranách železné opony mírové využívání atomu s mizivou nákladovostí umožnující odstav fosilních zdrojů... - vše pro údajné blaho dotyčného obyvatelstva.

Od té doby ale uplynulo mnoho času, i železná opona padla, na obou jejich stranách havarovali údajně do té doby spolehlivé reaktory...

Skutek nekorektně proklamovaného bezstarostného energetického cicilně využitelného zdroje takto opakovaně utekl a utíká a utíká...

Vy si přitom dnes "osloviny" píšete a píšete... - jako by tato realita znovu-proklamovaných a znovu-nenaplněných bombastických nadějí stále více nezatěžovala ekonomiku světa už přes půlstoletí!

O. Uživatel 26.1.2021 8:37

Uživatel požádal o vymazání
P. Rada 26.1.2021 10:07

Ano dvouznačnost použití je u všeho - ale v reakci jste vynechal existenci optima dostupnosti energií pro rozvoj života.

Uvažujete jak zahleděný zastánce "hodných, hezkých a bezpečných" nožů, zdrojů... stavěných jaksi zadarmo.

R. Langer 26.1.2021 14:56

A ty zase uvažuješ a lžeš jako pravý Zelený bolševik, prolhanče jeden prolhaná! :-P

S. Kneifl 26.1.2021 9:28

Pane Rado, na následky nemoci z ozáření zatím zemřelo méně lidí, než kolik jich popadalo z větrných elektráren.

Nepočítám Černobyl, tam neselhala technika, ale politický systém.

V. Novák 26.1.2021 9:44

Opět žvaníte Rado. A hloupost vašeho žvanění roste a její růst se zrychluje.

Radši nebudu spekulovat, čím to je...

J. Lukavsky 26.1.2021 7:49

"občané vyproštění ze zaseknutých výtahů budou vyklízet rozmražené lednice" podělané výtahy a rozmražené lednice jsou legráckou proti tomu co bude ve špitále při delším blacoutu. Ventilátory, inkubátory, ale i topení, výtahy, ale i recepty a výdej léků, kuchyně... vše jde na elektřinu. Pochybuji že nemocnice mají tak velký záložní zdroj, že prostě máčknou na gombík a jede se dál. Mají na sále připraveny svíčky aby to mohli dodělal bez elektriky? No bude to veselé, ale ti zelení věrozvěstové se jistě zasmějí a řeknou "no mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždy". A jedeme dál a dál, černým kočárem kol bílých skal. J.L. ends

Z. Lapil 26.1.2021 13:04

Nepochybuju, že na operačním sále mají záložní zdroj dostatečně velký, aby rozpracovanou operaci dokončili.

Že by ale měli ve skladu tisíc kalkulaček a v pracovní pohotovosti tisíc účetních, kteří (které) by je uměli používat, o tom pochybuju.

Jestli neznáte: R. Feynman píše o tom, že když v Los Alamos vyvíjeli atomovou bombu, měli nedostatek matematiků schopných řešit diferenciální rovnice a podobné špeky. I vymysleli biopočítač: nebudu riskovat ani náznak matematického vysvětlení (asi v tom byly nějaké řady), ale výsledkem byla pásová výroba výsledků, kdy spousta "žen z domácnosti" na počítacích strojích provozovala elementární počty + - * / a matematici se mohli věnovat matematice. Tuším to dělaly i paralelně, kvůli vzájemné kontrole.

V. Novák 26.1.2021 13:18

Stejně se počítaly ještě v 50. a začátkem 60. let lety prvních amerických raket včetně letů Sheparda (první skok) a Glenna (první orbita).

Viz Nathalia Holt "Vzestup raketových dívek" - místy trochu červená knihovna, ale jejich lásky se dají přeskočit. Taky nějaký film o tom byl, víc se věnoval rasové segregaci v té době, ale to k tehdejšímu americkému životu nejspíš patřilo.

Z. Lapil 26.1.2021 13:30

Ne že bych to věděl, ale vlastně se není čemu divit.

Literární a filmové variace na dané téma jsou běžnou praxí. Osobně jsem četl jakousi Guliverovou a dokonce sci-fi, která se ukázala být sprostě oprásknutým Shakespearem, včetně jmen hlavních hrdinů (Rom a Jula). A problémem nebyly rody, ale profese ("Může mata milovat agra?" Jako že matematička a zemědělec).

R. Tichý 26.1.2021 7:40

Kdyz budeme mit v ČR treba 4 jaderne elektrarny a a vse ostatni bude konickem pro pokusy, bude to skvele.

Jaderny "odpad" se v budoucnu jiste podari znovu vyuzit.

J. Krejčí 26.1.2021 7:37

Znám několik soc. strojírenských podniků, kde se udržela v provozu jen slévárna a svařovna. Proč asi ? Levná el. energie! Těmto velkoodběratelům by se měla zdražit. Pak přijdeme na to, že dostavbu Dukovan ani nepotřebujeme. Těch nškolik tisíc pracovních míst oželíme.

