25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EVROPA: Ekologická EU ničí ostatní svět

Překotné „zelenání“ zemí EU nese dvojí ovoce: čistší Starý svět a špinavější Asii, Afriku a Jižní Ameriku. Jednoznačně to ukazuje, že je nezbytné polevit v tempu defosilizace. Lidstvo ji zatím neumí provést čistě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 12.1.2020 19:05

V soustavě je spousta různých prvků, jak tady někdo psal například teplé zálohy, většina větších tepláren má velké příjmy za to, že jsou k dispozici ČEPSu pro účely regulace, vodní akumulační elektrárny, několik přečerpávacích elektráren a v budoucnu se zřejmě k regulaci budou využívat i distribuované soukromé baterie, třeba v těch elektromobilech, vy odborníku.

L. Novák 12.1.2020 19:21

Pokud vy máte univerzitní diplom v oboru elektroenergetika, měl byste jej v nejkratším čase odnést tam, kde vám jej vydali. Takovéhle nesmysly by VŠ vzdělaný v oboru plácat neměl...:-P

V. Braun 12.1.2020 19:25

Hm, a jaké vzdělání v oboru elektrotechnika máte vy? Podle vašeho komentáře soudím, že žádné. Pokud se pletu tak sem pěkně konkrétně napište, proč je to co jsem napsal nesmysl.

L. Novák 12.1.2020 21:45

Vy jenom plácáte stylem "tonoucí se stébla chytá" a argumentace nejste schopen, protože o problematice nemáte ponětí. Je to snadno rozeznatelné v tomto vlákně výše (i jinde). Pan Zima už to přesně popsal a nemá smysl to opakovat. Já už jsem o tom psal taky (kus níže). :-/

V. Braun 12.1.2020 22:00

Zatím jsem od vás nezaznamenal žádný technický argument, tedy kromě toho že zapnutí konvice dle vás povede ke zhroucení sítě.

V. Braun 12.1.2020 19:22

Jen ještě doplním HDO, neboli Hromadné Dálkové Ovládání, které se postupně rozšiřuje o další funkce, do budoucna zřejmě nejen v regulaci spotřeby ale právě i akumulace a zpětného uvolnění energie do sítě pomocí baterií v domácích solárních systémech a zřejmě i těch baterií elektromobilů.

Principiálně technicky tam nikde není žádný problém, problém je nyní ovšem s cenou a akumulační kapacitou. Proto je třeba intenzivně pokračovat v hledání nových technických řešení a plně využít všech vhodných stávajících technologií, včetně jádra.

J. Zima 12.1.2020 19:59

Ach jo, teplé zálohy elektráren a teplárny. To už hraničí s dadaismem. Vy vůbec nevíte která bije. Horká záloha v el. síti je taková, která může ve velmi krátkém čas poskytnout výkon, ať už pro vyrovnání odběrové špičky nebo výpadku stabilního zdroje. To s těmi teplárnami se týká dodatečné chladící kapacity, aby se snížila spotřeba chladící vody a vylepšila celková energetická bilance. Můžete nám prosím vysvětlit jak teplárna vyrobí elektřinu?

Jinak pořád melete to samé o akumulaci energie. Už si konečně vtlučte do hlavy, že kapacita všech těch přečepávaček a baterií je asi o dva řády nižší, než aby to mělo význam a uregulovalo to nestabilitu větrníků a solárů a možnosti jejich rozšiřování jsou opět principielně omezené.

V. Braun 12.1.2020 20:27

Napsal jsem velká teplárna, například typu Praha Malešice, což je vlastně menší elektrárna. Prakticky všechny mají smlouvy s ČEPSem a jedou v regulačním provozu. Současná síť je regulovaná a stabilní, byť ta regulace něco stojí, nebo jste v poslední době zaznamenal nějaký blackout? Technicky není regulace problém, problém je cena.

J. Zima 13.1.2020 0:15

Regulace technicky není problém, když máte dost záložního výkonu, to bývají většinou vodní (přečerpávací) nebo plynové zdroje. Vodní mají principielně omezenou kapacitu danou množstvím vody a spádem. Tato kapacita je v Evropě prakticky vyčerpána. Plynové zdroje produkují CO2 a tedy jsou podle vás špinavé. Hlavně ale vy vůbec nechápete, že je diametrální rozdíl regulovat stabilní soustavu se spolehlivými jadernými a uhelnými zdroji, kde na zálohu potřebujete zlomek jejich jmenovitého výkonu a šílenou nestabilní soustavu "alternativních" větrníků a solárů, kdy potřebujete 100% jejich výkonu v trvale běžící záloze. Takovou zálohu baterky ani přečerpávačky nikdy nemohou dát, to je jen vaše fantasmagorie.

