19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Dotace, dotace, jsou prý lepší než práce...

S plným respektem k našim čerstvým i dávnějším ekonomickým průšvihům si troufám prohlásit, že dotace jsou největším zlem, jež naši ekonomiku po roce 1989 postihlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Brzák 4.3.2015 23:25

Re: Dotace

Vše souvisí se zmatením pojmů, namátkou - daň je berň, dotace (dar) není darem, ale nanejvýš darem danajským.

Jako daňový poplatník odevzdávám peníze, které stát rozdává v podobě danajských darů. Nesu tedy odpovědnost za dopady takového "fungování". Přímá cesta, jak svůj nesouhlas vyjádřit a svou odpovědnost projevit, je neodevzdávat peníze, které jsou tak nezodpovědně "darovány". Občanská neposlušnost H.D.Thoreaua...

R. Brzák 4.3.2015 23:21

souhlas - píšu to tady již dlouho - dotace jsou zločin

jak na daňových poplatnících, tak na dotovaných. Dotovaní se stávají závislými na dotacích. jejich konkurence pak končí, jak to popisuje autor. Celkovým výsledkem je rozvrat systému, který jen bláhovec může nazvat kapitalismem.

V. Vaclavik 4.3.2015 18:50

Dotace

jsou pachani 'dobra' nasilim. Cokoli se pacha nasilim, neni a ani nemuze byt pro cloveka nikdy zadne dobro, ale jen zlo. Dobro muze byt jen to, co k cemu si clovek pomuze sam, ze sveho, protoze chce.

Z nasilim odebranych prostredku (dani) nikdy zadne dobro vzejit nemuze, stejne jako nemuze vzejit z kradenych penez, byt lidem s klapkami na ocich se to tak muze jevit. Co vim, tak jen A.Randova to takto kdy osvetlila, protoze jako jedina na svete postavila svuj system, jak clovek ma zit, na moralnim, racionalnim zakladu.

Evropske unijni dotace nejsou v prinicipu nic jineho, nez domaci socialisticke prerozdelovani uvnitr jednotlivych evropskych statu. Ty dotace EU jsou jen jejich logickym pokracovanim.

Jenze 'princip', to je pojem, kteremu malokdo, podkud vubec kdo, rozumi a uz vubec prakticky nikdo, az na nepocetne vyjimky, v principech uvazovat neumi. Jsme na neco takoveho, jako lidstvo, vyvojove jeste moc primitivni.

P. Vaňura 4.3.2015 17:10

Naskýtá se otázka, nešlo by nějak vystoupit ze systému

Pokud bychom z Bruselu nic nedostávali, ale také tam nic neplatili, byli bychom na tom NEPOROVNATELNĚ LÉPE.

Jde opravdu jen o ovládání států šmejdy z Brusele! Co z Brusele jest, od ďábla jest, vyjímky snad jsou, ale je jich do 5%!

Samozřejmě, funguje to ještě HŮŘE, než za komunistů, protože je kolem toho neporovnatelně více byrokracie!

J. Jurax 4.3.2015 16:53

Re: SESR

Správně ovšem bude, vlastně už téměř je Svaz Evropskych Socialistickych Republik a Teritorií neboli SESRaT ... vybavuje-li se Vám, že v češtině zkratka se zdá předjímat budoucnost, půjde-li to tak dál, pak jde o podobnost čistě nenáhodnou ...

Z. Rychlý 4.3.2015 16:23

Re: Dotační klec

Jen k první větě. Ta původní myšlenka byla o to zrůdnější, oč byla vlastně jen pláštíkem ukrývajícím meč. Tvůrci EU (federace) nebyli žádní naivové, kteří nevěděli, kam se to vyvine. Naopak. Totéž bylo se zavedením Eura, taky bylo dost varování.

A o totéž dobro se stará jakákoli solidarita (nedobrovolná). K opravdu potřebným se dostane jen zlomek "výpalného". Prostě, pod dobrem se skrývá pěkný hnůj.