R. Tichý 26.1.2021 7:41

A odkud budeme dovazet potrebne vyrobky?

V. Novák 26.1.2021 10:07

No přece z Číny!

P. Rada 26.1.2021 7:50

Problém česka je spíše obecně v nízké tvorbě HDP vzhledem k energetické náročnosti. Ten se jen pomalinku pro konzervativnost českého energetického skansenu vyvíjí k lepšímu.

V posledních dvou letech ale celosvětovou ekonomiku a tím poptávku po zdrojích zásadně zbrzdila pandemie a vyhlídky na konec stagnace jsou v nedohlednu.

https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/iea-svetovy-energeticky-vyhled-2020-nastinuje-se-energetika-muze-vyporadat-dopady-pandemie-koronaviru

L. Novák 26.1.2021 8:00

Pochopitelně. Idioti ;-O jako ty nic rozumného vytvořit neumí. Jenom žvástat a zakazovat pracovat jiným...!!

Z. Lapil 26.1.2021 13:06

To je nějaká blbina. Tím, že zlepšíte energetiku, rozhodně nezměníte řekněme teplotu tavení oceli.

J. Lukavsky 26.1.2021 7:52

"Těch nškolik tisíc pracovních míst oželíme." no Vy jistě, ale ti nezaměstnaní to asi moc nepochopí. A proč ta elektřina ze solárů a fofrníků nebude laciná a nebude jí nadbytek? No asi bude rozumné abych vypucoval cylidr a koupil bandasku petroleje. J.L. end

J. Nevrkla 26.1.2021 6:44

Rusové to postaví, protože jsou v tom nejlepší, a my zaplatíme západu vejvar jako správní lokajove.

P. Rada 26.1.2021 7:15

S čeho kdo všeobecně ztátovou akci ast tak může zaplatít a proč by to měl zejména za situace vleklého poklesu ekonomiky dělat?

L. Novák 26.1.2021 7:42

Blbe ;-O zelenorudý nevzdělaný, za ten váš Bilionový tunel OZE už jsme mohli mít s rezervou a bez státních záruk postavené jaderné elektrárny (minimálně dvě). A bylo by to "zadarmo". Za peníze, které dementi jako ty posílají rovnou do černé díry bez jakékoliv návratnosti. A výše dodávek elektrické energie do rozvodné sítě by byla nejmíň o řád (10x) vyšší, než co dodávají dotované OZE za stejných tisíc miliard Kč (3% roční spotřeby). !!

J. Nevrkla 26.1.2021 7:50

Obávám se taky, že pokles ekonomiky, krachy průmyslových firem a následné velké zchudnuti obyvatel bude vyžadovat méně energie, snad jen ta elektrická auta pro nejbohatší by mohla mít problémy, ale to si vyvolení jistě snadno zařídí. Ideál ekologických aktivistů bude naplněn. Stále ovšem doufám, že budou ještě předtím vykopnuti lidmi se zdravým rozumem do nenávratna.

J. Pankovic 26.1.2021 9:35

Nebuďte śkarohlîd. Kdyź nebude elektŕina, tak si elektomobil za sebou potàhne dieselovou centràlu :-):-)

...proste pokrok nezastavîś ;-)

O. Uživatel 26.1.2021 8:29

Uživatel požádal o vymazání
J. Stehlik 26.1.2021 8:42

Čína má přes 1000gw z uhelek . Do roku 2030 plánuje dalších 300gw . Temelín má 2gw . Celá unie z uhelek má 150gw .

No ale co je duležitější jsou strategické suroviny . Proč usa uvalili kvoty na ocel a hliník ? No protože bez oceli nepostavíte železnice nebo vojenské lodě atd . A tak nějak ty fosilní zdroje jsou klíčové pro toto odvětví a těžký prumysl je základ konkurence v prumyslu.

R. Langer 26.1.2021 20:21

Nelži, prolhaný Zelený podvodníku, žádná funkční JE NENÍ ZTRÁTOVÁ! :-P

V. Patrik 26.1.2021 6:41

Čím to, že pan Jirsa po rudé Číně zahořel novou láskou i k ruskému Rosatomu? Energetická bezpečnost podle pana Jirsy se rovná co možná největší energetické závislosti na Rusku. Že by Jirsova PR agentura C&B dostala novou zakázku? http://bit.do/fn9FS

Jak jednou tady správně napsal Aston, jde o to, zdali si zase sedneme Rusům na lopatu, anebo nesedneme. https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/evropa-energeticka-bezpecnost-na-vedlejsi-koleji. A210123_231912_p_ekonomika_wag/diskuse

L. Novák 26.1.2021 6:54

Když si jdete koupit něco, co potřebujete, tak si to koupíte od toho, kdo to umí. Ne? Nebo máte dojem, že na ruském plynu bude naše energetická závislost menší než na jaderných elektrárnách? :-P