19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EVROPA: Cukrátko za dobré chování

Evropa má (staro)nový hit. Fiskální pakt musí být podle názoru nového francouzského prezidenta i vlády doplněn o "ambiciózní závazky na podporu růstu", jinak jej Francie neratifikuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 15.6.2012 19:27

Cukrátko?

EU-cukrátko má obvykle jen velmi dočasné účinky (např. EU-dotace). Tloustne po něm byrokracie, bují "zelený" a "sociální" parazitismus.

Někdy se zaměňuje s daleko nebezpečnější a častější EU-návnadou. Ta je sice z počátku lákavá, ale slouží jako ostatně každá návnada k trvalému ulovení "kořisti" (např. nás). Např. "odpustky" za CO2, byly nastaveny tak, že zpočátku na nich každý vydělal (vykládalo se to mylně jako omyl). V každém případě to jsou Euro-bondy, které vytvářejí neuvěřitelný precedent toho, že dluhy jedněch (např. Francie) budou platit ti ostatní (určitě my). Tento charakter zpočátku téměř přijatelného, avšak zhoubně nebezpečného precedentu měl i "pakt fiskální stability", který pan Zahradník též vřele podpořil.

P.S. Pan Zahradník byl autorem "ekonomického" programu "strany zelených". Tak se ničemu nedivme.

P. Joch 14.6.2012 13:19

Keynesiánský multiplikátor

Rozumný člověk nechápe, že pořád někdo věří tomu nesmyslu, že jedno EURO investované vládou se několikanásobně vrátí. Při důkladné analýze zjistíte, že nikdy, opakuji nikdy žádná vládní investice neznásobí neše bohatství, ale naopak nás stojí daleko více odstranění následných škod.

R. Langer 14.6.2012 13:37

Re: Keynesiánský multiplikátor

Amen!

M. Prokop 14.6.2012 14:43

Re: Keynesiánský multiplikátor

Problém je zřejmě v počtu rozumných lidí, od nichž dlužno odečíst ty sice rozumné, ale z té vládní lumpárny profitující.

J. Kanioková 14.6.2012 2:30

Máte pravdu, "prorůstová opatření", to není záležitost měsíců, ale roků..

takže když tomu vábení někdo podlehne, vznikne z toho akorát krátkodová "hladová zeď".

Á, tady je cukrátko za "rozhodné ANO" referenda v Irsku -

Mezinárodní měnový fond schválil dnes platbu ve výši 1,4 miliard eur proIrsko, sedmé splátky úvěru 23,5 miliardy eur poskytnutých zemi v roce 2010. MMF přivítal reformy v prohlášení

http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2012/06/13/97002-20120613FILWWW00803-le-fmi-verse-14-md-pour-l-irlande.php

Už mi ty kecy o podpoře růstu a podpoře konkurenceschopnosti pijí krev! Jsou to fakt jen kecy, protože v okamžiku, kdy se EU z Unie otevřených národních trhů, liberalizace práce, pohybu zboží, kapitálu a služeb ZMĚNILA v EU unifikací, omezení, směrnic, nesmyslných podpor, přerozdělování, dotací a hlavně .. při jedné měně s jednou měnovou politikou, byly všechny výhody - velmi pestrý, flexibilní a vysoce konkurenční trh v mnoha a mnoha různých regionech Evropy - zmrzačeny ...! Variabilita, flexibilita a inovace dostaly SVĚRACÍ KAZAJKU !

J. Heincl 14.6.2012 17:27

Re: Máte pravdu, "prorůstová opatření", to není záležitost měsíců, ale roků..

Přesně. Zdá se, že tváří v tvář faktům a vývoji EU dochází EU obhájcům dech. Už s Vámi nikdo z nich nikdo ani nepolemizuje.