Tam, kde socialista (řečmi) hlásá dobro, je třeba udělat nějaké opatření. Nejlépe zmizet, protože těch oveček, co mu to žerou, jsou mraky. Jinak máte abs.pravdu.

Taky se zneužívá psychologického působení malých částek. Koupíte li dítěti pastelky, každý si řekne: Vždyť je to pár korun. Ale na konci je to nějaká miliarda. To samé je s přidáním nám důchodcům padesátikorunu měsíčně. Je to úplný prd, není to ani na paklík tabáku, nestojí to vůbec za řeč, ale v důsledku zase jde o miliardy. Politická korupce je to ovšem nebetyčná.

A. Novák 4.3.2015 14:58

pozitivní na tom je snad jen to,

že v okamžiku, kdy už nebudou zdroje pro dotace, budou ti, co dokázali přežít i bez nich, daleko životaschopnější než ten zbytek :o)

P. Princ 4.3.2015 13:55

Re: Tohle je výstižné:

Pasuje to i na energetický mix s výrazným podílem OZE.

V. Kain 4.3.2015 13:49

Re: Dotační klec

Babiš se všude kam se vetře vytahuje kolik jeho firmy platí na daních.Když mu ale připomenete,že na dotacích pobírá několikanásobně vyšší částky,tak chytne jako saze a začne používat ten svůj správný čobolácký slovník.

R. Langer 4.3.2015 13:48

Re: Naprostý souhlas - dotace jsou sladký jed.

Levičákům všech barev a vyznání... :-P

M. Prokop 4.3.2015 13:16

Re: Můžete volit jen toho, kdo je na volebním lístku

Nevolte jen velké strany, malé se ještě nestačily "zkurwit".

M. Prokop 4.3.2015 13:14

Tohle je výstižné:

"Státní dotace:

Jako byste si dávali transfúzi z pravé ruky do levé a přitom polovinu krve vybryndali na podlahu.

"

M. Prokop 4.3.2015 13:12

Re: Dotační klec

Špatná je už ta prvotní myšlenka, protože ve státní či nadstátní režii tohle NIKDE nefunguje.

Z. Lapil 4.3.2015 13:00

Re: Dotační klec

Pomoci méně úspěšným možná není špatná myšlenka, ale je až druhotná. Prvotní myšlenka je: brát lidem, které nemáme rádi, protože jsou úspěšní, a dávat je lidem, které máme rádi, protože jsou neúspěšní.

Copak to fakt nevidíte? Dotují housky, protože vám sebrali peníze, takže na ty housky nemáte. To je přece blbost i za předpokladu, že se všichni úředníci jmenují Mirek Dušín.

K. Frauknecht 4.3.2015 11:57

Re: Souhlas.

Naprostý.

Troufám si tvrdit, že lze snadno odvodit, komu ta dotovaná pekárna patří :-)).

J. Růžička 4.3.2015 10:27

Dotační klec

Když se člověk zamyslí nad původním určením a posláním eurodotací, zjistí, že ta prvotní myšlenka není špatná. Pomoci méně úspěšným, přistoupivším zemím k rozvoji jejich ekonomiky, vybudování infrastruktury, všeobecně ke zvýšení kvality života občanů. Ale. Všechno je v lidech. Každý úředník, který na své úrovni rozhoduje o přidělení, brzy rozpozná a najde možnosti a cestu, jak  přijít k penězům. Napíchne se na systém a už to fičí. Otvírá se mi kudla v kapse, když slyším Sobotku nebo Babiše, že ČR bohužel, nevyčerpá letos xxx miliard z fondů EU.Totiž naši politici nejsou politiky, jsou to jen lidsky malincí frustráti opilí mocí. Říkají slova, o nichž si myslí, o nichž vědí, že jim pomohou v dalších volbách ke zvolení. O korupci a kriminalitě v souvislosti s dotacemi škoda řečí, odkloněné peníze se z velké části vrací do partajních pokladen. Kruh je uzavřen, z dotační klece není úniku. A můžeme deklamovat s Nerudou ... jak lvové bijem o mříže...