A ta Malešická teplárna není klasická teplárna. Byla původně vybudována jako hnědouhelná elektrárna s využitím odpadního tepla pro vytápění a k ní byla později přistavěna teplárna na mazut nebo zemní plyn, která ale žádnou elektřinu nevyrábí. A ta elektrárna má výkon jen 110 MW.

V. Braun 12.1.2020 20:30

Ještě se chci zeptat, co rozporujete na tom, že horká záloha je jeden z regulačních prvků ve smyslu rychlého najetí při neočekávaném zvýšení spotřeby nebo výpadku jiného zdroje?

J. Zima 13.1.2020 0:18

Viz výše. Horká záloha je ELEKTRICKÝ výkon, který může být připojen v krátkém čase, aby nahradil výpadek nebo špičku. S teplárnami to nemá nic společného. Vzdejte to, znemožnil jste se už dost.

J. Vintr 12.1.2020 20:01

Vzdělání a diplom v podstatě nic neznamenají. To, co se člověk musel našrotit před zkouškou, většinou zmizelo z hlavy v okamžiku, kdy se v indexu ocitl kýžený zápis. Podstatné je, jestli člověk dokáže logicky uvažovat a dávat si přijaté informace do souvislostí.

K těm bateriím - nestačí mít jen dostatečně velké bateriové úložiště, ale potřebujete také dostatečné množství energie na jeho nabíjení. Pokud by základ výroby elektrické energie tvořily nespolehlivé OZE, tak by zaručeně docházelo k tomu, že by v kritických situacích nebylo čím baterie dobít.

V. Braun 12.1.2020 20:35

Tak jistě, to je otázka dlouhodobější energetické bilance. K tomu jsem se v této diskusi nikterak nevyjadřoval. Reagoval jsem na poznámku o schopnosti regulace sítě na krátkodobé výkyvy, tuším, že L.Novák psal něco o zhroucení po zapnutí rychlovarné konvice.

J. Vintr 12.1.2020 23:50

Dlouhodobější energetické bilance? Na nabití baterií potřebujete o něco víc energie, než z ní dostanete. Aby byly baterie schopné pokrýt třeba padesátiprocentní výpadek výkonu po delší dobu v případě nepříznivého počasí, muselo by v příznívějších podmínkách tolik energie přebývat, aby bylo možno dobít baterky. A takový stav se může nepředvídatelně v nepředvídatelných intervalech opakovat i krátce po sobě. To by znamenalo, že by celkový instalovaný výkon všech zdrojů elektrické energie musel hodně převyšovat průměrnou spotřebu, aby bylo možno ty baterie dobít co nejrychleji. Tolik místa na solární panely a větrníky by se asi v Evropě ani nenašlo, Nemluvě o tom, kolik by to stálo.

V. Braun 12.1.2020 23:56

Tato diskuse vznikla na základě tvrzení pana Nováka, že síť s hodně malými zdroji nelze regulovat. Já tvrdím, že to lze, technologie existují již nyní, souhrnně se to označuje termínem smart grid.. To je vše. Pokud chcete diskutovat o kapacitě baterií proč ne, to je ovšem na jinou diskusi.

Nikde jsem netvrdil, že by se síť měla skládat ze samých solárů, větrníků a baterií. Naopak jsem k této koncepci osobně dost skeptický a tvrdím, že je třeba pokračovat v hledání dalších technických řešení a využívat všechny vhodné stávající technologie včetně jádra.

L. Novák 13.1.2020 19:30

Blábolili jste (s "Radou" a "Kostelanským") o milionech malých zdrojů (kategorie "OZE", fotovoltaika) s malými akumulátory kdesi v domácnosti a jejich "inteligentní regulaci". Až něco takového bude reálně zásobovat domácnosti a rozvinutý průmysl vyspělých zemí, ozvěte se. :-P

L. Novák 12.1.2020 18:47

Braune, vy máte myšlení zeleného magora, ne inženýra technického oboru. A z této pozice taky produkujete svá stanoviska. Kdybyste se podíval na odkaz, který sem "Rada" vylepil, viděl byste, že není s čím souhlasit. Na tom odkaze nic konkrétního použitelného není. ... :-P

V. Braun 12.1.2020 18:50

Tvrdil jste, že soustavu v nových podmínkách nelze uregulovat. Pan Rada tvrdil opak. Souhlasím s panem Radou. Obsah odkazu jsem nezkoumal ani jsem se k němu nevyjadřoval.

