28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EVROPA: EFTA je lepší než EU

Alternativou členství v EU je Evropské sdružení volného obchodu. Když vystoupíme z EU, můžeme se přidat k zemím, jako jsou Švýcarsko, Norsko či Island. Já jsem pro hned a těším se, až bude pro většina obyvatel České republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 18.2.2014 19:22

Autor nejspíš něco požil

Jinak by si musel všimnout, že po té co EU-hujeři pomohli zničit naše výrobce (nahradili je montovnami, řetězci a cizími bankami), ovládli masmédia a nyní už téměř zničili a dokonce i zkriminalizovali naši nezávislou parlamentní EU-realistickou politiku, zmocnili se vlády, ovládli obě komory parlamentu, státní zastupitelství, ÚS a chystají se ovládnout ČNB (poslední oporu naší samostatnosti) a sypal by si "popel na hlavu" za to, že k tomu došlo i díky sabotáži spolupráce pravicových sil kavárenskou "stranou" Svobodných.

Tato vláda, která přijetí Eura a naše bezpodmínečné podřízení EU má jako hlavní prioritu, teď urychleně schvaluje naše přijetí "fiskálního paktu" (v němž máme jenom povinnosti a žádná práva) s nímž se chtějí pochlubit už na setkání v Bruselu (a už před tím přímo vládkyni Merkelové - pokud je ovšem vezme na vědomí) aby na ně nezapoměl při plánování svých korupčních "pašalíků". Začala zcela nová a opět velmi smutná část našich dějin!

Držme aspoň palce Orbánovu Maďarsku (jde tam i o nás):

http://finmag.penize.cz/ekonomika/281207-madarsko-vytlacuje-cizaky-z-bankovnictvi

J. Kanioková 17.2.2014 21:40

No... ono brzy poznáme,

co všechno si vydírající Brusel vymyslí na Švýcarsko.. Suverenita a svéprávnost jsou vysoké hodnoty, možné negace nebudou příjemné, ale ať si ta Přslavná EU, která pomohla naprosto většinově k ničení evropské prosperity, trhne ploutví !

Držím Švýcarům palce..

V. Mlich 17.2.2014 17:31

Není jiná cesta

Pokud se chceme zbavit eurodotací, kdy cizí mocnost rozhoduje, co si máme za naše peníze postavit (a nevadí, že nám zatím i půjčí, všecko budeme muset jednou vrátit), a když nesekáme dobrotu, tak nám účty neproplati, a tyto peníze se rozkradou jako "z nebe spadlé", pokud nechceme platit 350 mld na euroval, až jednou přestaneme mít schodek rozpočtu, pokud nechceme, aby náš rozpočet odsouhlasovali v Bruseli, není jiná možnost, než volit eurorealisty, kterým se nadává taky do euroskeptiků. Bohužel lidi mají hluboko v sobě, že musíme mít někoho moudrého nad sebou a teď, když už není Sovětský Svaz, vzhlížejí na Brusel a mají bobky z představy, že by nám nikdo nerozkazoval, co máme psát na nálepku na flašku rumu, sklenku marmelády nebo kelímek pomazánkového másla.

J. Jílek 17.2.2014 17:56

Re: Není jiná cesta

a teď považte, že v EFTA budete platit do kohezních fondů a nrdostanete nic, jen možnost umístit své zboží na trhu EHP... :-)

P. Vítek 17.2.2014 19:07

Re: Není jiná cesta

Jak machruje -kohezni fond

J. Jílek 17.2.2014 20:46

Re: Není jiná cesta

příspěvek zemí EFTA k vyrovnávání sociálních a ekonomických rozdílů (dříve hohezní fond, v současnosti tzv. Finanční mechanismy)....ještě něco nejasného, fištróne?

J. Kuka 17.2.2014 21:29

Re: Není jiná cesta

Ale ten prispevek by byl temer o rad nizsi . Pokud pocitam odbre tak by to bylo neco kolem 5 mld pri dnesnim HDP .

K. Pavlik 17.2.2014 18:07

Re: Není jiná cesta

Jen takovy dalsi maly problem. Zatim Cesko do EFTA nikdo nezve. Ja jsem take v 9 tride chtel chodit s Verou Harazimovou.  Jak to dopadlo? - N stejne jako s tim clenstvim v EFTA.