J. Chaloupka 4.3.2015 10:21

Co by asi naši rádobynovináři udělali s někým,

kdo by dotace z EU odmítl. To by mne zajímalo.

J. Chaloupka 4.3.2015 10:19

Můžete volit jen toho, kdo je na volebním lístku

a bohužel nemůžete škrtat. Při každých volbách si připadám jako za socíku, kdy se brambory prodávaly jen v sáčcích a člověk převracel sáčky, aby našel ten, kde bylo těch viditelně nahnilých nejméně. To jsou ty volby. Ty shnilé brambory nemůžete odstranit. No a v těch posledních si zřejmě voliči řekli, že zkusí bohatého podnikatele, když ti chudí jen kradli, aby zajistili sebe a celou rodinu, případně stát řídili podle své sekretářky.

Uvidíme na konci volebního období, kdo bude opět ochoten nabídnout svá jména na kandidátkách.

J. Chaloupka 4.3.2015 10:13

Dotace ničí naše hospodářství a to nejen ty z EU.

Zkusili jsme to v r. 2006-2008 v té první vlně, kdy se to úředníci na nás - průkopnících - učili. Kontrolovala nás děvčata ( ve věku naší dcery), co rok před tím ukončili VŠ, které se učila na nás, co vlastně zákon dovoluje nebo přikazuje. Ovšem předtím samozřejmě tzv. zastavila financování, takže nemít soukromých 500.000,- Kč, které jsme průběžně do projektu půjčovali, nevím, jak bychom dopadli. Projekt nemůžete zastavit a propustit zaměstnance s tím, že až vám úředník proplatí jejich mzdy, tak jim je dáte. To prostě nejde. Např. nám zastavili platbu za pojištění zaměstnanců, které nám přikazuje zákon atd. Musíte pěkně poníženě hovořit s těmito "nadřízenými", protože každá položka v projektu prochází jejich "kontrolou".

No víckrát jsme to nezkusili. Např. SW systém, který zpracovává od začátku tj. od r. 2004 všechny el. žádosti, dodala firma TescoSW, kterou vlastní bratr tehdejšího primátora Olomouce nějaký Tesařík. (Zajímalo by mne, kolik mld. jsme této firmě již zaplatili.) Ani Čunek, blahé paměti, s tím nic neudělal, protože celý ten SW byl tak složitý, že by se nic nestihlo. No vzalo nám to pěkných pár víkendů, kdy jsme psali tzv. monitorovací zprávy a zejména tabulky k nim. Byla to miniaturní čísla, na konci projektu tabulka byla na 9 stran, tak si umíte představit, když jste se někde přehlídli a místo 3 viděli 8, jak dlouho jste hledali chybu. Úředníkovi totiž musí čísla tzv. sedět. To je nejdůležitější. Ta korupce přišla v druhém období, kdy úředníci i politici zjistili, jak se dají dojit peníze.

J. Kulheim 4.3.2015 10:08

Socialističtí šibalové vynalezli systém dotací.

Dotace zvýhodňují příjemce daní a deformují podnikatelské prostředí. Nejsou nárokové, ale přídělové a proto zvýhodňují velké podnikatele, kteří mají možnost dosáhnout a peníze daňových poplatníků, které přerozděluje socialistický stát. Socialistický stát je symbióza velkých šibalů a udřených hňupů, kteří jim takový mejdan financují.

Pan Babiš chce zavést registrační pokladny, aby vybral víc peněz na svoje dotace, zelenou naftu a p. Vše se děje podle platných zákonů. Korupce "podle zákona" nadělá víc škody než korupce, právně postižitelná. Jenom dotace na solární energii bude stát za 15 let cca 900 miliard Kč.

Zdá se, že to lidem nevadí. Volí šibaly, kteří jim seberou na daních a různých poplatcích přes 80% vydělaných peněz. Jenom na dani z příjmu, sociálním a zdravotním pojištění je to víc jak 45%. Rodině ve které pracují oba rodiče, seberou socialisté jednu výplatu. To všechno proto, aby si sebrané peníze přerozdělili.

