26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EVROPA: Díra v trupu

V polovině tohoto měsíce to bylo sto let od chvíle, co se potopil Titanic. Slavný zaoceánský parník měl, jak známo, sloužit k přepravě mezi vyspělými zeměmi Evropy a Ameriky. Jak příhodné výročí pro chvíli, kdy se ekonomiky západní civilizace opět potápějí ke dnu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 1.5.2012 23:38

Další EU-skeptický článek.

Kdo má možnost jezdit pravidelně pracovně např. do DE, potvrdí, že nálady jsou tam poněkud jiné. Nemohu se zbavit dojmu, že EU je trnem v oku hlavně některým našim "hospodářským kapitánům". Např. takový Babiš. Jeho imperium dodává na náš trh potraviny - drahé, o kvalitě pomlčím. Našinci už dnes po stovkách jezdí nakupovat potraviny (nejen) do německých příhraničních měst (když ještě cca před 4 roky byla situace opačná). Genius Kalousek na vše včetně potravin zveden DPH, už nyní máme tu "nižší" sazbu 14 procent oproti německým 7. Přijde konec roku a geniovi Kalouskovi donesou papíry, z nich vyplyne, že na DPH se při vyšších sazbách vybralo méně než loni. Co teď? Genius Kalousek určitě chybu neudělal, chyba je jinde (tak jako byla v polských vejcích, soli a rybách). Zakážeme dovoz a nebo ho aspoň pořádně zdaníme (clo na víno už je na obzoru teď). Vše pochopitelně abychom ochránili našeho spotřebitele, našeho výrobce a pracovní místa, prostě naše ovečky milé, hlasy nám dávající... K tomu ještě přičtěme jedovaté sliny od hradního milostpána a jeho připitoměle přištěkávající kamarily, přisadí si tu Bobošíková, tu Grebeníček s Ransdorfem, ještě pár článků jako je tento - a zase začneme jezdit do Německa přes dvě ponižující kontroly s celním prohlášením a 80 markami na osobu (potažmo 40 eury, pokud do té doby vydrží).

L. David 30.4.2012 13:06

Pro jistotu už vybírám z banky své skrovné úspory.

Až se vše zhroutí, nezafunguje ani zajištění nízkých vkladů.

M. Kosejk 30.4.2012 13:15

Re: Pro jistotu už vybírám z banky své skrovné úspory.

Já už taky všechny přebytečné finance přesunul do pozemků. Na hyperinflaci čekat nehodlám.

V. Ondys 30.4.2012 19:00

Nešiřte paniku!

Udělá to každý, kdo něco má v bance, a :))))) přerozdělování je v háji i bez nepokojů!

M. Kosejk 30.4.2012 9:46

není šance

Samozřejmě že nejsou banky zdravé. To je taky důsledek politiky Mekozy a spol. Vždyť eurohujeři dávají bankéřům jasný signál, že hodlají za peníze daňových poplatníků dále udržovat bankovní sektor v nezdravém stavu. Ze strany eurozóny se jedná je o přesouvání, odkládání a nabobtnávání problému. Pokud eurohujeři říkají, že eurozónu v této podobě budou chtít zachránit za každou cenu, tak je bankéřům a spekulantům jasné, že se mají zaměřit na rizikové a krátkodobé investice, protože v krátkodobém horizontu za ně ztráty zaplatí daňoví poplatníci. Tak proč neriskovat?! Do skutečných investicí se ale v EU nikdo nebude pouštět, protože se zároveň ví, že tohle je neudržitelné. Merokzy jsou užiteční idioti spekulantů a neschopných bankéřů - a vedou EU ke krachu nebo k trvalé stagnaci.

O. Uživatel 30.4.2012 10:06

Uživatel požádal o vymazání
M. Kosejk 30.4.2012 10:26

Re: není šance

Možná se o tom tolik nehovoří, protože do toho narvali SVOJE libry. A rozhodně nenutili např. Slováky, aby jim s tím helfli. Ale doma v GB se to nesetkalo se příznivým ohlasem. A navíc Irsko je trochu jiný příklad než ostatní problémové státy EU.