P. Vítek 17.2.2014 16:15

Pane Jilku

Vy mate ke vsemu namitky-proc to pan Mach dela?O co mu jde?

J. Jílek 17.2.2014 17:57

Re: Pane Jilku

to se ptejte jeho....

P. Vítek 17.2.2014 18:29

Re: Pane Jilku

Ja jsem myslel,ze si rozumime...Proc Vy myslite,ze to dela? me zajima

J. Jílek 17.2.2014 18:47

Re: Pane Jilku

protože je ideolog-fanatik, nikoliv ekonom

Rozhodnutí přijmout komunitární právo jako právní základ pro smlouvu dalo vznik dvoupilířové struktuře EHP s institucemi států EFTA paralelně kopírujícími instituce ES. Když k tomu připočítáme obdobné instituce na úrovni EFTA, kde reálně je to jeho "šetření". Když navíc uvážíme, že země EFTA platí za přístup na trh EHP plněním kohezních fondů přistupujícím zemím, z těchto fondů na rozdíl od kohezních fondů EU ale nečerpají nic....Země EFTA mají pramalé možnosti (lobbing v EP) ovlivnit podobu nařízení, které pak musí implementovat do svého práva, podléhajícího soudnímu dvoru EHP i ESD...Pikantní je, že s výjimkou Soudního dvora EFTA, který se nachází v Lucemburku, sídlí všechny orgány EHP v nenáviděném Bruselu... :-)

Veškerá nová legislativa EU v oblastech pokrytých Smlouvou o EHP je integrována do Smlouvy o EHP a následně se stává na základě rozhodnutí Společného výboru EHP součástí národních právních řádů států EFTA.

P. Vítek 17.2.2014 19:19

Re: Pane Jilku

Na tohle jednou dojedem-na ty uredniky za tim.Na tu velikost a slozitost.Maji jedine stesti,ze jsou tak daleko od jihovychodni Asie.(jak napsal jeden pan tady v diskusi-dostali se sem bez jakekoliv podpory-jen kvalitou a cenou svych vyrobku).Spolehal jsem se na Ameriku,ze nas rozdrti nizkejma cenama,ale tam uz taky nekdo nasadil socialistiickou infekci

J. Jurax 18.2.2014 0:46

Re: Pane Jilku

No, kvalitou jak kde, ale přinejmenším čínské zboží je silně podporováno podhodnocenou měnou ...

J. Jílek 17.2.2014 19:20

Re: Pane Jilku

Dál existuje Společný parlamentní výbor EHP, složený z členů Evropského parlamentu a členů parlamentů států EFTA, pak Společný

konzultativní výbor EHP pro ekonomické a sociální partnery z členů sociálních partnerů z Konzultativního výboru EFTA a Ekonomického a sociálního výboru EU. EFTA vytvořila další vlastní paralelní orgány - Parlamentní výbor EFTA a Konzultativní výbor EFTA, jemuž je umožněno částečně participovat na jednáních Hospodářského a sociálního výboru EU. Pak je tu Stálý výbor EFTA států. Ten koordinuje stanoviska EFTA pro jednání Společného výboru EHP. Ten má samozřejmě pět podvýborů...praxe ukázala, že vliv EFTA prostřednictvím zapojení do přípravné fáze v EK je minimální už třeba jen proto, že jak známo, nemohou v rámci struktur EK hájit národní zájmy. Státy EFTA se mohou snažit nahradit absenci hlasovacího práva včasnou intervencí, což přináší problémy, protože EFTA se musí dohodnout na společném postupu. Jak to dopadá, lze si představit. Lobbing zemí EFTA je pak ztížen i rotací úředníků EU. Ve fázi konzultací je ochota ze strany EU přizpůsobovat se požadavkům odborníků EFTA nízká. Tito se dle zkušeností dokonce ostýchají do procesů vstupovat, navíc kapacity zemí EFTA v tomto směru jsou malé.