Přerozdělováním stát nezbohatne. Kdo chce vládnout musí zavést a ovládnout systém dotací.

K. Janyška 4.3.2015 9:57

Pane Ševčíku, jak to, že nejste schopni označit to, co

se děje v EU socialismem ?  Že vy tomu nerozumíte  ? Dzp.

Š. Hašek 4.3.2015 9:53

Souhlas.

Z. Švrček 4.3.2015 9:46

No jistě

Tohle tady hlásám již leta, tohle zlo se šíří a bují, krachující firmy žádají a dostávají, ti, kteří by měli šanci účelněji peníze použít zase ne, většinou je tam totiž silná lobby a různé cesty jak poskytnout  "všimné". Když rozděluje ouřada, jde vždy o korupční prostor a ten se v polsedních letech neuvěřitelně rozšířil. Žádný, ani státem organizovaný boj s korupcí s tím NAPROSTO NIC nesvede, jde jen o prapor, kterým se evropsky centrálně a řízeně mává před blbci  voliči a jak známo "když vlají prapory, je rozum v perdeli". Věřte mi, mám s tím osobní zkušenost a tvrdím: "peníze od státu jsou peníze od ďábla". Jediný lék na korupci je ten, že každý si bude opečovávat ty peníze, které vydělá : míň daní = minimalizace přerozdělování  a dotací = maxilamizace účelné alokace investic. Tedy minimální příležitost úředníkům jak brát a maximální příležitost odpovědným hospodářům jak těm ouřadům nedat. Bohužel vše jako ohromnou korupci na úrovní států organizuje přímo EU a ta to přestane dělat, až zahyne na úbytě.

Z. Rychlý 4.3.2015 9:26

Naprostý souhlas - dotace jsou sladký jed.

Vyzdvihl bych příspěvek pana Tocháčka, který upozorňuje na to, že dotace jsou účelový nástroj k devastaci kapitalismu. Zcela po komunisticku se zeptám jejich klasickou otázkou: Kdo za tím stojí a komu/čemu to slouží ?

J. Dobrý 4.3.2015 9:17

SESR

Teda s takovym materialem jako jste Vy, pane Sevcik, Svaz Evropskych Socialistickych Republik (SESR) nikdy nebybudujeme. Naprosta spokojenost vsech nastane teprve tehdy, az na dotace dosahne snadno kazdy. A az budeme mit na vse regulaci, kterou se budeme ridit!

PS: pod ten clanek bych se podepsal, 100% souhlas

M. Prokop 4.3.2015 9:06

Re: Hmmm ... jenze my jsme si ty eurosocialisty do Bruselu ..

Vy jste možná byl pro. Já ne.

M. Prokop 4.3.2015 9:05

Skvělé, skvělé, skvělé

- tedy článek, bohužel ne popisovaná skutečnost.

P. Lenc 4.3.2015 8:20

Co dodat?

Pouze jedno, naprostý souhlas! Ta dotační devastace nejen hospodářská, ale především morální začíná dosahovat Husákovských rozměrů.

V. Halašta 4.3.2015 8:11

Re: Souhlasím

Samozřejmě jsem si to pak dočetl také a nezměnil jsem názor ani o milimetr. Tedy souhlas, včetně poslední věty, která se ovšem těžko naplní. Šéf svazu průmyslu Hanák pléduje za registrační pokladny a nový šéf Hospodářské komory Dlouhý je pro mě jedním z největších zklamání. Prostě se nechal koupit.

E. Tocháček 4.3.2015 7:16

Samozřejmě,

že pravým smyslem dotací je držet národní politiky pod krkem ( ještě přesněji za koule ) a jsou tak přiváděni " k rozumu " a " spolupráci ". Nebo snad po dlouhých létech dotování Řecka,  Španělska a Portugalska tyto země rozvinuli svůj průmyslový a výrobní potenciál a začínají být hospodářskými konkurenty Německa ?