L. Novák 12.1.2020 19:03

A co chcete regulovat, když tu energii nemáte? :-P

J. Jurax 12.1.2020 22:41

Už dnes sice je elektronika běžně tak vyspělá, že umí hlídat směr a velikost toků energií, ale dosud není tak vyspělá, aby si uměla tu energii vyrobit. Takže když přestane foukat a sluníčko zmizí za mraky, je veškerá regulace na houno. Naskočí uhelky nebo plynovky, co právě kvůli tomuhle čekají v neekonomické teplé záloze, aby stabilizovaly síť.

V. Braun 12.1.2020 13:29

Ale houby, regulace fungovovala i v době , kdy byla čistě elektromechanická. Dnešní technologie to uregulovat dovedou.

L. Novák 12.1.2020 18:55

Potíž fantasmagorií typu "Rada" a "Braun" spočívá v naprosto nedostatečné rezervě pohotového výkonu jimi uvažovaných zdrojů el. energie. Tak co vlastně chcete regulovat?

Masívní regulaci spotřeby u spotřebitelů vypínáním dodávek elektrické energie už známe z dob komunistického totalitního režimu. Zásoba svíček mi doma leží dodnes. Do tmy se večer nořila celá města. Regulovaný "black-out" dobře známe... ;-)

V. Braun 12.1.2020 19:13

Asi nevíte jak soustava funguje a jaké prvky v soustavě jsou. Za stabilitu sítě je odpovědný ČEPS a ten si hlídá aby schopnost regulace měl. Nikdo nenavrhuje okamžité odstavení všech současných elektráren a jejich nahrazení větrníky. Ostatně já osobně nijakým velkým příznivcem solárů a větrníků nejsem, vy fantasmagoristo.

L. Novák 12.1.2020 21:53

Blábolit jste začal o zapojení a regulaci obrovského množství malých zdrojů "OZE" a akumulátorů. Tak se k tomu vraťte a neodkloňujte ke klasickým zdrojům, které jsou v provozu dnes. V nich problém není. ;-)

V. Braun 12.1.2020 22:11

Koukám, že máte větší sklerózu než já, když ani nevíte kdo toto vlákno začal a kdo o čem psal. Když nevěříte panu Radovi a mě tak se podívejte co píše o smart grid oficiální vládní agentura USA.

https://www.energy.gov/oe/activities/technology-development/grid-modernization-and-smart-grid

L. Novák 11.1.2020 21:20

Ach Bože! Ten Kostelanský je "blbej jak tágo" a vůbec si to neuvědomuje... Virtuální energetika... To je to, co potřebujeme!;-D

J. Kostelanský 13.1.2020 2:47

Pán Novák, podľa vašich urážlivých príspevkov a podľa toho, že sa chováte jako Brouk Pytlik, čo všetkému rozumie, by som tipoval, že o problematike viete veľké, duplované houno.

Na argumenty nemáte žiadne protiargumenty. Navyše vám totálne chýba schopnosť mentálne spracovať a pochopiť vzájomné pôsobenie nových technológie.

Vy skrátka máte utkvelú predstavu, že energetika z OZE je presne taká istá a tak isto funguje ako energetika fosílna. Ale to je samozrejme kapitální bejkovina.

Nie som ekológ, len si rád prepočítavam parametre, kým sa k niečomu dopracujem. Vy spájate hrušky s jablkami - produkciu elektriny s cenou dopravy - no skrátka samé bláboly

L. Novák 13.1.2020 18:48

Vy nic nepočítáte, jenom plácáte hovadiny, na které se věcně reagovat nedá. ;-)

J. Vintr 12.1.2020 0:36

V těch krásných plánech se nepočítá s tím, že v zimě, kdy je největší spotřeba elektrické energie, dodávají fotovoltaické elektrárny nejméně energie (takže nezbude na dobíjení baterií) a k tomu se klidně může stát, že třeba dva týdny ani nefoukne. Pokud nebude k dispozici stoprocentní rezerva ve zdrojích, nezávislých na počasí, nemůže to skončit jinak než totálním poděláním zásobování elektřinou (s důsledky umocněnými třeba mrazem - obrovská spousta lidí bez topení a vody, popraskaná potrubí atd.).

J. Zima 12.1.2020 0:58

Pane Kostelanský, můžete nám prozradit jaké máte technické vzdělání, že tak zasvěceně hovoříte o elektroenergetice? To, co píšete jsou totiž naprosté hovadiny.