J. Jílek 17.2.2014 19:34

Re: Pane Jilku

Zásadním problémem je formální přístup států EFTA k institucím EU. Např. norští ministři se téměř nesetkávají v Radě EU se svými unijními protějšky. Pak ovšem nemohou včas zaujmout k přijímané legislativě společný postoj a vše zachraňuje skrze své kontakty až bruselský Sekretariát EFTA...S tím, jak je dlouhodobě posilován vliv EP, je vliv států EFTA, které k němu nemají přístup, neustále oslabován. Životní zájmy států EFTA jsou chráněny přechodnými obdobími a ochrannou klauzulí, která může být použita jen pokud vznikají vážné hospodářské, sociální nebo environmentální problémy v sektoru nebo regionu.

P. Kmoníček 17.2.2014 14:10

Machu,

týden bez účasti v EU na Vás ,a budete na kolenou prosit o přijetí do hospodaření Evropy a zbytku civilisovaného světa.

M. Prokop 17.2.2014 15:59

Re: Machu,

Pokud se ta EUnijní šaškárna dříve nerozpadne nebo nezhroutí.

Tyto nikoliv nereálné vyhlídky by mne zajímaly více, než Machův názor na vystoupení.

P. Pokorný 17.2.2014 17:01

Re: Machu,

Takže nacistické vydírání a bolševické ostnaté dráty?

J. Jílek 17.2.2014 17:59

Re: Machu,

proč vydírání? Za přístup na trh platí EFTA od počátku....něco za něco, zadara ani kuře nehrabe

V. Vlach 17.2.2014 20:09

Re: Machu,

Ne! Vybělené holenní kosti podél hranic, všady síra, čpavek a vydloubané oči, jantare!

J. Rechnovský 17.2.2014 12:09

Slabé...:-/

Souhlasím s Petrem Machem ohledně radikálního zeštíhlední naší státní správy. Jakmile se však vrhne na svou anti-EU mantru, je racionálnímu myšlení konec. 

EFTA je dnes marginální organizace na cestě do zapomění. Spolupracovat s ní nikdo Česku nezakazuje, ale jaksi není důvod do ní vstoupit. S členskými státy dávno obchodujeme, takže by to Česku přineslo snad jen několik trafik pro práci v jejich orgánech.

V. Hajková 17.2.2014 12:14

Re: Slabé...:-/

Kolik  orgánu  ta  EFTA  MÁ-   jaksi   jste  nenapsal  :  http://www.nechtenasbyt.cz/admin/upload/pdf/LF2007-05.pdf

J. Jílek 17.2.2014 21:06

Re: Slabé...:-/

struktura EHP/EFTA kopíruje strukturu orgánů EU, proto se jí také říká malá éú, tetko :-)

M. Kosejk 17.2.2014 16:11

Re: Slabé...:-/

Průšvih je, že téměř všechny Machovy návrhy na "radikální zeštíhlední naší státní správy" vycházejí z předpokladu, že ČR vystoupí z evropských struktur. Jen se mrkněte na ten jeho seznam úřadů na zrušení - téměř všechny úřady, které chce zrušit, jsou více méně navázány na evropské právo.

Petr Mach je jen demagogický žvanil, který v životě nešéfoval ani blbé trafice na rohu maloměstského náměstí. :)

J. Jílek 17.2.2014 18:21

Re: Slabé...:-/

přesně tak, lidé se přelijí do orgánů EFTA a do společných orgánů EHP....o těch nemá dobrý národovec ani tuchy....a to je správné, tak to má být, aby mohl řádně láteřit :-)

M. Kosejk 17.2.2014 18:43

Re: Slabé...:-/

To nejsou ani národovci. Klaus koketuje s vlastenectvím. Ale tihle často dokonce i popírají existenci vlastní dynamiky společenosti - a tvrdí, že nic jako společnost neexistuje - že existuje jen suma jedinců. :)

J. Jílek 17.2.2014 19:41

Re: Slabé...:-/

= sřli :-)

M. Kosejk 17.2.2014 20:03

Re: Slabé...:-/

Spontánní  řád? Jo. Trochu mě ta malá písmena zmátla. :)

B. Rybák 18.2.2014 19:26

Re: Slabé...:-/

Ano!