O. Uživatel 30.4.2012 10:51

Uživatel požádal o vymazání
M. Kosejk 30.4.2012 11:04

Re: není šance

Chyba je, že se právě nikdo neřídí ekonomickými skripty a vědeckými publikacemi. A vlastně se ani nikdo neřídí rozumem. A specifikum Irska vidím v tom, že tam prostě a jednoduše praskla bublina. A levné evropské peníze ji pomohly nafouknout. Ale např. Španělsko, Řecko, Itálie... ty prostředky programově prožraly. A Franice na tom není o mnoho lépe.

Základní ekonomická poučka zní: Když máte dluh, který nedokážete splácet - musíte vyhlásit bankrot. Jedině bankrot vyřeší vzahy mezi věřiteli a dlužníkem. A jedině bankrot vám umožní nový start.

O. Uživatel 30.4.2012 11:12

Uživatel požádal o vymazání
M. Kosejk 30.4.2012 11:26

Re: není šance

Eurozóna nebyl nikdy ekonomický projekt, což u měnové unie je smutné, ale je tomu tak. Politici ignorovali názory ekonomů, kteří přesně tohle předvídali. A teď ti dotyční politici nechtějí ztratit tvář, tak dál před sebou tu káru tlačí, i když vědí, že před nimi je propast. A pak jsou lidé jako Barroso, kteří o ekonomice vědí absolutní prd - a proto dál zastávají nesmyslné postoje.  A všichni ostatní politici dokáží uvažovat maximálně v intencích čtyřletých volebních období - "Ať se to nepodělá za nás, abychom vyhráli alespoň ještě jedny volby, než se to položí."

P. Fiala 30.4.2012 11:42

Vlastnění majetku, kapitálu - soukromí majitelé

Dle mne: Základní poučka je "vlastnění" a právní vymahatelnost tohoto "vlastnění". Množiny všelikých soukromých majitelů asi tak z 95% hospodaří se "ziskem".

Množiny všelikých "státních úředníků" složených z lídrrů politických stran asi tak z 95% hospodaří se "státním" majetkem nedobře - nemají k majetku ten "osobní psychologický  a rozumový vztah - zájem, vlastnění" jako soukromý majitel.

Ekonomie není "věda" ve smyslu přírodních věd, viz vaše poznámka.

V těch dluzích osobních a soukromých a státních je veliký rozdíl. V případě státu je zde základní rozdíl, dluh je tvořen z Kč, EURA, která nepatří vládě - výkonné moci státu. Státní dluhy spočíají ve vytahování státní národní či unijní měny Kč či EURO z finančních institucí, kde si vkládají masy občanů ty Kč či EURO na horší časy. A na místo nich vkládají vlády - ministr financí do finančních institucí "státní - vládní" dluhopisy = barevné papírky. Za ty Kč, EURO vlády zajišťují státní zakázky (zdůrazňuji, že z větší části potřebné třeba infrastrukturní, energetické, vzdělávací, atp.) či rozšiřují státní instituce - "terciální sféru státu", administrativu a to velmi nehospodárně - zvláště vlády levicové. A tato nehospodárnost se mase lidí projevuje na jejich vkladech v magickém slovíčku INFLACE. Následuje zvyšování daní, atd., atp. k "vyrovnánání státního rozpočtu" a to jen z důvodu mezinárodních investičních, výrobních a obchodních vztahů.

V. Ondys 30.4.2012 8:57

Jak dlouho?

:))))))) Dokud pro ně bude osobně výhodná krize sociálního státu v podobě socialistického molocha, který nabízí lidskou tvář kejklířům, podvodníkům, zlodějům a odevzdaným, pro samostatné i pracovité má vždy jenom nataženou dlaň na jejich daně s výrazem inženýra lidských duší. Tonoucí se paradoxně chytá i stébla, politikům stačí hlasy voličů s touhou po sebemenší jistotě navzdory tomu, že během života bývá se zárukou jistá pouze :)))))) smrt.

O. Uživatel 30.4.2012 9:28

Uživatel požádal o vymazání
P. Zeman 30.4.2012 9:41

Re: Jak dlouho?

S tím tajtrdlikem, co to tam teď řídí a rozfofroval neskutečné prachy se USA k této definici pomalu blíží. Snad už budou mít američané u voleb dost rozumu...

V. Ondys 30.4.2012 9:52

Re: Jak dlouho?

Možná je to pouze tím, že většina lidí si touží víc usnadnit životní podmínky a v současnosti k tomu vede možnost přes přerozdělování peněz jiných s údajně :)))) nejušlechtilejšími úmysly. Jeden snadno přivede k pokleslosti deset jiných, ale jako mnohem zajímavější se mi jeví fakt, že deset jiných stejně snadno nenarovná jediného pokřiveného. Pro mne teď už bohudík na sklonku života zrovna vede USA k zářným zítřkům sám Černý Lenin, ale bude to mít hodně těžké kvůli skvělé ústavě i spoustě zbraní mezi lidmi.

O. Uživatel 30.4.2012 10:04

Uživatel požádal o vymazání
P. Fiala 30.4.2012 8:42

Ekonomiky vládami řízené a ekonomiky soukromé

""V tomto případě především Španělska a Itálie. Dvou zadlužených ekonomik, jejichž záchrana by v případě bezprostřední hrozby bankrotu byla podstatně složitější, ne-li nemožná.""    O kterých ekonomikách je řeč? O těch slátních - které řídí vlády, či o těch které řídí soukromí majitelé?

Jistě chápeme, že je hovořeno o těch ekonomikách, které řídí straničtí političtí lídři. Tito politici obvykle levicového zaměření řídí státní firmy a vybrané daně do MÍNUSU. Je to jejich neveřejný politický program, udržují masy v chudobě, jinak by ztratili oprávnění existence.

Tyto vlády s oblibou vydávají dluhopisy a u finančních institucí je vyměňují za EURA či národní měny. A ta masa miliard EURO či třeba Kč jasou vlastněny masou občanů.

Jinak, EU a soukromé firmy se zaměstnanci vytváří již 6. rok vyšší GDP jak občané v USA.

Rozlišujme ekonomiky státní sféry a ekonomiky soukromé, jinak naše hodnocení o dění států neodpovídají realitě.

M. Prokop 30.4.2012 8:57

"EU a soukromé firmy se zaměstnanci vytváří již 6. rok vyšší GDP jak občané v USA."

A z výsledků je vidět, k čemu takový "HDP na sekyru" je. Státy i občané dělají dluhy a prožírají je. To  už teď jde hůře, navíc je nutno platit ty nadělané dluhy. To pak můžete fantazírovat o HDP do alelujá.

O. Uživatel 30.4.2012 9:26

Uživatel požádal o vymazání
J. Kanioková 30.4.2012 1:47

Naprosto precizní zhodnocení !

Titanik, a přesto naši senátoři schválili změnu Smlouvy o fungování EU, jakoby neznali rčení - Smolíčku otevři, jen prstíček si ohřeju...

přečíst si záznam z toho projednávání v senátu, to se člověku nedělá volno... Euro je v takovém prů...švihu, že nikdo nevíme, jaký další "spásný" krok ti šílenci vymyslí a můžem se klidne dostat do situace, kdy platit budem muset.

Co nyní zažíváme v EU, jsou přesně důsledky dirigistické, bezohledné, centralistické a unifikační politiky.

Někdy mám pocit, že fakt bude lepší volit komunisty, ať už ta agónie bludného kruhu skončí. Krachy jsou nejrychlejší a nejčistší cestou z průseru.

Komunisté nadřadili ideologii ekonomice a ekonomicky zbankrotovali. EU dopadne stejně...!

J. Hejna 30.4.2012 7:17

Re: Naprosto precizní zhodnocení !

"Komunisté nadřadili ideologii ..., ... , fakt bude lepší volit komunisty ..."

 

No to jste mne pěkně zklamala.

M. Prokop 30.4.2012 8:58

Re: Naprosto precizní zhodnocení !

Klidně volte, ale proč do toho pletete pí Kaniokovou?

J. Hejna 30.4.2012 15:50

Re: Naprosto precizní zhodnocení !

Proč se do toho pletete vy?